FÖRELÄSARE 
TISDAG
 

    INLEDNING
 

Bert Jonsson
Vadå strategi!  Räcker det inte att jag har läst texten?

Bert Jonsson är professor i beteendevetenskapliga mätningar samt docent i psykologi och har under de senaste tolv åren intresserat sig för betydelser av inlärningsstrategier och individuella skillnader. Ett intresse som inbegriper både beteende och hjärnavbildningsstudier och generat både vetenskapliga- och populärvetenskapliga publikationer.

     
 

Jessica K Ljungberg
Hjärnträning för ett långt och friskt liv

Professor Jessica K. Ljungberg är ämnesföreträdare för forskningsämnet teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet. Under de senaste 20 åren så har hon bedrivit forskning inom många olika områden. Bredden i hennes forskning visar sig i frågor som omfattar till exempel hjärnträning och hälsosamt åldrande, koncentration och uppmärksamhet, människors kognitiva förmågor kopplade till  yrkesval, ADHD, datorspelberoende, livslångt lärande, stress och flerspråkighet.

 
 
1. MATEMATIK
 
Klas Markström
Hur kan vi välja?


Klas Markström är professor vid Institutionen för matematik och matematisk statistik vid Umeå universitet.
klas.markstrom@umu.se
 
 
 
 
Victor Falgas Ravry
Finding order in chaos

Victor Falgas-Ravry är docent i matematik vid Umeå universitet och forskar inom kombinatorik, grafteori och sannolikhetslära.
victor.falgas-ravry@umu.se
 
 
2. MARIN VETENSKAP
 
Jerker Fick 
Från toan till havet

Jerker Fick är lektor i kemi vid Umeå universitet. I hans forskargrupp studeras dels hur läkemedelsrester sprids ut i miljön och deras effekter där, dels metoder för att rena avloppsvatten.
jerker.fick@umu.se
 
 
 
 
Mats Tysklind
Är havet giftigt?


Mats Tysklind är professor i miljökemi vid Umeå universitet. Han forskar om miljögifters förekomst och öde i miljön. Speciellt studerar han miljögifter i Östersjön. Föredraget kommer att med exempel beskriva samband som styr spridning av kemikalier i miljön och speciellt till våra hav. Föredraget vill också diskutera möjliga lösningar.  
 
 
3. CURIOSUM
 
Stefan Johansson
Kreativ kodning 

Stefan Johansson är forskare på institutionen för datavetenskap. Hans område är visualisering och datorspelutveckling och är även medarbetare på Curiosum.
stefan.johansson@umu.se
 
 
 
4. UNDERVISA I NATURVETENSKAP
 
Frithiof Theens
Inte-bara-Teknikåttan

Frithjof Theens är lektor på Institutionen för Naturvetenskapernas och matematikens Didaktik (NMD) vid Umeå universitet. Han har ett förflutet som högstadie- och gymnasielärare i fysik och matematik och jobbar nu inom lärarutbildningen. Dessutom är han Umeå universitets representant i expertgruppen som tar fram frågorna till Teknikåttan.
frithiof.theens@umu.se
 
 
 
 
Daniel Bergner
Teknikhistoria med digitala verktyg


Daniel Bergner
Daniel Bergner är universitetsadjunkt vid Umeå universitet. Han har 20 års erfarenhet av att arbeta som lärare i grundskolan. På universitetet undervisar han i matematik och teknik inom grundlärarprogrammen.
daniel.bergner@umu.se
 
Kerstin Larsson
Kerstin Larsson är adjunkt vid NMD, vid Umeå universitet. Hon har undervisat i grundskolan i närmare 25 år och arbetar sedan hösten 2021 med undervisning inom bland annat matematik och naturvetenskap på grundlärarprogrammen. 
kerstin.larsson@umu.se 
 
 
5. FÖR ALLA - FRÅN PLATTFORMARS GEMENSKAP TILL LIKA VILLKOR FÖR NYANLÄNDA
 
Moa Eriksson Krutrök
En algoritmisk närhet - Plattformarnas roll för gemenskapsbyggande på TikTok 

Moa Eriksson Krutrök är fil. doktor i sociologi och lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet. Hon forskar på hur sociala medier används i samband med kriser, med fokus på diskurser kring trauma, sorg och social resiliens. Hennes forskning inkluderar både visuella och textuella delarna av sådana diskurser, och hur det kan se ut på olika sociala medier, som Twitter och TikTok. 
 
 
 
 
Ulrika Schmauch
Jämställdhet, förtryck och/eller själv-bestämmande? – berättelser om nyanlända elever 

Ulrika Schmauch är lektor i sociologi vid Umeå universitetet. Hennes forskning fokuserar på ojämlikhet och makt, ofta i relation till organisationsfrågor, plats och ras/etnicitet. Hon deltar för närvarande i två projekt där hon studerar hur likavillkorsarbete bedrivs i svenska skolor respektive hur arbetsvillkoren för flyktingmottagare och integrationsarbetare ser ut i glesbygdskommuner. Hon är dessutom programsamordnare för Sociologiprogrammet och undervisar om social kategorisering, diskriminering, genus och kvalitativa metoder.
 
 
6. KOST
 
Cecilia Olsson
Är skollunchen i otakt med förväntningar och intentioner?

Cecilia Olsson är docent i kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet. Nutritionist och dietist med lång erfarenhet av kliniskt arbete och högskoleutbildning. Forskning fokuserad på måltider som serveras inom skola och äldreomsorg i ett samhälls-, hälso-, och utbildningsvetenskapligt perspektiv.
 
 
7. INTERNATIONALISERING I SKOLAN
 
Ingrid Svensson, Helena Gradin och Helena Johnsson
Att möta världen (Workshop)

Ingrid Svensson
Ingrid Svensson jobbar som enhetschef vid International Office. Hon har deltagit i som lärare i undervisningen om internationalisering på högskolepedagogiska kurser och för högskolepedagogiska.  utvecklare. Ingrid har tidigare jobbat som lektor och studierektor i statistik och som utbildningsledare vid SLU.
 
Helena Gradin
Helena Gradin är biträdande enhetschef vid Umeå universitets International Office och har mångårig erfarenhet av att arbeta med internationalisering. Hon har själv också tillbringat ett år som utbytesstudent i Tyskland.
 
Helena Johnsson
Helena Johnsson arbetar som internationell koordinator vid Umeå Universitet. Under många år har hon arbetat som språklärare i grundskolan. Hon har både studerat och arbetat i Österrike samt engagerat sig i olika typer av internationaliseringsprojekt under sin tid som lärare, allt från studieresor med elever till lärarutbyte.
 
 
8. SLÖJD
 
Martin Flood
Vem definierar Slöjden - om slöjd-ämnets innehåll, form och utveckling 

Martin Flood har arbetat med lärarutbildning vid Umeå universitet sedan 2010 och arbetar sedan två år tillbaka med sin avhandling om policy och diskurser inom den svenska slöjdlärarutbildningen. Syftet med avhandlingen är att beskriva, jämföra och analysera under vilka förutsättningar landets fyra slöjdlärarutbildningar verkar samt hur de förhåller sig till och konkretiserar sitt uppdrag.
 
 
 
9. SKOLUTVECKLING/FÖR ALLA
 
Ulrika Bergmark, Anna Kassfeldt, Stina Westerlund, Sara Viklund, Christina Wiklund, Linda Vikström 
Vetenskaplighet är som en muskel som behöver regelbunden träning” – ett FoU-teams strategiska och konkreta arbete med forskning och utveckling i skolan 

Ulrika Bergmark
Piteå kommun/Luleå tekniska universitet
  Anna Kassfeldt
Piteå kommun 
 
Stina Westerlund
Umeå universitet (ansvarig*)

*stina.westerlund@umu.se
  Sara Viklund
Piteå Kommun 
  Christina Wiklund
Piteå Kommun
  Linda Vikström
Piteå Kommun
 
 
10. HÄLSA
 
Ingvar Bergdahl och Martin Andersson
Arbetet, miljön, hälsan och döden

Ingvar Bergdahl
Docent inom arbets- och miljömedicin. Ger en kort överblick med fokus på folkhälsa.
  Martin Andersson
Docent inom arbets- och miljömedicin. Ger en kort överblick med fokus på folkhälsa.
 
 
 
 
INSTÄLLT
Christian Schyllert

Astma och Social status

Christian Schyllert är medicine doktor och anknuten till Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin. 
 
 
11. BILD
 
Bildmuseet - Denise Mångsén och Karin Jonsson
Samtidskonst som läranderesurs (Visning och kreativ inspirationsworkshop) 

Bildmuseet i Umeå är ett av landets största och mest renommerade konsthallar för internationell samtidskonst. I linje med nationella och internationella trender där samtidskonstens pedagogiska potential diskuteras, har museet fokuserat på att successivt utveckla sin pedagogiska verksamhet kring utställningarna. Bildmuseets pedagogiska program riktar sig till alla åldersgrupper och är kostnadsfritt. 
Läs mer om vad du som lärare kan ta del av: https://www.bildmuseet.umu.se/skola/ 
 
Denise Mångsén
Konstpedagog, Bildmuseet 
denise.mangsen@bildmuseet.umu.se
  Karin Jonsson
Konstpedagog, Bildmuseet 
karin.jonsson@bildmuseet.umu.se 
 
 
12. MUSEUM
 
Anna Sténs, Maine Wallentinson, Karin Holmgren, m.fl.
Museum och arkiv som resurs för skolan
 
 
13. SPRÅK
 
Karyn Sandström
Picture book read alouds to develop young learners’ English vocabulary (workshop)
 
 
14. FÖR ALLA
 
Anna-Lill Drugge
Sápmi i skolan (workshop)

Anna-Lill Drugge är universitetslektor i samiska studier. I sin forskning undersöker hon bl.a. frågor om genus och makt i det samiska samhället. Hon har också varit med i utvecklingen av kursen Fatta Sápmi!
 
 
16. MATEMATIK
 
Lars-Daniel Öhman
Kan man räkna ut allt?
Prova på det omöjliga!


Lars-Daniel Öhman är docent i matematik vid Umeå universitet. Hans forskning i matematik ligger inom området diskret matematik, men han är även intresserad av gränslandet mellan matematik och filosofi samt matematikdidaktiska frågor.
lars-daniel.ohman@umu.se
 
 
17. MARIN VETENSKAP
 
Agneta Andersson
Hur påverkas havet av klimatförändringar?

Agneta Andersson är professor i marin ekologi vid Umeå universitet och koordinator för det marina strategiska forskningsprogrammet EcoChange (”Ecosystem dynamics in the Baltic Sea in a climate change perspective”). Programmet är ett samarbete mellan Umeå universitet och Linnéuniversitetet samt andra lärosäten i Sverige. EcoChange bedriver forskning kring vilka ekologiska konsekvenser klimatförändringar får i Östersjön – från molekyler till fisk.
agneta.andersson@umu.se
 
 
 
 
Johan Wikner
För mycket av det goda

Johan Wikner är professor i ekologi och har arbetat inom Havsmiljöinstitutet under ett par årtionden, och är tidigare föreståndare för Umeå marina forskningscentrum. Under många år har han därigenom bidragit till tillståndsbedömningar av havsmiljön. Forskningen inriktar sig på att förstå regleringen av syrekonsumtion och samband med övergödningssymptom. Där är bland annat bakterieplankton en viktig organismgrupp.
 
 
18. UNDERVISA I NATURVETENSKAP
 
Kerstin Larsson, Daniel Bergner
Bygga och konstruera med 4D Frame Super
Escape room i undervisningen; analogt, digitalt och digilog


Daniel Bergner
Daniel Bergner är universitetsadjunkt vid Umeå universitet. Han har 20 års erfarenhet av att arbeta som lärare i grundskolan. På universitetet undervisar han i matematik och teknik inom grundlärarprogrammen.
daniel.bergner@umu.se
 
Kerstin Larsson
Kerstin Larsson är adjunkt vid NMD, vid Umeå universitet. Hon har undervisat i grundskolan i närmare 25 år och arbetar sedan hösten 2021 med undervisning inom bland annat matematik och naturvetenskap på grundlärarprogrammen. 
kerstin.larsson@umu.se 
 
 
19. SO
 
Carina Keskitalo
Civilsäkerhet som klimatanpassning? Klimatanpassningsrådets rapport till regeringen 2022
 
Carina Keskitalo är professor i statsvetenskap vid institutionen för geografi, Umeå universitet. Hon är vice ordförande i det nationella klimatanpassningsrådet.  
 
 
 
 
Dzenan Sahovic
Att förstå och förklara ett krig. Rysslands invasion av Ukraina på (minst) 15 olika sätt. 
 
Dzenan Sahovic är docent i statsvetenskap och ansvarig för institutionens mastersprogram i krishantering och fredsbyggande. Hans forskargärning handlar mest om internationellt fredsbyggande på Balkan.  
 
 
20. KOST
 
Sarah Persson och Linda Berggren
Födoämnesöverkänslighet - Workshop
 
Sarah Persson
Sarah Persson, utbildad dietist med yrkeserfarenhet från primärvård. Nu doktorand inom Kost och måltidsvetenskap med inriktning på e-hälsa. Undervisar vid institutionen för Kost och måltidsvetenskap inom ämnen så som näringslära, folkhälsa och födoämnesöverkänslighet. 
  Linda Berggren
Linda Berggren, filosofie doktor i kost och måltidsvetenskap och utbildad lärare i Hem- och konsumentkunskap. Undervisar främst blivande lärare i Hem- och konsumentkunskap.
 
 
21. FÖR ALLA
 
Monica Diehl och Ron Mahieu
Didaktik – lärares yrkesspecifika kunskapsområde

Monica Diehl
Monika Diehl undervisar framför allt på lärarutbildningen. Monika forskar om frågor som rör lärande och undervisning i grundskolan, och intresserar sig också för lärarstudenters skrivande och lärande.

 
  Ron Mahieu
Ron Mahieu arbetar som lektor vid TUV, främst inom olika lärarutbildningsprogram och SYV-programmet. Rons forskningsintressen är, bland annat, policy och kopplingen mellan utbildning och arbetslivet.
 
 
 
 
Jonathan Wedman
De nya betygskriterierna – Vad har ändrats och hur undviker du att ställa för höga krav på dina elever?

Jonathan Wedman är excellent lärare, forskare och lektor i beteendevetenskapliga mätningar vid Umeå universitet. Med en förkärlek för provkonstruktion och psykometri är han specialiserad på bedömning i en utbildningskontext. Hans forskning berör framför allt kvalitetsgranskning av storskaliga mätningar, och då särskilt högskoleprovet. I sin undervisning är han i stället mer praktiknära och fokuserar på att stödja lärare i grundskola, gymnasium och högre utbildning genom att synliggöra och beskriva verktyg, metoder och tillvägagångssätt för en högkvalitativ bedömningspraktik.
jonathan.wedman@umu.se
 
 
22. SLÖJD
 
Ingrid Bergqvist
Hållbar utveckling inom slöjdämnet ur ett historiskt perspektiv

Ingrid Bergqvist  är doktorand inom pedagogiskt arbete vid Estetiska institutionen,  Umeå universitet där mitt intresseområde inom slöjdforskning är slöjdämnet, slöjdundervisning och hållbar utveckling  Jag har en bakgrund som lärare i slöjd och universitetsadjunkt vid  Linköpings universitet där jag undervisar inom lärarutbildning och fristående kurs.  
Ingrid.bergqvist@umu.se
 
 
23. RELIGIONSVETENSKAP
 
Mimmi Norgren Hansson, Johan Eriksson och Niclas Lindström
Religionsdidaktisk forskning – värden, värdegrund och fostran
 
Mimmi Norgren-Hansson
Mimmi Norgren-Hansson är doktorand vid institutionen för idé och samhällsstudier samt affilierad till Umeå centrum för genusstudier. I sitt avhandlingsprojekt intresserar hon sig för omsorgsetik när hon bland annat samlar och analyserar omsorgsberättelser från elever på mellanstadiet.  
 
Johan Eriksson
Johan Eriksson är doktorand i religionsvetenskap. I hans projekt undersöker han Säkerhetspolisens roll i nedstängningar av muslimska friskolor samt hur ideologiskt laddade begrepp som exempelvis ”radikalisering” och ”icke-demokratiska värderingar” används och förstås av Säkerhetspolisen, Skolinspektionen samt de granskade skolorna. Projektet kan vara intressant för besökare på Kunskapsveckan eftersom det problematiserar mötet mellan mänskliga rättigheter och säkerhetsfrågor i en skolkontext.
 
Niclas Lindström
Niclas Lindström är docent och universitetslektor i religionsvetenskap med inriktning mot religionsdidaktik och etik vid Institutionen för idé- och samhällsstudier. 
 
 
24. HÄLSA
 
Erik Hedström
Frakturer bland barn och unga

Erik Hedström är barnkirurg och knuten till Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap.
 
 
 
 
Maria Brohlin
Att driva sjukvård med avancerad cellterapi


Maria Brohlin är universitetslektor med förenad anställning vid Biomedicinsk analytikerprogrammet, Institutionen för klinisk mikrobiologi.
 
 
25. SPRÅK
 
Malin Öberg och Margita Rönngren
Läsförståelsearbete utifrån bilderböcker (workshop)

Malin Öberg och Margita Rönngren är grundskollärare men arbetar nu som adjunkter och undervisar på grundlärarprogrammet i ämnet svenska. Frågor om hur lärare ska kunna utveckla elevernas förmågor att läsa, skriva och samtala är där centrala.
 
Malin Öberg
  Margarita Rönngren
 
 
26. FÖR ALLA
 
Anders Emanulesson och Mervi Erkheikki
Bilden av Sveriges nationella minoriteter i läroböcker (workshop)

Anders Emanuelsson
Anders Emanuelsson är lärare i meänkieli vid Umeå universitet.

 

  Mervi Erkheikki
Mervi Erkheikki är projektsamordnare för meänkieli.