Program Nasjonal karriereveiledningskonferanse

Onsdag 27. oktober – kl 11.00-16.00

   
11.00 – 11.20

Åpning av konferansen
 

11.20 – 12.45

Tilbud og innhold: Karrierelæring i flere formater

En karriereveileder skal i møte med veisøkere kunne bruke ulike former for veiledningsformater, slik at veiledningen og aktivitetene blir tilpasset den enkeltes behov og at veisøker utvikler karrierekompetanse. Hvordan legge til rette for karrierelæring uavhengig om veiledningen foregår i gruppe, individuelt eller digitalt? Og hvordan ta i bruk all den utdannings- og arbeidsmarkedsinformasjonen som er tilgjengelig?

Therese Henriksen fra Utdanning.no reflekterer rundt betydningen av relevant karriereinformasjon som del av karrierelæring. Karriereveilederne Tomas Iversen, Karriereveiledning.no, Mirjam Harr Gunnufsen, Karriere Oslo, og Camilla Krogstie, Høgskolen i Innlandet (INN) og deler sine erfaringer med karriereveiledning i ulike formater.

12.45 – 13.00

Hilsen til karriereveiledningsfeltet
Hvilken plass og betydning har karriereveiledning for aktører som samarbeider tett med karriereveiledningsfeltet?

13.00 – 14.00 Lunsj
14.00 – 15.15

Kunnskapsgrunnlag: Er teori gøy?

Hvorfor skal du som jobber med karriereveiledning være opptatt av teori? Hvordan kan teori bidra i arbeidet ditt? Hva kan du bruke teori til? På hvilke måter kan godt teoretisk kunnskapsgrunnlag gjøre en forskjell for deg i ditt arbeid? Og kan det være gøy med teori?

Ingela Bergmo-Prvulovic er en engasjert pedagog og forsker som er opptatt av teoriens plass i praksis. Hun skal snakke om teori som en nødvendig plattform, en viktig inspirasjon og et godt hjelpemiddel for de som jobber med karriereveiledning. Ingela er førsteamanuensis ved Universitetet i Jönköping og forsker på karriereveiledning, betydningen av karriere og hvordan karrierer påvirkes av ulike endringer i arbeids- og samfunnsliv.

15.15 – 15.30 Pause
15.30 – 16.15

Kompetanse: Vi trykker på knappen!

Nysgjerrig på hvordan du kan bruke Karriereknappene i egen veiledning? Vi skal lansere et nytt verktøy knyttet til karrierekompetanse og karrierelæring. Verktøyet er laget for veiledere og kan brukes til å bli bedre kjent med karrierknappene og få ideer og inspirasjon til hvordan jobbe med karrierelæring. Få en sniktitt på det nye verktøyet med Marianne Almbakk og Tonje F. Gravås, Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).

19.00  Felles middag

 

Torsdag 28. oktober – 09.00-15.15 

09.00 – 09.20

Velkommen til dag to

Direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir), Sveinung Skule, ønsker velkommen til dag to.

09.20 – 10.30

Etikk: Hva med karriereveilederen?

Psykolog og forfatter Marie Haavik tar for seg spørsmål om hvorvidt karriereveiledere over tid kan oppleve slitasje i sin veileder- og hjelperrolle? Hvordan kan man gjenkjenne og forebygge slitasje blant karriereveiledere? I etterkant av etisk utfordrende situasjoner kan det være nyttig med en etter-refleksjon sammen med kollegaer. Noen situasjoner håndterer vi greit selv, mens andre påvirker oss mer, og vi kan ha behov for debrief. Hvordan skape et arbeidsfellesskap der det er tid og rom til selvivaretakelse og kollegastøtte?

10.30 – 10.45

Pause

10.45 – 11.30

Rammer og organisering: Hva gjør vi når ildsjelen får en sten i hodet?

Karriereveiledningsfeltet er fylt av mange dedikerte ildsjeler, som bidrar til god karriereveiledning. En risiko kan være at de gode resultatene forsvinner med ildsjelene. Hvordan kan vi lykkes med å skape en felles forståelse blant de som jobber med karriereveiledning, hvilke strukturer bør være på plass, og hvordan kan man få til god ansvarsfordeling og rolleforståelse?

Kjetil Henrik Kristiansen fra iFokus, og Monica Volden Sivertsen fra JobbKlar forteller om hvordan de jobber med å etablere karriereveiledning som hele tjenestens ansvar, og om ansvarsfordeling og rolleforståelse internt i en organisasjon.

11.30 – 12.30

Lunsj

12.30 – 13.30

Nettverk og samarbeid: Ingen kan klare alt alene

Ulf Andersen er statistikksjef i Arbeids- og velferdsdirektoratet og skal snakke om betydningen av tverrsektorielt samarbeid for karriereveiledningsfeltet. De ulike karrieretjenestene samarbeider i større eller mindre grad med Nav, men det er ulikt hvordan dette samarbeidet foregår. Hva vet Nav som er viktig for karriereveiledere i alle sektorer?

Gode eksempler på nettverk og samarbeid ved Anne Holm-Nordhagen, USN og Christian Botner, Røyken videregående skole, Åse Sjuls, OsloKollega og Erla Gunnarsdottir, Karrieresenteret Trøndelag. 

13.30 – 14.00

Pause

14.00 – 15.00

Ledelse: Å lede på en måte som fremmer kvalitet. 

Ingjerd Espolin Gaarder leder avdeling for karriereveiledning i HK-dir og har jobbet med karriereveiledning i over 25 år, både som praktiker og på systemnivå. Hun avslutter konferansen med et innlegg der vi vil få høre fra noen ledere i feltet i dag, få anledning til å reflektere over våre felles visjoner for våre karriereveiledningstjenester og se nærmere på hva det innebærer å lede på en måte som fremmer kvalitet i karriereveiledning.

 

 

 

>