PROGRAM
ONSDAG

 
 = Livesänd föreläsning. Delta på plats eller följ den livesända föreläsningen på distans.
ONSDAG 2 november
09.00
Brashörnan
Välkommen
Registrering för dig som inte registrerades på tisdagen
  Parallella spår 09.30 - 11.00
49. Idrott 08.30 - 14.30
Idrott
Se eget program under fliken Program - Idrott
27. Kemi
Nat.D.410
Hur blir vi kvitt superstabila “evighetskemikalier” - Stina Jansson
En föreläsning om PFAS-ämnen, de produkter de finns i, och utmaningarna vi ställs inför när dessa hamnar i avfall som ska återvinnas eller förbrännas.
Ingenting varar för evigt… Utom möjligen PFAS, per- och polyfluorerade alkylsubstanser, vilket är ett samlingsnamn för en grupp kemiska ämnen som ibland kallas ’evighetskemikalier’. De har fått stor uppmärksamhet de senaste åren, pga sin giftighet och stora spridning i miljön. 

PFAS-ämnena är en stor och komplex grupp på mer än 4700 identifierade ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället. De består alla av en kolkedja där väteatomerna är helt eller delvis utbytta mot fluoratomer, och just bindningen mellan kol och fluor är en av de starkaste kemiska bindningar man känner till vilket gör PFAS-ämnena extremt stabila och persistenta i miljön. Dessutom har ämnen med många C-F-bindningar speciella egenskaper, som att avvisa vatten, fett, olja och smuts, vilket har gjort dem otroligt populära i en lång rad olika produkter, exv i förpackningar, köksutrustning, kosmetika, rengöringsprodukter och textilier.
Det görs mycket för att fasa ut PFAS-ämnena, men det är en process som kommer att ta lång tid, och i vilket fall har vi redan mycket PFAS som cirkulerar omkring oss. Till slut hamnar naturligtvis PFAS-innehållande produkter som når slutet av sin livslängd i materialåtervinning eller avfallsförbränning. Eftersom PFAS-ämnena är så stabila finns det anledning att befara att de inte bryts ner i förbränningsprocessen, eller i alla fall att de bara delvis bryts sönder. De få nedbrytningsstudier som gjorts har visat att det finns risk att mycket potenta fluorerade växthusgaser kan bildas, så kanske skapar vi ytterligare problem när vi försöker lösa ett annat?

Evighetskemikaliernas öde i våra avfallsprocesser är en viktig nöt att knäcka både för oss och för framtida generationer. Om det handlar den här föreläsningen, och lite till
 
PFAS i skidvalla – vad är problemet? - Patrik Andersson
Kemikalier med fluor, PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser), har varit omdebatterade under lång tid på grund av risk för effekter i miljön och människa. Larmen har duggat tätt under senare år och inte minst kontaminerat dricksvatten i Uppsala, Kallinge men även Arvidsjaur har fått stor uppmärksamhet. Vad är så speciellt med dessa substanser, vilka egenskaper har dem, varför används dem och varför hittas dem på så många platser? Och är de farliga egentligen? Under flera år har dess användning i skidvalla diskuterats och EU har nu infört begränsningar. Redan 2019 togs beslut om att förbjuda dem inom längdåkning och skidskytte men i leden finns oro för fusk, problem med mätmetoder och tillgång på ersättningsprodukter. I detta föredrag djupdyker vi i ämnet och funderar lite på begreppet ”essential use” – vad är egentligen nödvändiga kemikalier i våra liv?
28. Curiosum
Curiosum
Mänsklighetens största nytta: Om hållbarhet, Nobelpriset och samhällets utmaningar (Workshop) - Madelen Bodin
Hur kan världen bli bättre? Vilken vetenskap och vilka upptäckter har stor betydelse i arbetet med de globala hållbarhetsmålen? Vad kan världens ledare göra? Vi arbetar med dessa frågor med utgångspunkt i Nobelmuseets utställning Mänsklighetens största nytta som nu finns på Curiosum. Genom olika teman utforskars de samhällsutmaningar som världen står inför och där vetenskapen bakom Nobelprisen bidrar till lösningar. Workshopen passar alla målgrupper. (max 20 deltagare)
29. Från energi till geometri
Nat.D.440
Bioenergi och målet om 1.5 grader – hur fungerar det? - Nils Skoglund
Rapporter från Förenta Nationernas klimatpanel IPCC lyfter fram vikten av att reducera CO2-emissioner på bred skala för att nå fram till målet om högst 1,5 graders global uppvärmning. Samtidigt lyfts bioenergi med termisk omvandling av biomassa fram som en av de metoder som kan bidra till reducerade utsläpp. Detta trots att levande materia också består av kolmatriser som ger upphov till växthusgaser vid biologisk eller termisk omvandling.

Hur går det här ihop – och hur kopplar det till övriga globala mål om hållbar utveckling?

I detta föredrag diskuteras vad bioenergi är, hur utvecklingen ser ut, vilka utmaningar som är kopplade till inlagring av kol, och hur kontexten ser ut i termer av globala hållbarhetsmål utöver att bekämpa klimatförändringar, exempelvis gällande ekosystem och ekologisk mångfald. 

Geometri – grunden för autonom körning - Sven Rönnbäck
En geometrisk förståelse är en bra grund för konceptet autonom körning.  Denna presentation visar hur geometriska byggstenar, såsom punkter, linjer, cirklar och trianglar, kan användas för att få till självkörande egenskaper, till exempel att en bil kör längs en väg och samtidigt undviker att krocka. Konceptet är relativt intuitivt och går att visa och lära ut genom ritövningar.
30. SO
Nat.D.300
Sovjetunionen och Ryssland 1900-2022: jordfrågan, planekonomin och ledarskapet. - Hans Jörgensen
Sedan mitten av 1800-talet har jordbrukets modernisering utgjort ett centralt problem för Ryssland och Sovjetunionen. Försöken till att skapa bärkraftiga familjejordbruk eller i övrigt produktiva jordbruksenheter har mött många hinder såsom enväldet/politiken, synen på ägandet, det planekonomiska systemet och den den post-sovjetiska omvandlingen efter 1991.     

Nationella val i det gemensamma EU - Magnus Blomgren
Val till den svenska riksdagen betyder också val till beslutande institutioner inom den Europeiska unionen. Det är dock sällan detta uppmärksammas i partiernas sätt att bedriva valrörelse eller medias försök att bevaka debatten. På denna föreläsning problematiseras detta fenomen; vi försöker förstå på vilket sätt de olika politiska nivåerna hänger ihop och analyserar den just genomförda valrörelsen utifrån detta dilemma. 
31. Skolledare
Nat.D.340
10.15-11.00
Skolledares roll i utvecklandet av ett framgångsrikt förstelärarledarskap -  Frida Grimm

I denna föreläsning pratar Frida Grimm om hur skolledare kan stötta förstelärare i sitt ledarskap för lärande. Frågor som behandlas under föreläsningen är: Vad vet vi om förstelärares ledarroll i svenska skolor idag? Vad innebär ett framgångsrikt förstelärarledarskap? Hur kan skolledare tillsammans med lärare och förstelärare utveckla förstelärarledarskap för lärande? 

 
32. Slöjd
L125
Perspektiv på digitala verktyg i slöjd - Sara Adamsson, Niklas Wahlström
Erfarenheter och tankar kring maskiner som laser, 3d printer, fräs och siluette cameo i en slöjdkontext. Sara Adamsson och Niklas Wahlström, textilslöjdslärare respektive trä- och metallslöjdslärare, har jobbat med dekalplotter i sin slöjdundervisning på mellanstadiet. De delar med sig av sina erfarenheter: 
  • Vad kan en dekalplotter bidra med i slöjdämnet? 
  • Hur fungerar det rent praktiskt i undervisningen? 
  • Är en dekalplotter en försvarbar investering?
33. För alla – Ungas mående
Aula Nordica
Psykisk hälsa hos barn och ungdomar – vad kan göras via skolan? - Anneli Ivarsson och Emma Wasara
Psykisk ohälsa är ett utmanande samhällsproblem. På uppdrag av regeringen har SBU kartlagt aktuella program för att främja psykisk hälsa, förebygga psykisk ohälsa och förebygga suicid riktat till barn och ungdomar.  Vad skulle kunna vara användbart för Västerbottens skolor?

Hur kan vi skapa goda lärmiljöer med rörelserikedom som kompass? - Cecilia Edström, Grim Jernudd och Robert Lindberg
Rörelserikedom främjar sociala, tankemässiga, känslomässiga och fysiska färdigheter. 
Vad är rörelserikedom och hur kan det användas för att skapa rörelseupplevelser under skoldagen? 
34. Hälsa
Nat.D.470
INSTÄLLT
Ärftlighet och karies  - Linda Eriksson

Hur mycket av hål i tänderna beror på arv och hur mycket av hålen går att påverka? 

OBS! Börjar 10:15
Hinta - Hälsosamt inträde i arbetslivet - Ingrid Liljelind

Hur väljer man rätt väg – med tanke på sin hälsa? Vi pratar om medicinska aspekter vid elevens val av utbildning och yrke, exempelvis rent lagliga delar såsom ”Får jag arbeta som billackerare fast jag har astma?” Men även om arbetsmiljö generellt och hur man får ett hållbart arbetsliv, exempelvis ”Vad ska jag tänka på i fysiskt tunga yrken för att inte bli sjuk?”. Vi beskriver även hur vi arbetar med dessa frågor nationellt riktat till skolan.
35. Språk
Rum för lärande
Education for Sustainable Development and the Swedish and English classrooms (Workshop) - Mai Trang Vu och Hampus Holm 
This workshop presents some contemporary interpretations and concretisations of Education for Sustainable Development (ESD), and suggests ways how teachers, using critical pedagogy perspectives, may incorporate ESD in their teaching. Participants will be discussing examples of how language lessons can be linked to ESD, sharing experiences working with ESD, and relating the possibilities of integrating ESD to your own teaching contexts. The workshop (conducted in both English and Swedish) will be connected with the Swedish and English subjects, but it could also benefit teachers of other languages.
36. Språk
Hum.G.233 
L1/L2 skrivande och självskattad skrivförmåga hos gymnasieelever med lässvårigheter - Pär Sehlström
Per kommer att presentera sina forskningsresultat om skriven textkvalitet och självskattad förmåga i skrivande (self-efficacy for writing) hos gymnasieelever med lässvårigheter. Även tips, gärna i dialogform, hur man konkret kan stötta elever i sitt skrivande bland annat genom användning av self-efficacy for writing, dvs. elevens eget perspektiv på sitt skrivande som kompletterande källa för läraren vid feedback och feedforward.

Du français aux créoles et des créoles au français – enseigner les allers et retours de l’interculturalité - Florence Sisask
Dans le cadre d’un échange Linnaeus-Palme avec l’université des Seychelles qui a duré plusieurs années, elle a également enseigné dans la formation des enseignants régie par l’université de la Réunion et participé au XVIe colloque international des études créoles tenu à Anse Royale, Mahé, Seychelles en 2018. Cette incursion en créolité a donné lieu à une réflexion sur la langue et la culture française et les apports de l’interculturalité.
37. Språk
Hum.G.231
Uttalsundervisning inom sfi. - Annika Norlund Shaswar
Denna föreläsning handlar om uttalsundervisning inom sfi och är främst inriktad mot studieväg 1, dvs. för vuxna med kort tidigare skolgång. 

Von der Regel zur Sprache – oder umgekehrt? (Workshop) - Ingela Valfridsson
Eine eher induktive Arbeitsweise mit Grammatik fördert nicht nur das Vermögen zur Sprachanalyse und die metasprachliche Bewusstheit – sie macht auch mehr Spaß. 
11.00
Lunch
  Parallella spår 12.30-14.00
38. Kemi
Nat.D.410
Antibiotikaresistens – har tåget gått? - Fredrik Almqvist
Allt mer utbredd antibiotikaresistens har gjort att WHO nu klassar detta problem lika allvarligt som klimathotet. Vid nästan alla typer av mer avancerad sjukvård, till exempel kirurgiska ingrepp eller behandling av cancer, hotar bakterieinfektioner runt hörnet. Om den antibiotika vi har i dag inte fungerar längre kommer det att få enorma konsekvenser för den vård vi kan ge på våra sjukhus. Fredrik Almqvists forskargrupp har i samarbete med flera andra grupper runt om i världen studerat nya alternativ till dagens antibiotika. Bland annat har de utvecklat nya föreningar som inte dödar bakterien men i stället förstör dess förmåga att infektera och starta en infektion. De har också tillsammans med forskare i USA upptäckt substanser som gör tuberkulosbakterien känsligare för antibiotika igen, vilket kan leda till mycket effektivare behandlingar i framtiden. Föreläsningen kommer handla om antibiotikaresistens generellt samt vägen till dessa upptäckter.
 
Hur gör bakterier? - Karina Persson
I takt med att hotet om antibiotikaresistens växer blir det allt viktigare att förstå hur bakterier egentligen fungerar och vilka mekanismer de använder för att infektera oss. Ett viktigt steg i att sätta i gång en infektion är att bakterien fäster till andra bakterier och celler. Den förmågan är beroende av de molekyler som sitter exponerade på bakteriens yta, främst kolhydrater och proteiner. Med hjälp av röntgenkristallografi och elektronmikroskopi har vi kartlagt struktur och funktion av ett flertal bakteriella ytproteiner. Med samma teknik har vi också studerat tre proteiner som utsöndras genom kolerabakteriens flagell, varpå de bildar ett trepartstoxin som sticker hål på värdcellens membran. Generellt sett kan kunskap om proteiners struktur på atomär nivå komma till användning när nya läkemedel ska tas fram för att avväpna patogena bakterier. 
39. Curiosum
Curiosum
Space escape (Workshop) - Madelen Bodin
Space Escape är ett rymningsspel (typ ”escape room”) med fokus på matematik och fysik. Aktiviteten visar hur ett scenario med olika problemslösningsuppdrag kan byggas upp till en spännande och lärande aktivitet. Detta scenario är hämtat från den verkliga historien om Apollo 13, en av månfärderna, som spelas upp för deltagarna som är besättningen på denna expedition vars enda mål nu är att ta sig hem till jorden vid liv. Deltagarna ska under tidspress försöka klara sex uppdrag av olika karaktär. Varje uppdrag resulterar i en kod som behövs för att ta sig ut när tiden blir knapp. Uppdragen har fokus på matematik och astronomi. Under workshopen diskuteras olika aspekter av genomföra aktiviteter i klassrummet som stimulerar intresse och problemlösningsförmåga. I mån av tid avslutas workshopen med en föreställning i domteatern.
Workshopen passar alla målgrupper. (max 20 deltagare)
40. Från biologiska klockor till Big Bang
Nat.D.440
Epigeniska klockor – modellering av biomarkörer för att mäta och förutse biologiskt åldrande - Ludvig Lizana
En människas biologiska ålder är inte nödvändigtvis den samma som tiden som passerat från födseln. Den ändras med sjukdomstillstånd och livsstil, och ökar med olika hastighet under en människas liv. För att uppskatta en persons biologiska ålder använder forskare så kallade epigenetiska klockor.  Dessa klockor är enkla att använda – det räcker med ett blodprov –men tolkningen av resultaten bygger på statistiska samband. Även om det är tillräckligt för att uppskatta en människas biologiska ålder är dagens klockor inte redo att kunna användas till att föreslå livsstilsförändringar som kan bromsa (eller vända) en persons biologiska åldrande. För det krävs en bättre förståelse för de grundläggande orsakssambanden. Det Ludvig Lizanas projekt handlar om att förstå molekylära mekanismer bakom åldrande med hjälp av matematisk modellering och simulering. Han kommer berätta om grunderna bakom epigenetiska klockor och hur man som teoretisk fysiker kan komma med verifierbara förutsägelser med hjälp av matematisk modellering och simulering.
 
Från Big bang till i dag – hur vi beskriver universums utveckling med matematik - Philip Semrén 
En av våra största existentiella frågor handlar om hur vårt universum har utvecklats för att komma till där vi är i dag. I detta föredrag kommer Philip Semrén att ge en kort introduktion till hur vi kan använda Einsteins allmänna relativitetsteori för att beskriva universums utveckling på en stor skala. Sådana beskrivningar har använts med stor framgång, men vissa mysterier kvarstår.  Ett av dessa mysterier handlar om observationer av storskaliga magnetfält som ingen vet var de kommer från. För att lösa mysteriet är det därför intressant att studera hur magnetfält har utvecklats under universums historia, vilket var en del i motiveringen för ett av våra senaste arbeten. Avslutningsvis kommer föredraget att handla om detta arbete, där den forskargrupp han ingår i bland annat studerade hur elektromagnetiska fält interagerar med gravitationsvågor.
41. Digitalisering
Nat.D.300
INSTÄLLD
OBS! 12.30-13.15
Fjärr och distansundervisning i grund och gymnasieskola, är det framtiden - J Ola Lindberg
I föreläsningen kommer jag att beröra fjärr och distansundervisning så som det förekommit före och under Covid-pandemin, och några av de lärdomar om undervisningsformen som kan göras av den nödundervisning som förekommit.
42. Slöjd
L214
Kreativ textilfärgning (Workshop) - Lena Liljemark
Workshopen vänder sig till dig som jobbar inom grundskolan kanske som textillärare. På ett enkelt och lekfullt sätt kommer vi att färga bomullstyger med hjälp av olika metoder och tekniker, vi använder textiltrycksfärger på ett nytt sätt. Målet är att skapa egna uttryck på tyg som kan arbetas vidare med inom lappteknik.
43. SO
Aula Nordica
Kriget i Ukraina ­– när historien vände - Martin Hårdstedt
Den 24 februari 2022 föreföll historien ta en ny riktning. I ett slag förändrades många av de säkerhetspolitiska förutsättningarna i Europa. Rysslands anfall på Ukraina väcker många frågor. I min föreläsning kommer jag att ge en bakgrund till konflikten och diskutera krigföringens förutsättningar utifrån ett antal historiska paralleller. Kan historien hjälpa oss att förstå?

Sverige och NATO - Jacob Stridsman
I maj 2022 har regeringen, med brett stöd i riksdagen, lämnat in ansökan om svenskt NATO-medlemskap. Därmed tycks vad som ibland brukar beskrivas som en mer än 200-årig neutralitetstradition definitivt ha övergetts. I min föreläsning kommer jag att ge perspektiv på beslutet genom att skildra Sveriges förhållande till NATO över tid. 

44. För alla – Ungas mående
Nat.D.480
Tobaks- och nikotinprodukters förföriska utveckling - Jeanette Carlsson och Gabriella Sjöström Green
Tobaks- och nikotinprodukter marknadsförs flitigt via sociala medier och film. Barn och unga lockas med fruktiga goda smaker. Både barn och vuxna behöver rustas med kunskap för att fatta bra beslut. Hur kan skolan agera?

Är spel på dator och telefon alltid av ondo? Gabriella Sjöström Green Jeanette Carlsson och Emma Wasara 
Många barn och unga spenderar mycket tid på spel. Hur påverkar det skolarbete och inlärning? Kan det vara både bra och dåligt? Hur pratar vi om det? Hur kan skolan agera? Vi delar kunskap och erfarenheter med varandra och avslutar med en introduktion till motiverande samtal (MI).
45. Hälsa
Nat.D.470
Ung och ont i huvudet – Katarina Tomic
Vart fjärde svenskt skolbarn har ofta ont i huvudet. Detta påverkar både skolprestationer och fritidsaktiviteter, följden blir sänkt livskvalitet. Föräldrar, skola och vården har alla en viktig roll med att hjälpa.

Virus och lärdomar från pandemin - Niklas Arnberg
Hur effektivt var det mot covid med handtvätt och distansundervisning? Kan vi till nästa gång ha medicin som inte bara förebygger en pandemi utan också faktiskt tar kål på viruset? 
46. Läxor
Nat.D.210
Att utforma läxor på ett likvärdigt sätt - Skolforskningsinstitutet - Pontus Wallin och Max Strandberg
Skolforskningsinstitutet presenterar aktuell forskning om hur lärare kan utforma läxor som bidrar till likvärdiga förutsättningar för elevers lärande. Forskningssammanställningen visar att val av läxa, syftet med läxan, anpassningar, vikten av samarbete med vårdnadshavare och en god uppfattning om elevers olika resurser i hemmet är några av de aspekter som kan påverka likvärdigheten
47. Språk
Rum för lärande
Skrivdidaktik – vad kan det vara? (Workshop) - Eva Lindgren
I denna workshop presenteras och diskuteras några resultat från det nyligen avslutade forskningsprojektet ”Skrivande som näring för demokratin”. Utifrån detta diskuteras vad skrivdidaktik egentligen kan vara. 
48. Språk
Hum.G.233 
Material för och undervisning i nationella minoritetsspråk (Workshop) - Anders Emanulesson och Mervi Erkheikki
Brist på lämpligt undervisningsmaterial för undervisning i de nationella minoritetsspråken är ett faktum. Hur hanterar lärarna detta? I workshoppen finns möjlighet att dela med sig av både material och erfarenheter.   

Bjuder läromedlen i spanska in till fria, betydelseinriktade aktiviteter? (Workshop) -  Christiane Engman
I denna workshop presenteras en nyligen genomförd analys av vilken typ av uppgifter och övningar som finns i några av de mest använda läromedlen i spanska för grundskolan. Analysen visar att styrda, skriftliga strukturövningar är den vanligaste typen vilket inte stämmer överens med styrdokumenten. Utifrån dessa diskuteras hur friare, både muntliga och skriftliga aktiviteter kan se ut och hur läraren kan anpassa aktiviteterna som redan finns i läroböckerna för att uppmuntra kommunikationen.

Workshopen ges på engelska för att välkomna även lärare i engelska och andra moderna språk som känner igen problematiken och som vill få verktyg för att anpassa sina läroböcker till en mer kommunikativ undervisning.
14.00 Paus -  Fika
 
Avslutning: Kunskapsveckan 14.30-16.00
14.30
Aula Nordica
Gemensam föreläsning 
ULF - en väg för lärare och forskare att berika varandras verksamheter - Elisabet Nihlfors, Karin Hermansson
  • Elisabet Nihlfors, professor Uppsala universitet, är ordförande för ULF:s nationella grupp som nu tar fram förslag till avtal som ska möjliggöra att ULF permanentas. 
  • Karin Hermansson, VD för Ifous är vice ordförande för ULF:s nationella grupp.

Det ska vara självklart för skolor och universitet att samarbeta kring forskning. Lika självklart är det att lärare och förskollärare ska bidrar till sin egen kunskapsproduktion. Det menar Elisabet Nilhfors och Karin Hermansson som under föreläsningen kommer berätta mer om ULF – ett samarbete mellan universitet, huvudmän och skolor på nationell, regional och lokal nivå.

Hör dem berätta om vad vi lärt oss av de senaste sex årens ULF-samarbeten - och möjliga vägar framåt.  De lyfter också sådant som är viktigt för att skapa långsiktiga och hållbara samarbeten som är till nytta för alla parter.

ULF är ett regeringsuppdrag som handlar om att utveckla och pröva långsiktiga samverkansmodeller, exempelvis att forskare och lärare bedriver utvecklings- och/eller forskningsprojekt tillsammans. ULF handlar om att bygga upp infrastrukturer för samverkan, som exempelvis att göra det möjligt för studenter redan under lärarutbildningen att delta i olika forskningsmiljöer och följa en forskningsprocess både i en skola och inom akademin. Försöksverksamheten avslutades 2022 och uppdraget nu är att fortsätta utvecklingen genom att fler huvudmän skriver ULF-avtal och samtidigt förbereda övergången till en permanent organisation.

Panelsamtal

  • Karin Hermansson, VD för Ifous
  • Elisabet Nihlfors, professor Uppsala universitet
  • Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet
  • Eva Lindgren, forskare vid Umeå universitet
  • Thomas Berglund,  R10, Region Västerbotten, strateg för näringsliv och utbildning
  • Veronika Tängdén, Lärare, Vännäs kommun

Under panelsamtalet kommer vi bland annat att diskutera vad som krävs för att skolhuvudmän och lärosäten ska kunna skapa en gemensam och långsiktig samverkan. Vi kommer att prata om hur alla parter kan involveras och hur skapar vi förutsättningar för ett kontinuerligt forskningsarbete som gynnar skolutveckling. Självklart kommet vi att diskutera vad vi menar med samverkan och berätta om erfarenheter från genomförda samarbeten.


Moderator: Ola Nilsson

 
16.00
Slut för dagen