Varför Salong Krångel?

Salong Krångel finns därför att många samhällsaktörer upplever att komplexiteten ökar såväl i samhällsfrågor som i de egna organisationerna. Komplexitet är här ett begrepp som självt är under utveckling men det anger en riktning mot utmaningar som inte kan mötas med befintliga verktyg eller enskilda kompetenser. Salong Krångel skapar sammanhang för samtal i olika format och med olika samarbetsparter som är intresserade av att undersöka komplexitet utifrån sina specifika erfarenheter. Där ges plats och stöd till olikhet, ambivalens och förändring. Med Salong Krångel vill vi erbjuda en plats att mötas och ett sätt för kunskapsutveckling mellan discipliner kring hur komplexitet kan identifieras och navigeras.

Vi inspireras av den klassiska salongen, den som skapar både utrymme och trygghet för olika tankesystem och erfarenheter. Samtal, närvaro och interagerande mellan många står i fokus. Det är en transformativ plats som bråkar med tvärsäkra gränsdragningar som åtskillnaden mellan det personliga och det professionella, det vardagliga och det ovanliga. I salongen tar också konsten ett omsorgsfullt grepp om deltagarna både med sin utökade arsenal av verktyg för lärande men också som provokatör för nya tankegångar.


Initiativtagarna bakom salongen

 

Katarina Bonnevier är arkitekt, forskare och konstnär. Genom iscensättningar undersöker hon gränslandet mellan de liv vi lever och den byggda och formgivna värld som omger oss. En av grundarna till design-, arkitektur- och konstgruppen MYCKET aktuella med Kepsen - en dansplats på Råslätt (genom Statens Konstråd, Vätterhem och Jönköpings kommun) www.mycket.org   
 
Pernilla Glaser är senior facilitator på RISE stadsutveckling. Hon är en av projektledarna för RISE utvecklingsprojekt  Navigating Complexity. Pernillas expertis är samverkan, kulturen roll i samhälsutveckling samt processledning.
 

    

 

 

 

Lisa Carlgren är senior forksare på RISE i gruppen Mobility transformation där hon studerar design och innovation med fokus på människor och system. Hennes forskning har en inkluderande och experimentiell ansats, och hon har en lång erfarenhet av att utbilda i design thinking och leda designorienterade aktiviteter.
 
Katarina Pietrzak är Learning Strategist på RISE Professional Education och är en erfaren facilitator, strateg och lärande-designer, som leder grupper, individer och organisationer genom komplexa transformationsprocesser.
 

 

 

 

Gunilla Edemo är utbildad teaterpedagog, dramaturg, journalist och folkskollärare. Hon har i 15 år arbetat med pedagogiskt och konstnärligt utvecklingsarbete inom kultur- och ideell sektor. Vid sidan av sin anställning inom ledarskap vid en folkhögskola frilansar hon som processledare och utbildare.
 
Emelie Anneroth är etnolog och kulturgeograf och  jobbar som projektledare hos RISE i stadsutvecklingsenheten. Emelie driver ett satsningsområde kring feministisk stadsutveckling och intresserar sig för att förstå hur städer upplevs av olika typer av människor för möjligheten att skapa mer jämlika, inkluderande och rättvisa offentliga miljöer. 
 

 

 

Petra Bäckman är etnolog med tolv års erfarenhet som verksam konsult inom strategi och samhällsutveckling. Som etnolog på Sweco arbetar Petra för att bidra till ett tvärsektoriellt perspektiv i samhälls- byggnadsprocessen. Där har hon har ett specialintresse för frågor som rör delaktighet, processorienterat arbetssätt och social hållbarhet.
 
Mona Hallström Hjort är processledare och utredare på Sweco. Hon har 20 års erfarenhet av att jobba med komplexa samhällsfrågor som integration, jämställdhet, jämlikhet och mänskliga rättigheter inom offentlig sektor. Monas engagemang finns i att facilitera och leda processer som bryter invanda mönster och skapar lärandemiljöer och tid för reflektion.