5 dagar rundresa i Japan 17-24 oktober 2023


Tisdag 17 oktober | Tokyo - Hakone

Vi reser med vår buss mot det natursköna Hakone, ett av japans vackraste landskap nära berget Fuji, där vi äter lunch. Här åker vi linbana till en bergstopp med utsikt över landskapet. Hakone Open Air Museum är en skulpturpark med verk av fler kända konstnärer bl.a. Carl Milles och har en av väldens största samlingar av Picassos verk. Övernattning på ett ryokan som är ett japanskt värdshus med både gemensamt utomhusbad och eget onsen-bad med vatten från heta källor.

Traditionell japansk middag, en av höjdpunkterna på resan!

 

Onsdag 18 oktober | Hakone - Hiroshima

Vi reser med snabbtåget Shinkansen till Hiroshima. Hiroshima är åter igen levande, med stora grönområden och strax över 2 miljoner invånare. Här finns en stark rörelse för fred och samtidigt som en modern stad tagit form har man bevarat minnen påminnande om staden i ruiner. I augusti 1945 släpptes första atombomben över Hiroshima vilken utplånade större delen av staden. Vi besöker Fredsparken med det kupolformade Fredsmonumentet som blivit symbol för händelsen. Fredsmuseet berättar om det lidande som utspelades men också om stadens återuppbyggnad.

Lunch ombord på tåget och gemensam middag på kvällen.

   

Torsdag 19 oktober | Miyajima - Himeji - Kyoto

Efter en tidig frukost åker vi båt till ön Miyajima som med sin berömda Tori-port i vattnet är Japans mest fotograferade motiv. Snabbtåget Shinkansen tar oss mot Kyoto och vi gör ett uppehåll i staden Himeji där vi besöker det mest kända av Japans kvarvarande tolv feodala slott i originalskick. Det kallas ”den vita hägerns slott” p.g.a. sitt utseende liknande en fågel. Det är med sin arkitektur det ultimata samurajslottet i Japan. Byggt i början på 1600-talet har det aldrig erövrats av en fiende. Vi ankommer till Kyotos centralstation ritat av arkitekten Hiroshi Hara. Den är imponerande i sin storlek och rymmer även shoppingarkader, varuhus samt åtskilliga restauranger. Incheckning på vårt central belägna hotell som har ett stort bad i anslutning till hotellet.

Lunch ombord på tåget och middag på restaurang i de smala pittoreska gränderna vid floden Kamo.

 

 

Fredag 20 oktober | Kyoto

Vi ägnar hela dagen till några av Kyotos främsta sevärdheter. Kiyomizudera templet vilar på en 13 m hög träkonstruktion och templet har en vacker utsikt över staden. Gemensam promenad genom det pittoreska Higashiyama till Gion som är Kyotos mest kända nöjesdistrikt och är sedan århundraden viktigaste platsen för teatrar, geishor och akrobater. Nijo slottet ligger i en borg och var shogunens residens i Kyoto. Det har ett s.k. näktergalsgolv som skulle varna för annalkande lönnmördare. Shogunen var den militära överbefälhavaren och kom att bli den verkliga härskaren över landet under en längre tid. Efter lunch besöker vi den Gyllene Paviljongen täckt av bladguld. Ryoanji är ett zenbuddhistiskt tempel med en stenträdgård av vitt grus och 15 stenar. Varifrån man än betraktar den så ser man alla utom en av stenarna samtidigt.

Kvällen fri.

 

 

Lördag 21 oktober | MIHO Museum & Fushimi Inari

Idag beger vi oss upp i bergen för att studera MIHO Museum som rymmer en omfattande samling klassisk konst. Museet är ritat av arkitekten I.M Pei, han har även skapat Louvrens gladpyramid i Paris. För att nå museet passerar vi först en tunnel genom en närbelägen bergås. Tunneln mynnar ut i en hängbro, upphängd i ena sidan, leder över en djup ravin till den bergås där museet ligger. Liksom för Louvren består byggnaden av beige kalksten och har ett glastak i triangulära former. Pei betraktade MIHO Museum som den bästa byggnad han skapat.

Under tillbakavägen äter vi lunch och besöker Fushimi Inari helgedomen vilken är den främsta av de 30.000 shinto helgedomar i Japan tillägnat skördeguden Inari. Helgedomen är välkänd för sina 10.000 torii-portar. Fushimi Sake området är charmiga och traditionella kvarter med ett 40-tal sakebryggerier längs den slingrande Horikawa floden. Här ser vi tillverkningen och provsmakar risvinet sake.

Kvällen fri.

   

Söndag 22 oktober | Jidai Hutsuri festivalen

En av resans höjdpunkter är Jidai Hutsuri festivalen som idag hålls till minnet av Kyotos grundande. Det är ett processionståg med 2000 deltagare i tidsenliga kläder och dräkter från olika perioder och händelser under stadens långa historia! Kyoto vad huvudstad i Japan under tusen år och är den japanska kulturens vagga. I Kyoto residerade kejsaren och här utvecklades den japanska arkitekturen, teceremonin, blomsterarrangemangen och tuschmåleriet till nya höjder. Det finns i Kyoto 400 shinto-helgedomar eller 1.600 buddhisttempel.

Lunch och avskedsmiddag i stadsdelen Gion där det är tätt mellan barer och restauranger.

 

Måndag 23 oktober | Nara - Osaka

Idag måndag den 23 oktober checkar vi ut från vårt hotell efter frukost och besöker staden Nara som var Japans första huvudstad från år 710 och även var början på den s.k. Sidenvägen. I Nara finns Japans äldsta byggnad som dateras från år 597, tillsammans med 26 byggnader i Nara uppsatta på listan Japans Nationalskatter. Vi gör också ett besök och äter lunch i Japans tredje största stad – Osaka.

  


Rätt till ändringar i programmet förbehålles.