Program

Torsdag 7 november

Avresa med Turkish Airlines från Stockholm, Arlanda via Istanbul klockan 17.50

Fredag 8 november

Ankomst till Kapstaden klockan 12.00.
Vår lokala guide möter er på flygplatsen och visar er till bussen. Vi börjar resan med en välkomstdrink och en lättare lunch med fantastisk utsikt över staden uppe på Signal Hill. 
Efter lunch möts vi av representanter på City Planning Office där vi får en första introduktion av Kapstaden och få höra mer om stadsplanering, utvecklingsplaner och utmaningarna som finns.
Incheckning på Southern Sun Waterfront ett stilfult 4* hotell, centralt beläget vid V & A Waterfront med närhet till restauranger, barer och affärer.
På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag.

Lördag 9 november

Efter frukost möts vi av vår arkitektguide som tar oss på en arkitekturvandring genom staden.
Kapstaden har ett mångfald av arkitektoniska stilar och stadens historia återspeglar sig i arkitekturen. Staden grundades 1652 av Holländska Ostindiska kompaniet och Cape Dutch-stilen är den mest ikoniska och utbredda i Kapstaden. Dessa hus kännetecknas av vitkalkade väggar, halmtak och gavelfönster. En annan återkommande stil är den Viktorianska som präglas av utsmyckade detaljer, symmetri och höga spiror.
Vi ser även spännande modernarkitektur innan vi avslutar turen med en lunch i det färgsprakande området Bo-kaap.
Efter lunch besöker vi DHL stadion där vi får en guidad visning.
På kvällen äter vi en gemensam middag.

Söndag 10 november

Efter frukost beger vi oss med buss ca 1,5 timma nordost om Kapstaden till det prisbelönta Bosjes Chapel (Steyn Studio).
Här möts vi av Mr Henry Fagan från Henry Fagan & Partners, konstruktörerna bakom detta fantastiska projekt. 
Efter en trevlig picknic-lunch fortsätter vi mot Stellenbosch. Omgärdad av praktfulla berg och otaliga vingårdar anses Stellenbosch vara en av landets vackraste städer. Sydafrika är känt för sina högklassiga viner, många som produceras just i detta område.
Vi besöker en vingård där vi får en guidad tur och naturligtvis provar vi gårdens viner innan vi återvänder "hem" till hotellt.
Kvällen på egen hand

Måndag 11 november

Denna dag besöker vi utvecklingsprojekt i ett av Kapstadens kåkstäder. Sydafrika och inte minst Kapstaden har en stor utmaning i fattigdoms- och bostadsfrågan.
Tillbaka vid V & A Waterfront äter vi lunch på egen hand vid Time Out Markets många matbodar.
Efter lunch besöker vi det spännande ombyggnadsprojektet Zeitz MOCAA (Heatherwick Studio). Denna 27m höga silo från 1920 har omvandlats till världens största musem av modern afrikansk konst.
Tillsammans med vår arkitektguide träffar vi ingenjören bakom projektet.
Vi ser även det urbana projektet Battery Park (dhk architects) som återkopplar det tidigare underutnyttjade kanaldistriktet med den historiska stadskärnan och V & A Waterfront.
På kvällen äter vi en gemensam middag.

Tisdag 12 november

Har man valt endast grundpaketet för denna resa checkar man ut efter frukost. Bagage kan lämnas i bagagerum tills det är dags för avfärd mot flygplatsen.
Tid att njuta av staden på egen hand under förmiddagen tills det är dags för avfärd mot flygplatsen strax efter lunch.

För dem som bokat tilläggspaket väntar en spännande dagsutflykt till Hermanus denna dag.

Vi möts i lobbyn efter frukost och åker till den charmiga kuststaden Hermanus. 
Vi färdas längs den vackra kuststräckan Clarence Drive via Bettys Bay till Hermanus. Denna tid på året rör sig främst Sydkapare (Southern Right whale) och knölvalar från södra ishavet för att para sig i de varmare vattnen utanför Afrikas kust.
Vi börjar med en gemensam lunch på Bietangs Cave innan vi åker ut med båt för att förhoppningsvis se dessa bjässar på nära håll. Efter båtturen finns tid att utforska Hermanus innan vi beger oss tillbaka till hotellet.
Vi stannar och äter en gemensam middag på vägen tillbaka till Kapstaden.


 

Onsdag 13 november

Ankomst Stockholm kl. 10.40