Föreläsare      

Hållbara smarta parker
Anders Kristoffersson, Sveriges lantbruksuniversitet

Anders Kristoffersson är universitetslektor i företagsekonomi vid Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning och arbetar med anläggning och förvaltning av utemiljö där fokus ligger på managementfrågor både i forskning och undervisning av främst landskapsingenjörer och landskapsarkitekter.

Grönytorna i våra städer är allt viktigare och ny teknik spelar en allt större roll i skötseln av framtidens parker och grönytor. Det ligger samtidigt i tiden att tänka om.

Hur kan vi bli bättre på att fördela våra resurser och skapa smartare system för skötsel av våra parker och grönytor? Vilket resultat når vi med ny teknik som möjliggör övergång från frekvens- till behovsstyrda insatser? Hur utformar vi bäst våra utemiljöer utifrån boendes och besökarnas perspektiv?

Hållbara Smarta Parker är en öppen testbädd för att utveckla framtidens smarta grönområden. Flera av projekten i testbädden visar mycket positiva resultat för både ekonomi, kvalitet och miljö.


Köpenhamn rustar – från asfaltöken till grön oas
Camilla van Deurs, Köpenhamns Stad

Camilla van Deurs är stadsarkitekt i Köpenhamn och arbetar för att forma ett mer beboeligt och hållbart Köpenhamn. Hon är också ordförande i Advisory Board vid Det Kongelige Danske Akademi, Arkitektskolen. Innan hon kom till Köpenhamns stad var Camilla delägare på Gehl Architects, styrelseledamot i Danska Arkitektföreningen och extern professor vid Köpenhamns universitet. Camilla har en doktorsexamen i stadsdesign från Det Kongelige Danske Akademi.

2011 drabbades Köpenhamn av översvämningar som ledde till stora skador runtom i staden. För att undvika en upprepning vid framtida skyfall tog Köpenhamns Stad initiativ till över 300 projekt där olika platser runtom i staden byggts om för att kunna erbjuda ekosystemtjänster och därigenom bidra till att hantera framtida klimateffekter.


Smarta gator & Framtidsgatan
Alexander Ståhle, Spacescape 

Alexander Ståhle är doktor i stadsbyggnad på KTH och VD för arkitektkontoret Spacescape. På KTH har Alexander Ståhle forskat på hur städer och stadsplaner skapar attraktivitet, hållbarhet och rättvisa. Hans doktorsavhandling handlade om hur man kan bygga täta och gröna städer samtidigt.
Spacescape är ett av Sveriges ledande konsulter inom stadsbyggnad. På Spacescape har han bland annat arbetat med projekt som Nya Slussen, Nya Kiruna, Airport City Stockholm, analyser av bostadsmarknaden och bostadsbyggande i Sveriges storstäder.

Gator är en av städernas viktigaste livsmiljöer. Våra städer består till 20-30% av gator, en omfattande infrastruktur som måste förvaltas och utvecklas. Pandemin har synliggjort och påskyndat behovet av att snabbt kunna omvandla städernas gator. Fem megatrender kommer påverka stadens gator i framtiden och kräver nya ”smarta” lösningar. Projektet Smarta gator syftar till att ta fram modeller för multifunktionella gator, som kan användas vid ombyggnad och nybyggnation, och som möter utmaningarna med framtida urbanisering, digitalisering, elektrifiering, segregation och klimatförändringar.

Projektet FRAMTIDSGATAN ska ta fram lösningar och processer för flexibla, kostnadseffektiva, resurssnåla klimatanpassade gatuomvandlingar, som är inkluderande och har estetiska kvaliteter. Det finns ett stort behov av enkla effektiva gatuprojekt som kan bli mer permanenta hållbara omvandlingar, som snabbt kan skalas upp för alla gator i hela staden. Projektet genomförs med enklare gatuprojekt i Stockholm, Göteborg och Umeå.


Packhuskajen – upprustning och klimatanpassning
Johan Blomqvist, Göteborgs Stad 

Mellan Kajskjul 8, som är platsen för årets parkkongress, och Göta Älv löper den 150 år gamla Packhuskajen. Just nu rustas kajen upp och samtidigt som den får en mer stabil konstruktion kommer delar av den att höjas upp och förses med ett älvkantsskydd, för att klimatsäkra staden för framtida höga vattenstånd och översvämningar. 

Promenadstråken längs kajen får en bättre tillgänglighet och ytorna har gestaltats så att kopplingarna till kajens och platsens rika kulturhistoria är synliga. Entreprenaden arbetar så klimatsmart som möjligt där flera initiativ tas för att få ner koldioxidavtrycket av entreprenadarbetena.

Johan Blomqvist från Stadsmiljöförvaltningen projektleder arbetet med Packhuskajens olika etapper och kommer att berätta om projektet ur olika perspektiv. Under dagen är det enkelt att gå ut för en nypa luft och titta på kajen.


Aktuell forskning om ekosystemtjänster i staden
Sofia Thorsson, Göteborgs Universitet 

Sofia Thorsson är professor i naturgeografi och arbetar på Institutionen för geovetenskaper vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs Universitet.
 
Hennes forskning handlar om olika aspekter som rör stadsklimat, luftkvalitet och mänsklig komfort i stadsområden, samt integration av klimatkunskap i planering och gestaltning av städer. Många av hennes projekt är multi- och tvärvetenskapliga och inkluderar forskare från atmosfärsvetenskap, arkitektur, stadsplanering och regional planering, psykologi och miljöekonomi.


Flytta träd – ett sätt att bevara biologisk mångfald, kulturvärden och ekosystemtjänster när staden utvecklas
Örjan Ståhl, VIÖS AB
Mira Anderssona Ovuka, Trafikverket

När städer utvecklas påverkas ibland trädmiljöer av olika slag. Inom ramen för projektet Västlänken, en tågtunnel under centrala Göteborg, flyttades över 300 träd i olika storlek. En del träd flyttades tillfälligt för att senare flyttas tillbaka till sin ursprungliga växtplats, medan andra flyttades till en ny permanent växtplats direkt. Att flytta uppvuxna träd är ett sätt att bevara biologisk mångfald, kulturvärden och ekossystemtjänster samtidigt som klimatpåverkan minskar när stora träd får leva vidare och behovet av långväga transporter av nya träd minskar.