Studiebesök

Under konferensen ger vi dig möjlighet att bekanta dig med Västerviks hållbarhetsarbete genom att arrangera några olika studiebesök dit du anmäler dig i samband med att du registrerar dig för konferensen. Du hittar en presentation av besöken nedan. Antalet platser är begränsat per besök, så först till kvarn gäller. Besöken är kostnadsfria och ingår i deltagaravgiften.

1.Östersjöfabriken

Sedan 2014 har Västerviks kommun genom olika projekt odlat musslor utanför Hasselö. Musselodling går ut på att naturligt förekommande mussellarver fäster vid odlingsrepen. Musslorna livnär sig genom att filtrera vattnet på alger och organiska partiklar och när musslorna skördas tas näring upp ur vattnet och övergödningen minskar. I början av 2022 köpte Pär Svärdson, VD för Apotea, grundare av Adlibris och uppvuxen i  Västervik en nedlagd fiskfabrik. Tillsammans med den ideella organisationen Ecopelag startades Östersjöfabriken där musslorna förädlas till livsmedel och hundfoder. Planen är att Östersjöfabriken framöver ska bli ett nav i en storskalig produktion av fodermusslor.
Marinbiolog Susanna Minnhagen som arbetar åt Ecopelag kommer guida i Östersjöfabriken och berätta om de olika projekten som är på gång.

Länk till intervju med Per Svärdson>>

2. Trygghetsboende Gamleby

I Gamleby pågår arbetet med ett nytt trygghetsboende i Västerviks Bostads AB:s regi. Trygghetsboende ska vara färdigt för invigning till det tredje kvartalet 2023 och omfattar 52 lägenheter. Modern miljöteknik används med exempelvis solceller på taket och insamling av regnvatten för att spola toaletterna.  
VBAB arbetar även med ett naturvårdsprojekt (LONA) som handlar om att utveckla utemiljöer kopplat till kommunens bostadsområden bland annat i Gamleby för att gynna biologisk mångfald och pollinatörer samt att skapa ett intresse och förståelse för utemiljöns betydelse hos hyresgästerna. Fokus ligger på att öka andelen ytor som gynnar flora och fauna samt att informera och skylta om befintliga och nya naturvärden.
Hållbarhetscoach  Akko Karlsson som arbetar åt Västerviks Bostads AB kommer att vara ciceron och berätta om byggprojektet.

Läs mer här: https://www.bostadsbolaget.vastervik.se/Vara-bostadsomraden/Trygghetsboende-65-/Gamleby-centrum-2019/

3. Kommunala naturreservat

Västervik har två kommunala naturreservat. Gränsö och Tändsticksberget som båda ligger nära Västerviks stad.  Den 20 juni 2022 beslöt kommunfullmäktige att avsätta Tändsticksberget som naturreservat. Tändsticksberget är ett litet stadsnära, område med gammal skog och rik biologisk mångfald med förekomst av flera hotade arter. Området har höga värden för både allmänhetens friluftsliv och höga biologiska värden knutna främst till ek- och tallmiljöer.
Gränsö naturreservat är betydligt större. Där finns både en vandrings- och snorklingsled, möjlighet till bad från strand och klippor och ett rikt djur- och växtliv. Här finns bland annat ekhagar med gamla ihåliga trädjättar som har höga naturvärden. Under 2020 har kommunen utvecklat området med fokus på tillgänglighet, aktivitet och rörelse för både äldre och barn.
Maria Kappling, föreståndare för naturum Västervik, kommer att berätta om områdenas naturvärden och visa upp hur naturums Vattenskola fungerar.

Till detta besök rekommenderar vi att ha med bra skor för vandring och kläder efter väder.

Länk till Gränsö naturreservat>>

Länk till Tändsticksbergets naturreservat>>

4. Minskad övergödning Gamlebyviken

Västerviks kommun har under många år arbetat med praktiska åtgärder för att förbättra vattenmiljön. Under perioden 2018 - 2022 genomfördes ett omfattande LONA-projekt Vattenfördröjande åtgärder i Västerviks kommun.  I nära samverkan med lokala markägare och lantbrukare, har ett stort antal åtgärder realiserats för att få bättre anpassning till ett förändrat klimat. Resultatet av åtgärderna är att vattnet i landskapet har fördröjts samtidigt som näringsläckaget minskat och den biologiska mångfalden har ökat. Åtgärderna har dessutom lett till ökad produktivitet i lantbruket. Detta har också inneburit att markägarna och lantbruksföretagen är mer positiva till samarbete. Följ med Gamlebyviken runt och besök våtmarker, skyddszoner och faunapassager.
Vattensamordnare Anders Fröberg och kommunagronom och projektledare Dennis Wiström guidar och berättar om Västerviksmodellen och de olika åtgärderna som genomförts och vad som är på gång framöver.

Länk till Storymap om Västerviks kommuns Vattenmiljöarbete>>