Frågor & svar
 

Med anledning av covid-19
Vi har utifrån Folkhälsomyndighetens beslut om skärpta allmänna råd för att minska smittspridningen av covid-19, som började gälla i Region Stockholm den 29 oktober, beslutat att finalen i Kranvattentävlingen genomförs digitalt. Provsmakningen av vattnet kommer att ske på plats i Stockholm den 18 november men alla tävlande kommuner kommer att delta digitalt. 

Svenskt Vatten följer utvecklingen av covid-19 noga och förhåller sig till de riktlinjer som folkhälsomyndigheten rekommenderar. Om nya riktlinjer skulle tas kommer vi fatta beslut därefter.

Vad är Kranvattentävlingen 2020?
I Kranvattentävlingen utser vi Sveriges godaste kranvatten. Vi vill sätta fokus på denna fantastiska naturresurs som alla har tillgång till direkt i kranen. Kranvatten är gott, hälsosamt, lokalproducerat och nästan gratis.

Tema för tävlingen 2020 är Kranmärkt. Kranmärkt är en hållbarhetmärkning där verksamheter aktivt väljer att servera och dricka kranvatten istället för buteljerat vatten. Tävlingen kommer hållas i kranmärkta verksamheter och vi uppmanar er att tävla med vatten från era egna kranmärkta verksamheter.

Hur går det till?
I första steget tävlar du i någon av de tio regionfinalerna. De kommer att hållas över hela landet under oktober 2020. Från varje regionfinal går två kommuner vidare till finalen. Finalen hålls i Stockholm den 18 november, 2020. En smaksäker jury korar då Sveriges godaste kranvatten 2020. Juryn utser även det godaste kranvattnet i Götaland, Svealand och Norrland.

Vem kan vara med?
Alla kommuner i Sverige är välkomna att delta. Ju fler som vågar anta utmaningen och tror på sitt kommunala kranvatten desto roligare tävling för alla medverkande. Tillsammans kan vi rikta strålkastarna mot kranvattnet och nå ut till allmänhet och media.

Är det kommunens storlek eller vattenverkets storlek som räknas? Kan vi delta även om vi inte har något vattenverk som försörjer 20 000 personer?
Det är hela kommunens storlek som räknas. Kranvattnet som kommunen ställer upp med skall tas från kommunens centralort, det blir således det vattenverk som försörjer centralorten som skall anges i anmälan.

Får kommuner som helt eller delvis köper vatten från vattenverk på annan ort vara med och tävla ändå?
Ja, alla kommuner kan vara med och tävla oavsett vart ert kranvatten kommer ifrån. Det är kommunen och inte vattenverket som tävlar.

Får man tävla med vatten från flera av kommunens vattenverk?
Det är kommunen som tävlar och ni kan inte lämna in fler än ett bidrag. Det kranvatten ni ställer upp med skall tappas i kommunens centralort, vilket avgör vilket av vattenverken som vattnet kommer ifrån.