KEYNOTES  

   
Måndag 16.30 - 18.15

Digital kommunsammanslagning skapar jämlik välfärd
Sundsvall välkomnar Kommits med deltagare till Södra Berget och berättar om Sundsvall.

Digitala lösningar och lagarbete är det bärande konceptet när Sundsvall och Ånge kommun tillsammans ska skapa en jämlik välfärd i de båda kommunerna. Samarbetet är världsunikt och följs av regeringens försöksverksamhetskommitté eftersom det sträcker sig så pass långt att det går att tala om en digital kommunsammanslagning, eller kollektiv digitalisering. Det innebär att all digital utveckling bedrivs tillsammans och att IT-miljöer och digitala lösningar blir samma lika i båda kommunerna.

Ånges kommundirektör Mattias Robertsson-By och Sundsvalls CDO, Marcus Matteby berättar om var allting startade och sina erfarenheter så här långt. 
Per Persson från Sundsvall kommer tillsammans med Daniel Antonsson från DIGG visa en demo på hur vi nyttjar en nationell ENA-tjänst för att skapa en helhetslösning som dessutom är skalbar till alla kommuner.

 


 

Tisdag 09.10 - 10.00 
Johan Olsson, föreläsare & idrottspersonlighet
Johan Olsson har jobbat med mental träning i 20 års tid, och är medförfattare till två böcker i ämnet (”Våga välja eget spår” och ”Huvudrätt” med bl.a Lars-Eric Uneståhl). Johans skidkarriär var kantad av skador och sjukdomar, men han lyckades ändå vara som bäst när det verkligen gällde. Han är med sina 14 VM- och OS-medaljer en av Sveriges mest framgångsrika idrottsmän.
Johans föreläsning baseras på de erfarenheter och mentala övningar som förändrade hans 
tankemönster och skapade en mycket mer hållbar vardag under hans idrottskarriär, men också en mer sund och metodisk målorientering. Givetvis i relation till det som samtidigt skedde under hans idrottsliga karriär.

 


Tisdag 11.10 - 12.00 Keynote
Daniel Ahlqvist, keynote 

Luleå kommun – Likvärdig digitalisering i Norrbotten

Luleå kommun arbetar med samverkan, innovation och digitalisering utifrån tre inriktningar – samarbete, nytänkande, omtanke. Där just samarbete och nytänkande inom digital lösningar sker för en likvärdig digitalisering i Norrbotten. Ett arbete som sker genom en samverkansorganisation kring digitalisering för 14 kommuner i Norrbotten, Norrbottens e-nämnd.

Daniel har uppdraget att stärka kommunens digitaliserings- och innovationsförmåga. Han ansvar även för kommunens gemensamma IT-funktion och är Luleå kommuns representant i Norrbottens e-nämnd. 

 

   

Tisdag 15.55 - 16.45 

Lotta Nordström, 

Lotta Nordström, CIO SKR

SKR, Kommundirektörerna och kommunernas CDO nätverk har sen hösten 2022 diskuterat möjligheten att ta fram en Kommungemensam agenda för att samverka kring nyttjandet av digital teknik i serviceleveransen till invånarna. Danmarks Kombit och den överenskommelse som finns mellan den danska staten och de 98 kommunerna är förebild i dessa dialoger. Om de lyckas komma överens landar förväntningar på genomförande på flera av oss Kommitsmedlemmar. Vi funderar en stund tillsammans kring vad det skulle kunna innebära.

Lotta Nordström, CIO SKR

LOKAL: VISIONEN

 


 

Tisdag 16.50 - 17.40 
Mustafa Can, Författare, journalist & sommarpratare

Från främmande land till Idas sommarvisa

"I denna lika personliga som allmänmänskliga föreläsning reflekterar Mustafa Can över några av vår samtids mest brännande frågor. 

Om det existentiella drama som utspelar sig i mötet med en annan kultur, andra normer, värderingar och konventioner. En berättelse om identitet, kluvenhet, kultur, förhållandet mellan språk, makt, skam, hopp och om utanförskap/mellanförskap och vägen in. Men också reflektioner kring vad ”svenskhet” är eller skulle kunna vara och om utmaningen att leva med två världar i stället för mellan två världar.”

 


 

Onsdag 09.10 - 10.00
Lena-Maria Öberg, MIttuniversitetet
Kom och lyssna på spännande och  pågående studier inom området kompetens där vi tittar på hur vi kan bli bättre på att analysera branschens behov av kompetens och hur vi inom högre utbildning och YH-utbildning kan matcha det behovet. Har studenter som utvecklar ett verktyg för att kunna göra analyser av bland annat annonser för att få en mer systematisk analys av vilken kompetens som efterfrågas.

 

 

Onsdag 11.10 – 12.00 
Viktoria Hagelstedt, Digg
Camilla Kruse och Ingemar Öhrner, Bolagsverket

Genom att utveckla gemensam digital infrastruktur bidrar vi till dagens och morgondagens kompetensutmaningar i offentlig sektor. Viktoria Hagelstedt på Digg berättar om framväxten av Ena – Sveriges digitala infrastruktur och möjligheter som finns för att skörda framgång. Camilla Kruse och Ingemar Öhrner exemplifierar konkret utveckling inom Ena genom att visa tjänsten Mina ombud, vad den erbjuder och hur den kommer till nytta.

 

 

 
  

Onsdag 13.00 - 15.30 
Ånge- och Sundsvalls kommun presenterar tillsammans med SKR och Göteborgs universitet
Kollektiv digitalisering skapar en jämlik välfärd oavsett var du bor

I Ångsvalls kommun försöker vi förändra våra grundläggande förutsättningar för digitalisering, genom att utveckla vår digitala förmåga i organisationen men även genom att investera i ett mer möjliggörande digitalt arv och bygga evidensbaserade nationella lösningar. 

Vi vet inte hur ni har det, men digitaliseringen är idag hindrad av dåliga tekniska förutsättningar och leverantörslösningar som ärligt talat inte håller måttet. Och vi tycker inte att det är OK, vi kan bättre inom kommunsektorn och vi måste driva för en förändring. Alla invånare i Sverige förtjänar möjligheten till en mer jämlik digital välfärd som också lever upp till de förväntningar vi har 2023. 

Men hur gör vi mer praktiskt kopplat till den senaste forskningen? Under onsdag eftermiddag mellan 13-15.30 kommer vi därför ha en väldigt praktisk session där vi går ned i det tekniska, hur har vi byggt upp vår digitala infrastruktur? Vad gör vi nu och vad gör vi framåt? Så är du nyfiken på mer än buzzwords och övergripande perspektiv så är det bara att delta på vår fördjupande session

 



 

 

AV KOLLEGOR - FÖR KOLLEGOR - MED KOLLEGOR