Kulturen bygger samhällsgemenskap
Moderator: Thomas Nyman. Panel: Conny Brännberg, Nike Örbrink, Roland Utbult.
Vad är kultur? Den frågan ställer vi oss i ett seminarium om kultur som bygger samhällsgemenskap. Kultur behöver inte vara vare sig abstrakt eller akademisk. Kulturbranschen omsätter 50 miljarder kronor årligen och har mer än 25 000 anställda. Kultur kan vara musik, konst eller idrott och finns tillgänglig för alla.
Thomas Nyman, kommunalråd Sollentuna och sammankallande i den arbetsgrupp Partistyrelsen utsett för att ta fram en kulturpolitiskt handlingsprogram.
Conny Brännberg, Har lång erfarenhet från kommunalt och regionalt arbete (Skövde och Västra Götaland), i första hand kring kultur och besöksnäring. Arbetar med utbildningar för förtroendevalda kring ledarskap och mötesteknik. Är med och leder några av partiets nätverk. Författare till handboken ”Att vara ordförande och ledare”.
Nike Örbrink, Gruppledare KD Stockholms stadshus. Nike Örbrink är tidigare KDU-ordförande och numera gruppledare för KD i Sveriges huvudstad. Hon har länge varit engagerad sig i frågor kopplat till kulturens betydelse för en stads attraktions- och konkurrenskraft samt villkoren för kulturarbetare. Nike sitter även i partiets kulturpolitiska arbetsgrupp.
Roland Utbult, Har som riksdagsledamot suttit i kulturutskottet sedan november 2015. Har också lång erfarenhet av att vara kulturarbetare. Kulturens betydelse för vår gemensamma framtid kan inte överskattas.
Så skapar vi tillväxt i regionerna
Moderator: Per Larsson. Panel: Birgitta Sacredus, Carl-Wiktor Svensson.
När regioner och kommuner har stora ekonomiska problem med underskott och ökande utgifter, är det extra nödvändigt att stärka den regionala tillväxten. Hur kan regionernas arbete med näringsliv och tillväxt vara en väg framåt ur krisen? Den frågan söker vi svaret på tillsammans under seminariet.
Per Larsson, regionråd och gruppledare för Kristdemokraterna i Region Östergötland och ordförande i regionutvecklingsnämnden. Ledamot i Beredningen för tillväxt och regional utveckling inom Sveriges Kommuner och Regioner.
Birgitta Sacredeus, regionråd, ansvar för Regional utveckling . Engagerad på region- och EU-nivån för hållbar utveckling både för människan, miljön och ekonomin.
Carl-Wiktor Svensson, Älskar att driva på politiskt för att hela landet ska fungera & för att inte envars egendom ska socialiseras. Är regionråd med ansvar för regional utveckling i Kalmar län, kommunstyrelseledamot samt fullmäktiges vice ordförande i Högsby dessutom har jag äran att få representera Kristdemokraterna i Sveriges Miljömålsberedning.
Utmaningar inom vården för unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning
Moderator: Desirée Pethrus. Panel: Jakob Forssmed, Malin Gabrielsson, Erika Svanström.
Omkring tio procent av alla unga i skolåldern har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Antalet remisser till BUP för att ställa diagnos ökar. Vanliga problem är depression och ensamhet, men också hög skolfrånvaro. Med rätt bemötande, stöd och behandling minimeras problemen, men hur kommer vi dit?
Désirée Pethrus – oppositionsregionråd och gruppledare för KD i Region Stockholm, tidigare riksdagsledamot. Intresse i frågor om barns psykiska hälsa.
Malin Gabrielsson - regionråd Västmanland. Malin har bland annat ansvar för den specialiserade vården och samarbetet med länets kommuner gällande hälsoarbete.
Erika Svanström - kommunpolitiker Danderyd och npf-förälder.
Norrköping kommuns arbete kring ekonomiskt bistånd och aktivitetskrav
Talare: Liselotte Fager, Eva-Britt Sjöberg
Minskat behov av försörjningsstöd med över 30% på fyra år; Hur är det möjligt?
Ta del av Norrköpings resa. Vad är framgångsfaktorerna för sänkt behov av försörjningsstöd, fler till jobb eller studier och bättre arbetssituation för personalen? Allt på samma gång.
Syftet med seminariet är inte bara att berätta en framgångssaga. Syftet är framförallt att ge dig konkreta råd och förslag på åtgärder som du kan ta med och tillämpa i din kommun så att fler personer kan komma ur beroendet av försörjningsstöd. Det är en stor vinst både för den enskilde, dennes familj och hela samhället.
Liselotte Fager är gruppledare för KD Linköping och hennes hjärtefrågor är äldre samt barn och ungas uppväxtvillkor. Liselotte är utbildad nationalekonom och har en gedigen erfarenhet av det politiska hantverket i en rad olika funktioner, bl a som ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelse och vård- och äldreomsorgsnämnd i Sveriges femte största kommun. Eva-Britt Sjöberg är gruppledare och kommunalråd för KD i Norrköping sedan 2014. Hon är en del av kommunledningen och har tidigare styrt i koalition med en socialdemokratisk KSO och sedan 2022 tillsammans med en moderat dito. Hon är för andra mandatperioden ordförande i den nämnd som har ansvar för vuxenutbildning, arbetsmarknadsinsatser och ekonomiskt bistånd. Hennes ledord är: skapa framtidstro.
Utbildningspolitik för ett starkare samhälle
Medverkande: Jonas Segersam, Sivert Åkerljung, Mathias Bengtsson
Hur gör vi den svenska skolan bättre? Utifrån vår ideologi beskriver vi hur kristdemokraterna har den bästa utbildningspolitiken. Vi ger exempel på hur regeringen lägger om kursen mot en tryggare skola med mer kunskapsfokus. Vi berättar konkret om hur vi i kommuner och regioner kan arbeta för mer trygghet, bättre elevhälsa, bättre barnomsorg, mer bildning och högre kunskaper. Och vi ger tips om hur vi kan synliggöra KD:s unika roll för väljare, skolpersonal, föräldrar och skolintresserade medborgare.
Jonas Segersam: Kommunalråd i Uppsala. Efterträdde Ebba Busch på posten 2015 och har sedan haft ansvar inom bland annat socialnämnd, vård- och omsorg, utbildnings- och äldrenämnd. Ledamot i SKR:s utbildningsberedning. Sivert Åkerljung, Kommunalråd med ansvar för barn och utbildningsfrågorna i en av Sveriges främsta skolkommuner-Ekerö. Tjänstledig lärare som arbetat med barn och unga både professionellt och ideellt sedan 80-talet.
Mathias Bengtsson, utbildningspolitisk talesperson. Riksdagsledamot från Dalarna med bakgrund som skolpolitiker i Gagnefs kommun. Sitter i Riksdagens utbildningsutskott sedan valet 2022 och har profilerat sig kring ungas psykiska ohälsa och trygghet på skolorna.
God kvalité i äldreomsorgen till en låg kostnad
Medverkande: Maria Fälth, Lars Thunberg
Helsingborg har av Svenskt Näringsliv, Skattebetalarnas förening och SKR lyfts fram som ett av de bästa exemplen på en kommun som kan leverera en god kvalitet i äldreomsorgen till en jämförelsevis låg kostnad. I Helsingborg leds äldreomsorgspolitiken av Kristdemokraterna. Välkommen att lyssna på vad vi genomfört de senaste åren och hur vi använder våra skattemedel på ett effektivt sätt - för helsingborgarnas bästa!
Lars Thunberg: Titel: Kommunalråd i Helsingborg, ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Personlig presentation: Jag är stolt över att ha varit kristdemokrat i mer än 50 år. Mitt fokus, med lång erfarenhet i kommunpolitiken, är en hållbar utveckling i bred mening och en trygg välfärd. Miljöfrågorna har alltid engagerat mig och i mitt uppdrag att leda äldreomsorgspolitiken ser jag hur allt hänger ihop - en hållbar välfärd för alla. Ska vi lösa de stora utmaningarna framöver behöver vi både göra rätt saker och göra dem på rätt sätt!
Maria Fälth, Gruppledare KD Väsby, Regionpolitiker Region Stockholm. Presentation: Jag är kommunpolitiker på heltid sedan 17 år. Mina främsta intresseområden är social- och omsorgsfrågor. Arbetar för ett starkare civilsamhälle.
Vattnet och klimatförändringarna
Moderator: Jan Utbult. Panel: Annika Ekvall, Kjell-Arne Ottosson
Vattenfrågorna blir alltmer aktuella och många kommuner står idag inför stora utmaningar. Stigande vattennivåer, översvämningar, torka och föroreningar är några exempel på konsekvenser där klimatförändringar påverkar grundläggande förutsättningar ett välfungerande samhälle.
Jan Utbult Kommunstyrelsens ordförande i Öckerö kommun. Jan är även ledamot i Beredningen för samhällsbyggnad inom SKR och ersättare i Regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen.
Annika Ekvall Vattenvårdsdirektör i Västerhavets vattendistrikt. Annika har tidigare varit bland annat kommunal samhällsbyggnadschef och krönikör i tidningen Dagens Samhälle.
Kjell-Arne Ottosson är riksdagsledamot sedan valet 2018 och är bl.a. miljö- och jordbruksutskottets vice ordförande där delar av vattenpolitiken ingår. Fritiden tillbringas gärna på vatten och då en havskajak under sommaren eller på långfärdsskridskor under vintern.
Rosita Ericsson är ansvarig för kommunikation och resultatspridning inom projektledningen för LIFE IP Rich Waters, en av Sveriges största satsningar för bättre vattenmiljö. Rosita har mångårig erfarenhet från arbete med utvecklingsfrågor kopplade till miljö, hälsa och mänskliga rättigheter både i Sverige och internationellt.
Infiltration, välfärdsbrottslighet och arbetslivskriminalitet. Så skyddar man sin förvaltning.
Medverkande: Erik Slottner, Björn-Owe Björk, Mattias Nygren, Anna-Lena Norberg
Den offentliga sektorn blir alltmer utsatt för infiltration av organiserad brottslighet. I ett allvarstyngt seminarium får vi ta del av de senaste exemplen hur organiserad brottslighet fått fotfäste i kommuner och regioner, hur kriminella aktörer ges möjlighet till lukrativa avtal och hur bristfälligt våra kommuner arbetar med kontroller av anbudsgivare.
Moderator: Björn-Owe Björk, regionråd i Uppsala län och fd. kommunalråd i Knivsta kommun samt tjänsteman i Regeringskansliet.
Deltagare: Föreläsare Mattias Nygren är fd. polisman från Polisens Nationella Insatsstyrka, Gruppledare för KD Norduppland och därtill grundare/delägare av säkerhetsföretaget 2Secure. I sin yrkesroll han ägnat många år till att bekämpa arbetslivskriminalitet, infiltration och organiserad brottslighet.
Anna-Lena Norberg Anna-Lena är fd. grävande journalist och grundare av organisationen Stoppa Fusket. Hon har skrivit två böcker på ämnet arbetslivskriminalitet och arbetat som expertutredare åt Byggföretagen och åt Byggmarknadskommissionen
Så vinner vi de unga
Medverkande: Stefan Sarmes, Martin Hallander, Hedvig Åkesson, Niklas Arvidsson, Frida Bramstedt
Europaparlamentsvalet närmar sig med stormsteg och det är ett viktigt val för Kristdemokraterna. 2022 fick KD historiskt starka 9,29 procent i skolvalet, vilket visar den stora potentialen hos unga väljare. Många av dem som röstade i skolvalet 2022 kommer vara förstagångsväljare 2024. Hur får vi de unga att ta en KD-valsedel 2024? Seminariet Så vinner vi de unga fokuserar på hur vi som rörelse borde arbeta för att vinna unga väljare.
Stefan Sarmes har varit förbundsordförande för KDU sedan Riksmötet i maj 2023. Han har varit kommunpolitiker i Svedala, tjänsteman i Haninge och är nu kandidat inför EU-valet 2024. Han brinner särskilt för familjefrågor, säkerhetspolitik och ekonomi.
Martin Hallander var förbundsordförande för KDU mellan 2018 och 2020 och ledde förbundet under EU-valframgångarna 2019. Han har många år bakom sig i den kristdemokratiska rörelsen, trots sin unga ålder. Han har även haft ett flerårigt engagemang i den europeiska kristdemokratin genom Youth EPP, där han var vice president. Efter sin tid i KDU har Martin fortsatt som regionpolitiker i Region Skåne. Han är även tredjenamn för Kristdemokraterna inför EU-valet 2024.
Hedvig Åkesson är kommunalrådet från Lund som lyckats säkra kristdemokratiskt inflytande trots svåra lokal-parlamentariska förhållanden. Hon är tidigare förste vice förbundsordförande för KDU och har sitt ursprung ifrån Jönköpingsdistriktet. Med en stark ung profil har Hedvig järnkoll på dagens unga samtidigt som hon är relaterbar för målgruppen.
Niklas Arvidsson är kommunpolitikern från Borås som har varit oppositionsråd och sedan blivit kommunalråd efter valet 2022. Niklas har goda erfarenheter från att driva valrörelse på kommunal nivå och därigenom attrahera unga väljare att rösta på KD. Han är även en av de yngsta politikerna i Kristdemokraternas SKR-grupp.
Frida Bramstedt har flera års aktivt KDU-engagemang i ryggen där hon bland annat var förbundsstyrelseledamot. Frida har arbetat för Kristdemokraternas rikskansli och nära partiledaren som kommunikatör. Hon har även hunnit vara pressekreterare i Stockholms stadshus hos Nike Örbrink, men arbetar idag som politisk sakkunnig åt landsbygdsminister Peter Kullgren. Frida har flera års erfarenhet av att nå ut till dagens unga digitalt och är en riktig kommunikativ stjärna.
Hur bygger vi ett tryggt samhälle?
Moderator: Samuel Klippfalk. Panel: Samuel Ek, Elisabet Lann, Ylva Bjelle.
Skjutningar, sprängningar, kriminella som rekryterar barn och bedriver välfärdsfusk. Hur bygger vi ett tryggt samhälle där samhällskontraktet upprätthålls, och där den fysiska miljön bidrar till trygghet? Samhällets gemensamma värderingar behöver mota bort gatans värderingar.
Samuel Klippfalk: Oppositionsråd Solna Samuel Klippfalk är oppositionsråd i Solna och Kristdemokraternas ledamot i SKR:s programberedning för trygghet, som har ett tidsbegränsat uppdrag att ta fram förslag för ett tryggare Sverige. Han är utbildad ekonom från Uppsala universitet och har tidigare varit ansvarig för äldreomsorg och trygghetsfrågor i Solna kommun.
Samuel Ek, gruppledare i Luleå med erfarenhet av att jobba med unga dömda inom Kriminalvården. Har idag olika politiska uppdrag som rör samhällsbyggnadsfrågor.
Elisabet Lann, kommunalråd i Göteborg. Elisabet arbetar i huvudsak med frågor som rör äldre, vård och omsorg men även civilsamhälle och föreningsliv. Hon sitter också i partistyrelsen och är ordförande för Kristdemokratiskt Internationellt Center.
Kompetenta medarbetare bygger välfärdssverige?
Moderator: Stina Sinclair. Panel: Acko Ankarberg Johansson, Maria Berglund, Veronica Kerr.
Sveriges kommuner och regioner står inför stora utmaningar med att behålla och utbilda kompetenta medarbetare. En stor generation inom välfärdens verksamheter har gått i pension eller är på väg att gå i pension. Den generationsväxling som pågår sker också samtidigt som världen blir allt mer global och arbetskraften allt mer rörlig. Samtidigt har vi också demografiska utmaningar med allt färre som ska försörja allt fler i en åldrande befolkning. Hur blir kommuner och regioner attraktiva arbetsgivare?
Moderator: Stina Sinclair, politisk sekreterare Region Jönköpings län.
Veronica Kerr, gruppledare och vice ordförande i Äldrenämnden i Umeå. Veronicas hjärtefrågor: Valfrihet, kompetensförsörjning och en värdig äldreomsorg.
Hur bygger vi en hållbar landsbygd från Bryssel till Haparanda
Moderator: Staffan Danielsson. Panel: Mikael Bäckström, Magnus Oscarsson, Stephen Jerand.
Staffan Danielsson. Lång erfarenhet av att kämpa för en levande landsbygd och ett livskraftigt lantbruk, både i LRF och i två olika partier, sedan 2021 i KD- Det Borgerliga Landsbygdspartiet!
Stephen Jerand KD slog an en ton i min själ 1999, då blev jag aktiv medlem. Mitt i livet med familj och utflyttad från Sthlm till glesbygdens perspektiv, var det KD värderingspolitik som var viktig! Nu med 43 år bakom mig som polis i storstad till extrem glesbygd, har tonen i själen blivit än starkarei landsbygdsfrågorna, ett Sverige som ger förutsättningar att bo. leva och åldras i över hela ytan. I vardagen kommunpolitiker i Östersund och regionpolitiker i Jämtland. I konceptet levande landsbygd är just Trygghet en viktig del. Att visa mod i politiken är för mig viktigt!
Energi
Talare: Camilla Brodin, Maja Lundbäck & Andre Öberg
Arbetsgruppen får i uppdrag att komma med förslag som kan sätta fart på byggandet av ny energiproduktion och ett fungerande elnät med hög kapacitet. Vad krävs för att stimulera innovation? För omedelbara och långsiktiga investeringar och stabila villkor? För att få energiproduktion i hela landet och minska på behoven av långväga transporter av bland annat el? Behövs större statlig styrning av planering och initiativ? Kan miljöprövningen vid etablering av produktionssajter och högspänningsledningar kortas och effektiviseras? Behöver tilldelningen i elnätet viktas så att samhällsnyttig verksamhet och industrin prioriteras? Arbetet med att producera hållbart bränsle för exempelvis flyg, sjöfart och jordbruket behöver intensifieras. Förslag ska tas fram för att påskynda och underlätta för omställningen och ökad produktion.
Camilla Brodin: Gruppledare i Riksdagen och ledamot i Näringsutskottet. Leder referensgruppen i Samhällsbyggarkommitén kring Energi.
Maja Lundbäck, politiskt sakkunnig i energifrågor hos Energi- och näringsminister Ebba Busch.
André Öberg, gruppledare Nordmaling.
Bostad
Talare: Larry Söder, Johan Davidson & Martin Strömvall
Arbetsgruppen får i uppdrag att föreslå åtgärder för att få bort flaskhalsar i byggprocessen, öka
konkurrensen på byggmarknaden och sänka byggkostnaderna. Hur kan ett helhetstänkande kring
bostäder, service, arbete, miljö, transporter, fysisk aktivitet, rekreation och närheten till natur bli en
hävstång istället för ett planerings- och resursproblem? Vi vill se målsättningar som skapar kreativitet
och handling, inte detaljregleringar som hindrar, fördyrar och försenar. Vi behöver förslag som frigör
politiken att lokalt och regionalt hålla hög hastighet och få saker gjorda. Därtill vill vi se över vad som
krävs för att möjliggöra bostadsbyggandet också i lågkonjunktur för att inte tappa tid för att bygga bort
brister. Kan ökad regional styrning användas för att få fart på bostadsbyggandet.
Larry Söder: Riksdagsledamot och vice ordförande i Civilutskottet. Leder referensgruppen i Samhällsbyggarkommitén kring Bostad.
Johan Davidson, statssekreterare hos Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Martin Strömvall, ordförande stadsbyggnadsnämnden Haninge.
Välfärd
Talare: Yusuf Aydin, Petra Noreback, Bengt Germundsson & Roland Sjögren
Arbetsgruppen får därför i uppdrag att föreslå hur det offentliga snabbt kan backa upp stora
investeringar och lösa problemen. Handlar det om att olika myndigheter inte kan eller vill arbeta
tillsammans? Är det ekonomiska problem? Finns det inte företag som kan bygga och driva
verksamheter? Är det planprocessen och politiken som inte hänger med? Är det detaljreglering i
strandskydd och artskydd som skapar onödiga hinder? Samarbetar inte olika kommuner för att lösa
utmaningarna för samhällsbyggandet som uppstått i en kommun? Och vad ska vi göra åt det?
Yusuf Aydin: Riksdagsledamot och ersättare i Finansutskottet. Leder referensgruppen i Samhällsbyggarkommitén kring Välfärd.
Petra Noreback, statssekreterare hos Socialminister Jakob Forssmed.
Bengt Germundsson, kommunstyrelsens ordförande Markaryd och gruppledare i KDs SKR-grupp.
Roland Sjögren, kommunstyrelsens ordförande Lycksele.
Kompetensförsörjning
Talare: Lili André, Tobias Karlström & Mia Frisk
Arbetsgruppen får i uppdrag att hitta sätt att snabbt få till en bättre fungerande kompetensförsörjning.
Hur kan staten och arbetsgivare tillsammans bidra till att livslångt lärande och möjligheterna att gå
från ett jobb till ett annat? Hur behöver reglerna för arbetskraftsinvandring se ut? Hur ska den som
idag har svårt att få ett arbete kunna hitta ett imorgon? Borde universiteten prioritera mer för att bli
världsledande inom vissa områden, där Sverige har eller kan få världsledande innovation och företag?
Hur ska fler få tillgång till spetsutbildningar inom universitet och yrkesutbildningar? Kan
digitaliseringen bidra mer och snabbare?
Lili André: Riksdagsledamot och ersättare i Näringsutskottet. Leder referensgruppen i Samhällsbyggarkommitén kring Kompetensförsörjning.
Tobias Karlström, statssekreterare vid regeringens samordningskansli.
Mia Frisk, regionråd Region Jönköping.
Infrastruktur
Talare: Magnus Jacobsson, Andreas Carlson & Annicki Oscarsson
Arbetsgruppen får i uppdrag att komma med förslag på hur fler möjligheter att finansiera infrastruktur
ska komma till stånd. Det bör göras utifrån insikten att staten lånar billigast på marknaden och att typ
av objekt och intäkter behöver analyseras noggrant för att säkerställa kostnadseffektivitet. Den ska
också föreslå konkreta åtgärder för hur arbetsmarknadsregionerna ska kunna fungera bättre. Hur ska vi
satsa för att skapa bättre och hållbara transporter av både personer och varor? Hur ska det kunna gå
fortare än det gör idag?
Magnus Jacobsson: Riksdagsledamot och ledamot i Arbetsmarknadsutskottet. Leder referensgruppen i Samhällsbyggarkommitén kring Infrastruktur.
Andreas Carlson, Infrastruktur- och bostadsminister.
Annicki Oscarsson, Regionråd Region Östergötland, tidigare kommunstyrelsens ordförande Ödeshög.