Samarbete mellan olika professioner och organisationer är väsentligt för många av den offentliga sektorns uppdrag. Kraven på samverkan drivs av att det finns problem som måste lösas, med syfte att skapa samhälleliga värden med effektivt resursutnyttjande. Det finansiella perspektivet på detta landar ofta i att de kortsiktiga kostnaderna för arbetet är tydliga, medan vinsterna finns i framtiden. Budgetstyrningen är stark, vilket kan föranleda konflikter kring både vem som skall betala och vem som drar mest nytta av gemensamt skapat värde. Frågan vem som betalar för jobbet som måste göras tillsammans är relevant i flera olika dimensioner, mellan stat-region-kommun, mellan olika professioner och mellan administrativa och operativa funktioner. I tema 1 delar vi erfarenheter om hur vi hanterar styrningen när samverkan krävs:
Session 1: Vart är den offentliga sektorns resursfördelningsmodeller på väg och hur påverkar de möjligheter till samverkan?
Moderatorer: Johan Åkesson & Mikael Cäker
Medverkande:
Anders Anell, professor i företagsekonomi vid Lunds universitet.
Anders har en lång erfarenhet av att beforska hälso- och sjukvårdssektorns styrning och ersättningsmodeller.
Nina Bonnedahl, ekonomichef, Stab för uppdrag och produktion av hälso- och sjukvård, VGR
Nina kommer diskutera ersättningsmodellers betydelse i relationer mellan olika nivåer och mellan kommun och region
Gustav Kjellsson, docent i hälsoekonomi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
Gustav forskar om ersättningsmodeller och kommer här fokusera dess påverkan på primärvårdsenheter
Andreas Thörneby, specialist i allmänmedicin och styrelseledamot i Svensk förening för allmänmedicin
Andreas kommer diskutera ersättningsmodeller från ett allmänläkarperspektiv
Session 2: Samverkan mellan kommuner och med regionen: det ekonomiska gränssnittet, ansvar och aktivitetsförflyttning.
Medverkande:
Gustaf Kastberg Weichselberger, professor i offentlig förvaltning vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet.
Gustaf tar sin utgångspunkt de ökande förväntningarna på samarbete inom offentlig sektor och vad det innebär för möjligheterna att styra effektivt.
Isabell Meltzer, doktor i offentlig förvaltning vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet.
Isabell kommer prata utifrån sin nyligen avlagda doktorsavhandling ”Strategiska samarbeten. – Roller, relationer och risker i mellankommunala samarbeten”
Hur undviker vi politisk närsynthet och hur skapar vi ett större systemperspektiv kring olika och tillkommande samhällsutmaningar? Att svenska kommuner och regioner ska lösa komplexa samhällsutmaningar genom nytänkande och samverkan är en vanlig uppfattning idag. Många initiativ beskrivs också som svar på utpräglad fragmentisering och stuprörstänkande med bristande samordning, där både ensidighet och kortsiktighet hindrar arbetet med att långsiktigt bygga ett robust samhälle. Ambitioner, satsningar och planer är ofta fullkomliga samtidigt vet vi att vi verkar i ofullständiga organisatoriska verkligheter. I detta tema tar vi ett närhistoriskt perspektiv på kommuner och regioners arbete med att driva och samordna arbetet med olika hållbarhetsutmaningar och där vi drar ut tråden mot tänkbara framtidsscenarier.
Moderatorer och ”inspelare”: Christian Jensen och Tom Karlsson
Session 1: Arbetet med att samordna regionala samhällsutmaningar - hur löser vi det?
Medverkande:
Erik Lagersten, särskild utredare för civil beredskap, Region Stockholm
Erik kommer att berätta förändringsledarskap och om vikten av att ha kapacitet och förmåga att göra fördjupande analyser av olika samhällsutmaningar och hur en utvecklad förmåga i vardagen ger förutsättningar för det civila försvaret.
Tom Karlsson, docent i offentlig förvaltning, Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet
Tom kommer utifrån ett flernivåperspektiv tala om utmaningen att styra fram offentliga värden: Hur skapar vi offentliga värden som demokrati, rättvisa och hållbarhet i ett samhälle där beslutsfattandet, ansvaret och mandaten är fördelat över flera nivåer?
Christian Jensen, docent i företagsekonomi, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Christian kommer att tala om olika policyförutsättningar och implementeringsstrukturer vid flernivåsamordning.
Session 2: Arbetet med att samordna kommunala samhällsutmaningar - hur löser vi det?
Medverkande:
Sara Pettersson, planeringsledare, Stadsledningskontoret Göteborgs stad, Samordningsfunktion Agenda 2030
Sara kommer att berätta om Göteborgs stads arbete med hållbarhet utifrån flernivåstyrning och -samordning
Tom Karlsson, docent i offentlig förvaltning, Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet
Tom kommer att tala om från produktionslogik till tjänstelogik: Hur styr vi offentliga tjänster när värdet inte längre enbart mäts i materiella resultat utan i relationer och upplevelser? En problematisering av hur post-New Public Management skapar nya utmaningar för styrning och mätning av offentliga tjänster.
Christian Jensen, docent i företagsekonomi, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Christian kommer tala om att i ett flernivåsystem organisera kapacitet för klimatomställning baserad på en forskningssammanställning gjord inom programmet Mobilisering för snabbare klimatomställning i Göteborgsregionen
Digitaliseringen och användningen av AI inom välfärden har länge setts som lösningen på många utmaningar. Med lösningar kommer dock också utmaningar, både utifrån att kunna nyttja tillgänglig teknik, säkerheten med tekniken samt utmaningarna med digitalisering och AI utifrån samverkan. Samverkansfrågan är aktuell både inom en organisation, t.ex. mellan olika funktioner men också mellan teknik och människa, men utmaningarna handlar också om samverkan mellan olika huvudmän utifrån digitaliseringens möjligheter.
Session 1: Digitalisering och AI som medel för samverkan inom kommuner och regioner och mellan olika huvudmän
Moderator: Per Thilander
Medverkande:
Tomas Lindroth, forskare vid Institutionen för Tillämpad IT, Göteborgs universitet.
Tomas kommer prata om hur offentlig sektors digitalisering tar nya kliv med den nya AI-tekniken, men också hur samverkan inom och mellan kommuner och regioner kan utvecklas med nya roller som tjänstedesigners.
Joakim Regnstrand, digitaliserings och IT-chef på Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, Göteborg Stad.
Joakim kommer att dela med sig av insikter om hur man kan skapa ett effektivt och strukturerat arbetssätt för att framgångsrikt hantera digitalisering och samverkan inom en stor förvaltning.
Sofia Larsson, verksamhetschef på Göteborgsregionens kommunalförbund, med särskilt fokus på kompetensförsörjning och kommunernas förändringsarbete.
Sofia kommer prata om hur användningen av AI kan skapa bättre förutsättningar för kommuner och regioner att tillsammans lösa kompetensförsörjningen.
Session 2: Digitalisering och AI – det här med data, hur svårt kan det vara? Användningen av data som medel för genomförande, utveckling och samverkan
Moderator: Per Thilander
Medverkande:
Daniel Tyskbo, biträdande professor i hälsoinnovation, Högskolan i Halmstad, forskar kring AI och dess inflytande på organisering och ledning inom vården. Daniel kommer prata om de utmaningar och oväntade konsekvenser som uppstår när AI och digitala verktyg introduceras i svensk sjukvård. Genom exempel från empiriska studier diskuteras hur dessa teknologier ibland krockar med vårdens normer och värderingar och skapar utmaningar som behöver hanteras i praktiken.
Sofia Larsson, verksamhetschef på Göteborgsregionens kommunalförbund, med särskilt fokus på kompetensförsörjning och kommunernas förändringsarbete.
Sofia kommer prata om hur användningen av tillgänglig data och AI kan bidra till en utveckling av beslutsfattandet genom hela styrkedjan för kommuner och regioner.
Trenden mot ett mer gränslöst arbete innebär bland annat större frihet för arbetstagare att planera och utföra arbetet på varierande tider och platser. Men ett särskilt flexibelt förhållande till tidsmässiga, rumsliga och organisatoriska gränser är för det mesta inte möjligt inom välfärden. Men vad är då möjligt att förändra? Bristen på personal påverkar styrkeförhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Från arbetsgivarhåll får vi höra att vi måste arbeta mer: vi måste locka fler grupper till välfärden, fler behöver arbeta heltid och vilja arbeta längre. Från arbetstagarhåll höjs istället krav på kortare arbetstid. Direktivet om 11 timmars dygnsvila har skapat turbulens i regioner och kommuner. Är ett mer hållbart arbetsliv en förutsättning för ett längre arbetsliv, eller är det tvärtom? Hur ska arbetstidens kunna kortas medan det råder personalbrist?
Session 1: Hur töjbara är välfärdsarbetets gränser?
Medverkande:
Marta Szebehely, professor emeritus i socialt arbete vid Stockholms universitet.
Rebecka Strandell, socionom och fil.dr. i socialt arbete vid Stockholms universitet.
Marta och Rebecka kommer att tala utifrån sin medverkan i den nya boken The labour crisis in long term care - the right to care, Edward Elgar Publishing.
Johan Frisk, utredare vid Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.
Johan kommer tala utifrån rapporten Redo för framtiden? Analys av hur det offentliga åtagandet i hälso- och sjukvården och äldreomsorgen kan utvecklas till år 2040.
Eva Sahlén, samordnare för SKR Kompetenscenter för välfärdsteknik.
Session 2: Kampen om tiden
Medverkande:
Hampus Andersson, utredare på Kommunals förbundskontor.
Hampus arbetar med frågor som rör arbetstider och arbetsmiljö och ligger bakom rapporten Tid för förändring som går igenom forskning kring frågan om arbetstidsförkortning.
Ulla Olofsson, HR-strateg inom Region Västerbotten. Ulla arbetar med strategiska frågor inom arbetsmiljö där arbetstid är hennes specialistområde. Hon är utbildare inom området och arbetar även med produktions- och kapacitetsstyrning samt organisationsutveckling.
Lena Lid Falkman, lektor i arbetslivsvetenskap vid Karlstad Universitet och forskar även kring ledarskap vid Handelshögskolan i Stockholm. Från hösten 2024 leder hon en forskningsgrupp som följer ett pilotprojekt kring förkortad arbetstid inom ramen för det så kallade Four Day Week-konceptet.