FÖRELÄSARE
Anna Westerlund, Docent Övertandläkare i Ortodonti, avdelningen för ortodonti vid Göteborgs Universitet
Är karies ärftligt?
Mitt forskningsfält är; tanderuption, växt, interceptiv vård och bieffekter av ortodonti och då speciellt karies. Jag har haft 6 doktorander som disputerat och en doktorand som disputerat på kariesprofylax i samband med ortodontibehandling och en som disputerat på genetiska prediktorer för karies. Just nu driver jag en stor nationell RCT interventionsstudie som avser att undersöka genetiska faktorers betydelse för kariesutveckling vid ortodontibehandling. Jag avser att presentera de delar som berör min kariesforskning.
Stina Hansson, Övertandläkare i Örebro och doktorand vid Örebro universitet
Korsbett hos barn, vilken behandling ska vi välja?
Dagens föreläsning kommer att handla om jämförelser mellan suturvidgare på mjölktänder och en mer traditionell Quad Helix.
Farhan Bazargani, Universitetslektor, docent, Övertandläkare vid Göteborgs universitet
Ortodontiska mini-skruvar för gomvidning på barn i tidiga växelbettet; behövs de?
Användning av ortodontiska mini-skruvar (även kallad TAD:s) har ökat markant under det senaste decenniet. Användningsområdena har utvidgats och fler och fler nyttjar denna behandlingsmodalitet. Även olika tandställningar har kunnat förankras till mini-skruvar, bland annat suturvidgare. Men ger dessa nya tandställningar bättre effekt i synnerhet på barn i tidiga växelbettet? Kan man häva korsbett med bättre skelettal effekt med hjälp av dessa mini-skruvar?
Nina Sabel, specialist i barntandvård och docent i pedodonti, avdelningen för pedodonti vid Göteborgs universitet
Avvikelser i emaljen – vad är det vi ser?
Föreläsningen handlar om mineraliseringsavvikelser som ses i emalj och om dess egenskaper. Föreläsningen ämnar att knyta an till hur avvikelserna kan påverka erat kliniska arbete.
Simon Littlewood, specialist och konsult inom ortodonti sedan 2001 inom National Health Service i Storbritannien, Senior Clinical Lecturer vid University of Leeds, Storbritannien
Ortodontisk retention: vad alla kliniker behöver veta! Föreläsningen hålls på engelska.
Ortodontisk retention är fortfarande den viktigaste utmaningen inom ortodonti. Simon Littlewood kommer att dela med sig av information från sin senaste forskning som undersöker de bästa typerna av retainers, samt forskning som hjälper oss att förstå patienters motivationer och ambitioner och identifiera sätt att få patienter att engagera sig i att bära och ta hand om sina retainers. I denna föreläsning vill Simon ge en praktisk och underhållande översikt över samtida ortodontisk retention, med information om ny teknik, nya sätt att stabilisera tänder, ny vetenskap och ny klinisk information. Alla som är involverade i klinisk ortodonti bör delta i denna roliga och relevanta föreläsning.
Edyta Leska, Ortodontiassistentutbildningen i Göteborg med examen 2023
Resin infiltration, en alternativ behandling mot white spots lesions.
Hålls med Michele Mulligan.
Michelle Mulligan, Ortodontiassistentutbildningen i Göteborg med examen 2023
Resin infiltration, en alternativ behandling mot white spots lesions.
Hålls med Edyta Leska.
Kristin Lilja, Ortodontiassistentutbildningen i Göteborg med examen 2023
Digitala ortodontikonsultationer.
Hålls med Johanna Cederbom.
Johanna Cederbom, Ortodontiassistentutbildningen i Göteborg med examen 2023
Digitala ortodontikonsultationer.
Hålls med Kristin Lilja.
Isabel Syrén, Ortodontiassistentutbildningen i Göteborg med examen 2023
Bond a braid VS Memotain ret 33-43.
Gabriela Cojocariu, Ortodontiassistent vid Specialistkliniken för ortodonti, Odontologen i Göteborg.
Tips & Trix, Ortodontiassistenter vid Specialistkliniken för ortodonti, Odontologen i Göteborg presenterar hur de arbetar och ger oss flera tips.
Mia Friedl, Ortodontiassistent vid Specialistkliniken för ortodonti, Odontologen i Göteborg.
Tips & Trix, Ortodontiassistenter vid Specialistkliniken för ortodonti, Odontologen i Göteborg presenterar hur de arbetar och ger oss flera tips.
Nayroz Ockell, Specialisttandläkare i ortodonti, Göteborg.
Ortodonti som verktyg för bättre estetik och funktion
Stein Björkman, Socialstyrelsen
Vem får göra vad i tandvården? – Om Delegering och andra arbetsformer
Stein Björkman är sakkunnig tandläkare vid Socialstyrelsen sedan 15 år. Han är i grunden tandläkare och specialist inom barntandvård. Sedan slutet på 1970-talet har han arbetat på Karolinska institutet bl.a. som klinisk lärare, studierektor och programansvarig för tandläkarprogrammet i nära samarbete med andra odontologiska utbildningar.
Föreläsningen kommer att belysa befintligt regelverk avseende de olika yrkesgruppernas behörighet att utföra olika åtgärder vid behandling och för ökad munhälsa. Vilka regler gäller för delegering och assistans i tandvården och på vilket sätt kan dessa bidra till bättre vård?
Anna Nubäck, Generalsekreterare, Svenska Lottakåren
Frivillig försvarsverksamhet – 100 år med Svenska Lottakåren
Föreläsningen kommer bland annat att handla om:
Emelie Blomlöf, projektkoordinator, Min Stora Dag
Min Stora Dag
Inspirationsföreläsning om Min Stora Dags verksamhet och den effekt en Stor Dag ger. Även möjligheten att vara med och bidra till att fler allvarligt sjuka barn och barn med diagnoser får en Stor Dag.
Senast uppdaterad: 2024-04-17