Studiebesök

Värdkommun Karlstads kommuns VA-avdelning bjuder in alla anmälda deltagare att delta på studiebesök under dricksvattenkonferensen.  

Kort om Karlstads kommuns VA-avdelning

VA-avdelningen ingår i Teknik- och fastighetsförvaltningen och ansvarar för dricksvattenförsörjningen, ledningsnätet och avloppsreningen i Karlstads kommun. Vi inom Karlstads kommun är till för Karlstadsborna och strävar efter att nå vår vision om ett bättre liv i solstaden.

 

Sörmoverket – Infiltration och vattenverk

Sörmoverket är Karlstad kommuns största vattenverk och försörjer drygt 90 000 personer i Karlstad och Hammarö med dricksvatten. Vattenverket togs i drift 1956 och bereder dricksvatten genom konstgjord infiltration av råvatten från Vänern med snabbfiltrering som förbehandling. Under studiebesöket hålls en rundvandring på vattenverket som innehåller snabbfiltersal, fällningsverk i beredskap, alkalinitetshöjning och UV-anläggning. Vi går även ut och tittar på infiltrations- och brunnsområde.

Tid: Resa 20-25 minuter en väg. Visningen tar drygt 1 timme.

Fika: Fikapåse tas med från Karlstad CCC.
Avresa: Bussar avgår utanför Karlstad CCC kl. 15.10, bussen åker tillbaka till Karlstad CCC efter studiebesöket och lämnar av där.

Max antal: 90 personer fördelat på 3 grupper.

  
 

 

Guidad översvämningsvandring i Karlstad

Karlstads läge vid Klarälven och Vänern är en stor tillgång för stadens utveckling men båda utgör riskkällor för översvämning. Kommunen har sedan många år tillbaka arbetat med en långsiktig planering för att minska stadens sårbarhet mot översvämning. Vi promenerar genom staden där kommunen visar befintliga översvämningsskydd mot stigande nivåer i Klarälven och Vänern men även mot skyfall.

På vägen passerar vi pågående infrastrukturprojekt och stadsomvandlingsområden där kommunen berättar om sin planering för vatten i Karlstad.

Tid: Drygt 1,5 timme. Längd på vandring: 1,5-2 km.
Fika: Serveras innan vandringen på Karlstad CCC.
Samling: Utanför Karlstad CCC entré: kl 15.20

Max antal: 80 personer fördelat på 2 grupper.

  

 

Konsthallen Sandgrund Lars Lerin – guidad visning

Anrika dansrestaurangen Sandgrund är hem för konstnären Lars Lerins målningar. Här visas hans bilder från Lofoten, Mellanöstern, Amerika och Munkfors. HSB-längor, fåglar, nöjesfält och vidsträckta vidder. Lars Lerin fångar både det nära och det mer avlägsna i sina bilder.
Lars Lerin är född 1954 i Munkfors. Han studerade vid Gerlesborgsskolan 1974-75 och vid Valands konsthögskola i Göteborg 1980-84. Lars Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellister och har ställt ut i såväl samlings- som separat- utställningar på gallerier och museer i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Färöarna, Island, Norge, Tyskland, USA. Är representerad i kommuner, landsting och på muséer i såväl Sverige som Norge.

Tid: 15.30-16.15 för visningen, därefter fri tid till 16.30 då konsthallen stänger för dagen.
Fika: Serveras innan promenad till Konsthallen på Karlstad CCC.
Samling: Utanför Karlstad CCC entré: kl 15.15. Gemensam promenad till konsthallen, ca 10 minuter.

Max antal: 30 personer

  
  Upphovsrätt Lars Lerin