Program för Kulturskoledagarna 2023
Kulturkvarteret Örebro 21-23 mars

 

Tisdag 21 mars
19:00 - 23:30 Förmingel på Scandic Grand

För dig som anländer till Örebro redan på tisdagen anordnar vi förmingel med samtal och förtäring på Scandic Grand. Välkommen att droppa in när du vill! Föranmälan krävs för mat, vill du bara umgås är du välkommen utan anmälan. Maten beställs och betalas på plats av dig själv, så du kan komma och gå när du vill.

Onsdag 22 mars
Hjalmar Bergman-teatern, Studiebesök och Festivalkväll på Kulturkvarteret

09:00     Mingelstart
Välkommen till ankomstmingel med kaffe och te i den anrika Hjalmar Bergman-teatern.
Har du rest långt eller är hungrig ändå? Frukostmacka (utan extra kostnad) finns för dig som föranmält detta. 

09:30     Välkomna – Ledarskap i fokus               
Kulturskolerådets styrelseordförande Jalle Lorensson håller invigningstal och konferensens innehåll presenteras. Torgny Sandgren, generalsekreterare, och Malin Aghed, utvecklingsledare, kommer att guida oss genom våra dagar tillsammans.

10:00     Region Örebro – Kulturkvarteret och demokratin
Karin Beckman, verksamhetschef för Kulturkvarteret, och Lars Hilmersson, Verksamhetschef bibliotek och kulturskola i Örebro kommun hälsar välkommen till Örebro och berättar om hur Kulturkvarteret tar sig an sitt demokratiuppdrag.

10:30     Pågående Kulturskolerådsprojekt + KNUT – Kulturskolans Nytänkande Ungas Talan
Projektledare och samordnare från regionerna berättar och Kulturskolans nationella ungdomsråd presenteras

11:10     Bensträckare

11:20     Mod, makt och mål – att leda med lust och uthållighet – Inspirationsföreläsning med Malin Oest

12:00     LUNCH 

13:00     Vi välkomnar Kulturministern – Parisa Liljestrand gästar konferensen

13:30     Barn och unga i kulturpolitiken – Möt kommun- och regionpolitiker från Örebro län i samtal om vad en borgerlig kulturpolitik innebär för kulturskolan. Hur ser framtiden ut och hur prioriteras barn och unga?

14:30     Fika och samling för avfärd till studiebesök

15:00     Årsmöte / Studiebesök
Samtidigt som årsmötet pågår finns det möjlighet att åka på studiebesök.
OBS Föranmälan krävs.
Efter årsmötet och i slutet av studiebesöken bjuds det på en matigare wrap så att vi står oss fram till kvällen.
Här finns mer information om årsmötet

20:00     Festivalkväll på Kulturkvarteret
Kulturkvarteret stänger för allmänheten och hela detta fantastiska hus är vårt! Välkommen till en unik kväll full av överraskningar. Vi byter gamla tiders galamanér mot ett späckat festivalprogram, massor av mingelmöjligheter och specialkomponerade menyer i food trucks – medtag lokalsinne eller grabba tag i en festivalvärd och njut av en helkväll med extra allt! Dryck (förutom vatten) ingår inte till maten men allt finns att köpa och betalas på plats.

Vi utlovar aktiviteter i alla hörn och mat för alla smaker. Svenska Musikfonden kommer att berätta om sitt pris Don't stop the music till talangfulla musikelever och ett bidrag för att fler ska ha råd att gå i kulturskolan: Musikpengen. Vinnarna av KMA-stipendiet hyllas och Polstjärnepris-vinnaren kommer att spela. My Kullsvik kommer att sjunga och för dig som vill svänga de lurviga gästas vi av ingen mindre än DJ Mill Klemming. Representanter för ungdomsrådet KNUT finns på plats och resten avslöjar vi inte ännu. Festivalprogrammet i sin helhet presenteras i länken några dagar innan konferensen. 

Kvällen leds av en grupp konferencierer från scenkonstkollektivet Bataljonen. Så här presenterar de sig själva:
Bataljonen är ett Göteborgsbaserat scenkonstnärskollektiv, en punkig frigrupp, en ohemlig teaterklubb som har funnits sedan 2008. Vi är åtta scenkonstnärer som skapar show, opera, fester, läsningar, ordvitsar, YouTube-videos och andra verk med oss själva och andra. Som konferencier kommer ni få träffa tre av oss; Anna Nordkvist, Hanna Morau och Saga Björklund Jönsson.

00:00     Kulturkvarteret stänger

 

Torsdag 23 mars – en heldag på Kulturkvarteret

09:15     MindShift för att lyckas skapa ett tryggt och hållbart samhälle – Inspirationsföreläsning med Niklas Huss i Volymen

10:15     Fika

10:30     Seminarium 1

11:30     Seminarium 2

12:30     Lunch

13:30     Seminarium 3  

14:30     Allt börjar med dig själv – Inspirationsföreläsning med Sara Damber i Volymen

15:10     Avslutning och avslöjande av nästa års konferensplats

15:30     Matigt fika

16:00    Hejdå och hemfärd

 

TALARE OCH SEMINARIEPROGRAM

Om våra huvudtalare

Malin Oest är en erfaren organisationskonsult, moderator och samtalsledare med djup insyn i förändringsprocesser i kulturskolan. Som organisationskonsult hjälper hon chefer och medarbetare i organisationer att prata om rätt saker, på rätt sätt och i rätt tid. Varje del är en utmaning i sig, men att skapa en fungerande helhet av samtliga tre aspekter är nyckeln till ett lyckat uppdrag. Helt avgörande är också att ledningen vill arbeta med utveckling på riktigt i sin organisation, i detta fall kulturskolan, med förankring i den verklighet som kulturskolan och dess medarbetare befinner sig i. Långsiktighet och tålamod i motsats till kortsiktighet och tro på snabba enkla lösningar måste prägla arbetet – samt en tro på människors goda vilja, oavsett roll.

Sara Damberg är en framstående social entreprenör och har startat flera ideella organisationer, däribland Stiftelsen Friends. Hon har omfattande erfarenhet av att leda förändringsarbete inom offentlig sektor på nationell och lokal nivå, senast i rollen som förvaltningschef. När Sara grundade Friends år 1997 dominerades den ideella sektorn i Sverige av ett fåtal stora medlemsorganisationer. 25 år senare kan vem som helst starta och hoppa på nya rörelser för att förändra världen – och det är vi många som vill. Men hur aktiverar vi värderingsdrivet ledarskap i praktiken? Sara Damber delar med sig av sina erfarenheter från att leda förändringsarbete i civilsamhälle, näringsliv och offentlig sektor.
– Allt börjar med dig själv. 

Niklas Huss är en engagerande talare och facilitator med förmågan att gå från behov till implementering. Med bakgrund inom både Skatteverket och försäkringsbranschen har han skapat transformationer i traditionella miljöer och är i dag involverad i flera olika initiativ med målet att skapa möten och samverkan som kan förändra världen, såsom Samverket som är en ny innovativ coworking för offentlig sektor, Samhällskontraktet, en samhällsarena i Mälardalen med fokus på barn, ungdomar och äldre och Mindshift, en nationell, ideell rörelse med fokus på att stärka människors mentala hälsa och välbefinnande för att skapa ett tryggt och hållbart samhälle.
 

Samtliga seminarier 

MindShift för att skapa ett tryggt och hållbart samhälle där kulturskolan är självklar
Fördjupning och samtal med inspirationsföreläsare Niklas Huss. Hur har förändringarna i vårt samhälle påverkat oss och vilka förmågor och mänskliga behov behöver vi stärka för att ta oss an dagens komplexa samhällsutmaningar? Vi behöver ett MindShift för att lyckas skapa ett tryggt och hållbart samhälle! Niklas Huss delar med sig av tankar och erfarenheter från att ha jobbat med större innovativa transformationer inom både offentlig och privat sektor. Detta seminarium bygger på torsdagens inspirationsföreläsning.

Mod, makt och mål – att leda kulturskola med lust och uthållighet
Fördjupning och samtal med inspirationsföreläsare Malin Oest. Olika utvecklingsuppdrag i olika typer av organisationer har mycket gemensamt, oavsett bransch. Samtidigt är det viktigt att vara uppmärksam på det unika i varje organisation. Malin Oest ger en bild av vad som är lika och vad som är speciellt för kulturskolan jämfört med andra organisationer, och tips om vad som kan behöva förändras gällande organisationens ledarskap nu och i framtiden. Detta seminarium bygger på onsdagens inspirationsföreläsning.

Kulturskola och psykisk hälsa – att leda och samordna lokalt och regionalt
I detta seminarium får ni möta Norrbotten och Västerbotten som deltar i det Arvsfondsfinansierade och Kulturskolerådsinitierade projektet Kulturskola och psykisk hälsa. Träffa projektledarna för regionerna – Anna-Karin Hagström, Christer Olofsson och Paula Pleje – i ett samtal om hur vi kan stärka den psykiska hälsan genom olika kulturuttryck. Hur hanterar vi möjligheter och hinder samt hur implementerar vi framtagna arbetssätt som blir hållbart i ett längre perspektiv? 

Ny chef i Kulturskolan – uppföljning för dig som deltagit i webinarieserien Ny chef i Kulturskolan, men öppet för alla 
Att jobba som chef i Kulturskolan är bland det roligaste och svåraste som finns. Detta seminarium är en möjlighet för er som deltagit i webinarieserien Ny chef i Kulturskolan att ses igen. Vi följer upp en chefs utmaningar och möjligheter, fokuserar på vårt varför och skapar nya kontakter. Välkommen att dela erfarenheter och upplevelser med andra i samma situation och skapa förutsättningar för att bli trygg i rollen som chef. Även du som inte deltagit i webinarieserien är såklart varmt välkommen. Seminariet leds av Andreas Westberg, Jalle Lorensson och Kicki Enqvist.

Att leda digital utveckling i samverkansprojekt 
Varför, vad och hur ska vi digitalisera Kulturskolan? Kan samverkan mellan kulturskolor och med externa samarbetspartners leda digital transformation inom vår verksamhet? Vilka möjligheter, begränsningar och skillnader finns mellan olika kommuner och hur kan vi samarbeta för att ta oss an utmaningarna? Möt projektgruppen för ‘Utveckling av Kulturskolans digitala utbud’, en treårig satsning där Kulturskolan Stockholm, Malmö Kulturskola och Kulturskolan i Göteborgs stad samverkar. Lisa Söderlund, Johan André och Ulrika Jörgensdotter delar erfarenheter från projektet och bjuder in till samtal.

Kulturskolan – en del av välfärdssamhället?
Behöver kulturskolan vara en offentlig, demokratiskt styrd verksamhet, och i så fall varför? Och hur leder vi den in i framtiden? Möt Håkan Sandh, författare till en ny bok om kulturskolans historia och fd chef för Kulturskolerådet, Linus Sköld, riksdagsledamot och rektor, Åsa Lundmark, regional samordnare i Norrbotten och Per Eriksson, biträdande rektor och kommunpolitiker, i ett samtal om kulturskolans roll och egenvärde i samhället. Björn Emmoth modererar.

Ledarskap i samverkan bryter ny mark
Med Nationellt centrum för musiktalanger som exempel berättar tre ledare hur de skapar nya vägar genom att samarbeta med andra på olika nivåer. Hur kan region och kommun samverka för att stödja varandra? Hur bygger vi nätverk där helheten blir större än delarna och hur kan ett projekt samla aktörer för att genomföra något nytt tillsammans? Möt Staffan Rydén, fd kulturchef i Västra Götalandsregionen, Ulrich Kaatz, direktör för talangcentret och Noomi Hedlund, tidigare VD för Blåsarsymfonikerna och numera bl a verksamhetsutvecklare inom musikområdet.

Leda, förvalta och utveckla lägerverksamhet
Möt My Kullsvik, sångpedagog och lägeransvarig för Dream Camp, som berättar om hur det är att leda i lägerform och möta ungdomar som inte tidigare mött kulturskolans verksamhet.

Hur leder vi kulturskoleundervisning i glesbygd – idag och i framtiden?
Möt AnneMarie Backlund, musiklärare och operasångerska som skrivit uppsats om glesbygdsundervisning, i ett samtal med Rickard Edbom, kulturskolechef Hudiksvall, om hur kulturskolan verkar och kan verka i glesbygd.

Att leda inflytandeprocesser – i liten, medelstor och stor kommun
Var står vi idag och hur kan vi bäst ta vårt ledaransvar för att kartlägga, utveckla och förändra vårt arbetssätt i syfte att bli en mer delaktighetsbaserad kulturskola? Med erfarenheter från olika verksamheter och kommuner över tid ger Camilla Freedman, Beatrice Hammar, Ivve Martinez och Sofia Zackrisson sina perspektiv och konkreta tips på hur barnkonventionen kan implementeras i kulturskolan för att ge plats åt ungas delaktighet och inflytande i praktiken – det vill säga från artikulerad strategi till konkret verkstad.

Samtal om inflytande – vi gör det tillsammans
Är vi som kulturskola redo att gå i bräschen för ett nytt sätt att bestämma? Hur mycket mark är vi vuxna beredda att lämna och hur vill unga idag var med? Tillsammans samtalar vi utifrån Arvsfondsprojektet Ungas inflytande i Kulturskolan om vad det innebär att ha inflytande på riktigt. Unga från KNUT – Kulturskolans Nytänkande Ungas Talan – deltar, liksom projektledare/regionsamordnare från Dalarna, Jönköping, Gävleborg och Skåne. Projektets regionala och nationella coacher Hanna Morau och Andrea Christensen modererar samtalet, där varje åhörare spelar roll.

Att leda arbetet med öppen verksamhet – ett sätt att bredda deltagandet
Kulturskolecentrum presenterar sin nya rapport om öppen verksamhet i kulturskolan. Seminariet fokuserar på framgångsfaktorer och utmaningar i utvecklingen av den öppna verksamheten ur ett ledarskapsperspektiv.
Fabian Sjö, utredare och Madeleine Hermerén, handläggare – Kulturskolecentrum, Kulturrådet.

Inkludering och delaktighet i kulturskolan – reflektioner och samtal med utgångspunkt i forskning.
Adriana Di Lorenzo Tillborg är forskare och lärare vid Musikhögskolan i Malmö. 2021 publicerades hennes doktorsavhandling med fokus på kulturskolan och demokrati. Nu har hon ett pågående postdok-projekt med fokus på delaktighet och elevinflytande. Detta projekt är ett samarbete med Musikskolan i Osby och KulturCrew, och reflektioner från båda forskningsprojekten kommer att ligga till grund för samtalet.

Att göra utbildning för och med skolledare på kulturskola 
Karlstads universitet erbjuder sedan 2016 Rektorsutbildning för skolledare på kulturskola/folkhögskola. Möt Gudrun Holmdahl och Anna Öhman, utbildningsledare för denna tvååriga befattningsutbildning, i ett samtal om att värna, utforska och utmana kulturskolans särart samt tillvarata och stimulera synergier mellan kulturskola och folkhögskola ur ett lednings- och ledarskapsperspektiv. 

Att leda tillsammans
Vingåkers kulturskola delar ett projektledarskap på tre och tar tillvara olika kompetenser. Hur löser vi det praktiskt när vi ska dela på ansvaret ledarrollen? Möt Fred Sjöberg, Camilla Klemming och Erik Kristoffersson som tillsammans leder det Arvsfondsfinansierade projektet Kulturskola och psykisk hälsa i Sörmland. 

Att leda en kvalitativ och hållbar teaterverksamhet 
Möt teaterlärarna Hanna Håkanson och Linnéa Christensen, samordnare för kulturrådssatsningen TiK (Teater i Kulturskolan) i ett samtal med kulturskolecheferna Lisa Sand och Mattias Carlsson, Kulturskolan Göteborg. Vad kan en lärarledd samverkanssatsning bidra till? Vilka erfarenheter och lärdomar har visat sig hittills kommit? Hur bidrar TiK till en hållbar och kvalitativ teaterverksamhet i kulturskolan? 

Vad krävs för att ta Klivet? – Ett rundabords-samtal om hur vi skapar fungerande kompetensutveckling
Sex lärosäten har fått anslaget Kulturskoleklivet för att utbilda och fortbilda kulturskolepedagoger. Trots uppenbara behov av kompetensutveckling är söktrycket lågt och få pedagoger i kulturskola går kurser. Gruppundervisning, specialpedagogik, normkritik, nya uttrycksformer, digitala verktyg, ledarskap, tillgänglighet, öppen verksamhet etc. Listan är lång men deltagarna uteblir och kurser får ställas in. Hur ska fler få del av fortbildning på ett sätt som fungerar för kulturskolans verksamhet? Representanter från lärosäten bjuder in er kulturskolechefer att resonera för att hitta lösningar.

Jämställdhet bland upphovspersoner – spelar jag roll?
Upphovspersoner på första deltävlingen i årets melodifestival: 93% män, 7% kvinnor. Andelen sökande till kompositionsutbildningar: 0-20% kvinnor/ickebinära. Får jag som ledare lägga mig i vilken repertoar som pedagogerna använder? Är förebilder viktiga? Gör det skillnad om vi har en 50/50-praktik över hela linjen: repertoar, solister, besökande workshopledare/band, vem som presenterar konserten, ensembleledare osv? Är jämställdhet bland upphovspersoner en demokratifråga? Sofia Sahlin, ordförande i KVAST – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare, presenterar kunskap och erfarenheter från KVASTs aktiviteter samt modererar samtalet.

Trainstation
En spännande buss full av skapande är också ett valbart seminarium under hela torsdagen. Den kommer att stå just utanför dörrarna till Kulturkvarteret och tar emot 20 besökare åt gången. Läs mer här.