Värmlandsrådet 

 

I samband med bildandet av Region Värmland inrättades Värmlandsrådet som består av politiker från Region Värmland och de värmländska kommunerna. Värmlandsrådet ska ge kommunerna insyn i frågor som är viktiga för dem, i synnerhet när det gäller regional utveckling.
 

Värmlandsrådet är en politiskt samverkansarena mellan länets 16 kommuner och Region Värmland. Rådet är inget beslutande organ utan en arena för dialog, förankring, erfarenhetsutbyte och information mellan parterna. Tillsammans byggs en viktig grund för framgångsrikt strategiskt utvecklingsarbete med utgångspunkt i Värmlandsstrategin. 

Rådet består av två förtroendevalda från varje kommun (varav en är KSO). Regionens presidier i regionstyrelsen. Representanter från nämnderna hälso- och sjukvård, regional utveckling, kollektivtrafik och kultur- och bildning. Totalt cirka 70 personer, varav knappt 50 är förtroendevalda 

På Värmlandsrådsmötena som hålls 2-4 gånger per år deltar Region- och kommundirektörer i form av direktörsberedning  

Värmlandsrådet leds av regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson, Region Värmland och vice ordförande Henrik Frykberger, kommunstyrelsens ordförande Sunne kommun.