Konferanse for høyere utdanning 2025
25. september i Universitetsaulaen i Bergen
På konferansen vil vi utforske ulike former for samarbeid og arbeidsdeling i høyere utdanning. Kvalitetsreformen og strukturreformen medførte flere sammenslåinger under parolen konsentrasjon for kvalitet og tydeligere arbeids- og ansvarsfordeling i sektoren. Hvordan påvirker dagens strukturelle rammer UH-sektorens ansvar og arbeidsdeling? Klarer vi, slik vi er rigget nå, å få til en god arbeidsdeling?
Universiteter og høyskoler opplever en realnedgang i økonomiske midler og flere studenter med nye behov. Samfunnet trenger også å bevare smale fagområder for langsiktig kunnskapsberedskap. På konferansen får vi innblikk i noen institusjoners arbeid og erfaringer med egen studieportefølje. Vi vil diskutere samarbeid og arbeidsdeling i lys av sektorens arbeid med dimensjonering av studieporteføljen.
Til slutt ser vi på samarbeid og arbeidsdeling fra et internasjonalt perspektiv, og vi spør hvordan og hvorfor europeisk samarbeid er viktig for UH-sektorens arbeid med å løse samfunnsoppdraget.
Velkommen til et fullstappet faglig program!
Vi vil strømme fra konferansen.
Konferansen gjennomføres for første gang av NOKUT og HK-dir i fellesskap. Utdanningskvalitetsprisen for høyere utdanning deles ut under konferansen.
Onsdag 24. september
Kveldsarrangement med middag kl. 18.00 - 20.00
Populærvitenskapelig innlegg om tallenes skjulte makt fra boken «Tallskalle – hvordan tallene styrer livet vårt» ved Helge Thorbjørnsen, professor i økonomi som tiltrer som rektor på NHH Norges Handelshøyskole 1. august 2025.
Torsdag 25. september 2025
Konferansen varer fra kl. 09.00 – 16.15. Dørene åpner kl. 08.00.
Del 1: Tur i terrenget
Konferansens første del setter agenda ved å belyse tingenes tilstand og trekke noen historiske linjer. Vi ser tilbake på store politiske, strukturelle og økonomiske endringer i UH-sektoren, og hvordan dette påvirker sektoren i dag.
- Reformpolitikk, struktur og transformasjonsprosesser: Universitetspolitikk og universitetets samfunnsmessige rolle
Bjørn Stensaker, professor og statsviter, Universitetet i Oslo - Tingenes tilstand
Sveinung Skule, direktør, Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse - Nye universitet, nye studentar, nye studentliv og -skilje?
Jan Fredrik Hovden, professor og sosiolog ved Institutt for informasjons- og medievitenskap, Universitetet i Bergen - Hvem er de fagansatte nå?
Agnete Vabø, professor og sosiolog ved Offentlig informasjon og styring, OsloMet - storbyuniversitetet
Del 2: Ansvar og arbeidsdeling
Høyere utdanning har gjennomgått endringer i både tilbud og etterspørsel. I konferansens andre del diskuterer vi hvordan dagens strukturelle rammer påvirker UH-sektorens ansvar og arbeidsdeling.
Diskusjonen ledes av Ingvild Marheim Larsen, førsteamanuensis ved Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap ved Universitetet i Sørøst-Norge, og en av redaktørene av boken «Endringer og spenninger i høyere utdanning». Panelet består av et rektoratlag og et professorlag:
- Hanne Solheim Hansen, rektor, Nord universitet
- Margareth Hagen, rektor, Universitetet i Bergen
- Eirik Søvik, prorektor, Høgskulen i Volda
- Bjørn Stensaker, professor og statsviter, Universitetet i Oslo
- Jan Fredrik Hovden, professor, Universitetet i Bergen
- Agnete Vabø, professor, OsloMet - storbyuniversitetet
Del 3: Dimensjonering og dilemmaer
Regjeringen forventer at institusjonene tar en tydeligere rolle når det gjelder dimensjonering og tilpasning av egen studieportefølje. Hvilke dilemmaer finnes i porteføljestyring? Hvordan kan sektoren samarbeide for å lette dimensjoneringsarbeidet?
- «Studieporteføljene skal ikke bare ta hensyn til arbeidslivets behov, men også motivasjonen vår»
Sigve Næss Røtvold, leder for Norsk studentorganisasjon - Krav til studieprogrammene: Hva må være på plass?
Hege Brodahl, seksjonssjef, Avdeling for akkreditering og tilsyn, NOKUT - Institusjonenes erfaringer med studieportefølje:
- Hva er egentlig en studieplass? Strategisk dimensjonering av fag, folk og kompetansebehov
Julia Holte Sempler, avdelingsdirektør for forskning, utdanning og formidling, UiT – Norges arktiske universitet - Ett universitet – mange virkeligheter: Dimensjonering i et krysspress
Vibeke Bredahl, studiedirektør ved avdeling for utdanning og studiekvalitet, Universitetet i Sørøst-Norge - Ikke pyton med Python!
Joachim Gümüs Kallevig, fakultetsdirektør ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet, Universitetet i Stavanger - Diskusjon ledet av Kristine Offerdal, divisjonsdirektør for analyse og kunnskapsgrunnlag ved HK-dir
- Hva er egentlig en studieplass? Strategisk dimensjonering av fag, folk og kompetansebehov
Del 4: Samarbeid og samfunnsoppdraget
Til slutt løfter vi blikket ut av Norge. Vi ser nærmere på europeiske universitetsallianser, europeisk samarbeid innen kvalitetssikring, og hvorfor akademisk samarbeid er viktig i en urolig verden.
- Samtale mellom to alliansemedlemmer ledet av Gro Tjore, assisterende direktør i HK-dir:
- Steffen Juranek, professor i foretaksøkonomi og tiltredende prorektor for utdanning (1.august 2025), Norges Handelshøyskole. NHH er medlem av universitetsalliansen ENGAGE.EU.
- Eivind Engebretsen, professor og enhetsleder ved Enhet for bærekraftig helse, Universitetet i Oslo. Dekan for Open Campus i universitetsalliansen Circle U.
- ENQAs rolle i en ny europeisk virkelighet
Kristin Vinje, direktør i NOKUT og styremedlem i European Association for Quality Assurance in Higher Education - ENQA - Hva er veien videre for UH-sektoren og internasjonalt kunnskapssamarbeid?
Hilmar Mjelde, professor ved institutt for pedagogikk, religion og samfunnsfag, Høgskule på Vestlandet