LIVESÄNDA FÖRELÄSNINGAR

Anmäl dig alltid om du avser delta på plats på universitetet eller i någon annan lokal.
Avser du ta del av föreläsningarna på distans är det bara pass 42, 48 och 50 som kräver anmälan
(en länk för dessa kommer att skickas ut)

Pass 37 - Spanska blev inställt men det går att se en förinspelad föreläsning här >>


De övriga livesända föreläsningarna kommer du att kunna ta del av via denna länk.
 

TISDAG 31 oktober
   
  09.00
Inledning
 
INLEDNING
Moderator: Anneli Ivarsson
Vad kan bildning göra som inte kunskap gör? - Sverker Sörlin
Intresset för bildning ökar på alla nivåer i utbildningssystemet. Ministrar talar om det. Myndigheter efterfrågar det. Skärmar, AI och rena fakta verkar inte göra saker bättre. Det är något som fattas. En av de idéer som allt fler tror kan hjälpa stavas "bildning". Ordet står i alla styrdokument men få verkar arbeta med det i praktiken. Ingen utvärderar den. Hur ska vi beskriva denna elefant i rummet? Vad krävs för att få den att börja arbeta åt oss

På vindlande vägar genom skolan - Lisbeth Lundahl
Det här passet handlar om unga som står utan grundskole- respektive gymnasiebehörighet. Vad visar forskningen och vad säger ungdomarna själva om sina riskfyllda utbildningsbanor och skolans stöd för att de ska komma vidare? 
  12.30 - 14.00
6. Ungdomar, främlingsfientlighet och skolan | Betyg och bedömning
 
Ungdomar, främlingsfientlighet och skolan - Mikael Hjerm
Föreläsningen handlar om främlingsfientlighet bland unga människor. Den sammanfattar både min egen och andras forskning om främlingsfientlighet med betoning på betydelsen av skola, familj och vänner.  
Den berör frågor som: ökar främlingsfientligheten? Kan vi med aktiva medel motverka den? Hur gör vi i så fall det? Vad är skolans roll?

Bedömningsskalor och kravgränser – Vad finns det att välja på?  - Jonathan Wedman
Lärare har stor pedagogisk frihet i sitt yrke, inte minst när det kommer till valet av bedömningsskala för lärarens löpande bedömning av elevprestationer. Det här innebär också stor frihet när det gäller hur kravgränser fastställs. Men bör det ens finnas kravgränser vid bedömning i skolan? Om så är fallet, var sätter man då gränsen för att visa att en elevs prestation ger stöd för måluppfyllelse på en viss nivå? I den här föreläsningen kommer jag att gå igenom de alternativ som finns gällande bedömningsskalor och kravgränser, deras olika för- och nackdelar samt hur de kan tillämpas i lärarens löpande bedömningspraktik. 
  14.30-16.00
15. AI, ChatGPT och Digitalisering
ChatGPT som hot och som möjlighet: Hur AI påverkar oss och vad vi kan göra åt saken  - Jonny Holmström
ChatGPT är den senaste vågen av AI tekniker som framstår som både ett hot och en möjlighet för verksamheter. Vi ser tecken i många verksamheter hur de negativa effekterna av ChatGPT överskuggar de positiva effekterna på grund av en dålig beredskap för AI-frågor. Hur kan Västerbottens skolor öka sin beredskap för att nyttja ChatGPT på kreativa sätt?

Har skolans digitalisering gått för långt? - J Ola Lindberg
I den här föreläsningen berörs skolans digitalisering utifrån ett historiskt och verksamhetsnära perspektiv. Utifrån aktuell forskning berörs vad vi idag vet om skolans digitalisering och frågan om skolans digitalisering gått för långt.

 

ONSDAG 1 november
 
 
  09.30 - 11.00
29. Ungas mående
 
Psykisk ohälsa i Västerbotten – att hjälpas åt för våra barn och ungdomar - Anneli Ivarsson, Jessika Nyström och Emma Wasara
Den växande psykiska ohälsan är utmanande för många familjer och samhällsaktörer. Kunskap och samverkan behövs för att klara utmaningen. I Västerbotten finns goda förutsättningar att arbeta tillsammans för barns bästa genom olika samverkansstrukturer mellan vårdnadshavare, förskola/skola, hälso- och sjukvård samt socialtjänst. Exempel på detta är Kontaktcenter barn och unga, Hälsa- Lärande-Trygghets modellen (HLT) och Samverkan mellan skola, socialtjänst, hälso- och sjukvård vid psykisk ohälsa hos barn och unga (SAMSSS). Hur kan kunskap och samverkan stärka skolorna i arbetet med psykisk hälsa?

Nikotinbruket ökar bland ungdomar - hur tacklar vi det tillsammans? - Jeanette Carlsson
Tobaksföretagen har hittat nya vinnande sätt att marknadsföra nikotin till ungdomar. Nikotin är en starkt beroendeframkallande drog som har en negativ påverkan på hälsan. Nikotin kan också vara inkörsport till alkohol och andra droger. Hur kan vi sikta mot att skapa en nikotinfri skoltid för våra elever?
42. Kvalitetsutveckling med stöd av kognition- och neurovetenskap (skolutveckling+hur man mår bakom skärmen)
Under konferensen erbjuds två pass på temat Kvalitetsutveckling med stöd av kognition- och neurovetenskap. Det här är den första delen.
Den andra delen fortsätter med föreläsning och pandeldebatt i spår 48. Du kan anmäla dig till ett eller båda passen.

Skolutveckling från mitten:  Ett projekt som gör skillnad - Simon Hjort
Går det att arbeta med skolutveckling i en hel kommun? Att göra skillnad i varje klassrum och för varje elev? Låt dig inspireras av Linköpings kommuns lärdomar av att arbeta med samtliga skolor i en process under fem år. En process som bygger på att skolornas ledningsgrupper systematiskt arbetar tillsammans för att förbättra undervisningen och nå ut i varje klassrum. Arbetet bygger på vetenskaplig grund och har tillämpats med goda resultat. Denna presentation kommer att belysa grundläggande principer för skolutveckling samt introducera två exempel på konkreta tillämpningar baserade på kognition- och neurovetenskap, som ”Det syns inte", med fokus på förebyggande av psykisk ohälsa hos elever och införandet av ”testbaserat lärande” som en metod för att förstärka lärandet.  

Det syns inte – hur man mår bakom skärmen - Sissela Nutley
På kort tid har den digitala utvecklingen förändrat våra levnadsvanor på ett sätt som tränger undan sömn, motion och fokuserat arbete. Nya utmaningar kräver nya lösningar där de systematiska lösningarna har störst möjlighet till effekt. Hur kan vi tillsammans skapa förutsättningar i skolan för goda vanor som främjar psykisk hälsa, studievanor och på sikt ett bättre liv? I samverkan mellan den ideella föreningen Arts & Hearts och Linköpings kommun bedrivs ett 3-årigt Arvsfondsfinansierat projekt som bygger på vetenskapen kring hjärnan, beteende och psykologi. Insikter från första årets arbete med verktyget ” Det syns inte - om hjärnan, känslorna och den du vill vara  i kommunens högstadieskolor presenteras.

Anmäl dig också till pass 48 om du vill ta del av fler presentationer på samma tema! 
  12.30-14.00
43. Planeten Mars
Resor i vårt planetsystem - Patrik Norqvist
Att åka till andra planeter, obemannat eller bemannat, är en hel vetenskap. För att åka till en planet måste man ofta åka förbi en eller flera andra planeter på vägen dit för att komma fram. Varför det är så komplicerat att åka till andra himlakroppar och varför det är extra svårt att till exempel åka till Mars och hem igen kommer att förklaras i denna föreläsning.

 
Kan forskning om avfallshantering i rymden ge effektivare avfallshantering på jorden? - Stina Jansson
Inom de närmaste decennierna planerar NASA att landa den första bemannade rymdfärjan på Mars. Det finns dock en hel del frågor som man måste hitta lösningar på, och avfallshanteringen är en av dessa. Därför jobbar forskare vid NASA hårt med att utveckla och optimera termiska behandlingsmetoder för omvandling av avfall, och en del av det arbetet sker i samarbete med oss vid Umeå universitet. Huvudsyftet är att producera gas och kol från avfallet, om skulle kunna användas under rymdfärden eller på ett habitat på Mars. På en lång rymdresa blir det nämligen väldigt stora mängder sopor och dessa kan inte bara kastas ut i rymden. Även material som kan lämnas på Mars måste behandlas så att inga mikroorganismer finns kvar.

Ett sånt här projekt ställer forskning kring avfall och restprodukter på sin spets, eftersom det inte finns några andra alternativ än att betrakta avfall som en resurs. Frågan är om vi har möjlighet till något annat på rymdfarkosten Jorden heller?
48. Kvalitetsutveckling med stöd av kognition- och neurovetenskap  | Testbaserat lärande: implementering av en effektiv lärstrategi  Testbaserat lärande: implementering av en effektiv lärstrategi - Bert Jonsson
Testbaserat lärande (eng. retrieval practice) är en lärstrategi med stark evidens som aktualiserats ett flertal gången under tidigare Kunskapsveckor i Umeå. I samarbete med Linköpings kommun, inom ramen för kvalitetsutveckling, har testbaserat lärande integrerats i flera skolor. Presentationen ger en resumé avseende studier av testbaserat lärande, men presentera även konkreta exempel på aktiviteter relaterade till denna metod. Aktiviteter som utvecklats i samarbete med lärare från Linköpings kommun.

Paneldebatt "Det syns inte" och "testbaserat lärande": Utmaningar och förtjänster - Bert Jonsson, Sissela Nutley och Simon Hjort
Paneldebatten är en uppföljning av tidigare presentationer och fokuserar förtjänster och utmaningar avseende implementering projekten "Det syns inte" och " Testbaserat  lärande". Debatten inkluderar föredragande forskare och lärare med erfarenheter av praktiska tillämpning
50. Arbetsmiljö och hälsa i förskolan Arbetsmiljö och hälsa i förskolan -  Fredrik Sjödin
Föreläsningen fokuserar på hur arbetsmiljön ser ut i förskolan och hur detta påverkar personalens hälsa och välbefinnande. Resultaten från en rad olika forskningsprojekt med både fysiska och organisatoriska åtgärder för att förbättra arbetsmiljön kommer även att presenteras.
  14.30-15.30
Avslutning
Människan är människans glädje - Susanne Dahl
I uppdraget som lärare är det medmänskliga en del av det professionella – vår relation till eleverna och andra vuxna. Hela tiden bär vi med oss själva – våra ambitioner och behovet av mening.  I spänningsfältet mellan bedömningsskalor, mätbarhet och mötet med eleverna pågår livet. Vad ger glädje och mening? Och vad hjälper oss att odla vår mänsklighet?
15.30
Slut för dagen