Sverige har varit medlem i EU i 30 år, och under dessa tre decennier har EU:s påverkan blivit alltmer påtaglig. EU står inför betydande utmaningar samtidigt som norra Sverige har stor potential med rätt förutsättningar att vara ledande inom den gröna omställningen. I kärnan av allt detta har EU:s sammanhållningspolitik spelat en avgörande roll i och med att norra Sverige får extra gleshetsmedel, där nu stora förändringar väntas.
Hur kan vi säkerställa en hållbar utveckling och undvika att EU och Sverige halkar efter?
Vilken roll spelar lokal, regional och nationell nivå och vad kan vi åstadkomma tillsammans?
Inledning: Mikael Janson, Director North Sweden European Office Keynote: Elisabet Backteman, GD Tillväxtverket
Panelsamtal
Rickard Carstedt (S), Regionråd och Ordförande regionala utvecklingsnämnden
Elisabet Backteman, GD Tillväxtverket
Roland Sjögren (KD) kommunalråd Lycksele kommun
Lorents Burman (S) Kommunalråd Skellefteå Kommun
Moderator: Mikael Jansson, Director North Sweden European Office
-
Attraktiva livsmiljöer: Gestaltning för trivsel, trygghet och gemenskap.
Utformning av de miljöer vi lever i påverkar oss människor - i vardag och vår livskvalité.
För att åstadkomma trivsamma och trygga livsmiljöer krävs samtal, samarbete, delaktighet och möjlighet till påverkan på alla nivåer i samhället. Panelsamtalet ska lyfta de utmaningar som finns i Västerbotten kopplat till attraktiva livsmiljöer och de erfarenheter som fler skulle kunna ta del av. Hur kan vi tillsammans ta ansvar och agera förebildligt när i utveckling, planering och förvaltning av våra livsmiljöer.
Keynote: Magdalena Malm, curator och konsult för utvecklingsfrågor inom kulturområdet
I panelen
Elin Olsson, Länsarkitekt Region Västerbotten
Linda Gustafson, jämställdhetsstrateg Umeå kommun
Nicke Grahn, kommunalråd (L) Dorotea kommun
-
Dagsprogrammet slut
Egen tid för promenad, rekreation, ombyte eller samtal!
-
Energi – språngbrädan till ett starkt Västerbotten
Vi står inför nya utmaningar där energi spelar en stor roll. Världen har blivit oroligare och vår fossilanvändning har gått från att vara en klimatfråga till en samhälls- och beredskapsfråga. Med cirkulära lösningar och lokalproducerad el kan vi minska sårbarheten och bygga ett robust samhälle, oberoende av en orolig omvärld med lösningar som gör Sverige mer robust och som både bidrar till såväl totalförsvaret som ett bättre klimat.
Medverkande:
Hannah Diverde, Region Västerbotten
Sara Ekenstedt, hållbarhetsstrateg Umeå Energi
Johan Suup, Skelleftekraft
Tobhias Wikström, Parachute Consulting
-
Idrottens folkbildning – för goda relationer och stark kunskapsutveckling i Västerbotten.
Hur ser vi till att fler får möjlighet att utvecklas genom idrottens gemenskap? Vad kan vi lära av varandra? Hur skapar vi det samhälle vi vill ha i framtiden? Anna Iwarsson, ordförande för RF och SISU Idrottsutbildarna, och Niclas Bromark, länsidrottschef RF-SISU Västerbotten, fördjupar sig i vad idrottens folkbildning (och folkbildning i största allmänhet) har för betydelse för samhället och medborgarna, och vad den framåt har för relevans för samhällsutvecklingen.
Medverkande:
Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet (RF) och SISU Idrottsutbildarna
Magdalena Malm, curator och konsult för utvecklingsfrågor inom kulturområdet
Emelie Matkala Nylander, Rädda Barnen
Linda Tjälldén, regionchef, Youth2030
-
Paus 30 min - passa på att nätverka och besöka Showroom
Ta chansen att prata med så många intressanta mäniskor som möjligt och besök våra partners i Showroom!
-
Paus 30 min - och besök företagen i Showroom
Passa på att besöka alla våra partners i Showroom.
-
Kort paus - förflyttning till valbara spår
-
Samverkan för ett tryggare samhälle
Ett gott exempel: Umeå UVTS - Umeå växer tryggt och säkert, i samverkan med Företagarna, UmeBrå, Polisen och Rädda barnen.
Medverkande
Thomas Hansen, Kommunikationsdirektör Umeå kommun
Emelie Matkala Nylander, Rädda Barnen
Cecilia Ravry, Utvecklingsstrateg Umebrå.
Inslaget avslutas med en panel tillsammans med de föregåande talarna Magdalena Malm och Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Inslaget avslutas med en panel tillsammans med de föregående talarna Magdalena Malm och Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.
-
Valbara spår pass 1
Lokal: Huvudscenen
Workshop om samverkansmodeller
"Samverkan är nyckeln" och "Vi ska göra det Tillsammans" hör man ofta nu för tiden. Och det är ju sant! Men samverkan är inte alltid så lätt att få till som vi vill tro. Rädda Barnen presenterar konkreta samverkansmodeller som kan bidra till lyckade samarbeten.
Lokal: ORREN, plan 2
RF-SISU: Folkbildning i praktiken
Möt några av de idrottsföreningar som har chans att tilldelas utmärkelsen "Årets idrottsförening i Västerbotten", Sävar IK och Skellefteå Ridklubb. Här berättar de hur de aktivt jobbar med folkbildning i sina föreningar och vilka effekter de ser av den. Våra verksamhetsledare, Micke Eriksson och Annelie Nilsson är också med och, i sann folkbildningsanda, stimulerar det goda samtalet i rummet.
Lokal: RIPAN, plan 2
Förhandstitt på Västerbottens handlingsplan för vätgas
På den här sessionen kommer vi informera om pågående och kommande vätgasrelaterade aktiviteter inom FREIA och projektet HOME. Fokus kommer vara på den Handlingsplan för vätgas i Västerbotten som för närvarande håller på att mejslas fram utifrån ett antal workshops som hållits i början på april.
30 år av samverkan - Digitalisering går fort och långsamt på samma gång!
1995 startade det första samverkansprojektet där alla femton kommuner i länet deltog, det var ett bredbandsprojekt. Idag, 30 år senare, bygger vi fortfarande ut Västerbottens bredbandsnät tillsammans samtidigt som AI står på tröskeln och vill komma in. Digitaliseringen går med andra ord både fort och långsamt på samma gång. Vid seminariet kommer vi utifrån 30 år av samverkan att blicka framåt - Vad är det som återstår, vilka utmaningar och hinder finns det innan alla västerbottningar kan få en digitalt delaktig vardag... I det här seminariet berörs hur konnektivitet, förmågan till samverkan & att vara redo för (med och mot) AI hänger ihop när Västerbottens kommuner tar sikte mot framtiden - häng med!
Medverkande
Magnus Rudehäll, Chef digitalisering och innovationsledning, Region Västerbotten
Malin Bergvall, Projektledare näringsliv och samhällsbyggnad, Region Västerbotten
-
Valbara spår pass 2
Lokal: Huvudscenen
Social innovation — en nyckel för hållbar utveckling
För att klara av omställningen behöver vi innovationer på bred front — både tekniska och sociala. Förskolor var en gång ett innovativt sätt att lösa en samhällsutmaning med sociala medel. Ett nutida exempel på en social innovation är fritidsbanker, där personer kan låna fritidsutrustning, vilket ger fler möjlighet till en aktiv och meningsfull fritid. I det här passet får du höra mer om hur social innovation kan stärka den lokala utvecklingen på platsen där du verkar, samt om det arbete som pågår i länet för att stärka förutsättningarna för sociala innovationer att blomstra.
Medverkande:
Per Lindahl, verksamhetsutvecklare, Samforma
Lokal: TJÄDERN, plan2 Presentation av Systemdemonstratorn – en motor för innovation och grön omställning
Introduktion: Vad är en systemdemonstrator och varför behövs den i Västerbotten?
Insikter från behovsdialoger: Sammanfattning av 10+ aktörers behov och perspektiv.
Visualisering: Första kartan över investeringar, satsningar och projekt i regionen.
AI och digitalisering: Så stärker vi regional utveckling genom smarta verktyg.
Vägen framåt: Inbjudan till fortsatt medverkan och gemensam utveckling.
Lokal: RIPAN, plan 2
Västerbotniabanan: En utopi eller en viktig del i ett utvecklat nordiskt transportsystem?
Var med och diskutera Västerbotniabanans framtid i en snabb och strukturerad workshop med blicken framåt. Vad händer om vi utvecklar banan? Och vad står på spel om vi låter bli?
Det här seminariet handlar inte om att leverera färdiga svar – utan om att väcka tankar, skapa engagemang och plantera frågan om Västerbotniabanans betydelse.
Vill du vara en del av nästa steg i utvecklingen? Delta i vår interaktiva workshop och fortsätt diskussionen med oss vår monter i showroom. Mer information om projektet: www.blavagen.se
Medverkande:
Jennifer Bleibdrey, Föreningen Blå Vägen
Andreas Blomqvist, Projekt Västerbotniabanan
Lokal: ORREN, plan 2
Det självklara är inte alltid självklart: Vad gör vi i Västerbotten nu av alla råd från OECD?
Presentation av de viktigaste rekommendationerna från den nyligen publicerade OECD-studien över regionerna i Northern Sparsely Populated Areas i norra Sverige, Finland och Norge, därefter en efterföljande diskussion kring studiens rekommendationer ur ett västerbottniskt perspektiv.
Medverkande:
Mikael Janson, Director North Sweden European Office
Petter Lundberg, Strateg, Region Västerbotten
-
Välkommen till MPL 2025!
Roland Sjögren (KD) kommunalråd Lycksele Kommun och Rickard Carstedt (S), Regionråd och Ordförande regionala utvecklingsnämnden Region Västerbotten hälsar välkommen.
-
Västerbotten i förändring - Kompetenskris och nya möjligheter
Västerbotten befinner sig i ett avgörande skede. Från rekordlåg arbetslöshet till en snabbt föränderlig arbetsmarknad, där industrins omställningar – inte minst kopplat till Northvolt – skapar nya utmaningar. Samtidigt öppnar beslutet om byggstart för Norrbotniabanan upp för en större, mer sammanlänkad arbetsmarknadsregion. I detta pass belyses hur vi tillsammans kan möta den nuvarande kompetenskrisen – och hur vi formar oss för att på bästa sätt bana ny väg för framtiden.
Moderator: Frida Fossland, Region Västerbotten Keynote speaker: AnneLie Granljung, Samordnare Nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i Norrbotten och Västerbotten, Tillväxtverket
Panel Kompetenskris:
Rickard Carstedt (S) Regionråd och Ordförande regionala utvecklingsnämnden
AnneLie Granljung, Samordnare Tillväxtverket
Hanna Vallmark, Näringslivsstrateg Skellefteå kommun
Panel Nya möjligheter:
Karin Ahnqvist, HR-chef Umeå kommun
Rikard Eriksson, Professor i ekonomisk geografi vid Institutionen för geografi, Umeå universitet
Maria Enholm, VD, IUC Norr
-
Hållbar besöksnäring exporteras från Västerbotten
Region Västerbotten Turism har blivit en föregångare i Sverige med 10 år av systematiskt arbete med hållbar turism. I år tar man nästa steg med Responsible Tourism program, där över 115 turistföretag och 10 kommuner deltar för att få konkret stöd och utbildning i sitt hållbarhetsarbete. Länsturistchefen Annika Sandström berättar om de viktigaste frågorna och lärdomarna som kan bidra till hållbar platsutveckling, långsiktigt företagande och meningsfulla besök.
Medverkande: Annika Sandström, regionturismchef
-
Musik med Nova K - samverkan och fjärrundervisning
Projektet Nova K omfattar 20 kulturskolor från både Norr- och Västerbotten. Syftet är att utforska metoder för fjärrundervisning, uppbyggnad av IT och teknisk struktur samt framtagande av samverkansavtal i och mellan kulturskolor i Norr- och Västerbotten.
Lukas Hellgren Bákttie är projektledare för Nova K.
– Det här ska bland annat göra att lärare får bättre förutsättningar att verka i glesbygd, samt att barn och unga som bor i glesbygd ska få bättre tillgång till ett bredare utbud, säger han.
Under 2024 inleddes det treåriga interregionala EU-projektet finansierat av ESF-rådet, Region Norrbotten och Region Västerbotten.
Inslaget presenteras av Angelica Larsson, Delprojektledare/Projektekonom för Nova K
Norrbottensmusiken/Region Norrbotten
-
Paus 30 min - kaffe och samtal
Ta chansen att prata med så många intressanta mäniskor som möjligt och besäk våra partners i Showroom!
-
Summering och framåt!
Medverkande:
Åsa Ågren Wikström, vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden
Anders Sellström, strateg externa relationer, Region Västerbotten
Annika Dopping, moderator
-
Västerbottens roll i en osäkrare värld
Norra Europas periferi befinner sig i stormens öga geopolitiskt. När stormakterna flockas kring det arktiska området och Rysslands anfallskrig på Ukraina fortgår där transportvägar riskerar att påverkas, så behöver norra Europa stärkta transportförbindelser för dual-use. Det nya geopolitiska läget kräver helt enkelt bättre förbindelser. Genom sin geografiska belägenhet har Västerbotten en nyckelfunktion och det skapar möjligheter i ett utmanade geopolitiskt läge.
Rickard Carstedt (S) Ordförande regionala utvecklingsnämnden Region Västerbotten
Helen Pettersson (S) Riksdagsledamot och ledamot Försvarsutskottet
Hans Lindberg (S) Kommunalråd Umeå Kommun
Maria Kristoffersson (C) styrelsemedlem MidtSkandia
-
Valbara spår pass 3
Lokal: Huvudscenen
AI Västerbotten - Nästa fas!?
Alla pratar om artificiell intelligens (AI) och hur den kommer att omforma våra sätt att göra saker, våra beteenden och vårt samhälle. AI kommer enligt många bedömare att ha större påverkan på vårt samhälle än vad Internet har haft. Alla branscher och sektorer kommer att påverkas. Hur bygger vi i Västerbotten förmåga och kapacitet i såväl offentliga som privata organisationer för att nyttja potentialen i AI? Vid seminariet kommer några pågående initiativ i Västerbotten att presenteras. Vännäs kommun delar med sig om sina tankar om varför förmåga att nyttja AI är nödvändigt att bygga upp som kommun, både enskilt och tillsammans.Avslutningsvis presenteras planerna på en gemensam kommunal kraftsamling - AI Västerbotten.
Medverkande:
Malin Bergvall, projektledare Region Västerbotten
Magnus Rudehäll, enhetschef, Region Västerbotten
Henrik Åström, biträdande kommunchef Vännäs kommun
Lokal: TJÄDERN, plan 2 Framtidens samhällsbygge – med social ekonomi som verktyg
Social ekonomi handlar inte om visioner långt bort – utan om verkliga initiativ här och nu. Vi visar hur människor runt om i Sverige organiserar sig för att möta lokala utmaningar, och vad som behövs för att fler ska kunna vara med och göra skillnad. Kom och inspireras av hur du som medborgare, förening eller kommun kan bidra till ett mer hållbart och engagerat samhälle.
Medverkande:
Jonas Lundh och Cathrin Sandström, Coompanion Västerbotten
Lokal: ORREN, plan 2
Utbildning i inlandet – vägar till stärkt kunskapsförsörjning
Utbildning i inlandet är ett effektivt sätt att främja kompetensförsörjningen och bidra till en hållbar samhällsutveckling. Men hur ser vägen ut för att stärka utbildningar i regioner utanför storstadsområdena? Ett samtal om möjligheter och utmaningar som finns för utbildning i inlandet.
Medverkande:
Dieter Müller, vicerektor Umeå universitet
Cathrine Norberg, vicerektor för utbildning, Umeå univerisitet
Johan Danielsson, rektor vid Campus Lycksele
Martin Bergvall, förbundschef Akademi Norr
Lokal: RIPAN, plan2 Kompetensförsörjning inom livsmedelssektorn, en viktig grundpelare i ett fungerande samhälle.
Vi kommer att få ta del av en presentation från Tillväxtverket, som har i uppdrag att stärka kompetensförsörjningen inom livsmedelskedjan.
Vi kommer att få en aktuell lägesbild:
Hur ser situationen ut idag?
Vilka utmaningar har identifierats, och vilka slutsatser har dragits så här långt i arbetet?
Medverkande:
Minna Rydgård, Programansvarig. Tillväxtverket
Kompetensråd Västerbotten bildades under 2025 som ett strategiskt initiativ för att stärka regionens konkurrenskraft genom att förbättra matchningen mellan utbildningsutbud och arbetsmarknadens behov. Kompetensrådet är en långsiktig struktur för regional planering och utveckling. Det bygger på omvärldsbevakning, erfarenhetsutbyte och analys av regionala planeringsunderlag, och ska bidra till att skapa en hållbar kompetensförsörjning i Västerbotten.
Medverkande:
Petter Lundberg, strateg Region Västerbotten
Peter Hjelm, strateg Region Västerbotten
Lokal: TJÄDERN, plan 2
Energiplanering: Från plan till verklighet: Hur Gällivare kommun är med och formar energiomställningen
Hur kan en kommun planera för framtidens energi och vara en drivkraft i energiomställningen? Alexander Kult, Gällivare kommun, kommer och berättar om hur Gällivare har tagit till sig proaktiv energiplanering för att påverka och leda sin egen omställning. Genom god energiplanering kan en kommun ta på sig ledartröjan och anpassa sig till ett samhälle och omvärld i förändring. Energiplanering handlar inte bara om energi. Det handlar om ansvar, innovation och att visa vägen.
Medverkande:
Alexander Kult, Gällivare kommun
Edvin Nordell, Region Västerbotten
Christoffer Vikström, Länsstyrelsen Västerbotten
Lokal: ORREN, plan 2
Workshop: Det börjar med en röst – ungas makt i praktiken
En ungdomsledd workshop om hur vi bygger levande landsbygdskommuner tillsammans med unga.
Arrangörer: Youth 2030 Movement genom initiativet Youth Up North och Leader Lappland genom projektet "Man trivs där man behövs"
Medverkande:
Linda Tjälldén
Jennifer Jonsson från Youth Up North
Petri Kivimäki
Aysa Önnerlöv
Ellen Högberg från Leader Lappland
Lokal: RIPAN, plan2
Föregångare i inställning
Den samlade potentialen hos alla individer är fortfarande en enorm och många gånger outnyttjad källa till förnybar energi. Vi har mycket att tjäna på att verkligen jobba med vårt mindset, vår inställning till den här stora omställningen, samtidigt som forskarna, ingenjörerna och entreprenörerna utvecklar ny grön teknologi. Upptäck att vi inte alls är maktlösa inför de här stora, globala frågorna utan tvärtom väldigt kraftfulla.
Medverkande: Nicklas Berglund, Nicke&Nico AB
-
Avslutande lunch
-
Flygets betydelse för de nordliga delarna av Europa
Flygplatserna är betydande nav i norra Europa och framför allt i norra Sverige. Flyginfrastrukturen bidrar till möjligheterna att bo och verka i norra Sverige och säkerställer ett fungerade samhälle. Vår nya tillvaro präglas av ett försämrat geopolitiskt säkerhetsläge samtidigt som klimatomställningen fortgår, där flyget är en viktig möjliggörare. Hur ser det ut för flyget, vad är de viktigaste frågorna och hur påverkas vi?
Moderator: Anna Olofsson, marknadschef, Umeå Kommun
Inflygning: Jean-Marie Skoglund, Trafikverket
Panel:
Anna Alm Andersson, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg
Lilly Bäcklund (S), ordförande, svenska regionala flygplatser
Lars Westin, Professor i regionalekonomi, ledamot av Styrelsen för VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och ledamot i Trafikanalys vetenskapliga råd