Till hösten invigs Grand Egyptian Museum i Kairo som blir världens största arkeologiska museum. Givetvis besöker vi pyramiderna i Giza. Dessutom besöker vi hamnstaden Alexandria vid Medelhavet varifrån Kleopatra styrde landet. En resa med fokus på byggnadskonst och kultur från tidernas begynnelse till nutid.

 

KAIRO

Kairo är kulturhuvudstaden i hela den arabiska världen med intressant arabisk arkitektur och spännande exotiska kultur. Vi upptäcker staden med arabiska och kristna kvarter dit enligt legenden Jesus familj flydde från Betlehem.  Det nya egyptiska museet visar bl.a. 5.000 som kommer från farao Tutankhamons grav. Ett nytt Kairo för landets centralförvaltning byggs öster om staden och ska rymma 6 milj. invånare. Vi bor på lyxhotellet Cairo Marriott med åtta restauranger och egen trädgård i diplomatkvarteren centralt i Kairo. Bild: Thutankanon golden mask

 

ALEXANDRIA

Staden ligger vid Medelhavet och känt för sin strandpromenad och utsökta fiskrestauranger. Dagsutflykt till Alexandria som anlades av Alexander den Store, var huvudstad fram till den sista faraon Kleopatras död. Vid den händelsen förstördes världens största bibliotek. Ett nytt bibliotek har uppförts ritad av de norska arkitekterna Snöhetta.