Annicka Istemo & Frida Hansson, Sveriges Allmännytta
Allmännyttans bästa Klimatinitiativ 2024
Tävlingen består av två klasser, en för små och medelstora bolag och en klass för de större bolagen. Vilka sex tävlingsbidrag har gått vidare till finalrundan?
Annicka Istemo och Frida Hansson tar oss med genom bidragen och respektiva finalistföretag får presentera sitt bidrag.
Föreläsare: Annicka Istemo, kommunikatör & Frida Hansson projektledare, Sveriges Allmännytta Moderator: Linda Ryttlefors, kommunikationschef, Sveriges Allmännytta
-
Bygg ditt smarta styrsystem med standardprodukter
Plats: Diltz, Vån 1 (Energi)
Andreas Skälegård, Energistrateg, Uddevallahem
Bygg ditt smarta styrsystem med standardprodukter
Mindre fastighetsägare har haft svårt att följa efter, men nu finns kommersiellt tillgängliga standardprodukter och -tjänster som gör det möjligt att bygga smarta styrsystem.
Föreläsare: Andreas Skälegård, energistrateg, Uddevallahem Moderator: Björn Berggren, energiexpert, Sveriges Allmännytta
-
Cirkularitet som nyckel i bygg- och fastighetssektorns omställning
Plats: Kongresshallen, vån 2
Anna-Maria Blixt, IVL
Cirkularitet som nyckel i bygg- och fastighetssektorns omställning
Bygg- och fastighetssektorn står för stor materialanvändning och genererar betydande mängder avfall. Processerna är allt för linjära och behöver slutas för att bli cirkulära. Anna-Maria är expert inom cirkulär ekonomi för bygg- och fastighetsbranschen vid IVL, Svenska Miljöinstitutet. Där utbildar och forskar hon i ämnet, med huvudfokus på att minska behovet av nybyggnation genom underhåll, renovering och omvandling av befintliga fastigheter.
Föreläsare: Anna-Maria Blixt, IVL Moderator: Linda Ryttlefors, kommunikationschef, Sveriges Allmännytta
-
Eftermiddagsfika
Plats: Hall of Fame, vån 2
I utställningen serveras kaffe med tillbehör. Passa på att interagera med andra deltagare och utställare.
-
Elsystemets utveckling
Plats: Krongresshallen, vån 2
Lisa Göransson, docent energisystem Chalmers
Elsystemets utveckling
Lisa Göranssons forskning fokuserar på hur man kan integrera varierande förnybar elproduktion och modellera energisystem. Lisa kommer att tala om hur variationer i elsystemet kan hanteras, kopplingen mellan olika sektorer och hur decentraliserad elproduktion kan utvecklas. Hon har även utvecklat ett ramverk för att hjälpa till att välja rätt strategier för olika energisystem.
Föreläsare: Lisa Göransson, docent vid avdelningen energiteknik, Chalmers Tekniska Högskola Moderator: Linda Ryttlefors, kommunikationschef, Sveriges Allmännytta
-
Enkla åtgärder för att förbättre driftnetto
Plats: Roxette, vån 1 (Drift)
Roland Jonsson, senior energikonsult
Enkla åtgärder för att förbättre driftnetto
När det gäller energieffektivisering talas det ofta om "lågt hängande frukter." Här presenterar vi några åtgärder som är enkla att genomföra men lätt att förbise.
Föreläsare: Roland Jonsson, Senior energikonsult Moderator: Bengt Lind, expert inom fastighetsförvaltning, Sveriges Allmännytta
-
Fastighetsägare och kommunen samarbetar i klimatanpassningsarbetet
Plats: Corbijn, vån 1 (Klimatanpassning)
Hanna Billmayer, klimatanpassningsstrateg, Halmstads kommun
Fastighetsägare och kommunen samarbetar i klimatanpassningsarbetet
Halmstads kommun berättar om sina utmaningar med klimatanpassning och vad som planeras för att möta dem. HFAB delar med sig av sina tankar kopplat till ansvaret som fastighetsägare har i klimatanpassningsarbetet.
Föreläsare: Hanna Billmayer, klimatanpassningsstrateg, Halmstads kommun Moderator: Patrizia Finessi, miljöexpert, Sveriges Allmännytta
-
Förflyttning till parallella spår 1
Dags att bege sig till nästa session, våra parallella spår. Dessa finns på våning 1.
-
Förflyttning till parallella spår 2
Dags att bege sig till nästa session, våra parallella spår. Dessa finns på plan 1.
-
Ger AI-styrning snabbt och enkelt stora energibesparingar?
Plats: Lokal: Diltz (Energi)
Henrik Adamsson, LKF
Ger AI-styrning snabbt och enkelt stora energibesparingar?
Föreläsare: Henrik Adamsson, LKF Moderator: Björn Berggren, energiexpert, Sveriges Allmännytta
-
Hur kan man arbeta praktiskt med klimatanpassning i ett fastighetsbolag?
Plats: Corbijn, vån 1 (Klimatanpassning)
Mikael Stenbäck, Stångåstaden
Hur kan man arbeta praktiskt med klimatanpassning i ett fastighetsbolag?
Från sårbarhetsanalys till implementerad strategi och handlingsplan för klimatanpassning
Föreläsare: Mikael Stenbäck strategisk trädgårdsmästare, Stångåstaden Moderator: Patrizia Finessi, miljöexpert, Sveriges Allmännytta
-
Hälsning från HFAB
Plats: Kongresshallen, vån 2
Christian Kylin, Vd HFAB
Hälsning från värdföretaget Halmstads Fastighets AB
Föreläsare: Christer Kylin, Vd HFAB Moderator: Linda Ryttlefors, kommunikationschef, Sveriges Allmännytta
-
Klimat- och energikicken 2024 öppnas
Plats: Krongresshallen, vån 2
Linda Ryttlefors kommunikationschef, Sveriges Allmännytta
-
Konferensmiddag
Plats: Leif's Lounge våning 0
Fördrink & Middag
Dagen avslutas med en gemensam middag. Vi inleder med en välkomstdrink i Leif's Lounge innan vi slår oss ner i Kongresshallen för en trevlig middag. Det är dags att kora vinnarna i tävlingen Årets bästa klimatinitiativ samtidigt som vi avnjuter en god och trevlig middag. Välkommen till Klimat- och energikickens middag.
-
Lunch dag 1
Plats: Restaurang Tylöhus, vån 2
Konferenslunch
Nu är det dags att fylla på med lunch och här finns det stora möjligheter att diskutera förmiddagen med andra deltagare. Kaffet på maten, serveras i utställningen så att du kan fortsätta att interagera med anda deltagare och våra utställare.
-
Mingel hos utställarna
Plats: Hall of Fame, vån 2
Efter en intensiv men intressant konferensdag serveras något gott i utställningen. Fortsätt att mingla med kollegorna i branschen och våra utställare.
-
Registrering och utställning öppnar
Plats: Hall of Fame, vån 2
Innan Klimat- och energidagarna slår upp portarna, är du välkommen att registrera dig och ta del av vår utställning. I utställningen serveras förmiddagsfika med bland annat kaffe eller te.
Välkommen till att interagera med andra deltagare och våra utställare!
Hotel Tylösand,
Tylöhusvägen 28
302 73 HALMSTAD
-
Renoveringsprojektet med 40 procent lägre klimatpåverkan
Plats: Gyllene Tider, vån 1 (Klimatkrav)
Mikael Lunneblad, KMA-samordnare Familjebostäder i Göteborg
Josephina Wilson
Renoveringsprojektet med 40 procent lägre klimatpåverkan
Fem flerbostadshus har renoverats i Änggården i Göteborg. Tack vare bland annat återbruk, mer klimatvänligt byggmaterial, mindre stål, effektiva samarbeten och noggrant detektivarbete har Familjebostäder lyckats minska projektets klimatpåverkan med cirka 40 procent jämfört med standardutförande.
Föreläsare: Mikael Lunneblad, KMA-samordnare Familjebostäder i Göteborg och Josephina Wilson, projektutvecklare Familjebostäder i Göteborg Moderator: Magnus Ulaner, klimat- och hållbarhetsexpert, Sveriges Allmännytta
-
Studiebesök Andersberg, dag 1
Antal platser: 25/40
Sociala satsningar och återbruk på Andersberg
Andersberg byggdes under 1960-talet och är HFAB:s största bostadsområde där bolaget arbetar målmedvetet för att Andersberg inte ska klassas som ett utsatt område. HFAB gör flera sociala insatser i området som till exempel riktade arbetsmarknadsinsatser, samarbete med skolor och föreningsliv samt aktiviteter för både unga och vuxna.
HFAB har stärkt sin närvaro i området genom att renovera en befintlig lokal och omvandla den till ett nytt områdeskontor. Under renoveringen återbrukade HFAB fasadpartier och fönster, och den största besparingen var att behålla den befintliga planlösningen.
-
Studiebesök Carl Kuylenstjernas väg, dag 1
Antal platser: 32/40
Länge leve husen på Carl Kuylenstjernas väg
HFAB:s hus på Carl Kuylenstjernas väg, som byggda på 1960-talet, var för ett par år sedan varken energieffektiva eller moderna. Vi visar och berättar hur vi har gett 269 lägenheter nytt liv så att de blivit uppdaterade hem för våra hyresgäster.
Lägenheterna har fått nya kök, badrum, fönster, el samt vatten- och avloppsledningar. Installation av ventilation (FTX) gjordes samt individuell mätning och debitering (IMD) av el och varmvatten infördes. Dessutom renoverades fasaden och byggnaderna fick nya tak.
-
Studiebesök Harplinge, dag 1
Antal platser: 30/30
Arkitektur, klimat och energi i Harplinge
Följ med till Harplinge Stationsgata och utforska landets första flerbostadshus med plusenergiteknik, byggt av HFAB redan 2014. Vi besöker även Lynghusen, uppfört 2021 och prisbelönt för sin arkitektur. Lynghusen är HFAB:s första byggprojekt där klimatpåverkan var en del av upphandlingen.
Under studiebesöket gör vi en rundvandring både inomhus och utomhus, samtidigt som vi fördjupar oss i tekniken, energilösningarna och de hållbara innovationer som präglar båda byggnaderna.
-
Summering dag 1
Plats: Kongresshallen, vån 2
Linda Ryttlefors, Sveriges Allmännytta
-
Viktiga driftsfrågor
Plats: Roxette, vån 1 (Drift)
Roland Jonsson, Senior energikonsult
Viktiga driftsfrågor för drifttekniker
Idag är det mycket fokus på minskad energianvändning men med nya taxor kan det finnas pengar att spara utöver energikostnaden. Vid detta pass redovisar Roland Jonsson tänkvärda exempel.
Föreläsare: Roland Jonsson, senior energikonsult Moderator: Bengt Lind, expert inom fastighetsförvaltning, Sveriges Allmännytta
-
Vägledning för att beräkna klimatpåverkan för en byggnads hela livscykel
Plats: Gyllene Tider, vån 1 (Klimatkrav)
Åsa Thrysin, IVL
Vägledning för att beräkna klimatpåverkan för en byggnads hela livscykel
IVL, Svenska Miljöinstitutet har tillsammans med flera aktörer arbetat fram en metod för att beräkna klimatpåverkan under en byggnads hela livscykel. Målet är att skapa en oberoende och enhetlig metod som inte är knuten till något specifikt verktyg. Metodiken ska bland annat vara i linje med EU- taxonomins klimatkrav för nya byggnader. Projektledaren Åsa Thrysin berättar om projektets process och resultat.
Föreläsare: Åsa Thrysin, IVL Moderator: Magnus Ulaner, klimat- och hållbarhetsexpert, Sveriges Allmännytta
-
Aktuella lagstiftningsfrågor
Plats: Kongresshallen, vån 2
Magnus Ulaner & Björn Berggren Sveriges Allmännytta
Aktuella lagstiftningsfrågor
Detta pass ger en översikt över lagstiftning inom energi och klimat som inom de närmaste åren kommer påverkan bostadsföretag.
Föreläsare: Björn Berggren energiexpert & Magnus Ulaner, klimat- och hållbarhetsexpert, Sveriges Allmännytta Moderator: Linda Ryttlefors, kommunikationschef, Sveriges Allmännytta
-
Egna elnät (IKN) – Vad händer och gäller?
Plats: Diltz, Vån 1 (Energi)
Bo Wernersson, Fastighetschef SBF Bostad
Egna elnät (IKN) – Vad händer och gäller?
Utvecklingen av regelverk för egna elnät går snabbt framåt, vilket skapar nya möjligheter men också nya risker. Här får ni chansen att uppdatera er om det senaste och få fördjupad information genom praktiska exempel.
Föreläsare: Bo Wernersson, Fastighetschef SBF Bostad Moderator: Björn Berggren, energiexpert, Sveriges Allmännytta
-
Framtiden i våra händer
Plats: Kongresshallen, vån 2
Isabelle McAllister, kreativ omställningsaktivist
Framtiden i våra händer
Omställningen är komplex - global såväl som lokal - ända in i våra hem. Det är stora system, lagar och praktiska sätt vi gör saker på som måste förändras (forskningen är tydlig!) men det är också en inre omställning som måste till. En företagsledare, kommunalarbetare och politiker är också en individ. Någon som har arbetat, utbildat och levt i en värld som nu inte längre är hållbar - det finns ofta ett motstånd i det, känslor och tankar som bubblar upp och som måste hanteras såväl som nya arbetssätt.
I Isabelles föreläsning så väver hon in klimatforskning, psykologi, beteendevetenskap (vad får oss egentligen att förändras) en crash course i klimatnödläget tillsammans med exempel på företag, städer, organisationer och personer från hela världen som ställer om och tänker nytt. McAllisters breda bakgrund och arbetsfält ger henne en bred blick av samtiden som hon förenklar och förmedlar på ett inspirerande och tankeväckande sätt. Målet är att bättre förstå samtiden, framtiden och att känna att förändring och hopp är möjligt!
Föreläsare: Isabelle McAllister, kreativ omställningsaktivist Moderator: Linda Ryttlefors, kommunikationschef, Sveriges Allmännytta
-
Förflyttning
Dags att bege sig till nästa session i Kongresshallen på våning 2.
-
Förflyttning till parallella spår 4
Dags att bege sig till nästa session, våra parallella spår. Dessa finns på våning 1.
-
Förmiddagskaffe i utställningen samt förflyttning
Plats: Hall of Fame, vån 2
I utställningen serveras förmiddagskaffe med tillbehör. Passa på att mingla med andra deltagare och besök våra utställare. Efter pausen så förflyttar vi oss till våra parallella spår, alla finns på våning 1.
-
Innovationer för energiomställningen
Plats: Diltz, Vån 1 (Energi)
Charlotta Winkler, adjungerad lektor, Högskolan i Halmstad
Innovationer för energiomställningen
För att bidra till energiomställningen i den bebyggda miljön krävs förutom smart teknik och nya lösningar även förändringar i byggprocessen och arbetsmetoder på flera nivåer. Charlotta Winkler beskriver utmaningar och möjligheter för byggaktörer att lyckas genom resultat från färsk forskning.
Föreläsare: Charlotta Winkler, adjungerad lektor, Högskolan i Halmstad Moderator: Björn Berggren, energiexpert, Sveriges Allmännytta
-
Kaffe to go
Plats: Hall of Fame, vån 2
Vi avslutar med en gemensam fika eller om du är på språng så tar du med dig kaffet to go!
-
Klimat- och energikicken 2024, dag 2
Plats: Kongresshallen, vån 2
Linda Ryttlefors kommunikationschef, Sveriges Allmännytta
-
Klimatanpassning – hur skyddar man hållbart? Ett klimat- och kostnadsperspektiv.
Plats: Corbijn, vån 1 (Klimatanpassning)
Rasmus Andersson, LCA-specialist inom bygg och fastighet, IVL
Klimatanpassning – hur skyddar man hållbart? Ett klimat- och kostnadsperspektiv.
Att skydda fastigheter och egendom mot skador blir allt viktigare i takt med klimatförändringarna och ökad extremnederbörd. Men när är det egentligen motiverat att genomföra skyddsåtgärder i fastigheter och på egna tomter, och när är det inte?
I denna presentation presenteras resultat från ett projekt som har undersökt både klimatpåverkan av att återställa efter skador och av att genomföra skyddsåtgärder i förebyggande syfte. Ett förbättrat kostnads- och nyttoperspektiv belyses, med fokus på både minskad klimatpåverkan och sänkta kostnader.
Föreläsare: Rasmus Andersson, LCA-specialist inom bygg och fastighet, IVL Moderator: Patrizia Finessi, miljöexpert, Sveriges Allmännytta AB
-
Klimatinitiativet – Analys och topplistor
Plats: Kongresshallen, vån 2
Magnus Ulaner & Frida Hansson, Sveriges Allmännytta
Klimatinitiativet analys och topplistor
Vi behöver öka takten i klimatomställningen. Vi tittar på resultatet och presenterar vår analys kring vad vi behöver göra härnäst. Vad ska vi prioritera för att nå våra mål och mer därtill? Vilka bolag ligger i framkant och kan visa vägen respektive område?
Föreläsare: Magnus Ulaner & Frida Hansson Sveriges Allmännytta Moderator: Linda Ryttlefors, Chef Kommunikation Sveriges Allmännytta
-
Klimatinitiativet - Resultat 2023
Plats: Kongresshallen, vån 2
Magnus Ulaner & Frida Hansson, Sveriges Allmännytta
Klimatinitiativet Resultat 2023
Klimatinitiativets resultat för 2023 presenteras. Hur ligger allmännyttan till i målen om 30 procents energieffektivisering och fossilbränslefrihet till 2030? Hur mycket förnybar energi producerar medlemmarna i Klimatinitiativet årligen? Vad hoppas vi på inför nästa år?
Föreläsare: Magnus Ulaner & Frida Hansson Sveriges Allmännytta Moderator: Linda Ryttlefors, kommunikationschef, Sveriges Allmännytta
-
Klimatinitiativet 2.0
Plats: Kongresshallen, vån 2
Annamaria Sandgren IVL & Magnus Ulaner Sverige Allmännytta
Projektet för att utveckla vetenskapligt baserade klimatmål och klimatfärdplan för allmännyttiga bostadsföretag presenteras.
Klimatinitiativet är under förändring och förädling. Nya poster för klimatpåverkan är aktuella och nya målsättningar utvecklas som ligger i linje med klimatvetenskapen. Lyssna på när Magnus Ulaner, klimat- och hållbarhetsexpert vid Sveriges Allmännytta och Annamaria Sandgren, IVL berättar om det utvecklingsarbete som pågår och presenterar förslag på nya mål och arbetssätt i klimatarbetet.
Föreläsare: Annamaria Sandgren, IVL & Magnus Ulaner Sveriges Allmännytta Moderator: Linda Ryttlefors, kommunikationschef, Sveriges Allmännytta
-
Kravställning på låg klimatpåverkan i nybyggnation
Plats: Gyllene Tider, vån 1 (Klimatkrav)
Tina Appelqvist, klimat- och miljöansvarig Helsingborgshem
Kravställning på låg klimatpåverkan i nybyggnation
Tina Appelqvist berättar om hur Helsingborgshem har kravställt och uppnått låg klimatpåverkan i två inflyttade nyproduktionsprojekt, Kungsörnen och Pålsjö Äng.
Föreläsare: Tina Appelqvist, klimat- och miljöansvarig, Helsingborgshem Moderator: Magnus Ulaner, klimat- och hållbarhetsexpert, Sveriges Allmännytta
-
Kvarteret Återbruket - bostadskvarter med IKEAs gamla bjälklag
Plats: Gyllene Tider, vån 1 (Klimatkrav)
Cecilia Johannison, kvalitet och miljöansvarig, Framtiden Byggutveckling
Kvarteret Återbruket - bostadskvarter med IKEAs gamla bjälklag
Ett viktigt steg mot storskaligt återbruk tas nu i det nya bostadskvarteret Återbruket i Göteborg. När det gamla IKEA-varuhuset i Kållered rivs, sågas våningsplanen i betong ut i specifika storlekar och demonteras. De gamla våningsplanen kommer sedan att återanvändas i byggandet av cirka 70 nya hyreslägenheter. Målsättningen för Kvarteret Återbruket är att minst hälften av byggnadsmaterialet ska bestå av återbrukade resurser.
Föreläsare: Cecilia Johannison, kvalitet- och miljöansvarig, Framtiden Byggutveckling Moderator: Magnus Ulaner, klimat- och hållbarhetsexpert, Sveriges Allmännytta
-
Lunch dag 2
Plats: Restaurang Tylöhus, vån 2
Konferenslunch
Nu är det dags att fylla på med lunch och här finns det stora möjligheter att diskutera förmiddagen med andra deltagare. Kaffet på maten, serveras i utställningen så att du kan fortsätta att interagera med deltagarna och våra utställare.
-
Planera för klimatsäkring och återställande åtgärder
Plats: Corbijn, vån 1 (Klimatanpassning)
Nina Jacobsson Stålheim, Framtiden Göteborg
Planera för klimatsäkring och återställande åtgärder
Framtiden i Göteborg har riskinventerat och riskklassat alla sina fastigheter, med fokus på skyfall, stigande vattennivåer, extrem värme samt risk för ras och skred. Nu planeras åtgärder för de fastigheter med högst riskklassning, där flera fastighetsägare kommer att samverka med en gemensam metodik.
Framtiden i Göteborg har också fått i uppdrag av staden att utveckla vägledningar, checklistor, mallar, och rutiner som stöd för fastighetsägare i klimatanpassningsarbetet.
Föreläsare: Nina Jacobsson Stålheim, Framtiden Göteborg Moderator: Patrizia Finessi, miljöexpert, Sveriges Allmännytta
-
Pumpar!! Alla har men vi behöver veta mer
Plats: Roxette, vån 1 (Drift)
Rolf Jonasson Teknisk chef, Wilo Nordic
Pumpar!! Alla har men vi behöver veta mer.
Vikten av ett effektivt och väl underhållet pumpbestånd för att hålla nere energiförbrukningen och öka komforten- Vad gör pumpen för skillnad?
Tekniska chefen på en världens största pumptillverkare kommer med viktiga råd hur vi borde tänka kring denna viktiga driftkomponent.
Andersberg byggdes under 1960-talet och är HFAB:s största bostadsområde där bolaget arbetar målmedvetet för att Andersberg inte ska klassas som ett utsatt område. HFAB gör flera sociala insatser i området som till exempel riktade arbetsmarknadsinsatser, samarbete med skolor och föreningsliv samt aktiviteter för både unga och vuxna.
HFAB har stärkt sin närvaro i området genom att renovera en befintlig lokal och omvandla den till ett nytt områdeskontor. Under renoveringen återbrukade HFAB fasadpartier och fönster, och den största besparingen var att behålla den befintliga planlösningen.
-
Studiebesök Carl Kuylenstjernas väg, dag 2
Antal platser: 24/40
Länge leve husen på Carl Kuylenstjernas väg
HFAB:s hus på Carl Kuylenstjernas väg, som byggda på 1960-talet, var för ett par år sedan varken energieffektiva eller moderna. Vi visar och berättar hur vi har gett 269 lägenheter nytt liv så att de blivit uppdaterade hem för våra hyresgäster.
Lägenheterna har fått nya kök, badrum, fönster, el samt vatten- och avloppsledningar. Installation av ventilation (FTX) gjordes samt individuell mätning och debitering (IMD) av el och varmvatten infördes. Dessutom renoverades fasaden och byggnaderna fick nya tak.
-
Studiebesök Harplinge, dag 2
Antal platser: 30/30
Arkitektur, klimat och energi i Harplinge
Följ med till Harplinge Stationsgata och upptäck landets första flerbostadshus med plusenergiteknik, som vi byggde redan 2014. Vi besöker även Lynghusen, byggt 2021 och prisbelönt för sin arkitektur. Lynghusen är HFAB:s första byggprojekt där klimatpåverkan var en del av upphandlingen.
Under studiebesöket gör vi en rundvandring både inomhus och utomhus. Vi fördjupar oss även i tekniken, energilösningarna och de hållbara innovationerna som kännetecknar båda husen.
-
Summering dag 2
Plats: Kongresshallen, vån 2
Linda Ryttlefors, Sveriges Allmännytta
-
Så här får vi struktur i vår energioptimering
Plats: Roxette, vån 1 (Drift)
Filip Bauer, energisamordnare HFAB & Mattias Prytz, energisamordnare HFAB
Så här får vi struktur i vår energioptimering
HFAB har länge optimerat drift, energieffektiviserat och förbättrat inomhusklimatet i våra lägenheter. Vi kommer att beskriva vårt arbetssätt och belysa de saker som varit viktiga för att ha nått dit vi är idag, samt vad vi ser framåt för att fortsätta i samma riktning.
Föreläsare: Filip Bauer, energisamordnar HFAB & Mattias Prytz, energisamordnar HFAB Moderator: Bengt Lind, expert inom fastighetsförvaltning, Sveriges Allmännytta
-
Säker lagring och laddning av batterier
Plats: Diltz, Vån 1 (Energi)
Säker lagring och laddning av batterier
Mängden batterier (bilar, cyklar, m.m.) ökar och även behovet av att ladda dessa. Hur ska man som fastighetsägare tänka kring det ökade behovet och vilka säkerhetsaspekter måste man väga in?
Föreläsare: Andreas Forsberg, MSB
Moderator: Björn Berggren, energiexpert, Sveriges Allmännytta AB
-
Varenda droppe räknas – vattenhantering i ett förändrat klimat
Plats: Corbijn, vån 1 (Klimatanpassning)
Akko Karlsson, hållbarhetscoach, Västerviks Bostads AB
Varenda droppe räknas – vattenhantering i ett förändrat klimat
Västerviks bostadsbolag ligger i nordöstra Kalmar län, ett kustlän präglat av vattenbrist och bevattningsförbud större delen av året. Bostadsbolaget har sedan 2019 arbetat systematiskt med hållbarhetsåtgärder med fokus på att minska dricksvattenanvändningen och klimatanpassa för att hantera extremväder, bland annat genom lokalt omhändertagande av dagvatten.
Under detta pass får ni höra om både utmaningar och möjligheter, från enkla till mer komplexa lösningar. Akko Karlsson berättar om vikten av samarbete och att våga tänka nytt bland annat genom att spola toaletter med regnvatten.
Västerviks Bostads AB tilldelades 2023 års Miljöstrategipris och har även fått utmärkelsen SIQ för sitt arbete. Västerviks kommun rankas dessutom bland de främsta i Sveriges hållbarhetsranking.
Föreläsare: Akko Karlsson, hållbarhetscoach, Västerviks Bostads AB Moderator: Patrizia Finessi, miljöexpert, Sveries Allmännytta AB
-
Verktyg för klimatberäkning av ROT-projekt
Plats: Gyllene Tider, vån 1 (Klimatkrav)
Victoria Stigemyr, projektledare WSP
Verktyg för klimatberäkning av ROT-projekt
HFAB har länge optimerat drift, energieffektiviserat och förbättrat inomhusklimatet i sina lägenheter. I detta pass beskriver Filip Bauer och Mattias Prytz sitt arbetssätt och belyser de saker som varit viktiga för att nå dit de är idag, samt vad de ser framåt för att fortsätta i samma riktning.
Föreläsare: Victoria Stigemyr, projektledare WSP Moderator: Moderator: Magnus Ulaner, klimat- och hållbarhetschef, Sveriges Allmännytta
-
Vilket vatten har du i ditt värmesystem?
Plats: Roxette, vån 1 (Drift)
Rafael Ospino, Teknikrådgivare AB
Vilket vatten har du i ditt värmesystem?
Vätskeburna system är idag det vanligaste sättet att värma och kyla byggnader. Tyvärr är vattenkvaliteten och systemens funktion ofta bristfällig. Ta del av den senaste forskningen på området och lär dig hur du kan säkerställa hög kvalitet i ditt system.
Föreläsare: Rafael Ospino, Teknikrådgivare AB Moderator: Bengt Lind, expert inom fastighetsförvaltning, Sveriges Allmännytta
-
Enkla åtgärder för att förbättre driftnetto
Plats: Roxette, vån 1 (Drift)
Roland Jonsson, senior energikonsult
Enkla åtgärder för att förbättre driftnetto
När det gäller energieffektivisering talas det ofta om "lågt hängande frukter." Här presenterar vi några åtgärder som är enkla att genomföra men lätt att förbise.
Föreläsare: Roland Jonsson, Senior energikonsult Moderator: Bengt Lind, expert inom fastighetsförvaltning, Sveriges Allmännytta
-
Pumpar!! Alla har men vi behöver veta mer
Plats: Roxette, vån 1 (Drift)
Rolf Jonasson Teknisk chef, Wilo Nordic
Pumpar!! Alla har men vi behöver veta mer.
Vikten av ett effektivt och väl underhållet pumpbestånd för att hålla nere energiförbrukningen och öka komforten- Vad gör pumpen för skillnad?
Tekniska chefen på en världens största pumptillverkare kommer med viktiga råd hur vi borde tänka kring denna viktiga driftkomponent.
Filip Bauer, energisamordnare HFAB & Mattias Prytz, energisamordnare HFAB
Så här får vi struktur i vår energioptimering
HFAB har länge optimerat drift, energieffektiviserat och förbättrat inomhusklimatet i våra lägenheter. Vi kommer att beskriva vårt arbetssätt och belysa de saker som varit viktiga för att ha nått dit vi är idag, samt vad vi ser framåt för att fortsätta i samma riktning.
Föreläsare: Filip Bauer, energisamordnar HFAB & Mattias Prytz, energisamordnar HFAB Moderator: Bengt Lind, expert inom fastighetsförvaltning, Sveriges Allmännytta
-
Viktiga driftsfrågor
Plats: Roxette, vån 1 (Drift)
Roland Jonsson, Senior energikonsult
Viktiga driftsfrågor för drifttekniker
Idag är det mycket fokus på minskad energianvändning men med nya taxor kan det finnas pengar att spara utöver energikostnaden. Vid detta pass redovisar Roland Jonsson tänkvärda exempel.
Föreläsare: Roland Jonsson, senior energikonsult Moderator: Bengt Lind, expert inom fastighetsförvaltning, Sveriges Allmännytta
-
Vilket vatten har du i ditt värmesystem?
Plats: Roxette, vån 1 (Drift)
Rafael Ospino, Teknikrådgivare AB
Vilket vatten har du i ditt värmesystem?
Vätskeburna system är idag det vanligaste sättet att värma och kyla byggnader. Tyvärr är vattenkvaliteten och systemens funktion ofta bristfällig. Ta del av den senaste forskningen på området och lär dig hur du kan säkerställa hög kvalitet i ditt system.
Föreläsare: Rafael Ospino, Teknikrådgivare AB Moderator: Bengt Lind, expert inom fastighetsförvaltning, Sveriges Allmännytta
-
Bygg ditt smarta styrsystem med standardprodukter
Plats: Diltz, Vån 1 (Energi)
Andreas Skälegård, Energistrateg, Uddevallahem
Bygg ditt smarta styrsystem med standardprodukter
Mindre fastighetsägare har haft svårt att följa efter, men nu finns kommersiellt tillgängliga standardprodukter och -tjänster som gör det möjligt att bygga smarta styrsystem.
Föreläsare: Andreas Skälegård, energistrateg, Uddevallahem Moderator: Björn Berggren, energiexpert, Sveriges Allmännytta
-
Egna elnät (IKN) – Vad händer och gäller?
Plats: Diltz, Vån 1 (Energi)
Bo Wernersson, Fastighetschef SBF Bostad
Egna elnät (IKN) – Vad händer och gäller?
Utvecklingen av regelverk för egna elnät går snabbt framåt, vilket skapar nya möjligheter men också nya risker. Här får ni chansen att uppdatera er om det senaste och få fördjupad information genom praktiska exempel.
Föreläsare: Bo Wernersson, Fastighetschef SBF Bostad Moderator: Björn Berggren, energiexpert, Sveriges Allmännytta
-
Ger AI-styrning snabbt och enkelt stora energibesparingar?
Plats: Lokal: Diltz (Energi)
Henrik Adamsson, LKF
Ger AI-styrning snabbt och enkelt stora energibesparingar?
Föreläsare: Henrik Adamsson, LKF Moderator: Björn Berggren, energiexpert, Sveriges Allmännytta
-
Innovationer för energiomställningen
Plats: Diltz, Vån 1 (Energi)
Charlotta Winkler, adjungerad lektor, Högskolan i Halmstad
Innovationer för energiomställningen
För att bidra till energiomställningen i den bebyggda miljön krävs förutom smart teknik och nya lösningar även förändringar i byggprocessen och arbetsmetoder på flera nivåer. Charlotta Winkler beskriver utmaningar och möjligheter för byggaktörer att lyckas genom resultat från färsk forskning.
Föreläsare: Charlotta Winkler, adjungerad lektor, Högskolan i Halmstad Moderator: Björn Berggren, energiexpert, Sveriges Allmännytta
-
Säker lagring och laddning av batterier
Plats: Diltz, Vån 1 (Energi)
Säker lagring och laddning av batterier
Mängden batterier (bilar, cyklar, m.m.) ökar och även behovet av att ladda dessa. Hur ska man som fastighetsägare tänka kring det ökade behovet och vilka säkerhetsaspekter måste man väga in?
Föreläsare: Andreas Forsberg, MSB
Moderator: Björn Berggren, energiexpert, Sveriges Allmännytta AB
-
Fastighetsägare och kommunen samarbetar i klimatanpassningsarbetet
Plats: Corbijn, vån 1 (Klimatanpassning)
Hanna Billmayer, klimatanpassningsstrateg, Halmstads kommun
Fastighetsägare och kommunen samarbetar i klimatanpassningsarbetet
Halmstads kommun berättar om sina utmaningar med klimatanpassning och vad som planeras för att möta dem. HFAB delar med sig av sina tankar kopplat till ansvaret som fastighetsägare har i klimatanpassningsarbetet.
Föreläsare: Hanna Billmayer, klimatanpassningsstrateg, Halmstads kommun Moderator: Patrizia Finessi, miljöexpert, Sveriges Allmännytta
-
Hur kan man arbeta praktiskt med klimatanpassning i ett fastighetsbolag?
Plats: Corbijn, vån 1 (Klimatanpassning)
Mikael Stenbäck, Stångåstaden
Hur kan man arbeta praktiskt med klimatanpassning i ett fastighetsbolag?
Från sårbarhetsanalys till implementerad strategi och handlingsplan för klimatanpassning
Föreläsare: Mikael Stenbäck strategisk trädgårdsmästare, Stångåstaden Moderator: Patrizia Finessi, miljöexpert, Sveriges Allmännytta
-
Klimatanpassning – hur skyddar man hållbart? Ett klimat- och kostnadsperspektiv.
Plats: Corbijn, vån 1 (Klimatanpassning)
Rasmus Andersson, LCA-specialist inom bygg och fastighet, IVL
Klimatanpassning – hur skyddar man hållbart? Ett klimat- och kostnadsperspektiv.
Att skydda fastigheter och egendom mot skador blir allt viktigare i takt med klimatförändringarna och ökad extremnederbörd. Men när är det egentligen motiverat att genomföra skyddsåtgärder i fastigheter och på egna tomter, och när är det inte?
I denna presentation presenteras resultat från ett projekt som har undersökt både klimatpåverkan av att återställa efter skador och av att genomföra skyddsåtgärder i förebyggande syfte. Ett förbättrat kostnads- och nyttoperspektiv belyses, med fokus på både minskad klimatpåverkan och sänkta kostnader.
Föreläsare: Rasmus Andersson, LCA-specialist inom bygg och fastighet, IVL Moderator: Patrizia Finessi, miljöexpert, Sveriges Allmännytta AB
-
Planera för klimatsäkring och återställande åtgärder
Plats: Corbijn, vån 1 (Klimatanpassning)
Nina Jacobsson Stålheim, Framtiden Göteborg
Planera för klimatsäkring och återställande åtgärder
Framtiden i Göteborg har riskinventerat och riskklassat alla sina fastigheter, med fokus på skyfall, stigande vattennivåer, extrem värme samt risk för ras och skred. Nu planeras åtgärder för de fastigheter med högst riskklassning, där flera fastighetsägare kommer att samverka med en gemensam metodik.
Framtiden i Göteborg har också fått i uppdrag av staden att utveckla vägledningar, checklistor, mallar, och rutiner som stöd för fastighetsägare i klimatanpassningsarbetet.
Föreläsare: Nina Jacobsson Stålheim, Framtiden Göteborg Moderator: Patrizia Finessi, miljöexpert, Sveriges Allmännytta
-
Varenda droppe räknas – vattenhantering i ett förändrat klimat
Plats: Corbijn, vån 1 (Klimatanpassning)
Akko Karlsson, hållbarhetscoach, Västerviks Bostads AB
Varenda droppe räknas – vattenhantering i ett förändrat klimat
Västerviks bostadsbolag ligger i nordöstra Kalmar län, ett kustlän präglat av vattenbrist och bevattningsförbud större delen av året. Bostadsbolaget har sedan 2019 arbetat systematiskt med hållbarhetsåtgärder med fokus på att minska dricksvattenanvändningen och klimatanpassa för att hantera extremväder, bland annat genom lokalt omhändertagande av dagvatten.
Under detta pass får ni höra om både utmaningar och möjligheter, från enkla till mer komplexa lösningar. Akko Karlsson berättar om vikten av samarbete och att våga tänka nytt bland annat genom att spola toaletter med regnvatten.
Västerviks Bostads AB tilldelades 2023 års Miljöstrategipris och har även fått utmärkelsen SIQ för sitt arbete. Västerviks kommun rankas dessutom bland de främsta i Sveriges hållbarhetsranking.
Föreläsare: Akko Karlsson, hållbarhetscoach, Västerviks Bostads AB Moderator: Patrizia Finessi, miljöexpert, Sveries Allmännytta AB
-
Kravställning på låg klimatpåverkan i nybyggnation
Plats: Gyllene Tider, vån 1 (Klimatkrav)
Tina Appelqvist, klimat- och miljöansvarig Helsingborgshem
Kravställning på låg klimatpåverkan i nybyggnation
Tina Appelqvist berättar om hur Helsingborgshem har kravställt och uppnått låg klimatpåverkan i två inflyttade nyproduktionsprojekt, Kungsörnen och Pålsjö Äng.
Föreläsare: Tina Appelqvist, klimat- och miljöansvarig, Helsingborgshem Moderator: Magnus Ulaner, klimat- och hållbarhetsexpert, Sveriges Allmännytta
-
Kvarteret Återbruket - bostadskvarter med IKEAs gamla bjälklag
Plats: Gyllene Tider, vån 1 (Klimatkrav)
Cecilia Johannison, kvalitet och miljöansvarig, Framtiden Byggutveckling
Kvarteret Återbruket - bostadskvarter med IKEAs gamla bjälklag
Ett viktigt steg mot storskaligt återbruk tas nu i det nya bostadskvarteret Återbruket i Göteborg. När det gamla IKEA-varuhuset i Kållered rivs, sågas våningsplanen i betong ut i specifika storlekar och demonteras. De gamla våningsplanen kommer sedan att återanvändas i byggandet av cirka 70 nya hyreslägenheter. Målsättningen för Kvarteret Återbruket är att minst hälften av byggnadsmaterialet ska bestå av återbrukade resurser.
Föreläsare: Cecilia Johannison, kvalitet- och miljöansvarig, Framtiden Byggutveckling Moderator: Magnus Ulaner, klimat- och hållbarhetsexpert, Sveriges Allmännytta
-
Renoveringsprojektet med 40 procent lägre klimatpåverkan
Plats: Gyllene Tider, vån 1 (Klimatkrav)
Mikael Lunneblad, KMA-samordnare Familjebostäder i Göteborg
Josephina Wilson
Renoveringsprojektet med 40 procent lägre klimatpåverkan
Fem flerbostadshus har renoverats i Änggården i Göteborg. Tack vare bland annat återbruk, mer klimatvänligt byggmaterial, mindre stål, effektiva samarbeten och noggrant detektivarbete har Familjebostäder lyckats minska projektets klimatpåverkan med cirka 40 procent jämfört med standardutförande.
Föreläsare: Mikael Lunneblad, KMA-samordnare Familjebostäder i Göteborg och Josephina Wilson, projektutvecklare Familjebostäder i Göteborg Moderator: Magnus Ulaner, klimat- och hållbarhetsexpert, Sveriges Allmännytta
-
Verktyg för klimatberäkning av ROT-projekt
Plats: Gyllene Tider, vån 1 (Klimatkrav)
Victoria Stigemyr, projektledare WSP
Verktyg för klimatberäkning av ROT-projekt
HFAB har länge optimerat drift, energieffektiviserat och förbättrat inomhusklimatet i sina lägenheter. I detta pass beskriver Filip Bauer och Mattias Prytz sitt arbetssätt och belyser de saker som varit viktiga för att nå dit de är idag, samt vad de ser framåt för att fortsätta i samma riktning.
Föreläsare: Victoria Stigemyr, projektledare WSP Moderator: Moderator: Magnus Ulaner, klimat- och hållbarhetschef, Sveriges Allmännytta
-
Vägledning för att beräkna klimatpåverkan för en byggnads hela livscykel
Plats: Gyllene Tider, vån 1 (Klimatkrav)
Åsa Thrysin, IVL
Vägledning för att beräkna klimatpåverkan för en byggnads hela livscykel
IVL, Svenska Miljöinstitutet har tillsammans med flera aktörer arbetat fram en metod för att beräkna klimatpåverkan under en byggnads hela livscykel. Målet är att skapa en oberoende och enhetlig metod som inte är knuten till något specifikt verktyg. Metodiken ska bland annat vara i linje med EU- taxonomins klimatkrav för nya byggnader. Projektledaren Åsa Thrysin berättar om projektets process och resultat.
Föreläsare: Åsa Thrysin, IVL Moderator: Magnus Ulaner, klimat- och hållbarhetsexpert, Sveriges Allmännytta