ONSDAG 3 MAJ 

Under onsdagen arrangeras aktiviteter som är tillval till själva konferensen som startar torsdag morgon.

Alternativ 1
Kl 13:00 – 17:00 Golftävling på Trelleborgs Golfklubb, en av Sveriges sydligaste golfbanor. 
Banan, som är ovanligt vackert belägen och utmanande, är en 18-håls linksbana. För precis som en riktig sådan så smälter banan i Trelleborg in i naturen och visar respekt för alla dess invånare – från stora fågelflockar till sällsynta orkidéer. Från samtliga hål är havet synligt och det är en fantastisk vy med horisonten i fjärran och båtarna som seglar ut och in i Trelleborgs Hamn. 

Information om tävlingsform meddelas innan aktiviteten. Medtag eget golfset.



Smakprov från SYDKUSTEN
Trelleborg och Skånes sydkust bjuder in till unika och minnesvärda upplevelser året om.
I samband med SKNT konferens 3-5 maj erbjuder Visit Trelleborg dig ett smakprov på upplevelser i Trelleborg och vid sydkusten. Du finner två alternativ nedan och i anmälan markerar du om du önskar medverka på ett av alterantiven. Observera att det är begränsat antal platser på alternativ 2 "Livet vid sydkusten".

Alternativ 2 
13:00 – 17:00  Livet vid sydkusten 

Upplev på egen hand den vackra kuststräckan från Trelleborg till Smygehuk, Sveriges sydligaste udde. Cykla elcykel mellan glittrande hav och gyllene rapsfält på Sydkustleden, en av Sveriges tre nationella cykelleder. Pausa när du vill – här finns både shopping, mysiga fiskelägen och vackra strandängar, men missa inte fikadejten med fyrväktaren på Smygehuk!
 


Fotografi: Fredrik Pusa


13.00 Trelleborg – Smygehuk på två hjul
Cykla 14 km på Sydkustleden på elcykel från Trelleborg C till Smygehuk. Pausa hos våra lokala besöksmål och företag längs vägen.

15.00 Fika & fyrbesök, Smygehuks fyr.
Vid ankomst till Smygehuk fyr bjuds det på fika, du träffar en av våra lokala entreprenörer på Smygehuk Lighthouse Hostel och njuter av utsikten från fyren. Här lämnar du också din cykel.

16.00 Besök på Sveriges sydligaste udde.
Promenera över strandängarna bort till Sveriges sydspets där du njuter av atmosfären och möter uddens butiksutbud.

16.45 Buss tillbaka till Trelleborg C.


Alternativ 3
13:00 – 17:00 I vikingarnas spår

Ta del av en av Trelleborgs tematiska reseanledningar som lockar, inte minst internationella gäster, till immersiva upplevelser i tid och rum. Trelleborgs museum, som är nominerade i utmärkelsen ”Årets museum 2023” bjuder på en spännande upplevelse. Följ i vikingarnas spår från vikingaborgen Trelleborgen, via en behaglig stadsvandring till Trelleborgs museum där du bjuds på en tidsresa 7000 år bakåt i tiden.



Fotografi: Petra Strandberg, Visit Trelleborg

13.00 Vikingaborgen Trelleborgen & Vikingashow
Borgen från 900-talet är återskapad på sin ursprungsplats. Följ med i multimediautställningen ”Borgen vid havet”, prova hantverk och vardagsliv på vikingagården, men se upp för stridslystna vikingar!

15:00 Stadsvandring & fika
Följ med på en behaglig stadsvandring och njut av fika och kaffe i stadens vattentorn med utsikt mot den lummiga Stadsparken.

16:00 Trelleborgs museum & Öga mot öga
Utställningen ”Öga mot öga” börjar i vikingatid och tar dig med på en resa 7000 år bakåt i tiden. Här möter du berömda individer som fascinerat arkeloger och historiker över hela världen. Tack vare DNA-teknik kan du möta deras återskapade tolkningar öga mot öga.


Smakprov från Trelleborg – en del av Visit Trelleborgs produktutveckling
Smakproven från Trelleborg har sitt ursprung i projektet ”Spela roll”, ett produktutvecklingskoncept som Visit Trelleborg och vår lokala besöksnäring deltar i sedan 2022. Visit Skåne är projektägare och den schweiziska researrangören Kontiki en väsentlig partner. Trelleborg/Smygehuk är en av tre skånska noder där den unika produktutvecklingsprocessen testas.

Projektets övergripande fokus är regenerativ turism och platsutveckling. Syftet är att lösa ett lokalt problem och samtidigt bidra till platsens utveckling och attraktivitet.

Varje nod arbetar mot ett av FN:s globala mål. Trelleborg/Smygehuk arbetar mot mål 11 – Hållbara städer och samhällen.
Produkterna som utvecklas i projektet har fokus på säsongsförlängning. Något som är nödvändigt för en blomstrande lokal besöksnäring och platsens attraktivitet.

Du som deltar i ”Smakprov från sydkusten” i samband med SKNT:skonferens får uppleva några av de produkter som utvecklats i ”Spela roll”.


Mingelmiddag
19.00-21.00
Välkomstdrink med efterföljande buffé serveras på anrika Victoriasalongen inne på Trelleborg C. Observera att det finns begränsat antal platser. Principen ”först-till kvarn” gäller. Pris 490 kronor exklusive moms. 

 

 
TORSDAG 4 MAJ 
08.15             
Registrering och kaffe 

09.00          
Konferensen startar. Konferensens moderator Yasmin Arhan Modéer och SKNT hälsar välkomna till årets konferens. 

09.15          
Gisela Öst, kommundirektör i Trelleborgs kommun, tillsammans med Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande, hälsar välkommen till Trelleborg

09.30          
Kompetensförsörjning avgörande för företagens framgång 

För att svenska företag ska kunna vara konkurrenskraftiga i en globaliserad värd krävs det en kompetensutveckling i världsklass. Prognoserna visar att andelen yrkesutbildade i Sverige kommer fortsätta vara en ökande utmaning för näringslivets kompetensförsörjning. Samhällets resurser kan på ett bättre sätt samverka för framtida behov.   
Johan Dalén, Regionchef på Svenskt Näringsliv Skåne och Blekinge 

Vuxenutbildningens bidrag till kompetensförsörjning i världsklass 

Svenskt Näringsliv uttrycker att vi behöver kompetensförsörjning i världsklass för att svenska företag ska kunna vara konkurrenskraftiga. På vilket sätt kan vuxenutbildning och yrkeshögskola bidra till detta, och vilka utmaningar står vi inför i detta arbete.  
Camilla Kronholm, tf Förvaltningschef, Skolchef, Trelleborgs kommun 

10.15          
Fika och mingel

10.35          
Kuststad 2025 - Från hamnstad till attraktiv kuststad 

Trelleborgs kommuns största utvecklingsprojekt genom tiderna är Kuststad 2025. Projektet är en satsning på infrastruktur, stadsutveckling och näringsliv. Trelleborg skapar nya attraktiva boenden i den expansiva Öresundsregionen och en mer effektiv logistik för gods in och ut ur i landet.  
Charlotte Lindström, Processledare, Trelleborgs kommun 

11.00          
Tillsammans skapar vi Sveriges bästa näringslivsklimat 

Hur kan tolv kommuner, med vitt skilda förutsättningar, arbeta tillsammans för att skapa Sveriges bästa näringslivsklimat? Följ med på MalmöLundregionens spännande resa som innehåller både visionsarbete och unika satsningar med konkreta verktyg för att förbättra företagsklimatet som rönt uppmärksamhet såväl i Skåne som resten av Sverige. 
Sebastian Drott, Projektledare MalmöLundregionen

11.55          
Lunch

13.00          
Kommunal näringslivsverksamhet – hur kan den beskrivas? 

Kommuners näringslivsarbete är i ständig utveckling. Arbetet har vuxit fram från en kärnverksamhet som inneburit dialog med de lokala företagen i hemkommunen till att idag vara en etablerad verksamhet för kommunernas strategiska insatser för den lokala utvecklingen. Samtidigt blir de yttre samverkansnätverken alltmer betydelsefulla i en sammanlänkad värld.
Brita Hermelin, professor, Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet.

13.30         
En värld i förändring 

Fredrik Reinfeldt var Sveriges statsminister 2006-2014 och partiledare för Moderaterna 2003-2015. Idag är han verksam i eget bolag som föreläsare, författare och rådgivare. Fredrik har unika insikter och kunskaper inom svensk politik och näringsliv. Allt knyts samman med geopolitiska förändringar och dess påverkan på samhället.  

14.45          
Avrundning och information om studiebesök på Trelleborgs Hamn 

Trelleborgs Hamn är Skandinaviens största RoRo-hamn för rullande trafik och den närmaste vägen ner till kontinenten. Hamnen hanterar en stor del av svensk export och import. 16 RoPax-färjor trafikerar linjerna mellan Trelleborg och den europeiska kontinenten. Under guidningen kommer vi få en inblick i hur en av Europas modernaste logistiknoder hanterar varor och gods till hela landet. Vi får även ta del av arbetet med hur man flyttar en hamn och planerar in nya stadsdelar med livskvalitet för både nya invånare och näringsliv.

15.00          
Kaffe to-go och avresa med buss 

16.30          
Tillbaka med buss på Trelleborg C 

18.00          
Bankettmiddag. Buss från Trelleborg C mot vackra Jordberga slott. Omringad av de bördiga fälten står det vackra barockslottet med sin engelska park som den perfekta inramningen för bankettmiddag. I samband med middagen delar SKNT:s styrelse ut priset Årets Näringslivsutvecklare.

Därefter bjuder Trelleborgsfödda Anders och Johanna Wrethov upp till dans. Anderz är en av Sveriges mest framgångsrika låtskrivare och musikproducenter med över 1 miljard streams på Spotify. Med över 30 låtar i Melodifestivalen och två i Eurovision är han också ett namn ni säkert har sett i tv-rutan.

22.15         Buss 1 tillbaka till Trelleborg C 
00.00         Buss 2 tillbaka till Trelleborg C 
00.45         Buss 3 tillbaka till Trelleborg C 

 

 
FREDAG 5 MAJ
08.30          
Slät kopp kaffe serveras 

09.00          
Godmorgon och välkommen till dag två 

09.10          
Utmaningar och oroligheter i en föränderlig värld 

Johan Andersson har sedan 2013 varit VD i det familjeägda investeringsbolaget som idag är ägare i cirka 20 profilerade bolag. Johan kommer tala om sina och Mellby gårds erfarenheter från de senaste åren som kan beskrivas som ett paradigmskifte med pandemi, penningpolitik och inte minst ett krig i vår närhet. Hur ser vägen framåt ut och hur agerar företag i denna oroliga tid?   
Johan Andersson, VD, Mellby Gård AB 

10.00            
Tid för gruppdiskussioner och erfarenhetsutbyte. Fika serveras under tiden 

11.00          
Hållbara destinationer är framtidens vinnare 
En plats som är attraktiv att besöka är inte alltid en plats som är attraktiv att leva på - om vi inte planerar, optimerar och agerar proaktivt. Hur lägger vi framtidspusslet för att attrahera besökare och investeringar samtidigt som vi värnar om invånare och lokal stolthet? I Trelleborg har Visit Trelleborg tillsammans med lokal besöksnäring och utländska intressenter matchat destinationens utbud mot FN:s globala mål och satt kurs mot en destination där alla är vinnare. 
Maarja Edman, VD, AB Visit Trelleborg       

11.40             
Sammanfattning och avrundning 

12.00             
”Lunch-to-go” som kan ätas på hemresan eller kvar på plats 



*Fotograf Niclas Ingvarsson, Trelleborgs kommun