Program

Dagen kommer vara fylld av inspirerande talare, case och samtal. Vi uppdaterar programmet löpande. 

08:30 
Registrering och kaffe/te + fralla

09:00
Välkommen till EFFDay 2024. Dagens moderator är Arvid Axland 

Block 1: INSIKTER, STRATEGI OCH PLANERING

09:10-09:25
Bygg värde genom att ha ett holistiskt perspektiv 
Segmentation, Targeting, Positioning. STP-ramverket har varit del av marknadsföringsteori i årtionden. Men är det faktabaserat? Och finns det en risk att det leder till fragmentering och suboptimering? Att vara konsekvent, singular och tydlig i sin strategi och sitt varumärke är nästan alltid viktigare än att dela upp, anpassa och fragmentera. Nils Wimby pratar om hur den som prioriterar övergripande långsiktiga mål över små korta vinster kommer vinna, inte minst i en tid med svårt makroekonomiskt läge.
Nils Andersson Wimby, Wimby Thinks

09:25-09:40
Arbetet bakom Sveriges mest meningsfulla varumärke
2020 tog Lantmännen nästa steg på en lång och framgångsrik varumärkesresa. Mark Robinson och Per Holgård berättar om insikterna som låg bakom den nya riktningen, målsättningarna för strategin och hur utvecklingen mot titeln som Sveriges mest meningsfulla företag har mäts och följts upp.
Mark Robinson och Per Holgård, Lantmännen

09:40-09:55
Affärsorienterad Insight - nyckeln till framtidens marknadsavdelning
Att bli mer affärsorienterad är avgörande för framtidens marknadsavdelning och insiktsarbetet är vägen dit. Men insikter blir lätt bara data som inte skapar affärsvärde. Så hur ska vi jobba med insikter så att det hjälper marknadsavdelningen att bli mer affärsorienterad? Kaj och Ruby visar exempel från olika kundcase och delar med sig av sina erfarenheter.
Ruby Gaylong och Kaj Johansson, Kapero

09:55-10:10
Unlock the magic of the digital bazaar: Seizing the full funnel to fuel growth
Join us for an inspiring journey where we unveil the secrets to thriving in the bustling digital world. Discover how a full funnel approach can transform casual viewers into loyal customers, creating an infinity loop ecosystem that drives growth and turns your brand into a captivating stand in the fragmented digital media landscape.
Desirée Larsson och Amanda Arnesson, TikTok Nordics

10:10-10:40
Paus med förmiddagsfika
 

Block 2: MARKNADSAVDELNINGEN I FÖRÄNDRING

10:45-11:00
Reclaim marketing: Marknadschefen ska vara marknadschef!
Allt snabbare, allt hårdare krav – men allt smalare roll. Idag är marknadschefen oftast degraderad till att vara reklamchef. Ofta, tyvärr, petad från högsta ledningen. Varför blev det så här? Hur återtar vi det strategiska initiativet?
Mats Georgson, konsultbyrån Georgson & Co 

11:00-11:15
Att växla upp som Marknadschef i en alltmer krävande marknad genom nyfikenhet och mod
Johanna Andrén Marknadschef 3 delar med sig av sin erfarenhet som Marknadschef på Telenor, IKEA och numera mobiloperatören 3 i ett samtal med Arvid Axland kring bla vikten av nyfikenhet både på andra branscher och länder/marknader samt att våga sticka ut och testa men ibland även misslyckas. Hon kommer även prata om skillnader mellan den amerikanska kulturen och den svenska. 
Johanna Andrén, Tre

11:15-11:30
Dirigera marknads- och kommunikationsavdelningen likt en orkester
För att framgångsrikt dirigera och sälja in din orkester krävs att du identifierar vilka kompetenser du behöver idag, imorgon och i framtiden, samt vad orkestern ska leverera.
Sandra Pettersson, Inhouse

Block 3: BRAND IS BUSINESS

11:35-11:50
Känslor - det mest rationella ett varumärke kan använda
Explosionen av digitalt innehåll, nya former av reklamformat och tekniken vi har till hands har skapat både motivet och medlen för människor att filtrera bort reklam från sina liv. Att skapa reklam som är relevant och som skapar känslor är avgörande för att nå ut och för att nå in. Känslor spelar en avgörande roll i hur vi som konsumenter fattar beslut och reagerar på reklam. Reklam som lyckas väcka känslor har helt enkelt  större chans att bli ihågkommen och påverka våra val, både på kort och lång sikt. Vad bör man som köpare av reklam tänka på för att säkerställa annonsering som skapar minnesstrukturer och långsiktig effekt?
Emma Magnuson, Google och Andreas Dahlqvist, NORD DDB 

11:50-12:05
Brand is Business
CEO och CMO är varandras bästa vänner, därför leder arbete i silos aldrig till någon storhet. Ditt bolag och ditt varumärke kan bli en Supermagnet, om ni samarbetar och integrerar. Logiskt, så varför är det så svårt? Hör hur Anne Gro och Hélène berätta om hur de framgångsrikt jobbade ihop på Telia Sverige tidigare. 
Hélène Barnekow och Anne Gro Gulla tidigare CEO och CMO på Telia Sverige 

12:05-12:55
Lunch med mingel

13:00-13:15
Varför ska man lägga pengar på kommunikation
De flesta vet att ett starkt varumärke är viktigt men vad säger egentligen forskningen? 
Ek. Dr. Niklas Bondesson
, Rådgivare och partner NoA Consulting och forskare vid Stockholms universitet

13:15-13:30
Global brand fame genom kreativ produktutveckling
Hur går man från att synas i trädgårdsmedia till att regelbundet hyllas av världens techmedia? Genom en vågad strategi som utmanar traditionella marknadsföringsmetoder och ett nära samarbete mellan PR-avdelning, R&D och byrå har Husqvarna lyckats skapa ett internationellt uppmärksammat och flerfaldigtprisbelönt projekt för biologisk mångfald. Hör historien om hur Rewilding Mode byggt omdefinierat bilden av den perfekta trädgården och byggt global brand fame för Husqvarna.
Karin Tångstedt, Husqvarna Brand Division och Petter Lublin, Prime Weber Shandwick

Block 4: MARKNADSFÖRING OCH AI

13:35-13:55
AI har öppnat upp nya möjligheter i Lindex kreativa processer
För att driva tillväxt är det viktigt att sätta tydliga mål och mäta hur marknadsföring och varumärkesbyggande driver affären. Men hur får man alla team att prata samma språk och använda gemensamma mått? Genom en mix av nyfikenhet och mod att tänja på gränser och testa nytt har Lindex lyckats med en spännande förändring. Vi dyker ner i Lindex fokus på tydlighet och gemensamma mål och hur det har hjälpt dem locka fler kunder och samtidigt växa.
Linda Olsson, Lindex och Selma Pettersson, Kantar

13:55-14:10
Panel: AI och lönsam tillväxt
På vilket sätt kan AI hjälpa oss att öka effekten av vårt arbete och våra investeringar? Är det mest kortsiktiga effekter eller långvarigt affärsvärde som kan skapas?
Carl Wåreus, Google
Linda Neal Gustafsson, BSH Home Appliances
Sara Öhman, Marketing Doers

14:10-14:30
Paus med eftermiddagsfika


Block 5: KOMMUNIKATION SOM SKAPAR EFFEKT

14:35-14:50
Välkommen till Ditt Coop
Coop har börjat tydliggöra sin position, som den medlemsägda matkedjan. I och med detta lanserades ett nytt kommunikationskoncept. Under presentationen kommer Johan Öhlin, marknadschef Coop berätta hur de tänkte och vilka effekter de ser efter 6 månader.
Talare: Johan Öhlin, Coop 

14:50-15:05
(D)OOH utanför ramarna för att skapa uppmärksamhet och effekt
NICKS berättar om sin marknadsföringsstrategi och vilken roll utomhusreklam spelar för varumärket. Det kommer ges exempel på installationer både från Sverige och USA tillsammans med lärdomar från kampanjerna. Blir även exempel på kampanjer som bokstavligen gått utanför ramarna och varför (D)OOH är en perfekt brygga mellan den unga generationens digitala och fysiska värld.
Stefan Lagerqvist, Nick´s och Anna-Cecilia Jonsson, JCDecaux

15:05-15:30
Hur köper man kreativitet som ger effekt?
Hur vi köper reklamidéer med magkänsla och vårt undermedvetna och sedan att vår rationella hjärna försöker förklara varför vi gjorde som vi gjorde. Eller hur vi medvetet måste sätta den rationella delen av hjärnan ur spel.
Calle Sjönell

ca 15:30
Vi avslutar dagen med ett gemensamt mingel.

ca 16:30
Tack för idag!


Med reservation för eventuella ändringar.