Höjdpunkter


Peter Gärdenfors

Peter Gärdenfors är professor i kognitionsvetenskap vid Lunds Universitet och känd från radio och TV och program som Filosofiska rummet och Fråga Lund. Han är också känd utomlands och innehar professurer i flera andra länder. Peter har också skrivit en rad böcker där han på sitt unika och enkla sätt adresserar människors tänkande och lärande. Han har ett särskilt intresse för kommunikation, språk och begreppsbildning. 

Peter kommer ta med oss på en resa genom människans historia med kommunikation och berättande i fokus. Vi kommer att landa i nutid med användning av ny teknik och AI för att berätta och ta del av Peters tankar kring detta.
 


 

Nicola Grove
Nicola är professor vid University of south London. I botten är hon engelskalärare, blev sedan logoped och gick därefter vidare till forskning. Nicola har särskilt intresserat sig för och skrivit böcker om berättande hos barn på tidig nivå och har utvecklat flera metodpaket. Nicola har också fokuserat teckenkommunikation i flera studier. Nicola håller sina presentationer på engelska.
 

 


 

Jeff Higginbotham
Jeff är professor vid Buffalo University i USA. I sin forskning har han främst intresserat sig för interaktion människa-teknik och hur modern teknik kan användas för att stödja kommunikation. Just nu leder han ett stort projekt med fokus på AI som stöd i AKK. Jeff håller sina presentationer på engelska.
 

 


Karnevalsbandet Sign Up
Sign Up sjunger rock, pop, schlager och visor med tecken som AKK (TAKK). Sign Up ger konserter och har en youtube-kanal med filmer med musik och tecken med över 5 miljoner visningar.
Sign Up bjuder upp till dans och sång med tecken som AKK. Det är bara att hänga på och ge dig ut på dansgolvet.
Består av:

Maria Krafft Helgesson, sång och tecken
Nina Ahlsell, sång och keyboard,
Mats Larsson, bas,
Göran Hartman, trummor
Jan Terneby, gitarr

 



Florian Tirnovan

Standup komiker 


 


Kiriaki Christoforidis
Sagoberättare



 

Linnéa Selling

Linnéa är 12 år och har jättemycket att berätta! Hon har en CP-skada som sitter i hjärnan som gör kroppen besvärlig och hon har därför en dator som hon styr med ögonen.
Hon använder även sin kropp och sin röst för att kommunicera. Linnéa vill ge råd till alla som pratar med en person som använder AKK om vad de ska tänka på.  Linnea vill bli lärare och vill berätta för hela världen om AKK och att man kan prata på olika sätt.


 

Riksgymnasiet i Göteborg, Studieförbundet Vuxenskolan
Lyssna till mitt öga 

Hur kan ögats rörelser bli ett instrument för att skapa musik och nya kommunikationsmöjligheter? Arvsfondsprojektet Lyssna till mitt öga! ägs av Studieförbundet Vuxenskolan och undersöker hur personer som använder samtalsapparater kan uttrycka sig genom musik. Vi ser att samspelet i musiken skiljer sig från konversation – här lyssnar deltagarna in varandra och improviserar på nya sätt.

Genom det digitala instrumentet EyeHarp och ögonstyrning utforskar vi hur musikskapande kan bli mer tillgängligt. Vi utvecklar en metod för att sänka trösklarna till musicerande och möjliggöra breddad rekrytering, exempelvis till musikklasser. Projektet riktar sig till personer med motoriska funktionsnedsättningar, men tekniken är tillgänglig för alla.

Projektet följeforskas av Anna Backman Bister vid Kungliga Musikhögskolan inom forskningsprojektet ”Samspel med ögonen”, som studerar deltagarnas erfarenheter och pedagogiska aspekter.

Resultaten visar hur konst och teknik kan samverka och skapa nya kommunikationsmöjligheter. Vi får ta del av erfarenheter, insikter och framtidsvisioner – och en musikalisk upplevelse då Valentina Ellmark och Nelly Kroona tillsammans med Riksgymnasiets ensemble visar hur man spelar musik med ögonen. Missa inte det!