FÖRELÄSARE 
ONSDAG
 

 
 
25. IDROTT
 
Olika föreläsare
En hel dag med idrott


För mer info se Program - Idrott 
 
 
 
26. TEXTILSLÖJD - SKAPA TYG
 
Linda Dunger och Malin Brännström 
Slöjdens uttryck och betydelse för hållbar utveckling i textilslöjden – Skapa tyg

Linda Dunger
 
    27. TEXTILSLÖJD - RE DESIGN
 
Linda Dunger och Malin Brännström 
Slöjdens uttryck och betydelse för hållbar utveckling i textilslöjden – Re design 

Malin Brännström
    28. TRÄ- OCH METALLSLÖJD
 
Nicklas Burman & Niklas Wahlström
Visualisera på Whiteboardtavlan - Uppdatera dina svetskunskaper

Nicklas Burman
Universitetsadjunkt vid Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen.
     
  Niklas Wahlström
Universitetsadjunkt vid Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen.
    29. UNGAS MÅENDE
 

Anneli Ivarsson, Jessika Nyström och Emma Wasara
Psykisk ohälsa i Västerbotten – att hjälpas åt för våra barn och ungdomar

Anneli Ivarsson
Professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet. Överläkare vid Region Västerbottens Folkhälsoenhet och barnläkare med gedigen klinisk erfarenhet. Forskning med fokus på barn- och unga i ett samhälls- och hälsoperspektiv. 

     
  Jessika Nyström 
Verksamhetsutvecklare primärvård psykisk hälsa Region Västerbotten. Regional processledare för HLT i Västerbotten. Arbetat största delen av arbetslivet med barn och unga som skolkurator, kurator på BUP samt Hälsocentral. Sedan 2018 arbetat med att utveckla och stärka arbetet med psykisk ohälsa på första linjens hälso- och sjukvård i Västerbotten.
 
     
  Emma Wasara
Hälsoutvecklare och psykolog vid Region Västerbottens folkhälsoenhet. Tidigare arbetat som psykolog inom barn- och ungdomspsykiatri. Arbetar idag brett med insatser för att främja psykisk hälsa hos barn, ungdomar och vuxna. 
     
 

Jeanette Carlsson
Nikotinbruket ökar bland ungdomar - hur tacklar vi det tillsammans?

Hälsoutvecklare och arbetsterapeut vid Region Västerbottens folkhälsoenhet. Nationellt utvecklingsansvar för Tobaksfri Duo. Arbetar brett med tobaksprevention regionalt och nationellt.

    30. CURIOSUM
 

Petra Hellgren och Petra Wikström
Chemistry of life – livets kemi i immersiv miljö

Petra Hellgren och Petra Wikström är pedagoger på Curiosum och möter elever och allmänhet i olika åldrar för spännande upplevelser inom naturvetenskap. Hellgren har bakgrund som lärare i naturvetenskapliga ämnen på högstadiet. Petra Wikström är molekylärbiolog och lärare och har en jobbat på gymnasiet i kemi och naturkunskap. 

Petra Hellgren
petra.hellgren@umu.se

 

     
 

Petra Wikström
petra.wikstrom@umu.se

    31. PLANETEN MARS
 

Herbert Gunell
Mars: en omagnetiserad planet i solvinden

Herbert Gunell är universitetslektor vid Umeå universitet. Hans forskning handlar om rymdplasmafysik, speciellt kometer, norrsken och hur solvinden växelverkar med Mars, Venus och jorden.

herbert.gunell@umu.se

 

     
 

Merve Yeilbas
How to search for life on Mars? 

Merve Yesilbas is an assistant professor in the Department of Chemistry at Umeå University. Her research group studies Mars-like environments on Earth to reveal Mars’ potential for life, past and present climate, and potential resources for future human explorations. https://www.yesilbaslab.com/

merve.yesilbas@umu.se

 

    32. NANOTEKNIK
 

Magnus Andersson
Ljusets banbrytande roll inom biofotonik: En ny dimension för att utforska mikroskopiska världar

Magnus är professor i fysik vid Umeå universitet och driver Biofysik och biofotonikgruppen som utvecklar metoder för att studera mekanismer hos biologiska system på alla nivåer – från proteiner och celler, upp till organismer. Forskningen sker i gränslandet mellan de tre naturvetenskapliga disciplinerna biologi, kemi, och fysik. magnus.andersson@umu.se

     
 

Nicolo Maccaferri
The magic world of metamaterials

Nicolò Maccaferri is an assistant professor in physics at Umeå University. His research group explores how light and matter interact between each other on size scales one thousand times smaller than our cells, and on temporal scales one thousand trillion times smaller than a second with the aim to disclose new properties of materials to be used in future technologies, including computers ‘running on light’. nicolo.maccaferri@umu.se

    33. SO OCH HISTORIA
 

Elisabeth Engberg, Mattias Sandström och Annika Westberg
FAMILIA – ett nytt verktyg i SO- och historieundervisningen

Elisabeth Engberg 
CEDAR, Enheten för demografi och åldrandeforskning (ansvarig kontaktperson)

 

  Mattias Sandström
Utredare och biträdande föreståndare vid CEDAR, Enheten för demografi och åldrandeforskning Umeå universitet.
  Annika Westberg
Utredare vid CEDAR, projektledare för utvecklingen av webbverktyget Familia. Har disputerat i sociologi.
    36. SKOLLEDARE
  Nina Nilsson Rådeström
Aktuellt inom skoljuridiken

Universitetsadjunkt och studierektor vid Juridiska institutionen på Umeå universitet. Undervisar verksamma rektorer på Rektorsprogrammet i främst förvaltningsrättsliga frågor men även i mer specifik skoljuridik.
     
 

Viola Boström
Konflikter mellan föräldrar i relation till förskola och skola

Universitetslektor vid Juridiska institutionen på Umeå universitet. Undervisar verksamma rektorer på Rektorsprogrammet och har i sin forskning och i sina publikationer fokus på skoljuridiska frågor såsom trygghet och studiero samt relationen mellan skola och familj. 

    37. SPANSKA: VILKEN LÄRANDEAKTIVITETER ÄR VANLIGAST I SPANSK-KLASSRUMMET ENLIGT ELEVER?
 

Berit Aronsson
Vilka lärandeaktiviteter är vanligast i spansk-klassrummet enligt elever? 

Berit Aronsson är universitetslektor i spanska vid Institutionen för språkstudier. Hennes huvudsakliga undervisningsområden är spanskt uttal och prosodi, didaktik inom lärarutbildningen och IKT-baserad undervisning och lärande. Hennes forskning har hittills behandlat spanska som främmande språk i en svensk inlärarkontext. Hon har undersökt prosodiska mönster i läst såväl som spontant tal där fokus legat på den pragmatiska handlingen och dess prosodiska realisering.

    38. TYSKA
 

Bettina Jobin och Mareike Jendis
Ökolinguistik – wie Sprache helfen kann, die Welt zu retten! 

Bettina Jobin
Universitetslektor vid Institutionen för språkstudier. Bettina undervisar i tysk språkvetenskap och kultur både på campus och via nätet.

 

     
 

Mareike Jendis
Universitetslektor vid Institutionen för språkstudier.

    39. SPANSKA
 

Jasmin Belmar Shagulian
La historieta (comic) como herramienta didáctica en la sala de clases


Jasmin Belmar Shagulian är universitetsadjunkt i spanska vid Institutionen för språkstudier.

    40. BILDUNDERVISNING FÖR HÅLLBAR UTVECKLING
 

Frida Marklund och Hanna Ahrenby
Bildundervisning för hållbar utveckling 

Frida Marklund
Frida Marklund är universitetslektor i pedagogiskt arbete; bild vid Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen. Frida undervisar främst i lärarutbildningen och fristående kurser i bild. Hon är också engagerad i ämneslärarprogrammet och KPU. Som pedagogisk forskare fokuserar hon på frågor kring undervisning i bild och dess didaktik. I sitt doktorandprojekt utforskade hon bildberättande och dess inverkan på elevers möjligheter att uttrycka sig i bild.

     
 

Hanna Ahrenby
Universitetsadjunkt, Institutionen för estetiska ämnen. Avhandling 2021: ”Värdegrundsarbete i bildundervisning: en studie om iscensättning av policy i grundskolans senare år.” Forskningsprojekt: Kritisk granskning av bilder.

    41. SPECIALPEDAGOGIK
 

Elin Jälmbrant
Språkligt tillgänglig undervisning

Elin Jälmbrant är universitetsadjunkt vid Institutionen för språkstudier.

     
 

Annika Norlund Shaswar
Läs-och skrivinlärning på grundläggande nivå för vuxna

Annika är universitetslektor i språkdidaktik vid Institutionen för språkstudier. Hon är också lärarutbildare och forskningsledare för Litum. Hennes forskning är främst inriktad mot andraspråksutveckling, flerspråkighet och litteracitet.

    42. WORKSHOP: KVALITETSUTVECKLING MED STÖD AV KOGNITION- OCH NEUROVETENSKAP (SKOLUTVECKLING + HUR MAN MÅR BAKOM SKÄRMEN)
  Simon Hjort
Skolutveckling från mitten:  Ett projekt som gör skillnad 


Simon Hjort är lektor på utbildningsförvaltningen i Linköpings kommun. Han arbetar till vardags med skol- och undervisningsutveckling tillsammans med lärare och rektorer. Simons specialintresse är effektiv undervisning och han brinner för att med forskningens hjälp göra skillnad för elevers lärande. 
     
 

Sissela Nutley
Det syns inte – hur man mår bakom skärmen

Sissela Nutley är forskare och författare inom hjärnan, digitala medier och psykisk ohälsa hos unga. Efter ett antal år inom näringslivet har hon skiftat fokus till vetenskaplig kommunikation genom bland annat föreläsningar, böcker, rapporter och inte minst musikalen Det syns inte som nu blivit ett filmbaserat lärverktyget producerat av den ideella föreningen Arts & Hearts. 

    43. PLANETEN MARS
 

Patrik Norqvist
Resor i vårt planetsystem

Patrik Norqvist är rymdfysiker vid Institutionen för fysik vid Umeå universitet. Förutom att undervisa bland annat blivande civilingenjörer i teknisk fysik, arbetar han mycket med att intressera barn och ungdomar för naturvetenskap i allmänhet och rymdfysik i synnerhet. Han besöker ofta skolor för att hålla föredrag om fysik på ett roligt sätt och är flitigt anlitad som expert i tv på rymdfenomen.

patrik.norqvist@umu.se

 

     
 

Stina Jansson
Kan forskning om avfallshantering i rymden ge effektivare avfallshantering på jorden? 

Stina Jansson är universitetslektor i miljökemi vid Umeå universitet. Hennes forskargrupp studerar förutom avfallsprocesser även termisk omvandling av biomassa och andra biomaterial, och hur organiska miljögifter bildas, omvandlas och bryts ned i termiska processer.

stina.jansson@umu.se

    44. CURIOSUM
 

Stefan Johansson
Kreativ kodning – koda ditt eget dataspel

Stefan Johansson är forskare på institutionen för datavetenskap. Hans område är visualisering och datorspelutveckling och är även medarbetare på Curiosum.

stefan.johansson@umu.se

    45. SKOLANS DIGITALISERING
 

Ulrika Gustafsson
Arbetet med skolans digitalisering- exempel från olika svenska kommuner 

Ulrika Gustafsson är doktorand i pedagogiskt arbete med mångårig erfarenhet som lärare i grundskolan

    46. HANDEL, GLOBALISERING OCH EKONOMISKA KRISER
 

Hans Jörgensen
Handel, Globalisering och Ekonomiska kriser

Hans Jörgensen är lektor i ekonomisk historia och meriterad lärare. Hans forskning berör bland annat jordbrukspolitik, äganderelationer och integration i Öst- och Centraleuropa under nittonhundratalet. I ett pågående projekt studeras den svenska ekonomiska underrättelseverksamheten i Öst och Centraleuropa under det kalla kriget.

 

    47. MUNTLIGT BERÄTTANDE
 

AnnCristin Winroth, Malin Åberg och Rose-Marie Lindfors
Lära med berättande 

Ann Cristin Winroth 
Ann Cristin Winroth är lektor i etnologi och forskar om berättande på museer, relationen människa - husdjur. Hon undervisar i etnologi och i museologi.

     
  Malin Åberg
Malin Åberg är gästlärare vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
     
 

Rose-Marie Lindfors
Dramapedagog, Berättare. Nordiskt Berättarcentrum

    48. WORKSHOP: KVALITETSUTVECKLING MED STÖD AV KOGNITION- OCH NEUROVETENSKAP | TESTBASERAT LÄRANDE: IMPLEMENTERING AV EN EFFEKTIV LÄRSTRATEGI
 

Bert Jonsson
Testbaserat lärande: implementering av en effektiv lärstrategi 

Bert Jonsson är professor i beteendevetenskapliga mätningar samt docent i psykologi och har under de senaste tolv åren intresserat sig för betydelser av inlärningsstrategier och individuella skillnader. Ett intresse som inbegriper både beteende och hjärnavbildningsstudier och generat både vetenskapliga- och populärvetenskapliga publikationer.

     
 

Bert Jonsson, Sissela Nutley, Simon Hjort, Karin Elmersson-Johansson och Åsa Ekberg
Paneldebatt

Sissela Nutley
Sissela Nutley är forskare och författare inom hjärnan, digitala medier och psykisk ohälsa hos unga. Efter ett antal år inom näringslivet har hon skiftat fokus till vetenskaplig kommunikation genom bland annat föreläsningar, böcker, rapporter och inte minst musikalen Det syns inte som nu blivit ett filmbaserat lärverktyget producerat av den ideella föreningen Arts & Hearts. 

     
  Simon Hjort
Simon Hjort är lektor på utbildningsförvaltningen i Linköpings kommun. Han arbetar till vardags med skol- och undervisningsutveckling tillsammans med lärare och rektorer. Simons specialintresse är effektiv undervisning och han brinner för att med forskningens hjälp göra skillnad för elevers lärande. 
     
  Karin Elmersson-Johansson 
     
  Åsa Ekberg
    49. UNGAS MÅENDE
 

Lina Ahlström, Elin Thelberg och Cecilia Edström
Dans för hälsa – en forskningsbaserad insats för att stärka ungdomars psykiska hälsa 

Lina Ahlström
Leg. fysioterapeut och dans- och yogalärare. Har arbetat inom Västerbottens primärvård. Har även lång erfarenhet som dans- och yogaläraren inom gymnasieskolan och hos privata aktörer. Är aktiv instruktör i Dans för hälsa Umeå.

     
  Elin Thelberg
Leg. Fysioterapeut och instruktör i Dans för hälsa. Har tidigare arbetat inom företagshälsovård och sedan vidareutbildat sig inom ämnet fysioterapi för ungdomar med psykisk ohälsa. Drivande i uppstarten av Dans för Hälsa i Umeå hösten 2021. Arbetar även som gruppträningsinstruktör inom yoga, dans mm. 
     
  Cecilia Edström
Hälsoutvecklare och leg. fysioterapeut med ansvar för Region Västerbottens folkhälsoarbete, inriktning fysisk aktivitet. Tidigare arbetat som klinisk fysioterapeut. Arbetar idag brett med insatser för att främja ökad fysisk aktivitet hos barn, ungdomar och vuxna.
     
 

Peter Carlstedt, Cecilia Edström och Cecilia Hellberg
Övervikt och obesitas bland barn och ungdomar – vad kan skolan göra? 

Peter Carlstedt
Lärare vid Norrhammarskolan i Skellefteå kommun. Undervisar i naturorienterande ämnen, teknik och matematik. På fritiden arbetar han som gruppträningsinstruktör med ett stort intresse för hälsa i allmänhet. 

     
  Cecilia Edström
Hälsoutvecklare och leg. fysioterapeut med ansvar för Region Västerbottens folkhälsoarbete, inriktning fysisk aktivitet. Tidigare arbetat som klinisk fysioterapeut. Arbetar idag brett med insatser för att främja ökad fysisk aktivitet hos barn, ungdomar och vuxna.
     
  Cecilia Hellberg
Hälsoutvecklare och leg. dietist med ansvar för Region Västerbottens folkhälsoarbete, inriktning matvanor. Tidigare arbetat som dietist inom primärvården.
     
    Medverkande i paneldebatten
Anna-Maria Jakobsson, Barnsjuksköterska Kompetenscentrum mödra- och barnhälsovård Umeå
Peter Carlstedt, Högstadielärare Norrhammarskolan Skellefteå
Maria Waling, Universitetslektor Kost- och måltidsvetenskap Umeå universitet
Linn Sondell, Dietist Obesitasteamet Barn- och ungdomscentrum Norrlands universitetssjukhus
Johanna Westerlund, Skolsköterska med Medicinskt Ledningsansvar För- och Grundskolan och gymnasieskolans elevhälsa
Linda Roman, Psykolog Obesitasteamet Barn- och ungdomscentrum Norrlands universitetssjukhus
    50. ARBETSMILJÖ OCH HÄLSA I FÖRSKOLAN
 

Fredrik Sjödin
Arbetsmiljö och hälsa i förskolan

Fredrik är forskare och lektor vid institutionen för psykologi och har genomfört ett flertal forskningsprojekt under de senaste 10 åren inriktade på förskolans arbetsmiljö med fokus på både den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön.  Fokus för forskningsprojekten har ofta varit att arbeta tillsammans med förskolorna och genomföra förändringar i syfte att förbättra arbetsmiljön.

    51. SKOLLEDARE
 

Helene Ärlestig, Malin Benerdal och Helena Åhman
Möjligheter och utmaningar i att stärka rektors pedagogiska ledarskap

Helene Ärlestig
Professor i utbildningsledarskap och docent i pedagogik, verksam vid Centrum för skolledarutveckling på Umeå universitet. Helenes forskning kretsar kring skolledares roll och uppdrag och innefattar bl.a. rektorers kommunikation, rektorers användning av tid, pedagogiskt ledarskap, professionalitet och systematiskt kvalitetsarbete. Därutöver är Helene är involverad i flera internationella samarbeten. 

     
  Malin Benerdal
Postdoktor vid Centrum för skolledarutveckling på Umeå universitet. Malins forskning har fokus på konstruktioner av rektorsrollen, och förutsättningar för rektors pedagogiska ledarskap samt förskolan som marknad. 
     
  Helena Åhman
Helena Åhman är kvalitetsstödjare i Skellefteå kommun
    52. KOST OCH HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
 

Eva Palmqvist
Multisensorikens betydelse för matupplevelser 

Eva Palmqvist universitetslektor vid institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Eva är Fil.dr. i psykologi med ett forskningsintresse inom sensorik och psykofysik. Har bland annat forskat kring sensorisk överkänslighet och luktnedsättning. Arbetar nu som universitetslektor vid institutionen för kost- och måltidsvetenskap, där hon forskar om sensoriska upplevelser och huruvida de kan ändra matval och kostpreferenser hos barn och ungdomar. Undervisar vid institutionen inom ämnen såsom sensorik, vetenskaplig metod och mikrobiologi.    

 

     
 

Cecilia Lindblom och Annica Nylander
Laboration med hjälp av SAPERE-metoden

Cecilia Lindblom
Cecilia Lindblom universitetslektor vid institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Cecilia är Fil.dr. i kostvetenskap med ett forskningsintresse om ramfaktorers förutsättningar för elevers måluppfyllelse med ett särskilt intresse för grupparbete som ramfaktor. Hon är utbildad lärare i hem- och konsumentkunskap och religion för grundskolans senare år. På universitetet undervisar hon mest på uppsatskurser och ämnesdidaktiska kurser inom lärarutbildningen. 

     
  Annica Nylander
Annica Nylander universitetsadjunkt vid institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Annica är utbildad hushållslärare och är redaktör för boken Livsmedelsvetenskap. På universitetet undervisar hon mest på kostvetarprogrammet med framför allt livsmedelssäkerhet, livsmedelsvetenskap och matlagningsmetoder.


 
    53. SPRÅK
 

Sara Häggbom, Lena Ulin och Annika Norlund Shaswar
Utveckling av prosodi genom körsång inom sfi-undervisning

Sara Häggbom
Info om föreläsare

     
  Lena Ulin
Info om föreläsare
     
  Annika Norlund Shaswar
Annika är universitetslektor i språkdidaktik vid Institutionen för språkstudier. Hon är också lärarutbildare och forskningsledare för Litum. Hennes forskning är främst inriktad mot andraspråksutveckling, flerspråkighet och litteracitet.
    54. AI - ARTIFICIELL INTELLIGENS
 

Dimitri Coelho Mollo och Kai Florian-Richter
What is AI, really? Looking at AI’s past to understand its present and future

Dimitri Coelho Mollo
Dimitri är universitetslektor med inriktning mot filosofi om artificiell intelligens. Hans främsta forskningsområden är kognitionsvetenskapens filosofi och artificiell intelligens, samt vetenskapsfilosofi. Han är även intresserad av etiken kring nuvarande och framtida användning av AI-system, biologins filosofi, medvetandets filosofi och klimatvetenskapens filosofi.

     
  Kai Florian-Richter
Kai-Florian Richter är en universitetslektor vid Institutionen för datavetenskap med fokus på kognitiva aspekter av MDI. Han undervisar i kognitionsvetenskap och leder Spatial Cognitive Engineering gruppen som utforskar interaktion med autonoma system och mänskligt beslutsfattande. Han har en bred akademisk bakgrund inom datavetenskap, AI, och geomatisk teknik.
    55. FRANSKA
 

Malin Isaksson
Textes, B.D., chansons dans la classe de français

Malin Isaksson är en universitetslektor i franska med fokus på litteratur. Hon undervisar huvudsakligen i fransk litteratur med litterär inriktning och har en stark inriktning på forskning om litteraturens samspel med läsare. Hennes forskning omfattar bland annat fanfiction, litteraturdidaktik och receptionsforskning. Inom området fransk litteratur är hon särskilt intresserad av nutida litteratur.

    56. MEDIESPANARNA SPELAR IN POD LIVE
 

Erik Lindenius och Jesper Enbom
Mediespanarna spelar in POD live 
Ni kommer att kunna lyssna via mediespanarna.se

Erik Lindenius 
Erik Lindenius är lektor i medie- och kommunikationsvetenskap och undervisar i medie- och kommunikationsvetenskap samt strategisk kommunikation. Han mottog Umeå studentkårs pedagogiska pris år 2019. Från 2023 kommer han att vara projektledare för SKRIVUM och konsult på UPL. Han producerar även podcasten "Mediespanarna" sedan 2011 tillsammans med Jesper Enbom och plattformen "Umanista" sedan 2020. Erik disputerade år 2009 och har haft flera roller inom utbildning och akademisk ledning.

     
 

Jesper Enbom
Jesper Enbom är universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper. Han arbetar just nu bland annat med forskningsprojektet ”Data a¨r den nya oljan (DINO): Digital transformation - Att balansera samha¨llsnytta mot personlig integritet”. Sedan 2011 producerar han även podcasten "Mediespanarna" tillsammans med Erik Lindenius.

    AVSLUTNING
 

Susanne Dahl
Människan är människans glädje

Susanne Dahl är studentpräst, skribent och poet och en av sommarvärdarna i P1, 2022. Susanne har sedan 2010 varit en del av Kyrkan på campus(Universitetskyrkan) vid Umeå universitet där hon arbetar med samtal, sorgegrupper och existentiell hälsa. Tillsammans med Kent Wisti, präst och bildkonstnär har hon podden Kinamockaskogen och de har även gett ut två böcker ”Vem såg mig då” och ”Och plötsligt ska vi minnas”