BREAKOUTS 

 

Tisdag 9/5 10.30 - 11.00 Det digitala arvet 
Frends iPaaS - Östersund framtidssäkrar sin integrationslösning

Östersunds kommun kommer tillsammans med Tomas Beijar, Lösningsarkitekt på Frends, berätta om kommunens resa när man valde Frends som ny integrationspartner. Vad gjorde att valet föll på Frends och hur har migreringen från tidigare plattform genomförts?

Östersund har tillsammans med kommuner så som Helsingborg, Kalmar, Kungsbacka och Lund valt att deltaga i Frends kommunbibliotek där man har möjlighet att kostnadsfritt ta del av gjorda integrationer/processer. Detta har i sin tur påskyndat den kommunala digitaliseringen.

 

Tisdag 9/5 10.30 - 11.00 Kompetensutmaningen

Freja - Ett mobilt e-tjänsteleg som mötte alla krav – Så upptäckte SML-IT Freja OrgID

Talare: William Blomquist – Ansvarig Organisations ID på Freja samt Emil Sjöberg – Projektledare SML-IT

I en kommunal verksamhet som snabbt digitaliseras, där allt fler tjänster blir mobila, hur ska man tänka kringe-tjänstelegitimation för medarbetarna? Det finns flera saker att ta i beaktning, så som säkerhet, att hitta en framtidssäker lösning, bra användarupplevelse och minimal administration. Hör om SML-IT s resa med Freja OrgID. SML-IT hade flera utmaningar när det kom till att nya system kräver nya sätt för identifiering. De krav som kom från anställda, regelverk och fackförbund om att inte använda privat e-legitimation i tjänsteutövande, gjorde att man valde att titta på e-tjänstelegitimation för de anställda. Emil kommer berätta om hur man gick till väga för att införskaffa e-tjänstelegitimation och vilka problem man kunde lösa tack vare detta. Vi kommer få höra hur SML-IT nyttjar Freja OrgID idag och hur man tänker utöka användandet i fler verksamheter och till fler användningsområden. 

Tisdag 9/5 10.30 - 11.00 Grundläggande förutsättningar
Radar- Radars uppdaterade State of the Nation 2023 för Kommuner 

Talare: Hans Werner
Aldrig har det varit viktigare med data- och insiktsorienterat beslutsfattande. 
Aldrig har det geopolitiska landskapet påverkat våra verksamheter så volatilt som det gör idag.
Aldrig har det viktigare att utveckla och utmana sin befintliga verksamhets-, IT- och digitala processer.
Aldrig har det varit viktigare med kostnadskontroll när kostnaderna tar sig nya skepnader.

Här ger Radar sin uppdaterade State of the Nation 2023 anpassad för offentliga verksamheter. I ett energirikt tempo ger vi vår syn på vad som händer i omvärlden och hur det påverkar vårt IT-landskap. Föredraget avslutas med handfasta råd om vilka taktiska nyckeltal som är viktiga att hålla fokus på för att gå vinnande den närmaste turbulenta tiden. Förbered dig på full fart från början när Radar kavlar upp ärmarna och intar scenen på KommITS Digitaliseringsdagarna 2023!


 

Tisdag 9/5 13.30 - 14.00  Det digitala arvet
Värmdö kommun - På väg mot en kommungemensam agenda?

Talare: Ulf Herkommer, IT-chef Värmdö kommun 

Sveriges tidiga digitaliseringsresa = en teknisk skuld. En skuld som hindrar nya arbetssätt och datadelning. Marknads- och affärslogiken som vi skapade har låst in vår data hos våra leverantörer.

Vi är där vi är. Vi vet att det finns runda hjul. Vågar vi och har vi råd att köra det runda hjulet samtidigt som vi måste underhålla fyrkantiga hjul. En kommun kan inte göra det själv.
 

 

 

Tisdag 9/5 13.30 - 14.00 Kompetensutmaningen
Nacka Kommun - Hur gör vi smarta saker tillsammans!

Talare: Digitaliseringsdirektör Henrik Palmblad-Wennergren
Framgångsfaktorn för en effektiv digitalisering är att vi vet vart vi är och att vi har samsyn kring vart vi ska. Den stora frågan är just hur vi uppnår det?

Våra digitaliseringsintitiativ säger mer än man kan tro om hur vi ser på framtiden, vilka prioriteringar vi gör och vilken tillit vi har till vår egen förmåga att digitalisera.

Följ med på Nacka kommuns resa med att skapa engagemang och rätt förutsättningar för att möta framtidens behov med hjälp av digitalisering som ett av verktygen i verktygslådan.

Tisdag 9/5 13.30 - 14.00 Grundläggande förutsättningar
Fortinet
Varför ska man bygga säkra nätverk? Räcker det inte med att ha ett nät? Måste säkerhet vara krångligt?

Fortinet kommer att prata om hur de säkrar användare och data i digitaliseringsresan som samhället gör, varför automatisering förenklar arbetet för IT-avdelningar och varför man inte ska lita på vem som helst i sitt nätverk. Vår referenskommun har med Fortinets lösning byggt ett säkert nätverk som hjälper dem att stötta verksamhetens digitala behov på ett säkert sätt. Tack vare att man använder en lösning, som förenklar säkerhetsarbetet, kan fler arbeta med lösningen och organisationen blir inte lika sårbar.

På scenen, Stefan Lemming, Systems Engineer Fortinet, med mer än 15 års erfarenhet av IT-branschen varav drygt 10 som nätverks- & säkerhetskonsult.


 

Tisdag 9/5 14.10 - 14.40 Det digitala arvet
Sambruk - Samfinansiering, samskapande och samrealisering – öka innovationstakten!

Kommunal digitaliserings samverkan inom Sambruk - Ulf Timerdahl berättar om vad vi gör tillsammans i föreningen och hur vi snabbare kan skapa ny innovativ nytta tillsammans bland medlemmarna. Sambruk är en medlemsstyrd och icke vinstdrivande ideell förening där kommuner utvecklar, förvaltar samt delar med sig av både lösningar och kunskaper. Föreningen har 20 års erfarenhet av nationell samverkan och har i dag runt 140 kommuner som medlemmar, några regioner och ett par kommunalförbund. Allt med den goda grundtanken med värdeskapande samverkan som kan skapa goda resultat.

Presentatör: Ulf Timerdahl, Verkställande tjänsteperson på föreningen Sambruk 

Tisdag 9/5 14.10 - 14.40 Kompetensutmaningen 
Learnifer
Så jobbar Ekerö Kommun med digital kunskapsdelning och kompetensutveckling

Katarina och Anneli kommer berätta om Ekerö Kommuns resa från utbildningar i klassrum till den digitaliserade och dynamiska läromiljö de befinner sig i idag. De visar hur de konkret jobbar i sin lärplattform, delar med sig av sina insikter kopplat till effektiv och engagerande digital kompetensutveckling, och ger sina bästa tips för att skapa en lärande organisation.
Talare: Katarina Helander Burvall, digitaliseringsstrateg och Anneli Kulhanek, HR-assistent.

Tisdag 9/5 14.10 - 14.40 Grundläggande förutsättningar
Nacka Vatten och avfall 

Lyssna till Nacka vatten och avfalls IT- och Digitaliseringschef, Linda Herkommer, om hur de skapar förutsättningar för att öka digitaliseringstakten. Ni kommer få höra om två projekt som det arbetas febrilt med i deras verkstad. Vad kan vi använda en Digital Praktikant till? Vilka arbetsuppgifter ökan den utföra? Vilken nytta och effekt det får på verksamheten? Linda kommer även berätta om hur bytet från analoga vattenmätare till digitala vattenmätare skapar stora förutsättningar till att arbeta mer datadrivet, flera och bättre tjänster till kunderna och att genom det hybridnät som byggs kunna nyttja andra smarta sensorer. Gemensamt för båda är att det framöver kommer förändra behovet av kompetens.


 

Tisdag 9/5 15.20 - 15.50 Det digitala arvet 
Cortex by Palo Alto Networks
Hur bygger vi en SOC förmåga utan komplexitet för att uppfylla vårt uppdrag

Digitaliseringsresan och den ökande hotbilden från vår omvärld sätter allt högre krav på vårt säkerhetsarbete. Som ett sista skyddsnät för att stoppa cyber säkerhetsattacker krävs det en ny förmåga att kunna upptäcka attacker och skydda sig mot framtida hot allt eftersom hotbilden hela tiden förändras. Genom dom senaste attackerna mot kommuner och offentligverksamhet har det skapat en större förståelse av att upptäcka cybersäkerhetshot snabbare genom införandet av SOC förmågor. Palo Alto och Borås Stad kommer berättar hur man implementerar och nyttjar en SOC plattform för att inte hamna i komplex arkitektur då flertal tekniska lösningar annars krävs vilket medför extra kostnader, onödig komplexitet och större svårigheter att upptäcka de faktiska hoten.

Talare: Richard Glantz Kundansvarig Cortex by Palo Alto

 
Tisdag 9/5 15.20 - 15.50 Kompetensutmaningen 
Säkerhet som möjliggör digitalisering!  

För att kunna upprätthålla samhällets funktionalitet oavsett störning är vissa verksamheter viktigare än andra - de är samhällsviktiga - de är våra kommuner. 

Vi utgår från en kommuns olika verksamhetsbehov som tex hemsjukvård, utbildning, barnomsorg etc. Vi berör utvecklingen i dagens hotbild mot svenska kommuner. Därifrån går vi igenom de säkerhetsförmågor som krävs för att digitalisera och automatisera dessa verksamheter. Ta del av konkreta råd om hur en kommuns digitalisering kan möjliggöras med rätt säkerhetsförmågor.

I det här passet kommer vi presentera en referensarkitektur baserat på de behov och krav som Cisco och Conscia har identifierat för att uppnå en robust och motståndskraftig verksamhet hos våra kommuner. Vi kallar det Säker Kommun
Talare: Henrik Bergqvist, Cisco

Tisdag 9/5 15.20 - 15.50  Grundläggande förutsättningar
Paneldebatt om e-legitimering i tjänsten

E-legitimering i tjänsten är högaktuellt. Skolverket genomför det första digitala nationella provet (DNP) hösten 2024 och redan våren 2024 tillgängliggörs bedömningsstöd. Kravet för skolpersonalen är en av DIGG godkänd e-legitimation på minst tillitnivå 2 för åtkomst. Parallellt lanseras den nationella läkemedelslistan (NLL) av eHälsomyndigheten som ställer krav på en av DIGG godkänd e-legitimation på minst tillitnivå 3 för åtkomst och samtidigt utreds en statlig e-legitimation på tillitsnivå 4. I sikt är den uppdaterade eIDAS-förordningen och en identitetsplånbok. Det händer otroligt mycket inom området e-legitimering just nu! Temat för årets konferens är kollektiv digitalisering med ledordet tillsammans. Hur tar det sig uttryck när det kommer till e-legitimering i tjänsten. Paneldebatten leds av Thomas Nilsson på Certezza och med på scenen är Freja, Nexus och Pointsharp.
 
Onsdag 10/5 10.30 - 11.00   

Så har Sundsvall skapat en kommungemensam Informations- och cybersäkerhetsfunktion, 
Camilla Eriksson informationssäkerhetsansvarig

I takt med att digitaliseringsgraden ökar i alla verksamheter så ökar också riskerna för avbrott vid incidenter. Den senaste tidens aktivitet inom cyberattacker är en ständig påminnelse om sårbarheten, men prioriterar vi i sanningens namn informations- och cybersäkerhet lika mycket som digitaliseringen? Eller ökar snarare gapet mellan hur mycket vi satsar på digitalisering i det offentliga kontra hur mycket vi investerar i säkerhet? Sundsvalls kommun berättar om sitt informations- och cybersäkerhetsarbete och de satsningar vi väljer att göra för att öka tryggheten och skapa en mer robust kommun.

Onsdag 10/5 10.30 - 11.00 
Manifestet om öppenhet som bryter kommunsektorns systemfel
Jari Koponen  IT- och digitaliseringsstrateg
Digitalisering pysslar vi alla med, men finns förutsättningarna för det inom kommunsektorn? Kommuner hamnar ofta i kläm i digitaliseringen, vi ska bli bäst i världen, men det är upp till alla att träna individuellt på sin egen bakgård. Affärsmodeller och läget på leverantörsmarknaden ger oss inte de tekniska förutsättningar som krävs. Så vilka möjligheter har kommuner att lyckas egentligen, och vad behöver vi göra för att skapa ett nytt läge?

Onsdag 10/5 10.30 - 11.00
Med en API-strategi och (nationell) digital infrastruktur skapar vi förutsättningar för att möta invånarens förväntningar
Per Persson IT-arkitekt

Hur skapar vi en digital infrastruktur som möjliggör en ökad förändringstakt i verksamhet? Imorgon behöver nog vår vardag vara mer flexibel, där vi kan gå snabbare från idé till exekvering när vi utvecklar vår verksamhet och våra tjänster. Men vad krävs det för tekniska förutsättningar för att komma dit? Sundsvall berättar om sitt arbete och sin vision om hur API:er och en mer gemensam digital infrastruktur ger oss nya förutsättningar att bedriva förändring och på så vis bättre och snabbare möta invånarnas, företagens och våra egna verksamheters behov.

 

 

 

 

AV KOLLEGOR - FÖR KOLLEGOR - MED KOLLEGOR