Välkommen till en heldag i och omkring Strängnäs domkyrka! Tillsammans utforskar vi lärande och undervisning under temat ”Skicka vidare”.

Vi kommer att inleda dagen i domkyrkan med biskop Johan och Gospel Magic som med lite annorlunda hjälpmedel berättar om Gud. Dessutom ska årets Strängnässtiftare koras!

För förmiddagen och eftermiddagen kommer du att kunna välja bland en hel massa olika workshoppar, föreläsningar, konserter eller att skapa själv. Det finns något för alla. De flesta av dessa pass finns att välja på vid två tillfällen.

När du hellre vill nätverka och upptäcka på egen hand finns ett gäng utställare, utställningar, vandringar och mycket mer att ta del av när det passar dig. Eller varför inte hänga i skapandetältet en stund.

Som avslutning fyller vi Strängnäs domkyrka igen och firar sändningsmässa tillsammans. Till mässan kan du dessutom vara med och sjunga i dagens stiftskör.

Det blir en härlig dag! (Vi utlovar också fika och lunch såklart.)

Länk till anmälan finns längre ner på sidan.
 


 

Seminarier/workshoppar

Vid olika tider på förmiddagen och eftermiddagen finns olika valbara pass att delta i. Du kommer välja när du är på plats och får då också utförligare information om respektive workshop och var de håller till. Här några exempel:

·        Orgelglitter och ungdomskör
Minikonserter med unga orgelelever i Strängnäs stift samt Strängnäs- och Stockholms stifts gemensamma ungdomskör i samarbete med Kyrkosångsförbundet.

·        Kyrkorummet lär 
Varje kyrkorum kan berätta om trons vandring från dopet till altaret och mycket mer.

·        Kyrkorummet berättar
Domkyrkans rum berättar många kristna berättelser. Den här vandringen fokuserar på de olika altartavlornas berättelser.

·        Bygg mini-orgeln
Var med och upplev hur en orgel fungerar. Att bygga ihop Do-orgeln är en spännande ingång till orgeln som instrument och hur den är uppbyggd.

·        Bibelstudium – Ända in i kaklet

·        Hitta in i bibeln!
Ett intro för dig som är ny till att upptäcka bibeln eller för dig som vill friska upp gamla kunskaper. Vem är Rut, vad är en profet, var är evangelierna och vad säger Paulus om grönsaker?

·        Häng med på Bibeläventyr!
Tillsammans får vi uppleva och arbeta praktiskt med bibelns spännande berättelser.

·        HBTQIA+ i kyrkan
Vad har kyrkan för roll? Hur kan vi tillsammans skapa en trygg plats? Ett seminarium om HBTQIA+ och hur det ser ut i kyrkan.

·        Källor av hopp – religionerna och klimatkrisen
En workshop där vi samtalar kring olika religioners texter kring etik och hållbarhet. Möt kristna och muslimska företrädare och talar om tro och handling för vår gemensamma framtid.

·        Gospel magic
Vi lär oss förstärka budskapet med visuella hjälpmedel.

·        Vad hände sen?
Vi dyker in i en bibelberättelse och i ett lajv fortsätter vi berättelsen tillsammans.

·        Bygg bibeln bit för bit! 
Här får du testa hur det är att vara med i Legoklubben. En metod som bjuder på bibelberättelser, skapande verksamhet och gemenskap.

·        Pilgrimsvandring i staden

·        Vila och vatten

Med hjälp av bibelns och psalmbokens texter låter vi tankarna få flöda fritt. Andas in frisk luft och låt ögonen vila på vattnet. En kort och lugn reflektionsvandring.

·        Biblisk mångkamp

·        Små sånger om stora ord 
Var tid har sina ord och sina tidsmarkörer. Men vissa ord som Förlåtelse kommer vi aldrig förbi om vi ska kunna leva tillsammans. Sången och musiken kan hjälpa oss att starta samtalet.

·        Himmelen är nära när vi sjunger 
…och kanske ännu närmare när vi sjunger tillsammans, stor och liten! Allsång för alla åldrar.

·        I skapande tältet: armband, dopljus, vykort …
 


Det viktigaste

Dag:
Lördag 9 september

Tid
Kaffe för den som vill fr. kl. 9. Klockan 09.30 startar programmet. Sändningsmässa startar kl.15.00.

Plats
I och omkring Strängnäs domkyrka

Kostnad:
T.o.m 15/6 är kostnaden 300 kr per vuxen över 18 år. Fr.o.m 16/6 är deltagaravgiften 350 kr för vuxna. Kostnadsfritt för deltagare under 18 år. Lunch och fika ingår. 

Anmälan:
Fullbokat, anmäl dig till väntelista


 

Smått och gott:

·        Platserna för de olika workshopparna är nära Strängnäs domkyrka men kan ligga en liten bit ifrån. Kyrkan ligger på en höjd så vägen upp och ned kan vara besvärande, om man har svårt att gå.

·        Bussar – har du en grupp som ordnat egen buss: Man kan släppa av passagerare vid Djäkneplan, väster om kyrkan. Kör inte buss upp för Gyllenhjemsgatan.

·        Kläder efter väder. Vi är både ute och inne.
 


OBS: Fyll domkyrkan med sång

Alla körsångare i Strängnäs stift inbjuds att vara med och sjunga tillsammans i den avslutande mässan:

  • Otto Olsson: Davids 121 psalm (Jag lyfter mina ögon upp till bergen)
  • Georg Rathbone: Rejoice in the Lord alway

Ta med egna noter. Öva på hemmaplan, sedan blir det kort genomsjungning i Strängnäs domkyrka innan den avslutande mässan.