I megastaden Tokyo kan man uppleva storstadens höghusbebyggelse vid sidan av lokal småskalighet och traditionella japanska trähus. Utvecklingen av infrastruktur och snabba kommunikationer är häpnadsväckande. Intressanta studiebesök kombineras här med japansk kultur, mat och trevligt umgänge. Oktober är den perfekta årstiden att besöka Japan på grund av det behagliga klimatet!

 


Lördag 14 oktober
På ankomstdagen möts vi upp på flygplatsen av vår japanska guide som är både ingenjör och arkitekt. Med vår buss beger oss in mot Tokyo och under vägen besöker vi någon av OS-arenorna och den Olympiska byn. Efter lunch åker vi upp i Sky Tree - ett TV-torn som med sin höjd av 634 m, är en av världens högsta byggnader med utsikt över hela Tokyo. Den har byggts med en mångårig kunskap om hur en byggnad kan motstå en jordbävning fast tillämpat en modern byggnadsteknik och använt moderna byggnadsmaterial som vi tittar närmare på. Vi besöker tempelområdet Asakusa med anor från 600-talet och är ett populärt utflyktsmål. Här utövas Japans båda religioner buddhism och shintoism vid sidan om varandra. Platsen välkomnar oss till den traditionella japanska kulturen som lever parallellt med det högteknologiska samhället. Incheckning på vårt förstaklasshotell med 5 restauranger centralt beläget i Tokyo. En stunds villa innan den gemensamma välkomstmiddagen på hotellet.


   


Söndag 15 oktober
Vi promenerar längs trendmodegatan Takeshita och affärsgatan Omotesando. Den senare är ett enda långt affärsstråk med bl.a. ett drygt 20-tal modebutiker: Prada, Dior, Tods, Lous Vuitton, m.fl. av stjärnarkitekter som Herzog & de Meuron, SANAA, Toyo Ito, Tado Ando. Vid gatans ände ligger det designade Nezu Museum av den framstående japanska arkitekten Kengo Kuma som ofta använder naturmaterial i sina projekt. Lunch och ett besök vid Kengo Kumas nybyggda Olympiastadion.

Middag efter kort promenad till de charmiga och restaurangtäta kvarteren med slingriga gator i stadsdelen Kagurazaka som påminner om hur Tokyo såg ut för länge sedan.

 

  
 

Måndag 16 oktober
Ginza är en av Tokyos äldsta stadsdelar och är idag Tokyos främsta område för shopping. Vi promenerar omkring i området och ser några av mest intressanta byggnaderna. Lunch på fiskmarknaden Tsukiji. Besöker ett traditionellt japanskt trähus från början förra seklet med altan som ger en succesiv övergång mellan huset och trädgården. I några av rummen täcks golven av tatamimattor. De utgör en rumsindelning som varit japansk standard i nästan 800 år. Vi besöker också en livsstilsbutik vilken är det senaste inom arkitektur och den berömda korsningen i stadsdelen Shibuya. Området genomgår nu en omfattande omgestaltning. Paus på några av Shibuyas microbarer.
Avskedsmiddag från Tokyo på restaurang Gompachi som var plats för inspelningen av filmen ”Kill Bill”.


 

 

Tisdag 17 oktober
Hemresa för er som avslutar resan i Tokyo med hemkomst samma dag till

Stockholm-Arlanda 23.50
Göteborg Landvetter 23.40
Köpenhamn Kastrup 22.20.

 


Rätt till ändringar i programmet förbehålles.