Förtjänsttecken

Förtjänsttecknet är den högsta utmärkelse som delas ut inom svensk idrott. Mottagare föreslås av specialidrottsförbund (SF) eller RF-SISU distrikt och utses av Riksidrottsstyrelsen. 100 personer tilldelas förtjänsttecknet som presenteras i samband med RIM.

Förtjänsttecknet instiftades redan 1910. Första året fanns det i både guld och silver och sedan 1911 har det funnits enbart i guld.

Av flera skäl kommer själva utdelningen av förtjänsttecknen i år – tyvärr – inte att kunna ske under RIM-helgen.

Här är listan med mottagare av RF:s förtjänsttecken 2021

Mottagarna kommer att få förtjänsttecknen via de specialidrottsförbund och distrikt som föreslagit dem. Vår förhoppning är att under 2022 anordna någon form av mottagning för de personer som tilldelats förtjänsttecken 2021.

 

Tacktal och intervjuer

Birgitta Ljung, Golfförbundet och tidigare generalsekreterare för RF, framför ett gemensamt tack från alla årets förtjänstteckenmottagare:

Se film med Birgitta Ljung

 

RF och SISU:s ordförande Björn Eriksson tackar årets förtjänstteckenmottagare.

Se film med Björn Eriksson

 

Förtjänstteckenmottagare Malin Roth från Rödebygymnasterna i Blekinge är inne på sitt 37:e år som ledare. Idag leder hon barnbarn till dem som var aktiva i hennes första träningsgrupper. Hon är både huvudledare för föreningens barngrupper och ordförande i barn- och ungdomssektionen.

Se film med Malin Roth

 

Förtjänstteckenmottagare Göran Svanberg, Västerbottens Ishockeyförbund började spela ishockey i Granö IF på 1960-talet. Han inledde ledarbanan som styrelseledamot i Lycksele SK. Han har sedan 1980 engagerat sig i Västerbottens Ishockeyförbund och är ledamot i RF-SISU Västerbottens styrelse.

Se film med Göran Svanberg

 

Förtjänstteckenmottagare Ann-Britt Andersson, gymnastik, har varit styrelserepresentant sedan 1986. Hon startade som styrelseledamot i Umeå Gymnastikförening. Därefter har hon suttit med i Västerbottens Gymnastikförbund och Gymnastikförbundet Norr sedan 1995, där hon fortfarande är aktiv.

Se film med Ann-Britt Andersson

 

Förtjänstteckenmottagare Hans Ekstrand, Västerbottens handbollförbund, har varit styrelserepresentant sedan 1983. Han har även suttit med i valberedningen för Svenska Handbollförbundet.

Se film med Hans Ekstrand

 

Vem kan få förtjänsttecken?

Förtjänsttecknet kan tilldelas personer som