Klimagassutslipp fra veitrafikk og infrastrukturutbygging

Reduksjon av klimagassutslipp fra veitrafikk fokuserer ofte på overgang til fossilfrie kjøretøy, men vei- og infrastrukturutbygging har også betydelige konsekvenser på klimagassutslipp og ikke minst på naturmiljøet. Det er store arealinngrep og større kapasitet på veiene fører til endring i trafikkmengde, trafikkfordeling og arealutvikling. I denne sesjonen skal vi se nærmere på denne problemstillingen og hvordan dette kan ha koblinger til klimaarbeidet i kommunene. Vi lærer mer om hvordan veitrafikken fordeler seg i kommunene i Viken og ser på utslippsberegninger fra vei- og infrastrukturutbygging. Det blir også presentasjoner fra kommuner som forteller om sine utfordringer og perspektiver på veiutbygging og konsekvensene dette har på klimagassutslipp og veitrafikk i deres kommuner. Holger Schlaupitz fra Naturvernforbundet leder sesjonen og inviterer innlederne til en panelsamtale i siste del av programmet.

 


 

Holger Schlaupitz
Møteleder og moderator

Fagsjef i Naturvernforbundet



Njål Nore
Transportplanlegger Viken fylkeskommune

Har vært ansatt i fylkeskommunen siden 2007 med arbeidsoppgaver innenfor areal- og transportplanlegging.
Blant annet kartlegging av reisevaner og transportbehov, og transportanalyser på overordnet nivå. Jobber for tiden med finansiering og styring av kollektivtrafikktilbudet.  


Vidar Rugset
Seniorrådgiver innen Transportanalyse og Samfunnsøkonomiske beregninger, Statens Vegvesen

Vidar Rugset er seniorrådgiver innen transportanalyse og samfunnsøkonomi, med hovedansvar for utvikling av metode for nyttekostnadsanalyser.



Anna Lundstein
Ullensaker kommune

Anna Lundstein, 32 år. Utdannet på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås i Master i Naturforvaltning fra 2017.
Jobber i dag som miljø- og planrådgiver i Ullensaker kommune. 

 



Aud Tennøy, TØI 
Aud Tennøy er forskningsleder for byutvikling og bytransport ved Transportøkonomisk institutt (TØI). Hun har både master og PhD i by- og regionplanlegging, hhv. fra NTNU og NMBU. Aud startet sin karriere som byplanlegger i Miljøbyen Gamle Oslo. Siden gikk hun over til forskningen, først i NIBR og siden på NMBU og TØI. Aud forsker på hvordan byer og deres transportsystemer kan planlegges og utvikles på måter som bidrar til at byene blir mer klimavennlige, attraktive og levende. Hun studerer også hvordan målsettinger, kunnskap og makt blant involverte aktører påvirker prosesser, planer og byutvikling. Foredraget på klimakonferansen bygger på Auds og andres forskning om hvordan endringer i veikapasitet påvirker arealutvikling og reiseatferd. Se også: Tennøy, Aud - Transportøkonomisk institutt (toi.no)