Förinspelade föreläsningar

Uppdateras fortlöpande
 

 

Mikael Wiberg
Lärande i dagens nätverkssamhälle - 5 trender och 5 vägar framåt

Mikael Wiberg är professor i informatik vid Umeå universitet. Under de senaste 20 åren har han bedrivit forskning om vårt framväxande interaktionssamhälle.

När läroböcker ställs mot wikipedia, när SVT ställs mot TikTok, och när läraren ställs mot kompisen - där skapas en ny dynamik. Redan år 1996 lanserade Manuel Castells begreppet ”nätverkssamhället” som ett sätt att beskriva hur digital teknik och nya framväxande kommunikationsmönster är nära sammanvävda, och hur detta i grunden förändrar hur vi relaterar till varandra. Idag möter traditionella former för lärande - inkluderat lärare, undervisning, och läroböcker - nya framväxande former, från nya informationskällor till misinformation, propaganda och fake news som skapas, delas och snabbt når spridning. Även lärandets hierarkier förändras. Från ett "en till många" lärande, till en situation där "många lär från många” växter nu snabbt fram. I kollektiva lärprocesser, i distributerade lärprocesser, och i lärande där navigering krävs mellan vad som är sant och troligt mot vad som kan vara vilseledande ställs nya krav på såväl de som lär ut, som på de som söker lära.  I detta föredrag kommer jag beskriva denna utveckling, samt ge 5 uppslag för hur man kan arbeta vidare med lärandeprocesser i vårt samtida, framväxande nätverkssamhälle.

   
     
 

Josephine Savard 
Sexmissbruk – tvångsmässig sexuell beteendestörning

Josephine Savard är psykiater och disputerade 2021 på tvångsmässig sexuell beteendestörning. Hennes forskning fokuserar på behandling av tvångsmässig sexualitet och sexuella avvikelser samt kartlägger bakgrundsfaktorer för dessa tillstånd. Hon är anknuten till Institutionen för klinisk vetenskap.