Gasklockorna


 

Gasverket uppfördes 1893 efter ritningar av Ferdinand Boberg som var en av tidens mest framstående arkitekter. De påkostade byggnaderna visar anläggningens betydelse för staden. Byggnaderna är så kallade omslutningsbyggnader, alltså ett skyddande skal för den gasklocka som fanns inne i byggnaden. Själva gasklockan var en rund plåtbehållare där den färdiga gasen lagrades i väntan på leverans till kunderna.

När efterfrågan på gas minskade och den sista gasen hade levererats på 60-talet föll området i glömska. Produktionsutrustningen togs bort och några av byggnaderna revs. Folkteatern i Gävleborg återupptäckte området i mitten av 1980-talet och omvandlingen från traditionell industri till upplevelseindustri började. Gävleborna har alltid kallat området för ”Gasklockorna” och nu är det en symbol för hela staden. Nuförtiden är det ett kulturområde som sjuder av liv, kulturupplevelser och arrangemang.

Middagen den 3 oktober kommer att hållas i Stora Gasklockan i Gävle. 

Gasklockorna ligger längs Gavleån och Atlasgatan cirka 2 km från Gävle centrum.

Busstransfer kommer att erbjudas till och från Gasklockorna och centrala Gävle. Mer information kommer närmare konferensen. Observera att intresseanmälan för transfer görs i samband med anmälan. 

Besöksadress
Gasklockorna Gavle
Atlasgatan 3
802 86 Gävle

Parkering
Gasklockorna ligger längs Atlasgatan. Det är fri parkering på området och är tillgänglig för det mesta. Kör in via Varvsgatan. Skyltning från Atlasgatan finns. Vid enstaka tillfällen kan parkeringen vara avstängd, då hänvisas ni till parkering vid Briggen Gerda-området och vid hållplats Limöbåten.