Svensk idrotts gemensamma värdegrund utgår från fyra grundpelare; glädje och gemenskap, demokrati och delaktighet, allas rätt att vara med och rent spel. Idrottsrörelsen har enats om en förflyttning till 2025 där en trygg och inkluderande idrott är avgörande för att lyckas. Femstegsutbildningen erbjuds för att ge ökad kunskap och stöd i det förebyggande arbetet för en trygg och inkluderande idrott. 

Grundutbildningen utgår från frågeställningarna:

  • Vad är det som inte får hända?
  • Hur förebygger vi diskriminering, kränkningar och våld?
  • Vad gör vi om något händer?

Förutom diskriminering, kränkningar och våld berör utbildningen även frågor såsom jämställdhet, jämlikhet, normer, tystnadskultur/samtalskultur, makt, privilegier och minoritetsstress, samt hur rutiner och ett normmedvetet förhållningssätt kan skapa trygga och inkluderande idrottsmiljöer. Utöver baskunskap ges även verktyg att arbeta vidare och tid för samtal och reflektion.

Syfte
Fem steg mot en trygg och inkluderande idrott syftar till att vara en grundutbildning som fokuserar på att öka kunskapen och förståelsen om ett förebyggande arbetet för trygghet och inkludering. Utbildningen syftar till att ge kunskap, inspiration och verktyg för att få syn på begränsande normer och otrygghet i verksamheten samt utveckla arbetssätt för att ta modiga och nödvändiga steg framåt.

Plats, datum och tid
Digitalt via Microsoft Teams den 27 mars, kl.10.00 - 15.00

Vem är utbildningen för?
Utbildningen vänder sig till dig som är anställd på SF, SDF, RF/SISU Riks och RF-SISU distrikt.

Vad kostar utbildningen
Utbildningen är kostnadsfri. Vid avanmälan efter sista avbokningsdag eller vid utebliven närvaro faktureras hela deltagaravgiften på 500 kr. 

Senaste anmälningsdag är den 20 mars. Vid behov av teckentolk meddelas det i anmälan. 
Avbokning sker senast den 21 mars. I annat fall faktureras full avgift på 500 kronor.