Hur gör jag för att ansluta till en session/sändning?
I det konferensprogram som tillgängliggörs under menyflik Program och sändning kommer du ha åtkomst till Zoom för att lyssna på föreläsningarna i respektive session.

Om du inte deltagit i något Zoom-möte tidigare kommer du bli ombedd att ladda ner Zooms mjukvara innan du kan ansluta till mötet. Om din arbetsplats tillåter dig att ladda ner Zooms mjukvara så fullföljer du installationen innan du ansluter till mötet.

Om din arbetsplats inte tillåter dig att ladda ner Zooms mjukvara kan du istället ansluta till mötet utan installation genom att öppna mötet i webbläsaren. Notera att Zooms webbläsarklient har något begränsade funktioner. Gå till fliken "Anslut till Zoom-mötet" ovan och klicka på knappen. Klicka på knappen Avbryt i den ruta som frågar om du vill tillåta att Zoom öppnas i appen och klicka istället på länken "launch meeting". Klicka återigen på Avbryt i den ruta som frågar om du vill tillåta att Zoom öppnas i appen och klicka istället på länken "join from your browser". Innan du kan ansluta till mötet uppmanas du att ange ditt namn. Vänligen ange ditt för- och efternamn.

Notera att Zooms webbapplikation fungerar bäst i Google Chrome, Mozilla Firefox, och Chromium Edge.


Vilken utrustning behöver jag för att ansluta till mötet?
Eftersom Transportforum 2021 genomförs digitalt behöver både konferensdeltagare, föreläsare och moderatorer ansluta via en egen dator eller telefon. 


Vad kan jag tänka på för att säkerställa att jag har den bästa uppkopplingen?
Vi rekommenderar att du använder en internetkabel istället för Wi-Fi. Om du inte har tillgång till en internetkabel rekommenderar vi dig att sitta på en plats där du har bäst uppkoppling med det Wi-Fi du använder. Sämre uppkoppling kan resultera i sämre ljud- och bildkvalité.


För dig som är sessionsordförande/moderator
Kontrollera vilken session (sändning) du blivit utsedd till sessionsordförande/moderator för och anslut till sändningen i Zoom via konferensprogrammet som finns under menyfliken Program och sändning.

Det är av stor vikt att du ansluter till Zoom-sändningen 15 minuter innan den första föreläsningen startar så att vi hinner ge dig rätt behörighet i Zoom. Behörigheten heter "Co-host" och kommer skrivas ut i ditt namn när du tilldelats behörigheten. Kontrollera att du ansluter till sändningen med ditt korrekta för- och efternamn följt av ”Moderator” så att vi vet att det är dig vi ska ge behörighet till. Exempel: Anna Andersson (Moderator). Du kan också justera ditt namn i deltagarlistan genom att klicka på "More" och "Rename". Deltagarlistan öppnar du genom att klicka på Participants. Deltagarlistan lägger sig då i högerkant.

Som moderator har du behörighet att bland annat använda skärmdelningsfunktionen. Vi rekommenderar att du skärmdelar en presentationsbild som visas under tiden konferensdeltagara ansluter och innan den första föreläsningen. Presentationsbilden kan vara en PowerPointbild där du presenterar sessionens innehåll; sessionsnamn, föreläsningar och föreläsare.

Din roll som moderator innebär bland annat att löpande kontrollera det öppna diskussionsflödet (med hjälp av chattverktyget) i Zoom. Konferensdeltagarna kommer använda diskussionsflödet för att skriva frågor eller kommentarer till respektive föreläsning. När en föreläsning är klar väljer du som moderator ut och lyfter frågor muntligen till talaren. Talaren besvarar frågorna muntligen. För att undvika förskjutning i programmet är det mycket viktigt att en föreläsning inklusive tid för frågor och svar inte överskrider 15-20 minuter eller den tid som ni har avsatt för varje föreläsning inom sessionen, beroende på hur många föreläsningar sessionen rymmer. Ni har totalt 90 minuter på er innan sessionen är slut.


Om det i diskussionsflödet kommer in övriga frågor om konferensen så är det moderatorns ansvar att besvara dessa skriftligt i chatten, i den mån det är möjligt.

Undvik att gå in och ut från sändningen eftersom din tilldelade behörighet då försvinner. Administratören (hosten) som sköter behörigheterna kan ge dig behörighet på nytt när du återanslutit till sändningen, men administratören får ingen notis varken när du går ur eller återansluter till sändningen.


För dig som är konferensdeltagare
För att undvika störande ljud under föreläsningarna kommer du som mötesdeltagare inte ha möjlighet att aktivera din mikrofon. Om du vill ställa någon fråga i samband med en föreläsning eller har något tekniskt problem så hänvisar vi dig till chatten som du hittar längst ner i Zoom-sändningen. Diskussionsflödet öppnar du genom att klicka på "Chat" i kontrollpanelen i Zoom. Här väljer du om du vill skriva en fråga som syns för alla/everyone, eller så kan du skriva en fråga enbart till moderatorn.

För dig som är föreläsare/talare
Kontrollera vilken/vilka sessioner (sändningar) du är föreläsare i. Det är av stor vikt att du ansluter till Zoom-sändningen 15 minuter innan den första föreläsningen startar så att vi hinner ge dig rätt behörighet i Zoom. Behörigheten heter "Co-host" och kommer skrivas ut i ditt namn när du tilldelats behörigheten. Kontrollera att du ansluter till sändningen med ditt korrekta för- och efternamn följt av ”Talare” så att vi vet att det är dig vi ska ge behörighet till. Exempel: Anna Andersson (Talare). Du kan också justera ditt namn i deltagarlistan genom att klicka på "More" och "Rename". Deltagarlistan öppnar du genom att klicka på Participants. Deltagarlistan lägger sig då i högerkant.

Om du som talare ska sända din förinspelade presentation själv börjar du med att öppna presentationsfilen på din dator. Klicka därefter på Share Screen i Zooms kontrollpanel. Markera den presentationsfil du vill spela upp. Innan du klickar på Share är det viktigt att du bockar i dom två kryssrutorna "Share computer sound" och "Optimize Screen Sharing for Video Clip". Om du valt att dela din förinspelade PowerPoint-presentation kan du behöva ändra visningsläget i den öppnade PowerPoint-filen till bildspel istället för föredragshållarvy. Detta görs via "Visningsinställningar". När din presentation är klar klickar du på Stop share för att avsluta skärmdelningen.


Efter avslutad presentation kommer moderatorn lyfta åhörarfrågor muntligt som du som talare besvarar muntligt. Kontrollera att din mikrofon är aktiverad/unmutad när det är dags för dig att besvara frågorna. När frågestunden är över inaktiverar/mutar du din mikrofon.

Undvik att gå in och ut från sändningen eftersom din tilldelade behörighet då försvinner. Administratören (hosten) som sköter behörigheterna kan ge dig behörighet på nytt när du återanslutit till sändningen, men administratören får ingen notis varken när du går ur eller återansluter till sändningen.