En viktig del av strategisk forum er dialog om retningsvalg knyttet til sentrale temaer i de tre regionale plangrunnlagene.  

Nedenfor ser du en oversikt over og beskrivelse av parallellsesjonene på strategisk forum:

Her finner du også lenke til korte notater som utdyper hvert tema og beskriver hvilket fokus vi vil ha i arbeidet i hver av parallellsesjonene:

 

31. oktober del 1- kl. 15.00-15.55 kan du velge mellom følgende 5 sesjoner:

Energi og grønn omstilling

 Lenke til Pdf

 

Presentasjon fra parallellsesjonen

Temaet omhandler hvordan vi gjennom prioriterte plangrep kan bidra til økt produksjon og bruk av fossilfri energi på en måte som hensyntar natur, miljø og friluftsområder, og samtidig legger til rette for å utnytte verdiskapingspotensialet som ligger i det grønne skiftet.. 

Fullføring og overganger 

Lenke til Pdf

 

Presentasjon fra parallellsesjonen


 

 

Å ha fullført utdanning er en viktig faktor for levevilkår og helse. At flere fullfører utdannelse gir økt sysselsetting og det er god samfunnsøkonomi at folk i arbeidsfør alder er selvforsørgende. Først og fremst skaper det bedre liv for den det gjelder. Derfor er det viktig å iverksette presise tiltak for at flest mulig fullfører videregående skole, spesielt innenfor yrkesfagene og at vi øker gjennomstrømming og fullføring i høyere utdanninger. 

Overganger er en kritisk faktor for fullføring på alle nivå. Vet vi tilstrekkelig om disse? Vi ønsker å se nærmere på overgangene gjennom hele løpet. 

Næringslokalisering i og utenfor tettsteder

Lenke til Pdf

 

Presentasjon fra parallellsesjonen

Temaet dreier seg om hvor nye virksomheter skal lokaliseres, og retter seg først og fremst mot kommuneplanlegging. Hvordan skal vi rigge oss regionalt for å sikre en robust lokal næringsutvikling? Målene gjelder også redusert transportbehov og god arealdisponering, både i og utenfor tettstedene. Godstransport og logistikk er en del av temaet, og krever gode regionale løsninger

God stedsutvikling, bolig og sosial bærekraft

Lenke til Pdf

 

Presentasjon fra parallellsesjonen

De regionale planene skal sikre at menneskelige behov settes i sentrum og at utvikling av byene og tettstedene våre bidrar til sosial rettferdighet og like livssjanser for alle. Vi peker på særlige utfordringer knyttet til tema bolig og boområder, og ønsker innspill på hvordan planene bør innrettes og hvordan kan de spille på lag med kommunenes planer. 

Arealbruk innenfor planetens tålegrenser

Lenke til Pdf

 

Presentasjon fra parallellsesjonen

Viken er en region i vekst, med behov og ønske om lokal utvikling i hele Viken. Hvordan skal vi legge til rette for videre utvikling og samtidig ta hensyn til planetens tålegrense?

 

 

31. oktober del 2- kl. 16.05-17.00 kan du velge mellom følgende 5 sesjoner:

Rettferdig og grønn omstilling

Lenke til Pdf

 

 

Hvordan skal vi sørge for at alle deler av samfunnet får være med i omstillingen til lavutslippsamfunnet, og samtidig sikre at fordeler og ulemper av omstillingsprosessene rammer innbyggerne rettferdig?

 

Livskvalitet og psykisk helse – Hvordan kan barn og unge få det bedre? 

Lenke til Pdf

 

Presentasjon fra parallellsesjonen

Livskvaliteten er god i Norge, men den er skjevt fordelt. Barn og unge er en gruppe som i økende grad kommer dårlig ut. 

Hvordan kan vi snu denne utviklingen? Hva kan regional planlegging bidra med slik at barn og unge får bedre oppvekstsvilkår?

Sirkulære viken 

Lenke til Pdf

 

Presentasjon fra parallellsesjonen

 

 

 

Regional plan for kompetanse og verdiskaping skal sammen med regional plan for areal og mobilitet gi føringer for hvordan Vikensamfunnet kan ta del i omstillingen til sirkulærøkonomi. 

For å oppnå dette må vi få nok kunnskap om sirkulære løsninger til at vi kan foreslå satsningsområder som svarer til behov og mulighetsrommet i de nye fylkene. Dette trenger vi din hjelp til! 

Stikkord er sirkulære verdikjeder, ombruk og gjenbruk, og regional masseforvaltning. 

Kultur og frivillighet i samfunnsutviklingen 

Lenke til Pdf

 

Presentasjon fra parallellsesjonen

Kultur og frivillighet er grunnleggende for livskvalitet, god stedsutvikling og fungerende demokrati. Hvordan kan de regionale  

plangrunnlagene bidra til å løfte utviklingen av kunst og kulturtilbudet og frivillig sektor?

Strandsonen og vannet vårt 

Lenke til Pdf

 

Presentasjon fra parallellsesjonen

 

 

For vannmiljø, kultur-, natur- og friluftsinteresser er utviklingen negativ for kyst og vassdrag med tilhørende strandsone. I regional planstrategi og planprogram er det en rekke mål om å sikre disse verdiene. Fra nasjonalt nivå har det kommet ønske om å stramme in praksis og at kommunene har en enhetlig forvaltningspraksis for å få ti en helhetlig arealbruk ut over kommune grensene. 

Hvordan kan regional plan bidra til å sikre en god, helhetlig og lik forvaltning av strandsonen og vannet vårt

 

1. november del 1- kl 08.30- 09.40 kan du velge mellom følgende 4 sesjoner:

Bærekraftig fritidsbebyggelse

Lenke til Pdf

 

Presentasjon fra parallellsesjonen

Temaet omhandler hvordan vi utvikler fritidsboliger og fritidsboligområder som hensyntar natur- og friluftslivsverdier, miljø og klima. Samtidig skal vi legge til rette for økt økonomisk og sosial bærekraft i kommuner og steder der hyttebygging og reiseliv er en sentral del av verdiFullføring av utdanning og overganger gjennom hele utdanningsløpet og ut i arbeid. skapingen. 

Anstendig, inkluderende og rettferdig arbeidsliv 

Lenke til Pdf

 

Presentasjon fra parallellsesjonen

 

Det er mangel på arbeidskraft i store deler av arbeidslivet samtidig som mange i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet. 

Målgrupper vi ser på er: 

  • Personer med funksjonsnedsettelser 
  • Innvandrere 
  • Unge utenfor utdanning og arbeid 

Kompetansebehov og tilgang på utdanning og annen kompetanseutvikling

Lenke til Pdf

 

Presentasjon fra parallellsesjonen

Samfunnsendringene vil påvirke behovet for kompetanse i nærings- og arbeidslivet. Endringene skjer raskt, og behovet for oppdatert og relevant kompetanse er nødvendig for verdiskaping. Samarbeidet mellom en rekke aktører er nødvendig for å sikre tilgang på relevant utdanning og annen kompetanseutvikling innenfor alle bransjer. 

Arealutvikling i by

Lenke til Pdf

 

Presentasjon fra parallellsesjonen

Temaet dreier seg om hvor og hvordan utbygging bør skje i byområder og presskommuner. Hvordan skaper vi et bærekraftig utbyggingsmønster? Temaet retter seg først og fremst mot kommuneplanlegging men også reguleringsplanlegging.

 

1. november del 2-kl. 09.50-11.00 kan du velge mellom følgende 4 sesjoner:

Mobilitetsknutepunkt og samordning 

Lenke til Pdf

 

Presentasjon fra parallellsesjonen

Hvordan skal knutepunktene i Viken utvikles, hva skal de inneholde og i hvilken grad skal fylket legge føringer for5 utviklingen?  

Samtidig ser vi at det er behov for samordning av de ulike aktørene som kan påvirke utviklingen – statlige aktører, kommuner, transport/mobilitetsaktører, næringsliv og lignende. 

Mangfold og inkludering  

Lenke til Pdf

 

Presentasjon fra parallellsesjonen

God livskvalitet og like muligheter for alle innbyggere er et overordnet mål for Vikensamfunnet. Hvordan kan vi skape et samfunn hvor alle er inkludert, deltar og bidrar med sine ressuerser?

Smart spesialisering 

Lenke til Pdf

 

Presentasjon fra parallellsesjonen

Tema for pågående prosess med smart spesialisering i Viken er bærekraftig vekst, regional innovasjon og næringsutvikling, grønn omstilling, mulige stategier for de nye fylkene etter oppdeling. 

Arealutvikling i bygd 

Lenke til Pdf

 

Presentasjon fra parallellsesjonen

Temaet dreier seg om hvor og hvordan utbygging bør skje i distriktene, og retter seg først og fremst mot kommuneplanlegging, men også reguleringsplanlegging. Målene er de samme som i Viken for øvrig, men i distriktkommuner kan hensynet til befolkningsutvikling veie særlig tungt, sammen med hensyn til lokalsamfunnsutvikling, natur, landskap, primærnæringer og reiseliv.