Kampen for rettighetene

Rights & Resistance

Norad-konferansen 2024

 

Vi lever i en verden preget av krig og sivil uro, og autoritære krefter er i frammarsj. 90-tallets optimisme for fred, frihet og demokrati er for lengst borte. Nå samles autoritære krefter og former nye, antidemokratiske allianser.

Millioner av mennesker verden over opplever at deres grunnleggende rettigheter er under press, og kampen om sannheten tilspisses. Kvinner, aktivister, urfolk, journalister og demokratiforkjempere betaler prisen.

Men kampen er ikke over. Folk mobiliserer, forenes og går ut i gatene for å protestere. Hva kan vi lære av dem som gjør motstand? Og hvilken rolle kan bistand og utviklingssamarbeid spille for å støtte folks grunnleggende rettigheter?

På Norad-konferansen 2024 belyser vi konsekvensene av demokratiets tilbakegang, kvinners rettigheter, kampen for naturressursene, polarisering og hva som skjer når mobilen har blitt det nye våpenet i krigen om sannheten. Vi gir scenen til noen av dem som står i front i rettighetskampene, og utfordrer akademia, sivilt samfunn, myndigheter og næringsliv på hvordan vi kan snu utviklingen.