Moderatorer & Föreläsare


Våra moderatorer

   
     

Anders Sahlman

   
Moderator SAMTIT Kongress 2022.  
     

Bland våra talare

   
     

Inspirationsföreläsning

     

Annika R Malmberg

Är en i särklass unik talare, artist och författare som trollbinder sin publik. Hon utsågs 2019 till en av näringslivets 150 superkommunikatörer. Är en av Sveriges Topp 100 föreläsare 2020, första kvinnan i Sverige som uppnått nivån Diamond Speaker på 110 STEP (tidigare Speakerrating.se) och en av ett fåtal talare som fått utmärkelsen Utmärkt talare – Guld hos chefsnätverket Close. https://youtu.be/7TvYS4GtRSA

 
     

Mobil röntgenutrustning

     

Tony Jurkiewicz 

Röntgensjuksköterska, projektledare & verksamhetsutvecklare VGR

Vad händer om vi kan överföra diagnostik ut till den enskilde individen i sitt eget boende? Vi valde att följa en redan etablerad vårdkedja, direktinläggning av höftfrakturer via ambulansen.

Vi har samlat alla yrkesgrupper som är involverade i individens omhändertagande  och parallellt arbetat med företrädare för medicinsktekniska utrustningar. Vi kommer berätta om vad som har lett fram till att vi fram till den 8/3 har vi undersökt 14 individer på boenden och 11 av dessa har kunnat kvarstanna för omhändertagande på sitt boende medan endast tre har transporterats till specialistsjukhus för vård.

 
     

Robert Höglind

Verksamhetsutvecklare Ambulanssjukvården SU och Delregional samordnare mobil närvård GBG

Vad händer om vi kan överföra diagnostik ut till den enskilde individen i sitt eget boende? Vi valde att följa en redan etablerad vårdkedja, direktinläggning av höftfrakturer via ambulansen.

Vi har samlat alla yrkesgrupper som är involverade i individens omhändertagande  och parallellt arbetat med

företrädare för medicinsktekniska utrustningar. Vi kommer berätta om vad som har lett fram till att vi fram till den 8/3 har vi undersökt 14 individer på boenden och 11 av dessa har kunnat kvarstanna för omhändertagande på sitt boende medan endast tre har transporterats till specialistsjukhus för vård.

 
     

Läkemedelsverket rapporterar; Rest och brist på läkemedel, Läkemedelsverkets perspektiv

     

Johan Andersson

Apotekare, enhetschef, LV 

Johan Andersson är apotekare och ekonom och har arbetat länge inom läkemedelsindustri. Sedan fyra år är han enhetschef på Läkemedelsverket och jobbar bland annat mycket med tillgänglighetsfrågor samt med Läkemedelsverkets producentobundna information om läkemedel.

 
     

MDR och vad som är nytt, samt Läkemedelsverkets nya e-tjänst för rapportering

     

Marie Olsson

Utredare på avdelningen för medicinteknik, LV

Jag har jobbat många år som utredare på medicinteknik, främst med säkerhetsövervakning och på senare år med regelverk / regulatoriska frågeställningar. Jag är specialistsjuksköterska inom anestesi och intensivvård och brinner för patientsäkerhet och medicinteknik (säkra produkter). 

 
     

Nina Damber

Utredare på avdelningen för medicinteknik, LV

Jag har jobbar några år på Läkemedelsverket med säkerhetsövervakning av medicintekniska produkter. Jag har en bakgrund som specialistsjuksköterska inom operationssjukvård och har bland annat jobbat som utbildningssjuksköterska. På myndigheten jobbar vi för ökad tillgänglighet och för att skapa fler kontaktytor med vårdgivare.

 
     

Medlemsprojekt

Nursing M&M - kollegialt lärande för ökad patientsäkerhet

   
     

Pia Hammarqvist

Kvalitetsutvecklare med samordningsfunktion Tiohundra AB/Norrtälje

Anestesisjuksköterska, numer kvalitetsutvecklare med samordningsfunktion för Norrtälje Sjukhus. Tidigare, mångårigt arbete som medicinteknisk samordnare Anestesin.

 
     

Medlemsprojekt

Filmen ”Ventilatorolycka på IVA” –Så använder vi den i undervisning.

   
     

Jan Åkerling

Anestesisjuksköterska Örebro

Mer information kommer inom kort. 

 
     

Säkerhetskultur

     

Mita Danielsson

Chefsjuksköterska, LÖF

Mer information kommer inom kort. 

 
     

LfMT säkerhetsnärverket

     

Salvatore Capizzello

Teknisk chef, Region Norrbotten

Ledningsnätverket för Medicinsk Teknik LfMT är sjukvårdshuvudmännens gemensamma forum för samverkan, erfarenhetsutbyte och utveckling inom det medicintekniska området. I LfMT deltar sjukvårdshuvudmännens medicintekniska verksamheter och företräds av medicintekniska chefer eller motsvarande. LfMTs verksamhet bedrivs till stor del av nätverk inom olika områden varav medicinteknisk säkerhet är ett. Syftet med MT-säkerhetsnätverket är att personer som arbetar med medicintekniska säkerhetsfrågor och har kunskap inom området ges utökade möjligheter att samverka och dra nytta av varandras arbete, erfarenheter och kontaktnät. Nätverket fångar upp och arbetar aktivt med aktuella frågor kring regelverket för medicintekniska produkter och medicintekniska säkerhetsfrågor. MT säkerhetsnätverket har på senare tid tagit fram en vägledning för avvikelsehantering av medicintekniska produkter och säkerhetsmeddelanden samt en rapport om tillämpning av nya EU-förordningar inom medicinteknik MDR och IVDR med förslag på lämpliga åtgärder.

 
     

Ergonomi i avancerad teknisk vårdmiljö

     

Tommy Willén

Leg. Naprapat 

En av Sveriges roligaste och mest uppskattade föreläsare inom hälsa och ergonomi.

 
     

Olycksutredning – varför gör människor fel?

     

Sakari Havbrandt

F.d. flygolycksutredare

Sakari är pilot, flygtekniker och maskiningenjör. Han har varit aktiv i flygbranschen sedan 1972 och varit involverad i flygolycksutredningar sedan 1985. De senaste 20 åren som fast anställd vid Statens haverikommission. Pensionär sedan 31 mars 2022.

Föreläsningen behandlar metoder och synsätt vid olycksutredningar som leder till att man har möjlighet att finna varför något gått fel utan att peka ut syndabockar. Vill man förbättra säkerheten i ett system måste man se mänskliga felhandlingar som ett symtom på problem i systemet och inte orsaken till händelsen.

 
     

Acceptabilitet och användarbarhet av robotisering

     

Sanna Kuoppamäki

Assistant Professor KTH Royal Institute of Technology Biomedical Engineering and Health Systems

Mer information kommer inom kort. 

 
     

”Coping in chaos”, Akutläkare i en sydafrikansk kåkstad

     

Therese Djärv

Överläkare/Specialistläkare Karolinska Universitetssjukhuset

Mer information kommer inom kort. 

 
     

Framtidens sjukvård – vart är vi på väg?

     

Göran Stiernstedt

Docent, sjukvårdsexpert och statlig utredare

Göran Stiernstedt, läkare och docent f.d direktör inom hälso- och sjukvården  och statlig utredare för bl.a ”Effektiv vård”, ”Ordning och reda i vården”, ”Styrning för en mer jämlik vård” samt ”Digifysiskt vårdval”.

Idag arbetar han som och styrelseordförande för bl. a KI och den gemensamma styrelse för Tiohundra , Södersjukhuset, Danderyd och Södertälje Sjukhus . Under 2021/22 har vi hört och sett  honom som ledamot i Corona kommissionen.

 
     

Hur hanterar vi en komplex och föränderlig framtid?

     

Nicholas Fernholm

Mer information kommer inom kort. 

 
     

Med reservation för ändringar, informationen uppdateras löpande.