Relaterade utställningar och events i Göteborg 1-3 september

Här tipsa vi om några delar av Göteborgs jubileumsprogram som går att ta del av under 1-3 september. Samtliga aktiviteter är kostnadsfria och öppna för alla. (Göteborgsvarvet Marathon är ej kostnadsfritt.)


400 gröna år
Jubileumssatsningen 400 gröna år sätter fokus på Göteborgs gröna stadsutveckling framåt samtidigt som stadens gångna 400 gröna år summeras. Som en del av 400 gröna år går det att mellan 2 juni och 17 september se den historiska trädgårdsutställningen ”Paradis Perspektiv Pistill” i Trädgårdsföreningen. Utställningen lyfter en rad olika tidsepoker och perioder i trädgårdshistorien ­– alla med tidstypiska formelement och växtmaterial. Tidslinjegestaltningarna är ett samarbete med studenter från kandidatprogrammet Trädgårdens och landskapsvårdens hantverk, Göteborgs universitet. Med trädgårdshistorien som utgångspunkt bidrar två internationella trädgårdsdesigners med trädgårdar som problematiserar framtidens klimatmässiga utmaningar.  Carrie Preston, som driver Studio Toop i Nederländerna, har skapat en trädgård som förhåller sig till förändringarna på två olika sätt. Helen Basson, verksam i södra Frankrike och känd för sina idéträdgårdar för torrt klimat, har inspirerats av Inkarikets smarta sätt att odla. Hennes terrasserade trädgård klarar både skyfall och torka – och är full av ätbara växter.
https://goteborg2023.com/jubileumsprojekt/400-grona-ar/


Lek!
Utställning om lekens betydelse hur den tar plats i staden. Hur ser vi i Sverige på barns lek? Vilken plats har leken fått ta i staden genom tiderna? Vilken plats ger vi lek i dag? Under de senaste drygt hundra åren har platser där barn kan leka genomgått en radikal förändring. Från att ha lekt på gator och på bakgårdar vid förra sekelskiftet erbjuds dagens barn designade och säkerhetsanpassade lekplatser där marken ofta täcks av färgglada gummimattor. Hur blev det så? Barns lek är ju densamma nu som då. Barn väljer fortfarande oftast att leka i buskarna trots att vi vuxna erbjuder påkostade och designade lekredskap där vi tänker att barnen ska vara. Utställningen vill påminna om lekens självbelönande och fria väsen och bjuda in till reflektion om lek och lekmiljöer. Det finns många bra argument för att planera en barnvänlig och lekfull stadsmiljö! LEK! är ett samarbete mellan Göteborg stad, Form/Design Center i Malmö och SLU Tankesmedjan Movium.
https://goteborg2023.com/event/lek


Prototyp Göteborg – Staden som utställning
Välkommen att ta del av en urban utställning där du kan se, höra, göra och uppleva. När Göteborg firar 400 år blir delar av staden en utställning som är öppen för alla. Prototyp Göteborg är ett tillfälle för att delta i samtal och aktiviteter kring hur vi ställer om och bygger en hållbar stad. Besök utställningar, ta en guidad tur, experimentera, se helt nya lösningar, inspireras av framtidens innovationer och ta del av föreläsningar och fördjupande samtal och mycket mer.
https://goteborg2023.com/jubileumsprojekt/prototyp-goteborg/


Prototyp Göteborg gästar Nordstan
När Prototyp Göteborg gästar Nordstan kan du under två dagar träffa stadsplanerare, arkitekter och bygglovshandläggare för att höra mer om pågående projekt, se den planerade utvecklingen i centrala staden och ställa frågor. Prototyp Göteborg är på plats i Nordstan 31 augusti och 1 september med scenprogram, Älvstadsmodellen och utställningen ”Framtidens hållplats”.
https://goteborg2023.com/event/prototyp-goteborg-gastar-nordstan/


Frihamnsdagarna
Den 31 augusti – 2 september samlas människor, fo¨reningar, fo¨retag och organisationer pa° Bananpiren i Go¨teborg fo¨r samtal, seminarier, workshopar och debatter varvat med mat, musik och kultur. I år tar Frihamnsdagarna avstamp i 400-årsjubileet och blickar framåt. Frihamnsdagarna 2023 firar Göteborgs långa historia genom att sätta tema Framtid på festivalen.
https://goteborg2023.com/event/frihamnsdagarna


Göteborgs Kulturkalas 2023
Den 1–3 september är du välkommen att runda av sommaren med Göteborgs Kulturkalas. Göteborgs Kulturkalas är en hållbar stadsfestival med brett program som passar alla smaker och åldrar. Under festivalens paraply samlas många aktörer och arrangörer för att bjuda på både stora och personliga upplevelser. Kom och upplev allt från folkkära artister, till workshops och teater. Du kan också själv prova på olika aktiviteter och njuta av nya matupplevelser.
https://goteborgskulturkalas.se/programmet/


Ö-festen på Ringön
Lördag den 2 september bjuder Ö-festen in till en dag, kväll och natt för dig som vill uppleva en unik fest fylld med musik, kultur och möten. En unik fest som du sent kommer glömma. På Ringön samsas gamla industrier med nya verksamheter så som bryggerier och pubar, ateljéer, filmstudior och mycket mer. Mötet mellan gammalt och nytt skapar en spännande och viktig plats för Göteborgs historia och framtid. Programmet kommer under försommaren.
https://goteborg2023.com/event/o-festen-pa-ringon/


Göteborgsvarvet Marathon
Sam­tidigt som Göte­borg firar 400 år går start­skot­tet för förs­ta och enda uppla­gan av Göteborgsvarvet Marathon. Den 3 sep­tem­ber 2023 är det dags för tusen­tals löpare att uppl­e­va staden längs den 42 195 meter lån­ga banan – en rejäl utmaning att se fram emot! Starten går ifrån Göteborgs hjärta, Slottsskogen, och avslutas inte långt därifrån med målgång på klassiska arenan Slottsskogsvallen. Banan går två olika varv runt staden med delar av det klassiska Göteborgsvarvet såväl som nya bansträckningar. Loppet bjuder på charmiga och pulserande stadsdelar, broar med fantastiska vyer över Göteborgs hamninlopp och skärgård och en folkfest utöver det vanliga, välkomna!
https://goteborg2023.com/event/goteborgsvarvet-marathon-1