Sosial bærekraft og mobilitet
Sosiale og geografiske forskjeller i Viken og Oslo
Erik Lunke, forsker, avdeling for sikkerhet og atferd, Transportøkonomisk institutt
Vi skal kjøre mindre bil, mer buss og vi skal gå og sykle mer. Overgangen til lavutslippstransport er nødvendig for å nå målene om utslippskutt, men hvordan påvirker denne overgangen ulike grupper i befolkningen?
Sosial bærekraft, og sosiale forskjeller i tilgjengelighet og mobilitet, er temaer som Viken fylkeskommune og Statens vegvesen har ønsket å få mer kunnskap om.
På bakgrunn av dette har TØI gjennomført et prosjekt med formål å studere sammenhengen mellom sosial bærekraft, tilgjengelighet og mobilitet på mindre steder i Viken og Oslo.
En av forfatterne bak rapporten Sosial bærekraft og mobilitet – Sosiale og geografiske forskjeller i Viken og Oslo, Erik Lunke fra TØI, kommer til mobiltetskonferansen for å presentere funnene.
Strategisk posisjon på bærekraft
Sosial bærekraft i samferdselssektoren
Grethe Vikane, direktør, Samfunnsutvikling og klima, Statens vegvesen
Statens vegvesen har som mål å redusere utslippene fra veitransport og egen virksomhet med 55% innen 2030. Som guide for arbeidet har etaten utarbeidet en bærekraftsstrategi.
Grethe Vikane er direktør for avdeling Samfunnsutvikling og klima i Statens vegvesen og prosjektleder for strategien.
Hun kommer til mobilitetskonferansen for å fortelle om hvordan Statens vegvesen skal nå målene om utslippskutt og samtidig bidra til sosial bærekraft.
Selvkjøringsteknologi for bærekraftig mobilitet
Christian Willoch
Rådgiver, Radikal Innovasjon, Ruter
EU-prosjektet ULTIMO har en ambisjon om å få på plass storskala automatiserte offentlig transporttjenester, for en mer bærekraftig, tilgjengelig og inkluderende mobilitet.
Christian Willoch leder Ruter sitt bidrag i EU prosjektet, og kommer til Mobilitetskonferansen for å snakke om effekter og muligheter ved utviklingen av automatiserte kjøretøy.
Smart mobilitet i distriktene
Thomas Sirland, Seniorrådgiver, Fremtidens transporter, Viken fylkeskommune
Nye og smarte mobilitetsformer kan bidra til å løse mobilitetsutfordringer i distriktene og bidra til attraktive og levende bygder.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet har etablert et læringsnettverk for fylkeskommunene som ser nærmere på dette teamet, hvor fokuset er nye løsninger for kollektivtransport i distriktene.
Arbeidet i nettverket er avsluttet, og Thomas Sirland kommer til konferansen for å presentere resultater og refleksjoner rundt temaet.
Geofencing - Gode nabolag med avansert trafikkstyring
Øystein Sundelin, Senior Public Manager, Voi
Å kunne kontrollere og overstyre kjøretøy innenfor et digitalt avgrenset område høres ut som science fiction, men med geofencing er det mulig, og innen mikromobilitet er denne teknologien allerede er velprøvd.
Øystein Sundelin kommer til mobilitetskonferansen for å snakke om hvordan Voi bruker denne teknologien, og om mulighetene som ligger der for å skape gode og trygge nabolag.
Spillet om klima
Renate Oksavik, Nina Jonsrud og Marie Christine Vallestad, sommerstipendiater, Universitetet i Oslo: Energi og miljø
Kommunen har ansvar for å sikre barn- og unges medvirkning. Gjennom gode medvirkningsprosesser blir de unge hørt og får innflytelse over viktige områder som angår dem og deres fremtid.
Men god medvirkning kan være enklere sagt enn gjort. Kan dataspill, simuleringer og scenarier være en løsning? Senter for sosialt inkluderende energiomstilling (Include) ser nærmere på hvordann barn og unge kan involveres i kommunens klimaomstilling. Vi får høre om erfaringer fra designaktiviteter med elever ved "Sommerskolen" i Lillestrøm.
Ungdom og bruk av elsparkesykler
Vibecke Milch, forsker, Avdeling for sikkerhet og atferd, Transportøkonomisk institutt (TØI)
TØI har undersøkt hvordan tilgangen på elsparkesykler påvirker de unges reisevaner, samt risikofaktorer og risikoadferd forbundet med elsparkesykkelbruk hos denne gruppen.
Vibecke Milch kommer til Mobilitetskonferansen for å presentere resultatene.
Sparkz i gang ungdommen!
Geir Endregard, Adm. Direktør, Inspiria Science Senter
SparkZ er et kombinert teoretisk og praktisk undervisningsopplegg, som lærer elevene om grønn mobilitet, trafikkregler og trygg ferdsel med elsparkesykler på en engasjerende måte.
Mobilitet og sosial bærekraft i kommunal planlegging
Gunnar Ridderstrøm, sivilarkitekt og førsteamanuensis, Fakultet for landskap og samfunn, Institutt for by og regionplanlegging, NMBU.
Kommunene legger i sin planlegging premissene for mange at de faktorene som påvirker den sosiale bærekraften i befolkningen. Hva er sosial bærekraft, hvilken betydning har transport, og hvilke virkemidler kan kommunen bruke?
Dette er spørsmål som drøftes i Gunnar Ridderstrøms foredrag om mobilitet og sosial bærekraft i kommunal planlegging.
Sosial boligbygging og grønn mobilitet på Vestre Billingstad
Sølve Brenn Jerm Samferdselsplanlegger/rådgiver Asker kommune.
Gjennom nytenkning og innovasjon forvandles et gammelt industriområde på Billingstad i Asker til et livlig bomiljø – med grønn mobilitet og sosial bærekraft i fokus.
Sølve Brenn fra Asker kommune forteller oss om plangrepene som er gjort og erfaringene så langt.
Framtiden er fantastisk!
Petter Gulli
Grunnlegger av 12YEARS, initiativtaker til Grønnvaskingsplakaten, styremedlem i WWF Verdens Naturfond og forfatter av boka «HÅP – en praktisk guide for klimaoptimister»
Verden står foran enorme utfordringer når den kommer til klima, natur og bærekraft. Samtidig er det utrolig mange gode nyheter som ikke klarer å bryte støyen fra dommedags-klokkene.
Skal vi få til det grønne skiftet, må vi gi folk lyst til å være med, og gjøre det enkelt for dem å bidra.