Föreläsare

Här kommer föreläsarna på Fortbildningsdagarna i Hematologi 2022 att presenteras.

Listan kommer att uppdateras löpande.


Lågmaligna lymfom

     

Eva Kimby

Professor Emerita, specialist i internmedicin och hematologi

Eva Kimby, är Professor Emerita, specialist i internmedicin och hematologi med ett kliniskt och forskningsmässigt intresse med fokus på follikulära lymfom (FL), mantel cell lymfom(MCL), Waldenströms makroglobulinemia (WM) och kronisk lymfatisk leukemia (KLL). Eva är nu pensionerad från Karolinska Universitetssjukhuset och har fått tid att rida i skogen på sin islandshäst samt ta hand om de nio barnbarnen. Hon är fortfarande också aktiv inom utbildning och translationell forskning

 
     

Samtal kring nödvändiga, men ibland svåra områden

     

Mattias Tranberg

Psykolog

Mattias är psykolog och arbetar 60% som doktorand, 40% med utveckling och kursledning för De nödvändiga samtalen, samt en kväll i veckan på en privatmottagning. Han gillar att hugga ved, bor strax utanför Höör med fru och fyra barn mellan 2 och 18 år som hjälps åt att hålla honom på alerten. Mattias forskning kretsar kring kommunikation om allvarlig sjukdom, och undersöker upplevelsen att ge och få dåliga besked från olika perspektiv med både kvalitativa och kvantitativa metoder.

 
     

Meet the expert - Köldhemolys

     

Sigbjørn Berentsen

Klinisk hematolog, dr

Sigbjørn Berentsen er klinisk hematolog, dr. med., tidligere seksjonsoverlege og førsteamanuensis, nå seniorforsker og delvis pensjonist. Han har arbeidet både med benign og malign hematologi og har interessert seg spesielt for autoimmun hemolytisk anemi inkludert kuldeagglutininsykdom. I tillegg til deskriptive studier og oversiktsartikler har han publisert en rekke studier av behandling ved kuldeagglutininsykdom.

 
     

Meet the expert - TTP

     

Alexandros Arvanitakis

Specialist Hematologi

Jag heter Alexandros Arvanitakis och har arbetat som hematolog på Skånes Universitetssjukhus sedan 2008. Jag blev specialist i hematologi 2015 och under senaste åren har varit diagnosansvarig för benign hematologi på SUS. Jag är medlem i nationella PNH-gruppen, TTP-gruppen, talassemi-gruppen, ITP-gruppen mm och trivs bra med de olika uppdragen! Jag har även nära samarbete med koagulationsmottagningen i Malmö, både som koagulationsjour och som doktorand inom det spännande ämnet av hemofili.

 
     

Nationell min Vårdplan Myelom

     

Jennie Jackson

Processledare Hematologi

Presentation uppdateras inom kort

 
     

Hembehandlingar - "Intensiv cytostatikabehandling i hemmet"

     

Cecilia Engberg De Carvalho

Skånes Universitetssjukhus, Lund

Presentation uppdateras inom kort

   
     

Gästföreläsning myeloid genetik 

     

Torsten Haferlach

MLL Munich Leukemia Laboratory

Presentation uppdateras inom kort

   
     

KLL

     

Mattias Mattsson

Överläkare på Hematologen, Akademiska sjukhuset i Uppsala

Överläkare på Hematologen, Akademiska sjukhuset i Uppsala med ett mångårigt intresse både i kliniken och forskningsmässigt för Kronisk lymfatisk leukemi. Medlem i styrgruppen för svenska och nordiska KLL-grupperna och även medlem i ERIC (European Research initiative on CLL). Registerhållare för svenska KLL-registret. Nationell huvudprövare för ett flertal kliniska studier av KLL, både med primärbehandling och recidivbehandling.

 
     

Gen-Etik

     

Martin Höglund

Överläkare på Hematologen, Akademiska sjukhuset i Uppsala

Mångårig överläkare vid hematologen, Akademiska Sjukhuset, Uppsala. Docent i hematologi vid Uppsala Universitet. År 2004-2021 ordförande för Svenska AML-gruppen. Intresserad av frågan hur vi på klokast möjliga sätt ska implementera den avancerade genetiska diagnostiken i vardagshematologin.

 

Eva Hellström Lindberg

Karolinska Institutet

Jag är professor i hematologi vid institutionen för medicin, Huddinge, samt biträdande prefekt sedan 2008. Vidare är jag initiativtagare och chef sedan 2012 för Centrum för Hematologi och Regenerativ medicin (HERM) vid Campus Flemingsberg, en translational forskningsmiljö med fokus på hematologi, regenerativ medicin och immunologi. Jag är även gruppledare vid HERM för Eva Hellström-Lindberg group – Myelodysplastic syndromes.

 
     

AML Nytt Vårdprogram

     

Vladimir Lazarevic

Överläkare på Hematologen, Skånes Universitetssjukhus i Lund

Arbetar som överläkare på Hematologen på Skånes Universitetssjukhus i Lund och är Enhetsansvarig läkare i slutenvården på Hematologi avdelning 3. Ordförande i svenska AML gruppen sedan januari 2020 och är docent i klinisk hematologi på Medicinska fakulteten vid Lunds Universitet.

 

Linda Fogelstrand

Överläkare och docent i klinisk kemi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Linda är överläkare och docent i klinisk kemi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. På Klinisk kemi och Centrum för medicinsk genomik arbetar Linda med hematologisk diagnostik och ansvarar för genetiska analyser inom malign hematologi. I kombination med sin kliniska tjänstgöring driver Linda forskning om högkänsliga analyser av leukemiceller vid akut myeloisk leukemi.

   
     

T-cellen

     

Stina Wickström

Biträdandelektor på institutionen onkologi-patologi, Karolinska Institutet

Jag heter Stina Wickström och är biträdandelektor på institutionen onkologi-patologi, Karolinska Institutet. Mitt fokus är immunterapi med speciellt fokus på adaptiv cell terapi som behandling för solida tumörer. Idag är jag ansvarig forskare för den enda godkända adaptiva cell terapin i Sverige där vi använder patientens egna tumör infiltrerande lymfocyter (T celler från tumören) i kombination med ett terapeutiskt dendritcell cancer vaccin för behandling av patienter med malignt melanom.

 
     

Covid-update

     

Per Ljungman

Professor emeritus i hematologi, Karolinska Institutet Huddinge och överläkare, ME Cellterapi och Allogeneic Stamcellstransplantation, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.

Per Ljungman är professor emeritus i hematologi, Karolinska Institutet Huddinge och överläkare, ME Cellterapi och Allogeneic Stamcellstransplantation, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Han har under många år studerat virusinfektioner och vaccinationer efter allogen stamcellstransplantation de senaste åren inklusive covid-19. Han leder EBMTs Task Force om covid-19 och har skrivit EBMTs rekommendationer kring covid-19 och covid-19 vaccination.

 
     

Postersession

     

Johanna Ungerstedt

Överläkare i hematologi på Karolinska

Jag är överläkare i hematologi på Karolinska och jobbar inom benmärgssvikt och leukemi, har arbetat på hematologen sedan 2008. Jag leder också en translationell forskargrupp som arbetar med myeloida maligniteters molekylära uppkomst, särskilt KMML och mastocytos. På min fritid seglar jag och umgås med familjen.

   
     

Amyloidos

     

Sara Rosengren

Akademiska Sjukhuset

Presentation uppdateras inom kort

   
     

Höjdpunkter SK-kurs Transplantation

     

Stina Wichert

Överläkare Hematologi Skånes Universitetssjukhus

SK-kurs Transplantation Överläkare Hematologi, Skånes Universitetssjukhus i Lund Arbetar som överläkare på Hematologen, Skånes Universitetssjukhus i Lund och är Enhetsansvarig läkare för SCT-enheten. Är medlem i Svensk-Norska BMT-gruppen. Har i år fått det hedrande och roliga uppdraget att vara kursledare för SK kursen i Transplantation, och kommer att föreläsa tillsammans med kollegor från Lund, Sahlgrenska och Karolinska.

   

Beata Tomaszewska-Toporska

Överläkare Hematologen i Lund

Jag jobbar som överläkare på Hematologen i Lund. Jag är diagnosansvarig för ALL och jobbar även på transplantationsenheten. Jag tar hand om patienten som har genomgått allogen stamcellstransplantation. Jag har fått uppdrag att vara föreläsare på SK kursen i transplantation tillsammans med kollegor från andra transplantations centrar i Sverige.

   
     

Patientföreläsning - 30 minuter från ett misslyckande

     

Ahmed Al-Djaber

AT-läkare vid Karolinska Universitetsjukhuset

Ahmed Al-Djaber är AT-läkare vid Karolinska Universitetssjukhuset. Ahmed har stort intresse inom hematologi samt klinisk genetik och är medgrundare till patientföreningen Kronisk Blodsjukdom som företräder patienter med Sicklecellsjukdom och Thalassemi. Som van föreläsare har Ahmed hållit fördrag för vårdpersonal runtom i landet, han håller även föreläsningar med syfte att öka antalet blod- och benmärgsdonatorer. För sitt viktiga arbete erhöll han Svenska läkarsällskapets Debattpris 2020.

 
     

Genetik-teori och klinik

     

Lucia Cavelier

Sjukhusgenetiker vid Karolinska Universitetssjukhuset

Jag jobbar som sjukhusgenetiker sedan 15 år tillbaka. Jag utvecklar nya molekylärgenetiska metoder för hematologisk diagnostik.

 

Per-Ola Andersson 

Hematolog Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Hematolog från Göteborg, adjungerad professor och f d ordförande i föreningen.

 

   
     

Med reservation för ändringar, informationen uppdateras löpande.