Förändringar i arbetslivet ställer allt högre krav på förmågan att tänka och lära, det vill säga den kognitiva förmågan. Så hur står det till med den kognitiva ergonomin och den ergonomiska arbetsmiljön? Vad bör man göra för att få hjärnvänliga arbetsplatser?
Människans stenåldershjärnor är inte gjorda för dagens växande informationsflod, och alla ständigt förändrade programvaror, i alla typer av arbete. Och allt detta påverkar särskilt arbetsminnet, det vill säga vår förmåga att lagra och bearbeta information i stunden.
Anställda är, i genomsnitt, utsatta för tjugo störningsmoment i timmen, eller ett var tredje minut. Anställda gör numera många saker samtidigt (“multitasking”), som att sitta i en telefonkonferens och samtidigt läsa e-post och arbetsdokument.
Inte underligt då om människor glömmer och får koncentrationssvårigheter.
Men man kan också med teknikens hjälp göra det lättare att hantera information, och anpassa hur man arbetar till de begränsningar som vi människor har. Det går också att använda teknik för träna upp arbetsminnet, i viss utsträckning. Torkel Klingberg är professor i kognitiv neurovetenskap och har skrivit böckerna “Den översvämmade hjärnan”, “Den lärande hjärnan”, ”Hjärnan, gener och jävlar anamma” och “Framtidens digitala lärande”. I det här föredraget om vad som krävs för mer hjärnvänliga arbetsplatser, kommer han också in på särskilt barns och ungas lärande. Vad kan tänkas hända i arbetslivet när de unga vuxna, som vuxit upp med internet, sociala medier, datorspel och digitalisering i förskola och skola, börjar jobba? Och hur kan tekniken, på gott och ont, påverka det livslånga lärandet i arbetslivet?