Egypten är en av världens mest ikoniska platser, och landets historia går tillbaka över 5000 år. Det är en av de första civilisationerna i världen och dess monumentala byggnader och imponerande arkitektur som vittnar om en av de mest fascinerande civilisationerna i världshistorien och som fortsätter att fascinera människor än idag.

   ?


Huvustaden Kairo har en omfattande historia som sträcker sig över tusen år. Staden grundades år 969 å.Kr. av Fatimiderna, en shiitisk dynasti som styrde över Egypten och delar av Nordafrika. Under Fatimindernas styre byggdes b.la. Al-Azhar-moskén, en av världens äldsta universitet, och Al-Hakim-moskén som när den byggdes var en av världens största moskéer. I Kaori finns även de ikoniska Giza-pyramiderna, en av de sju antika underverken i världen. Pyramiderna byggdes för fler än 4500 år sedan och är fortfarande ett av de mest imponerande arkitekoniska underverken i världen.

I Kairo blandas gamla traditioner med moderna inslag och skapar en unik atmosfär och staden är hem för många gamla moskéer och souker (marknader) som erbjuder allt från textilier och smycken till mat och kryddor. Kairo är också en stad med rik kultur och tradition med allt från traditionell egyptisk mat till modern konst och här finner ni sevärdheter som  som shoppingcentret Khan el Khalili och Kairotornet som båda erbjuder en fantastisk utsikt över staden. Kairos unika blandning av tratidion och modernitet gör staden till en av de mest spännande och livliga i hela Mellanöstern.

  

En annan viktig egyptisk stad är Alexandria grundades år 332 f.Kr. av Alexander den store. Staden har en vacker kustlinje som blandar hamnar och stränder och är känd för sina många historiska sevärdheter så som de underjordiska katakomberna Kom el-Shoqafa och citadellet i Qaitbay. Alexandria är även känt för sin moderna kultur, konst- och musikscen, och flera moderna kaféer och restauranger. 

Även Alexandria har en rik historia och imponerande arkitektur. En av stadens mest kända byggnader är biblioteket som på sin tid ansågs vara en av de största biblioteken i världen men förstördes under antiken. Det nya biblioteket, Bibliotheca Alexandrina, byggdes under 1990-talet och invigdes officiellt 2002. Det var en återuppbyggnad av det antika biblioteket i Alexandria, som förstördes under antiken. Det nya biblioteket är beläget i närheten av den plats där det antika biblioteket en gång stod och anses vara en symbol för Alexandrias kulturella renässans. Bibliotheca Alexandrina är en imponerande byggnad i modern stil och är en av världens största och mest imponerande biblioteksbyggnader.