Konferansier: Yousef Hadaoui

Yousef Hadaoui er programleder, komiker og skuespiller. Han er for mange kjent som mannen bak humorserien Svart humor på NRK. Han har også vært programleder for en rekke andre serier på NRK, som Satiriks og Festen etter fasten. Han har også ledet Idrettsgallaen 2022 sammen med Carina Olset. 

Yousef ble nominert til Årets programleder på Gullruten og mottok Oslo bys kunstnerpris i 2018. I begrunnelsen het det at han er en «forkjemper for samfunnskritisk satire som utfordrer norske medier ved å lage humor om fordommer og religion”. Programserien svart humor ble nominert til årets nykommer i 2017.

Han har også erfaring som foredragsholder og konferansier, og har ledet NHO konferansen i 2017 med topprangering.

 

Direktør: Sveinung Skule

Sveinung Skule har lang erfaring fra ledelse av forsking og forvaltningsvirksomhet innenfor høyere utdanning og kompetansepolitikk.

Han har tidligere vært forskningsleder i Fafo, og forskingsdirektør ved Høgskolen i Oslo, nå OsloMet. I perioden 2010–2020 var han direktør for NIFU – Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning.

Sveinung har også vært avdelingsdirektør i Kunnskapsdepartementet, med ansvar for kompetansepolitikk, og direktør for Kompetanse Norge. Han leder det regjeringsoppnevnte Kompetansebehovsutvalget.

 

Divisjonsdirektør: Asbjørn Støverud

Asbjørn Støverud har lang og bred erfaring fra utdannings- og kompetansesektoren, de siste 18 årene som leder på ulike nivåer. Fra 2016 til 2020 var han leder for Oslo voksenopplæring. Siden 2020 har han vært avdelings- og divisjonsdirektør i HK-dir i Divisjon for arbeidsliv og kompetanse. Divisjonen har ansvar for oppgaver knyttet til integrering, språkopplæring og prøver i norsk og samfunnskunnskap, voksnes læring og dokumentasjon av ferdigheter, samt for koordinering av kompetansepolitikken, høyere yrkesfaglig utdanning og internasjonale tiltak knyttet til grunnopplæringsnivået og høyere yrkesfaglig utdanning.

 

Innleder: Gunnar Grut

Gunnar Grut har siden 2017 vært leder av fagseksjon for samfunnsfagene ved NTNUs Institutt for lærerutdanning.

Han er involvert i forskning på demokratiopplæring (ICCS2022 og DEMOKOMP) og samfunnsfagdidaktikk (LIM - et undervisningsopplegg om migrasjon). Han var også prosjektleder for digital karakterstøttende utvalgsprøve i samfunnsfag for tiende trinn. Grut har særlig undervist i samfunnsfagdidaktikk og forskningsmetode, alternative læringsrom, digital kompetanse og kildekritikk. Han er universitetslektor i samfunnsfag og har tidligere arbeidet med flyktninger og som journalist, offiser og tømrersvenn.

 

Avdelingsdirektør: Marita Kristiansen

Marita Kristiansen leder avdeling for læreplan i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). Avdelingen utvikler og forvalter læreplaner for voksne etter integreringsloven og opplæringsloven, og kompetanseprofiler i grunnleggende ferdigheter. I forlengelsen av dette lager avdelingen støtteressurser til utdanningssektoren, folkebibliotekene og NAV, gir innspill til fag- og politikkutvikling og følger opp aktuelle satsinger. Avdelingen forvalter midler til etter- og videreutdanning for ledere og lærere via universitets- og høyskolesektoren, skoleeiere og statsforvaltere. Kristiansen har lang erfaring fra fag- og politikkutvikling, særlig tverrsektorielt samarbeid, innen integrering, oppvekst, boligsosialt arbeid mv.  

 

Innleder: Toril Melander Stene

Toril Melander Stene leder seksjonen for arbeidsmarkedsintegrering og juridiske oppgaver i Integreringsavdelingen i AID. Hun er utdannet jurist og har mange års erfaring som leder i privat og offentlig sektor.

 

Innleder: Guri Tyldum

Guri Tyldum er forsker 1 ved Fafo og har bred erfaring med forskning på migrasjon, integrering og arbeidsliv. Hun har en doktorgrad i sosiologi og har jobbet med en rekke prosjekter som undersøker hvordan samfunnsstrukturer og politikk påvirker livene til migranter og flyktninger. Guri er også en aktiv bidragsyter til nasjonal og internasjonal forskning, og har publisert artikler i anerkjente tidsskrifter. På konferansen vil hun gi smakebiter fra forskningsrapporter hun nettopp har publisert om kommunenes implementering av den nye integreringsloven og midlertidig lov i en kontekst med rekordhøye ankomsttall.

 

Innleder: Ole Gunnar Søstrand

Ole Gunnar Søstrand har bakgrunn som tømrer og skipssnekker. Utdannet adjunkt ved Høgskolen i Nesna 2006. Jobbet i fådelt skole i Trøndelag før turen gikk til Vestvågøy i 2010. Var kontaktlærer på ungdomstrinnet på en 1-10 skole, ble teamleder og etter hvert rektor. Var innom to andre skoler på øya som rektor før tilbudet om rektor på voksenopplæringen kom. Har rektorskolen og et studie i digitalisering og læring. Har stort fokus på et positivt menneskesyn, fordi det bidrar til inkludering, motivering og mestring i klasserommet.

Er interessert i dataspill og læringspotensialet i disse. På fritiden går det i musikk og sang, spiller gitar og synger i to lokale band.

 

Innleder: Marianne Bjerknes

Marianne Bjerknes er seniorrådgiver i avdeling for prøveforvaltning i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. Hun har flere års erfaring som lærer, og har blant annet jobbet i Oslo kommune og Utdanningsdirektoratet med prøver og prøvesystemer siden 2013. Marianne har vært med siden oppstarten for HK-dir sitt prosjekt med anskaffelse og innføring av ny prøvetjeneste for gjennomføring av norskprøven, samfunnskunnskapsprøven og statsborgerprøven. På konferansen vil hun gi nærmere informasjon om status for dette arbeidet.

 

Innleder: Anne Holm-Nordhagen

Anne Holm-Nordhagen jobber som førstelektor ved Universitetet i Sørøst-Norge og Høgskolen i Innlandet, der hun underviser og veileder på master i karriereveiledning, og forsker innenfor karriereveiledningsfagfeltet. For tiden er hun i ferd med å fullføre doktorgradsavhandling som handler om tverrfaglig samarbeid om karriereveiledning.

 

Innleder: Bjørn Bolstad

Bjørn Bolstad har nesten 30 års erfaring som lærer og skoleleder, og arbeider i dag ved Universitetet i Oslo. Han har god kjennskap til både utdanningsforskning og den praktiske skolehverdagen, og han er opptatt av å kombinere kunnskap fra begge områdene. Bolstad har de siste fem årene arbeidet i enheten Forskning, Innovasjon og Kompetanseutvikling i Skolen (FIKS) ved UiO. Der jobber han med etterutdanning i skolen og gir støtte til enkeltskoler og skoleeiere gjennom kurs, veiledning, prosessledelse, utvikling av støttemateriell og annet. Bolstad har blant annet gitt ut bøkene Dybdelæring og tverrfaglighet (2020), Storyline – engasjerende tverrfaglig læring (2021) og Moderne pedagogikk – teori og praksis ved Ringstabekk skole (2001).

 

Innleder: Henrik Arvidsson

Henrik Arvidsson er seniorrådgiver i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. Han har jobbet med Erasmus+-programmet i en årrekke og da spesielt innen voksenopplæringen.

 

Innleder: Hanne Veiåker Engmo

Hanne Veiåker Engmo har bakgrunn som lektor på barneskole og i voksenopplæringen. Jobber nå som fagkonsulent på Rosenhof VO og har koordinert deltakeruteksling gjennom Erasmus+.

 

Innleder: Hege Hov Eggen

Hege Hov Eggen er utredningsleder i Avdeling for videregående, fagskole og kompetansepolitikk (VFK) i Kunnskapsdepartementet (KD).

Hun har fulgt modulforsøket fra starten av, og vært sentral i arbeidet med oppdragene til HK-dir og Udir om utvikling av nye læreplaner og vurderingsordninger og implementering av den nye ordningen.

 

Innleder: Benedicte Hollen

Benedicte Hollen leder avdeling kvalifisering og arbeidsliv i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Avdelingen har ansvar for arbeidet med fagutvikling, innspill til politikkutvikling og oppfølging av relevante utredninger, strategier og satsinger knyttet til kvalifisering av flyktninger og innvandrere og mangfold i arbeidslivet, og forvalter fire tilskuddsordninger rettet mot kommuner, fylkeskommuner og arbeidsgivere. Hollen har 15 års erfaring med tiltak og virkemidler for å inkludere flere innvandrere på arbeidsmarkedet, også i tidligere jobb i Arbeids- og velferdsdirektoratet. Hun har særlig vært engasjert i å bygge opp IMDi sitt arbeid med utadrettet kompetanseheving og veiledning på kvalifiserings- og arbeidslivsfeltet.

 

Innleder: Camilla Alfsen

Camilla Alfsen er seniorrådgiver i HK-dir og har jobbet med realkompetansevurdering på nasjonalt nivå siden 2003. Hun har tidligere vært lektor i realfag i videregående opplæring for voksne i Oslo.

 

Innleder: Vigdis Refsahl

Vigdis Refsahl er utdannet pedagogiske-psykologisk rådgiver ved UiO og har arbeidet som rådgiver i PP-tjeneste og i Statped siden 1991. Hun har det meste av denne tiden hatt lesing og lesevansker som sitt hovedområde. 

Dette har gitt henne en bred erfaring med undervisning av og veiledning omkring unge og voksne personer med lesevansker. En stor del del av dette har omfattet implementering og gjennomføring av intensive lesekurs på ulike skoler og i voksenopplæring, ikke isolert, men sammen med lesekurs i klasser og lesing i alle fag. 

 

Innleder: Marianne Berg-Stølen

Marianne Berg- Stølen har lang erfaring fra voksenopplæringsfeltet, blant annet som lærer og leder for en rekke utviklingsprosjekter. Hun ledet også læreplangruppa i faget Norsk for voksne innvandrere (2020)og var medlem i læreplangruppa for Norsk for språklige minoriteter i FOV (2022-23). Berg- Stølen har vært en aktiv kursholder på voksenopplæringsfeltet gjennom en årrekke samt gjesteforeleser ved Universitetet i Agder. Fra 2021- 2023 ledet hun prosjektet Ny læreplan, nye muligheter med fokus på innovasjonsarbeid knyttet til innføringen av den nye læreplanen i norsk for voksne innvandrere. Innlegget på konferansen tar utgangspunkt i erfaringer og veiledningsressurs som er utviklet gjennom dette prosjektet. For tiden jobber hun hos Statsforvalteren i Agder.

 

Innleder: Gaute Thøgersen

Gaute Thøgerser er IKT-ansvarlig ved Larvik Læringssenter, voksenopplæringssenteret i Larvik. Utdannet grunnskolelærer.

Han har jobbet mye med kunstig intelligens i voksenopplæringen det siste halvannet året, og mye med å utvikle verktøy som spesifikt skal hjelpe lærere og deltakere i voksenopplæringen. Jobber også på Universitetet i Sørøst-Norge ved grunnskolelærerutdanningen.

 

Innleder: Odin Hetland Nøsen

Odin Nøsen bor i Stavanger og er til daglig rådgiver for skole hos kommunalsjef for oppvekst i Randaberg kommune. Han har tidligere vært IT-konsulent, lærer og skoleleder, og har bred praktisk erfaring med en rekke ulike IT-løsninger både i klasserommet og på serverrommet. Våren 2023 laget Odin tjenesten “KI i Randabergskolen”, som den første KI-løsningen til bruk i skolen. I denne nettressursen får alle lærere og elever tilgang til ulike prateroboter og KI-verktøy, og opplæring i hvordan de skal bruke dem på en god måte i skolehverdagen. Odin har holdt utallige kurs knyttet til hvordan ulike områder i offentlig sektor, med særlig vekt på utdanning, tar i bruk KI på en god og sikker måte. Han legger særlig vekt på hvordan denne nye teknologien virker, og hva det betyr i praksis - så de som er på kurset får også prøve ut alt de må forstå.