Program Nasjonal konferanse om inkluderende læringsmiljø

Onsdag  17. april  kl 10.00–17.40

 

10.00 – 10.30

 

Åpning og status på fagområdene

  • Høyere utdanning i endring, v/Sveinung Skule, HK-dir
  • Forventninger fra Kunnskapsdepartementet v/statssekretær for forsknings- og høyere utdanning, Ivar B. Prestbakmo
  • Informasjon om konferansen v/ Elinor Olaussen, Hk-dir

10.30–10.50

Inkluderende læringsmiljø anno 2024 v/ Kjetil Knarlag, HK-dir

10.50–11.10

Pause

11.10–12.00

 

 

 

 

Tema 1: Forskning om funksjonsnedsettelse i høyere utdanning

  • «Høyere utdanning for alle» – presentasjon av kartlegging om deltakelse og tilgjengelighet i høyere utdanning fra NIFU v/ Lene Korseberg
  • Veier til arbeidslivet for studenter med nedsatt funksjonsevne i høyere utdanning – presentasjon av forskningsprosjekt fra NTNU, v/Sissel Horghagen
  • Spørsmål 

12.00 – 12.15

Pause

12.15–13.00

 

 

Tema 2: Studentenes opplevelse av tilrettelegging

  • Møtet med høyere utdanning, universell utforming og tilrettelegging fra en students perspektiv. Presentasjon fra student og ROBUST-grunnlegger, v/Jenny Andersen, NTNU
  • Henvendelser fra studentene rundt læringsmiljø og tilrettelegging. Presentasjon fra studentombudene v/Marianne Høva Rustberggard (UiO) og Katrine Klyve (BI). 
  • Spørsmål

13.00–14.00 

Lunsj

14.00–15.30

 

 

Parallelle sesjoner

Parallell 1: Organisering av arbeidet med universell utforming av IKT 

Eksempler fra sektoren på organisering av arbeidet med universell utforming av IKT. Vi får innblikk i måter å forankre, organisere og samarbeide om tema på institusjonen, hva som har fungert bra og hva man ville gjort annerledes. 

Presentasjoner fra Høgskulen Vestlandet v/ Maia Vatlestad, Universitetet i Oslo v/Siri Marie Aamodt og Tomm Eriksen, Universitetet i Sørøst-Norge v/ Thorvald Abrahamsen og Bjarne Nærum og Lovisenberg diakonale høgskole v/ Susanne Koch og Anne Catherin Gonzales. 

Parallell 2: Erfaringer med tilretteleggingsarbeid

Eksempler fra administrative og vitenskapelige ansatte på hva som kjennetegner dagens tilretteleggingsarbeid, organisering av arbeidet og sentrale problemstillinger man står overfor. Det blir anledning til diskusjon og erfaringsdeling mellom deltakerne.

Presentasjoner fra Universitetet i Oslo v/Thao Elizabeth Nguyen og Høgskolen Kristiania v/Anne-Grete Grude og Magnus Færden Gaare og Universitetet i Stavanger v/Turid Borgen. 

Parallell 3: Mangfold og læringsmiljø

Presentasjoner fra ulike prosjekter og initiativ som har som formål å inkludere mangfoldet i studentmassen og skape inkluderende læringsmiljø. Vi får eksempler på konkrete tiltak som kan bidra til å gjøre studiestedene mer attraktive.

Presentasjoner fra prosjektet «Mangfoldige UiB – ingen utenfor», v/Nora Mohammed og Michelle Badiane, prosjektet Levende Campus v/Marikken Pedersen og Elise Johansen fra Norges Arktiske studentsamskipnad, Kompetansenettverk for studenters suksess i høyere utdanning v/Karoline Amundsen Wik fra Nord Universitet.

15.30–16.00

Pause

16.00–17.00

Menneskelig mangfold og usynlig arbeid
Professor og forfatter Jan Grue utforsker forestillingen om normalitet og samfunnets forventninger om usynlig arbeid. 

17.00–17.40

Tilgjengelig språk i høyere utdanning
Journalist, forfatter og programleder Linda Eide gransker det akademiske språket og spør – har vi et tilgjengelig språk i høyere utdanning? 

17.40 Avslutning og minglemiddag

 

Torsdag 18. april kl. 09.00-14.00

 

09.00 – 10.00

Tema 3: Kunstig intelligens

  • Kunstig intelligens og universell utforming – muligheter og utfordringer med Tommy Feldt v/Useit
  • Kan KI bidra til å løse arbeidskrav uten å fuske? KI som ressurs for studenter med lese- og skrivevansker – Anja Taugl  fra VID vitenskapelige høgskole, Bergen. 
  • Spørsmål og diskusjon

10.00 – 10.15

Pause

10.15 – 11.30

Tema 4: Psykososialt og pedagogisk læringsmiljø

  • Innblikk i Studentsamskipnadens erfaringer og tiltak for studenter som søker hjelp. Presentasjon med Marianne Karlsen fra Samskipnaden i Trondheim
  • Studentpsykologen – Hva forteller studentene og hva hjelper? Presentasjon med psykolog Kitty Byng
  • Hvordan kan undervisere best tilrettelegge det pedagogiske læringsmiljøet? Inkluderende undervisning med v/Rannveig Svendby, Høgskolen i Innlandet
  • Paneldebatt/spørsmål

11.30–12.30

Lunsj

12.30 – 14.00

 

Parallelle sesjoner 

Parallell 1: Universell utforming av IKT

Presentasjon om krav til video og synstolking, hvordan tilsyn på lærestedene foregår, funn og lærdom fra et læresteds kartlegging av universell utforming og sektorsamarbeid om universell utforming av IKT.

Presentasjoner fra Hk-dir v/Dagfinn Rømen, SIKT v/Vegard Moen, Universitetet i Bergen v/Ellen Lien og Digitaliseringsdirektoratet v/Tom Debu Nesvåg (Uu-tilsynet).

Parallell 2: ADHD og Autismespekterdiagnose

Presentasjon fra en forsker som har ADHD og Autismespekterdiagnose. Vi får innblikk i hva som har vært utfordrende og hva som har vært strategier og verktøy for å mestre høyere utdanning. Det blir også presentasjoner og erfaringsdeling fra ulike læresteder rundt bruk av ressursgrupper som tiltak for å tilrettelegge for studenter med ADHD og Autismespekterdiagnoser.

Presentasjoner fra forsker Stian Orm, Speed-date med ressursgrupper på UiO v/ Ingrid Sand, NTNU v/Kari Voldhagen og UiB v/Simon Hestenes Eika

Parallell 3: Inkluderende undervisning

Presentasjoner fra ulike faglærere om hvordan man kan gjøre undervisning og pedagogiske aktiviteteter mer inkluderende for alle studenter. Vi får konkrete eksempler for hvordan man kan jobbe med å legge til rette for deltakelse og et godt pedagogisk og psykososialt læringsmiljø, og innblikk i både muligheter og utfordringer som oppstår i skjæringspunktet mellom studentes behov/forventninger og underviseres rammebetingelser. 

Aleksandra Sæheim fra VID vitenskapelige høyskole og Høyskolen i Østfold, Adín Rivera fra Universitet i Oslo og presentasjon fra Dixie Matre fra NTNU.

14.00

Avslutning av konferansen