Välkommen till jubiléets roligaste 100-årskalas!

Lördag 8 juli är det på dagen 100 år sedan Botaniska trädgården invigdes. Det firar vi med ett stort kalas som alla är inbjudna till. Men är man medlem i Botaniskas vänner betyder man ju någonting alldeles speciellt för trädgården.

Därför är du som är medlem i föreningen även inbjuden till ett exklusivt firande redan dagen innan, då du bland annat får en förhandsvisning av de nya Kulturträdgårdarna. Det blir en festlig kväll med musik och uppträdanden. Från scenen får du höra historier om trädgårdens tillkomst, dess växter och annat spännande. 

Du är varmt välkommen!


Botaniska fyller år!

Vi har varit en botanisk trädgård i hundra år och vägen har naturligtvis inte varit utan gupp. Alltifrån att staden ville dra en motorväg genom trädgården till att man ville anlägga en skjutbana vid Axle mosse och en bandyplan på Finnsmossen. Men det värsta var när staten 1982 sa upp avtalet med Göteborgs kommun (trädgårdens dåvarande ägare) och statsbidraget till trädgården halverades. Ett antal doktorander vid Biologiska institutionen reagerade kraftfullt och samlade in ca 120 000 namnunderskrifter till stöd för Botaniska trädgården.

Konflikten med staten löstes till trädgårdens fördel och en stödförening, Göteborgs botaniska trädgårds vänförbund, bildades 1987. Förbundet ombildades till Föreningen Botaniskas Vänner.

Ni har nu varit Botaniskas vänner i 36 år och på olika sätt bidragit till trädgården utveckling. Att trädgården har 7 000 kompisar måste firas! Därför får du här en inbjudan till ett kalas bara för dig och de andra i föreningen.


Program 

VIP-kväll för Botaniskas vänner

Dag: Fredag 7 juli 2023

Tid: 17.00-20.00

Plats: Nya Kulturträdgårdarna framför Stora Änggården

Under kvällen serveras alkoholfri bubbel och en enklare förtäring bestående av snittar. Restaurangen håller kvällsöppet om du önskar köpa ett glas vin.

Tema: Hatt och 1920-tal. Rota gärna i dina gömmor och kom hit i hatt. 

 Tid Scenprogram
16.45 Musikdirektör Bengtsson spelar stenkakor.
17.00 Förvaltningschef Hanna Tornevall och Vänföreningens ordförande Claes Grill inleder och berättar om föreningens betydelse för trädgården
17.20 Carl Skottsberg. Trädgårdens förste prefekt. Vem var han? Botanist Åsa Krüger berättar
17.40 Musikdirektör Bengtsson kör ett par 78-varvare
17.50 Trädgårdsmästarna Anna-Carin Ek och Filip Laurits berättar lite om trädgårdens historia
18.10 Estradör Mattias Enn framför kupletter från 20-talet
18.40 De nya Kulturträdgårdarna! Hur fick området sin gestaltning, vad vill vi visa, vad ingår? Trädgårdsmästarna Einar Hessman Larsson, Erik Vidstige och Maria Sjöstedt
19.00   Musikdirektör Bengtsson underhåller
19.10 Det nya växthuset på åsen. Intendent Mats Havström
19.30-20.00 Musikdirektör Bengtsson kör ett par 78-varvare - kvällen avslutas med en allsång

Anmälan är nu stängd


Vid frågor kontakta:

Maria Sjöstedt på Göteborgs botaniska trädgård, maria.sjostedt@vgregion.se