Föreläsare


Här kommer föreläsarna på Hematologidagarna 2024 att presenteras.

     

Bertil Uggla

Överläkare vid sektionen för hematologi, VO medicin, Universitetssjukhuset Örebro.

 
     

Björn Wahlin

Mer information uppdateras inom kort

 
     

Carola Nylen Nilsson

Jag är specialist i onkologi och palliativ medicin. Kliniskt verksam som överläkare på Palliativa Teamet i Gävle sedan 2014, där jag även är medicinskt ledningsansvarig läkare och studierektor.

 
     

Dagrún Jónasdóttir

Jag är en 38-årig islänning, gift och mamma till två barn. Jag avslutade min läkareutbildning vid Universitetet i Island 2013, och efter AT-tjänst och tre års ST-tjänst inom internmedicin på Landspitali Universitetssjukhus, flyttade jag till Lund 2018. Jag blev specialist i internmedicin 2021 och i hematologi 2023. Hematologi, är enligt mig, världens mest spännande specialitet. Jag brinner särskilt för stamcellstransplantation, akut myeloisk leukemi, hemolytisk anemi och komplexa utredningsfall.

 
     

Daniel Roth

Mer information uppdateras inom kort

 
     

Gunnar Larfors

Gunnar Larfors är överläkare och sektionschef för hematologi på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Jag har på senare år gjort en del forskning på socioekonomiska faktorer och komorbiditet vid hematologiska maligniteter och deltar i årets möte i diskussionen om hematologisk behandling av äldre/sköra.

 
     

Gustav Orrsjö

Överläkare i hematologi på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Pappa till 3 barn. Specialintresse för AML, tysk historia, stadsbyggnad och IFK Göteborg.

 
     

Hans Wadenvik

Pensionär, tidigare överläkare och adjungerad professor vid Hematologisektionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

 
     

Helena Brändström

Jag arbetar som biträdande cancersamordnare på SKR och har övergripande ansvar för standardiserade vårdförlopp (SVF) och nationella vårdprogram inom cancerområdet

 
     

Helene Hallböök

Jag arbetar som överläkare i Hematologi på Akademiska Sjukhuset. ALL är ett huvudintresse både inom klinik och forskning och jag är sedan flertalet år ordförande i Svenska Vuxen ALL gruppen. Samarbeten inom Norden-Baltikum med både barnonkologer och vuxen hematologer och numera även med den Europeiska ALLTogether studiegruppen är viktiga i arbetet för att förbättra behandlingsresultaten för svenska vuxna ALL patienter.

 
     

Jonas Mattsson

Jag började arbeta inom stamcellstransplantation 1995 på Karolinska, disputerade 2001, docent 2005 och Professor 2015. Jag arbetade under 2018 som överläkare vid Rigshospitalet i Oslo. Jag rekryterades som chef för allogen stamcellstransplantation vid Princess Margaret Cancer Centre 2019, ett av de största transplantationscentra i Nordamerika. Jag är Professor vid University of Toronto och håller Gloria and Seymour Epstein Chair in Cell Therapy and Transplantation. Forskningsmässigt är mitt intresse brett inom stamcellstransplantation och immunterapi. Jag är mycket hängiven supporter till Hammarby och Toronto Maple Leafs.

 
     

Karin Ekström Smedby

Läkare på lymfomsektionen, ME hematologi, Karolinska sjukhuset Solna, professor, avd för klinisk epidemiologi, Karolinska Institutet. Nationell registerhållare för Lymfomregistret.

 
     

Katarina Olsson Lundberg

Hematologisjuksköterska sedan 2003 på Hematologen Sahlgrenska. I Göteborg finns all aferesverksamhet för hematologiska patienter på Hematologmottagningen/BMT-teamet och sedan 2010 är jag ansvarig aferessjuksköterska där. Att sprida kunskap om olika afereser, såväl cellinsamlingar inför stamcellstransplantation och CART, som behandlingsafereser t.ex. blodbyten, fotofereser och plasmabyten har blivit en pedagogisk mission för mig- allt för att underlätta för våra patienter.

 
     

Kristina Sonnevi

Överläkare i Hematologi som arbetar kliniskt på Lymfomsektionen på ME Hematologi, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna

 
     

Laila Engstedt

Jag är kurator i Palliativa teamet i Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn. Lagen säger att vi inom vården ska ge barn som närstående information, råd och stöd. Jag vill föra ut budskapet att stötta eller prata med barn kan vara enkelt och okomplicerat.

 
     

Lisa Busk Hedström

Jag är en fd. sjukgymnast som idag arbetar som biträdande enhetschef och verksamhetsutvecklare på Regionalt cancercentrum Mellansverige

 
     

Maria Hellström

Jag arbetar på Öron- Näsa- och Halsmottagningen i Falun. Arrangerar föreläsningskvällar för cancerpatienter och anhöriga tillsammans med Moa Ekstrand och PNR (Patient och närståendeförening).

 
     

Martin Jädersten

AML-ansvarig vid Karolinska Universitetssjukhuset, vice ordförande i Svenska AML-gruppen, medlem i styrgruppen för Nordiska AML-gruppen, forskar translationellt inom AML och delvis MDS

 
     

Michael Forman

Jag är specialist på OFM (Orofacial Medicin) NUS sedan 2021. Innan dess jobbade jag som allmän tandläkare. Jag är ursprungligen från USA och tog tandläkare examen från Washington University in St Louis 1982.

 
     

Mikael Källman

Jag arbetar som specialistsjuksköterska inom onkologi på Gävle Sjukhus och är doktorand vid medicinska fakulteten på Umeå Universitet. Min forskning fokuserar på patienters användning av komplementär och alternativ medicin, med särskilt fokus på deras erfarenheter.

 
     

Moa Ekstrand

Arbetar som behandlande sjuksköterska/kontaktsjuksköterska på Hematologimottagningen i Falun. Är med och anordnar föreläsningskvällar med tema cancerrehabilitering, i samarbete med patient och närstående rådet i Dalarna, för patienter med cancerdiagnos och deras närstående.

 
     

Niklas Boknäs

Hematolog, trombocytentusiast, fossilletare

 
     

Niklas Landberg

Forskande läkare på Hematologen SUS Lund och Klinisk Genetik vid Lunds Universitet, särskilt intresserad av myeloida maligniteter, deras uppkomst samt framtida riktade terapier.

 
     

Natali Karandyszowska

Hematolog, bitr överläkare på Koagulationsmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Registrerad doktorand med antifosfolipidsyndrom som forskningsområde.

 
     

Ola Blennow

Jag är infektionsläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm och har arbetat med infektioner hos immunsupprimerade patienter sedan 2003. Mitt kliniska arbete är inriktat mot infektioner hos både barn och vuxna med hematologiska maligniteter inklusive allogen stamcellstransplantation samt organtransplanterade patienter. Forskningsmässigt ligger tyngdpunkten på svampinfektioner hos patienter med hematologiska maligniteter inklusive allogen stamcellstransplantation. Jag disputerade 2014 och är docent sedan 2023.

 
     

Richard Rosenquist Brandell

Professor och överläkare i klinisk genetik, Karolinska Institutet/Karolinska universitetssjukhuset. Föreståndare, Genomic Medicine Sweden.

 
     

Sólveig Adalsteinsdóttir

Färdigutbildad sjuksköterska 2007 på Island. Arbetade mellan 2007-2010 på hematologen på Universitetssjukhuset i Reykjavik. Flyttade till Sverige 2010 och började arbeta på Cellterapier och allogen stamcellstransplantation (CAST) i april 2010. Har arbetad där sedan. Färdig specialistsjuksköterska inom cancervård 2017 och senare samma år började arbeta med forsknings- och utvecklingsfrågor på 50%. Arbetar både med slutenvårds- och öppenvårdsfrågor.

 
     

Stina Söderlund

Jag arbetar som specialistläkare på Akademiska sjukhuset. Jag är regionrepresentant i KML-gruppen och har även forskning inom KML.

 
     

Med reservation för ändringar, informationen uppdateras löpande.