VISa
Förbättrat informationsutbyte mellan Arbetsförmedlingen och komvux
Regeringen har föreslagit förändringar i regelverk som möjliggör ett förbättrat informationsutbyte mellan Arbetsförmedlingen och komvux. Syftet är att stärka möjligheterna för arbetssökande att ta del av utbildning och för parterna att kunna följa individens process. Arbetsförmedlingen utvecklar it-lösningar för utbytet och huvudmännen kommer behöva välja vilken lösning de vill nyttja. På seminariet presenterar företrädare för Arbetsförmedlingen hur långt processen har kommit. Ställ frågor och ta del av hur vi tillsammans kan bidra till kompetensförsörjningen genom förbättrade arbetssätt.
LiV
Förutsättningar för fler - tillgänglighet ur olika perspektiv
I vuxenutbildningen möter vi människor med en stor bredd av bakgrund, erfarenheter och mål. En gemensam utmaning är att nå fram till elever med sårbarheter. Det behövs ett brett tillgänglighetsperspektiv som inkluderar alla. För elever med funktionsnedsättning, upplevda trauman, språkliga begränsningar och andra sårbarheter behövs en kognitiv tillgänglighet. I såväl undervisning som enskilda möten och i mottagandet av nya elever kan det kännas svårt att nå fram till var och en. Detta är en föreläsning som inleds med hur stressen påverkar vuxenstuderande, med och utan kända sårbarheter. Ni får också många konkreta exempel på tankesätt och praktiska lösningar för att sänka stressnivån, öka tydlighet och tillgängligheten, nå fram till och behålla fler elever. Innehållet fungerar väl oavsett din roll på arbetsplatsen.
Annelie Karlsson är en ofta anlitad föreläsare inom vuxenutbildning. Hon har en bred bakgrund som sträcker sig från anpassad utbildning för vuxna till Chalmers tekniska högskola. Annelie är utbildad lärare, specialpedagog och rektor. Hon är huvudförfattare till boken Tydliggörande pedagogik för vuxna, ett specialpedagogiskt perspektiv (Natur & Kultur 2021)
VISK
Kuratorn, en nyckelspelare för ett framgångsrikt vuxenutbildningsarbete
I vår presentation/panelsamtal/föreläsning kommer vi att behandla följande teman och vi ser gärna att ni alla bidrar med frågor och inpass för en berikande diskussion.
Hur stödjer styrdokumenten kuratorns arbete?
Vi möter Gotland där kuratorn arbetar på alla tre nivåer med organisationsstöd, stöd till och handledning av personal samt undervisning och individuella samtal för elever.
Deltar gör:
Hanna Sällström, Skolchef för vuxenutbildningen på Gotland, skolledare sedan 14 år inom vuxenutbildning och gymnasieskola med erfarenhet som förvaltningschef.
Ulla-Maija K. Madison, skolkurator sedan 20 år inom grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. Medlem i VISk, nätverket för skolkuratorer inom vuxenutbildning, Förbundsstyrelseledamot för Akademikerförbundet SSR och tidigare ordförande för Sveriges Skolkuratorers Förening
Siv
Skolverket framtidsspanar – Vägledning i en föränderlig tid
Världen, samhället och arbetsmarknaden står inför stora prövningar men också stora möjligheter. I takt med att världen förändras ställs vi inom skolan för nya utmaningar. Hur kan vi möta individen och samtidigt behovet av kompetens på arbetsmarknaden?
Vad innebär Grön vägledning, regeringens STEM strategi och fokus på kvinnligt entreprenörskap och företagande för kompetensförsörjningen framåt?
Matematik
Varför är det är viktigt för vuxna som läser en yrkesutbildning att lära sig matematik och hur kan vi organisera undervisningen för motivation och lärande?
Karolina Muhrman är docent i pedagogik och forskare på Linköpings universitet. Hon är också och legitimerad lärare i matematik och har undervisat i matematik inom gymnasieskolan i många år. Hon har under de senaste 13 åren forskat om matematik i yrkeslivet och matematikundervisning i yrkesutbildning. De senaste sju åren har hon också forskat om organisering av vuxenutbildning.Matematik i yrkesutbildningar.
Styrelsen
Hur organiserar man för god genomströmning - ett kvalitetsperspektiv.
Medverkande Jonas Andersson ETG college , Anna Byström ETG college, Roy Melchert SKR och representant för ViS styrelse.
Styrelsen
Utveckling av komvux på distans.
Medverkande: Stefan Hrastinski KTH, Linda Kemp, Storuman, Martin Lundell, Tyresö, Enni Paul Stockholms universitet och Anna Åkerfeldt, Stockholms universitet.