Moderator är Parisa Amiri, programledare, journalist och kulturexpert med ett skarpt fokus på samhällsfrågor och debatter. Hon är en nördig bildningsivrare, allmänbildad och påläst med en unik bredd. Hon har lett allt ifrån stora sändningar som tv-galan Kristallen, Guldbaggegalan och P3s Musikhjälpen till kultur- och samhällsmagasin, som Kobra i svt, och egna talkshowen. Parisa hörs också regelbundet som nyhetskommentator och pratar samhällsaktuella frågor i både poddar och intervjuprogram. Som om inte det var nog. Hon har även kammat hem förstapriset i På Spåret i Svt. Två gånger!
Lars Strannegård - professor i företagsekonomi och rektor för Handelshögskolan i Stockholm.
2021 gav han ut boken ”Kunskap som känns: en lovsång till att lära sig något nytt”. Bokens grundläggande budskap är att bildning inom flera områden är viktigt för att skapa framgångsrika organisationer och ett blomstrande samhälle.
Lars talar om att ett utbildningssystem aldrig får inskränkas till att enbart bli ett sätt att möta den rådande arbetsmarknadens behov. Istället är bildning, av både hjärna och hjärta, utgångspunkten för människans framgångsrika framtid. Endast genom god bildning är det möjligt att bygga ett demokratiskt, empatiskt och fritt samhälle.
Jimmy Rotherham, pedagog och musiker som tog en av Englands sämsta skolor och förvandlade den till en av landets bästa. Musikundervisningen var verktyget. Metoden som han använder är utformad till att utveckla självkänsla och självförtroende hos barnen, faktorer som har gett effekt på övriga skolämnen. Jimmy Rotherham har skrivit nationella läroplaner i musik och arbetar numera som konsult och rådgivare åt bland annat Department for Education i Storbritannien, men han är även kvar på skolan där allt började: Feversham Primary Academy.
Jenny Johannisson - utredare, analytiker, ställföreträdande chef på Myndigheten för kulturanalys.
Myndigheten för kulturanalys utvärderar, analyserar och redovisar vilka effekter förslag och genomförda åtgärder, har inom det kulturpolitiska området i Sverige. Det görs alltid med utgångspunkt i de nationella kulturpolitiska målen. Kulturanalys ambition är att, med stöd av statistik, analys och rekommendationer, bidra till att det finns förutsättningar för ett fritt och obundet kulturliv. Att alla ska kunna delta i kulturlivet och att kulturen ses som en kraft i hela samhällets utveckling. Jenny har tidigare forskat om kulturpolitik och är docent i biblioteks- och informationsvetenskap. Hon är verksam vid Kulturanalys sedan 2018.
Sylvia Carlsdotter - barnrättstrateg, föreläsare och konsult inom barnkonventionen samt chef på kulturskolan i Simrishamn.
Sylvia var med och införde pionjär- och utvecklingsarbeten såsom Kulturgarantin 2005 och Sommarkulturskola 2016 och de är sedan dess fasta verksamheter i Simrishamn. Sylvia har lång erfarenhet av arbete riktat till barn och unga i politisk styrd organisation, har gått rektorsutbildningen på Karlstad universitet och har tidigare också undervisat på högskolan i Kristianstad. Sylvia har varit styrelseledamot i Kulturskolerådet, är vice ordförande i regionstyrelsen för Rädda barnen i Skåne, ingår i Kulturrådets sakkunnig-grupp område Kulturskola och har uppdrag som konsult och barnrättsexpert på Sveriges kommuner och Regioner, SKR.
Katti Hoflin - kulturchef Västra Götalandsregionen
Katti har varit ansvarig för barnkulturen på Kulturhuset i Stockholm, verksamhetschef på Dunkers kulturhus och chef på Stockholms stadsbibliotek. Många känner också till henne som författare, dramatiker, artist och programledare i TV. På 1990-talet blev hon känd genom tv-programmet Bullen där hon som en av programledarna tog upp ämnen som berörde relationer, sex och kärlek. Från år 2000 ledde hon även bland annat programmet Nu är det nu på SVT. Sedan 2018 arbetar Katti som kulturchef på Västra Götalandsregionen.
Cecilia Wallerstedt – professor i pedagogik
Cecilia disputerade 2010 i ämnet estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap. Hon har sedan dess forskat om undervisning och lärande i musik i förskola, grundskola och gymnasium. Cecilia har utkommit med flera böcker i ämnet, skrivit lärarhandledning till en programserie om musik för Utbildningsradion och varit anlitad som expert i Skolforskningsinstitutets översikt om musikundervisning i grundskolan. Idag är hon professor vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet och den forskning hon bedriver just nu handlar om lekens fantasins plats i förskolan.
Charlotte Ahnlund Berg arbetar på Riksantikvarieämbetets Museiavdelning som utredare med fokus på musei- och kulturarvspedagogik. Hon medverkade i regeringsuppdraget om skola och kulturarv 2017-2020 och leder idag bland annat arbetet med webbinarieserien ”Kulturarv i skolan”. Charlotte har mångårig erfarenhet av att arbeta med pedagogiska frågor i museisektorn, både som medarbetare och chef, och har en bakgrund som etnolog och ämneslärare i engelska, svenska och historia.
Amanda Lind – ordförande i riksdagens kulturutskott (MP)
Amanda var kultur- och demokratiminister 2019-2021 och dessförinnan bland annat kommunalråd och kulturnämndens ordförande i Härnösands kommun. Sedan valet 2022 är hon riksdagsledamot och ordförande i riksdagens kulturutskott.
Alex Bergström (S) är under perioden 2023–2026 ordförande i kulturnämnden i Västra Götalandsregionen, vilket han även var under perioden 2012–2014. Han är även ledamot i SKR-beredningen för kultur och fritid. Åren 2014–2018 var han verksam i Västtrafiks styrelse och 2018–2023 ordförande för Folkteatern Göteborg.
Camilla Gölstam, Undervisningsråd Skolverket. Camilla arbetar med för- och grundskolans styrdokument med fokus på musikämnet och andra estetiska uttrycksformer. Hon har en lång erfarenhet som musik- och rytmiklärare i olika skolformer samt arbetat med metodik och rytmik på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.
Helena Wallström lektor, forskare och utbildningschef för Rektorsutbildningen, Institutionen för Pedagogik och Specialpedagogik Göteborgs universitet
Viktoria Bengtsdotter Katz, programledare för grundlärarprogrammet Göteborgs universitet.
Maria Larsson, enhetschef pedagogiska enheten, Högskolan för scen och musik Göteborgs universitet.
Kajsa Hamnén (M) ordförande i Skolnämnden, Mölndals stad
Maria Wilhelmsson, kulturskolechef Mölndals stad
Suad Djudja, rektor på Fässbergsskolan i Mölndal
Janne Grönholm (MP) – ordförande i kulturnämnden och kommunalråd för kultur och fritid i Malmö stad.
Tammi Gustafsson Nadel – undervisningsråd, Skolverket. Tammi arbetar med Skolverkets olika uppdrag kring läsning och läsfrämjande.
Jenny Löfström Ellverson, verksamhetsansvarig för Kulturskolecentrum på Kulturrådet
Christin Appel arbetar på SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) som utredare med särskilt fokus på elevhälsa, likvärdighet, samverkan och värdegrundsfrågor. Hon har medverkat som expert i statliga utredningar inom utbildningsområdet och bland annat skrivit inspirationsmaterialet Olika är normen, som handlar om hur skolor och kommuner kan arbeta för att skapa en inkluderande och likvärdig skola.
Daniela Kullman har arbetat med teater i över 25 år, framför allt som dramatiker, regissör och scenkonstnär. Daniela har som projektledare för Barn hittar kultur arbetat för barn- och ungas rätt till kultur och delaktighet i skolan genom att möta elever över hela landet.
Niclas Malmcrona, verksamhetsledare Assitej, en internationell plattform och medlemsorganisation som främjar, sprider kunskap och arrangerar utbyten inom scenkonst för barn och unga.
Ann Lundberg, chefsproducent Regionteater Väst
Anna-Carin Uggla, kulturutvecklare barn och unga, Kulturskolan i Simrishamn samt styrelsemedlem i nationella föreningen Barnkultur i Sverige (BaS)
Lisa Haeger är Kulturstrateg på Boråsregionen och har arbetat för barn och ungas rätt till kultur som museipedagog, lärare, barnkultursamordnare, kulturskolechef och kulturchef.