Kranvattentävlingen 2020

I Kranvattentävlingen utser vi Sveriges godaste kranvatten. Vi vill sätta fokus på denna fantastiska naturresurs som alla har tillgång till direkt i kranen. Kranvatten är gott, hälsosamt, lokalproducerat och nästan gratis.

Tema för tävlingen 2020 är Kranmärkt. Kranmärkt är en hållbarhetmärkning där verksamheter aktivt väljer att servera och dricka kranvatten istället för buteljerat vatten. Tävlingen kommer hållas i kranmärkta verksamheter och vi uppmanar er att tävla med vatten från era egna kranmärkta verksamheter.

Så går det till
I första steget tävlar du i någon av de tio regionfinalerna. De kommer att hållas över hela landet under oktober 2020. Från varje regionfinal går två kommuner vidare till finalen. Finalen hålls i Stockholm den 18 november, 2020. En smaksäker jury korar då Sveriges godaste kranvatten 2020. Juryn utser även det godaste kranvattnet i Götaland, Svealand och Norrland.

Vem kan vara med?
Alla kommuner i Sverige är välkomna att delta. Ju fler som vågar anta utmaningen och tror på sitt kommunala kranvatten desto roligare tävling för alla medverkande. Tillsammans kan vi rikta strålkastarna mot kranvattnet och nå ut till allmänhet och media.

Finalisterna är nu klara!
Till RIKSFINALEN som sker på Stockholm Waterfront Congress Center onsdagen den 18 november deltar följande 20 kommuner:

Halmstad, Höganäs, Östra Göinge, Hässleholm, Nacka, Strängnäs, Flen, Mjölby, Bengtsfors, Laxå, Marks, Ulricehamn, Kalix, Boden, Örnsköldsvik, Vindeln, Sundsvall, Berg, Falun och Ockelbo.


Med anledning av covid-19
Kranvattentävlingen symboliserar många positiva saker för oss på Svenskt Vatten. Vi får under regionsfinalerna chansen att träffa många av er medlemmar, vi får möjligheten att smaka på kranvatten från Sveriges alla hörn och vi har möjlighet att skapa en scen för er medlemmar att träffas, nätverka och utbyta idéer på. Under riksfinalen får vi även dela glädjen med den kommun som vinner utmärkelsen ”Sveriges godaste kranvatten.”

Därför fortsätter Svenskt Vatten att planera för att genomföra Kranvattentävlingen i oktober och november. Med de restriktioner som idag finns ser vi fortsatt en möjlighet att genomföra tävlingen som planerat. Gällande riksfinalen kan ytterligare åtgärder komma att tas för att hålla oss inom nuvarande restriktioner om max 50 personer i allmänna sammankomster.

Anmälan för tävlingen kommer att hålla öppen fram till den 21 augusti.

Svenskt Vatten följer även utvecklingen av covid-19 noga och förhåller sig till de riktlinjer som folkhälsomyndigheten rekommenderar. Om nya riktlinjer skulle tas kommer vi fatta beslut därefter.