FÖRELÄSARE 
ONSDAG
 

 
 
20. IDROTT
 
Olika föreläsare
Heldag med idrott


 
 
 
21. SLÖJD - SVETSNING OCH LÖDNING 
    Niklas Wahlström och Nicklas Burman
Slöjd - Svetsning och lödning/Kom och tälj
 
Niklas Wahlström
     
  Nicklas Burman
    22. SLÖJD - TEXTIL 
    Föreläsning av lärare på fältet 
     
 

Annika Andersson
Forts. från tisdagen | I praktiska workshops förlänger vi livet på t-shirts. Ta med 1-2 stycken med möjlighet att byta med varandra

 

    23. ULF-projekt
  Yvonne Knospe
Att knäcka läskoden 
    GEO.4
 
Lina Polvi Sjöberg
Vattendrag i norra Sverige

Lina Polvi Sjöberg är forskare i naturgeografi vid institutionen för Ekologi, Miljö och Geovetenskap vid Umeå universitet med fokus på vattendrag.

    GEO.5
    Maria Vallberg & Pia Lidberg
B Lantmäteriet - undervisa med geodata och GIS
  Maria Vallberg
     
  Pia Lidberg
    GEO.6
  Ann-Kristin Vinka
Vindelälven-Juhttátahkka biosfär - biosfärområden och hållbar utveckling i skolan
    24. MUSIK
 

Ange Turell
Sjung i kör på gehör

Musiker och pedagog med mångårig erfarenhet av sång ur ett friskvårdsperspektiv. Ange arbetar vid Estetiska institutionen, Umeå
universitet.

    25. UNGAS MÅENDE
    Devin Rexvid & Maria Stefansson
Hedersrelaterat våld och förtryck - när normer och värderingar står i konflikt
 
Devin Rexvid
Universitetslektor vid Institutionen för socialt arbete på Stockholms universitet. Devins forskning rör frågor om hedersrelaterat förtryck och våld där ett av hans senaste forskningsprojekt handlar om förskolans möten med mödrar som har sin bakgrund i en hederskontext.
 
     
  Maria Stefansson
Hälsoutvecklare och kulturanalytiker. Ansvarig för Region Västerbottens strategiska arbete inom området våld i nära relationer samt stöttar hälso- och sjukvårdens verksamheter i deras arbete inom området. 
    26. CURIOSUM
 

Madelen Bodin
OpenSpace – ett pedagogiskt verktyg för utforskande av rymden 

Madelen Bodin är universitetslektor i naturvetenskapens och matematikens didaktik och är föreståndare på Curiosum. Hon har en bakgrund inom fysik och forskningsområdet handlar om hur unga människor ska få ökat intresse för naturvetenskap och teknik. madelen.bodin@umu.se

    27. CURIOSUM - INSTÄLLD
    Petra Hellgren och Petra Wikström
Livets kemi i immersiv miljö, från åk 6
Petra Hellgren och Petra Wikström är pedagoger på Curiosum och möter elever och allmänhet i olika åldrar för spännande upplevelser inom naturvetenskap. 
 

Petra Hellgren
Petra Hellgren har bakgrund som lärare i naturvetenskapliga ämnen på högstadiet.
petra.hellgren@umu.se

     
 

Petra Wikström
Petra Wikström är molekylärbiolog och lärare och har en jobbat på gymnasiet i kemi och naturkunskap. 
petra.wikstrom@umu.se

    28. MATEMATIKUNDERVISNING
    Helena Vennberg & Carina Widebo
Vad är god undervisning i matematik och hur vet vi det? 
 

Helena Vennberg 
Helena Vennberg är universitetslektor i specialpedagogik och matematikutveckling, undervisar blivande förskollärare, grundskollärare (F-3) och speciallärare i matematik.
helena.vennberg@umu.se

 

     
 

Carina Widebo
Carina Widebo är universitetsadjunkt vid Umeå universitet, kursansvarig för matematikdidaktik, VFU och bedömning för lärande kurser för grundskollärare 4-6, kontaktperson för övningsskolor
carina.widebo@umu.se

    29. MATEMATIK
 

Victor Falgas-Ravry
Om konstruktioner

Victor Falgas-Ravry är docent i matematik vid Umeå universitet. Han forskar inom diskret matematik, med fokus på extremala problem och slumpprocesser. Under de senaste år så har han undervisat matematikens historia och matematisk problemlösning.
victor.falgas-ravry@umu.se

     
 

Per-Håkan Lundow
Packa pappas kappsäck - på bästa sätt

Per-Håkan Lundow är universitetslektor vid Institutionen för matematik och matematisk statistik. Hans forskning rör sig i gränslandet mellan diskret matematik och teoretisk fysik.
per-hakan.lundow@umu.se

    30. ERFARENHETER AV ULF-SAMVERKAN, PASS 1
    Anna Widén, Carlos De Rada, Rasmus Grip, och Johannes Lindh
FAMILIA – ett nytt verktyg i SO- och historieundervisningen
 

Anna Widén
Lektor och ansvarig för Kulturskoleklivet

     
  Carlos De Rada
Projektledare, Adjunkt musik
     
  Rasmus Grip
Örnsköldviks Kulturskola, verksamhetsledare
     
  Johannes Lindh
Verksamhetsledare
    31. JORDENS RESURSER OCH KLIMATUTMANINGAR
 
Tord Andersson
Vad ska vi använda berggrunden till?

Tord Andersson är lektor i geovetenskap vid Umeå universitet, Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. Han har forskat på metallers och framför allt kvicksilvers spridning och omsättning i naturmiljön. Sedan många år undervisar han blivande geovetare, biologer, miljövetare och samhällsplanerare om mineral och bergarter i Sverige men även om miljöeffekter av olika slag, exempelvis gruvbrytningens påverkan.
 
 
 
 
Morgan Jones
Can volcanoes fertilize the oceans? 

Morgan Jones is an associate professor in geoscience at Umeå University. His research group studies how volcanic activity affects global element cycles, both in modern settings and in the geological record. The aim is to provide a better understanding of natural processes that can act as analogies for human-induced climate change.
    32. DATAVETENSKAP
 

Polina Kurtser och Kalle Vigren
Nyfiken på datavetenskap!

    33. ULF-PROJEKT
 

Yvonne Knospe
Att knäcka läskoden

 

    33. SKOLLEDARE
   
Anna Rantala, Björn Ahlström & Magnus Larsson
Rektorers kontroversiella frågor
  Anna Rantala
Anna Rantala är universitetslektor och meriterad lärare vid Centrum för skolledarutveckling, Statsvetenskapliga institutionen. Anna undervisar bland annat på rektorsprogrammet och inom ramen för FFR (fortbildning för rektorer) med inriktning mot kommunikation. Anna är ansvarig för kursen Skolledarskap. Annas forskningsintressen rör sig främst kring normer och värderingar i relation till styrning och ledning i olika skolformer men har främst fokuserat på förskola.
 
     
  Björn Ahlström
Björn Ahlström är avdelningschef och universitetslektor vid Centrum för skolledarutveckling, Statsvetenskapliga institutionen. Hans forskning rör kontroversiella frågor i skola och förskola, elevers delaktighet, skolledares etik samt verksamhetsutveckling utifrån ett organisationssociologiskt perspektiv.
 
     
  Magnus Larsson
Magnus Larsson är universitetslektor vid Centrum för skolledarutveckling, Statsvetenskapliga institutionen. Magnus undervisar på rektorsprogrammet och har kursansvar för kursen Styrning, organisering och kvalitet. Magnus forskning handlar om rektorers professionella utveckling, rektorers kontroversiella frågor och kvalitets- och utvecklingsarbete.
 
    34. ESTETISKA ÄMNEN
 

Carl Holmgren
Personligt och konstnärligt uttryck i estetiska programmet

Carl Holmgren, postdoktor vid institutionen för estetiska ämnen.

     35. UNGAS MÅENDE
   
Helene Henriksson & Cecilia Edström
GoFaR – Fysisk aktivitet på Recept (FaR) med extra boost (45 min)
  Helene Henriksson
Hälsostrateg och leg. fysioterapeut. Ansvarig för ”Sätt Skåne i rörelse”, ett samverkansarbete där metoder och arbetssätt införs, bland annat GoFaR, för att främja fysisk aktivitet hos barn och unga. Helene utsågs till årets fysioterapeut 2023.   
     
  Cecilia Edström
Hälsoutvecklare och leg. fysioterapeut. Ansvarig för Region Västerbottens folkhälsoarbete med inriktning på fysisk aktivitet. Tidigare arbetat som klinisk fysioterapeut. Arbetar idag brett med insatser för att främja ökad fysisk aktivitet hos barn, ungdomar och vuxna. 
     
 

Jeanette Carlsson
Nikotin och skolans arbete med prevention

Hälsoutvecklare och arbetsterapeut vid Region Västerbottens folkhälsoenhet. Nationellt utvecklingsansvarig för Tobaksfri Duo. Ordförande för Temagrupp tobak i HFS-nätverket. Arbetar brett med tobaksprevention regionalt och nationellt. 

    36. ERFARENHETER AV ULF-SAMVERKAN, PASS 2
 

Helena Näs
Lärarnas långa och korta erfarenheter av utomhusundervisning i naturvetenskap. En blandning av professionell utveckling och forskning på skolan


 

     
    Anna-Ida Safström & Sofia Jonsson
Lärande genom tal genom resonemang om representationer
 

Anna Ida Säfström
Anna Ida Säfström är universitetslektor i matematikdidaktik, Umeå universitet 

     
  Sofia Jonsson
Lärande genom tal genom resonemang om representationer
     
 

Bert Jonsson
Testbaserat lärande


Bert Jonsson är docent i psykologi och professor i beteendevetenskapliga mätningar. Jonsson har under många år studerat effekterna av olika lärstrategier, med särskilt fokus på testbaserat lärande. Under de senaste åren har han även handlett lärare  i att implementera testbaserat lärande i den dagliga undervisningen.

    37. JORDENS RESURSER OCH KLIMATUTMANINGAR
 

Ylva Sjöberg
Det tinar – permafrostens vara eller icke vara i Arktis

Ylva Sjöberg är lektor i geovetenskap vid Umeå universitet och Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. Hennes forskning kretsar kring hur klimatet påverkar permafrost och vattnets kretslopp i arktiska områden, bland annat genom modellering av kopplade ytvatten- och grundvattensystem i permafrostmiljöer. 

     
 

Matthias Siewert
Hur kan vi använda satelliter och drönare för att förstå ett Arktis i förändring?

Matthias Siewert är docent i geovetenskap vid Umeå universitet. Han har studerat ett Arktis i förändring sedan många år med fältexpeditioner till Svalbard, Ryssland, Kanada och Alaska. Hans arbete handlar vanligtvis om att kartlägga mark- och vegetationsegenskaper för att bättre kunna kvantifiera den globala kolcykeln.

    38. SKOLLEDARE
   
Elin Stark (ansvarig), Anna Rantala, Olof Johansson & Helene Ärlestig
Framgångsrik rektor = Framgångsrik skola?
 

Elin Stark
Elin Stark är universitetslektor vid Centrum för skolledarutveckling, Statsvetenskapliga institutionen. Elin undervisar bland annat på rektorsprogrammet och är kursansvarig för kursen Skoljuridik. Elin forskar om skolans styrning och dilemman som rektor möter i relation till denna samt rektors roll i relation till bedömning och betygssättning. 

     
 

Anna Rantala
Anna Rantala är universitetslektor och meriterad lärare vid Centrum för skolledarutveckling, Statsvetenskapliga institutionen. Anna undervisar bland annat på rektorsprogrammet och inom ramen för FFR (fortbildning för rektorer) med inriktning mot kommunikation. Annas forskningsintressen rör sig främst kring normer och värderingar i relation till styrning och ledning i olika skolformer men har främst fokuserat på förskola.

     
 

Olof Johansson
Olof Johansson är seniorprofessor vid Centrum för skolledarutveckling, Statsvetenskapliga institutionen. Olof har mångårig erfarenhet som forskare, utredare och utbildare inom skolledarutveckling. Olof har omfattande internationella erfarenheter och erkännanden och nu aktiv inom forskning gällande Samverkan för bästa skola (SBS) samt de två internationella projekten ISSPP och The power of the group: a multi-country investigation into the governance, robustness, resilience and effects on schools organized as autonomous legal entities.

     
  Helene Ärlestig
Helene Ärlestig är professor och forskningsansvarig vid Centrum för skolledarutveckling, Statsvetenskapliga institutionen. Helene har mångårig erfarenhet som forskare, utbildare och avdelningschef och är aktiv inom ett antal forsknings- och samverkansprojekt både nationellt och internationellt såsom ULF-projekt och ISSPP. Hennes forskning handlar bland annat om organisationskommunikation, pedagogiskt ledarskap och kvalitetsarbete.
    39. SKOLGÅRDEN
 

Maria Rönnlund
Skolgården – en mångfacetterad plats

Maria Rönnlund är professor i pedagogiskt arbete. Ett av de forskningsprojekt hon arbetat med har handlat om skolgården. Hon har besökt skolgårdar samt intervjuat nu verksamma rektorer och lärare samt elever. Tillsammans med kollegor har hon även intervjuat människor i olika åldrar om deras skolgårdsminnen. 

    AVSLUTNING
 

Olof Wretling
Diagnoserna i mitt liv

För svenska folket är han känd som en del av humorgruppen Klungan och Mammas Nya Kille. Han har också haft framträdande roller i flertalet TV-program, bland annat i julkalendern ”Tusen år till julafton”, ”Pappas pengar”, ”Bye Bye Sverige” och ”Bandet och jag”, “Bäst i test”.
 
Olof har dessutom gett ut böckerna ”Till häst genom Västerbotten” (tillsammans med Sven Björklund) och ”Fem vintrar och en sommar: diagnoserna i mitt liv”.

Olof har röstats fram som värd för Vinter i P1 inte mindre än tio gånger och Vinterpratet ”Diagnoserna i mitt liv” blev så populärt att det sattes upp på Rival i Stockholm och togs ut på en rikstäckande turné. Därefter satte han upp föreställningen “Kaffet” en lekfull och komisk iscensättning av Olof Wretlings hyllade Vinter i P1-program som har hyllats av kritiker och spelats för fulla salonger runtom i landet.